(http://www.yemektarifleri.info/wp-content/uploads/2008/11/recel22.jpg)
Malzemeler
- 500 Gr. Çilek
- 500 Gr. Toz Şeker
- 1 Adet Limon'un Suyu
Yapılışı
- Çilekleri yıkayıp, saplarını temizleyin.
- Çilekler çok iri ise dörde, orta boy ise ikiye bölün.
- Çileklerin üzerine toz şekeri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletin.
- Ertesi gün, erimiş şeker ve çilekleri -su eklemeden- ocağa koyun ve orta ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğunca karıştırmadan pişirmeye devam edin. Bu sırada reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak, bu köpükleri sürekli alın.
- Ateşi kıstıktan 10-15 dk. sonra reçel hafif koyulaşmaya başlayacak, bu kıvamı; karıştırırken kaşıktan akmasına göre anlayabilirsiniz, kaşıktan su gibi akıyorsa daha kaynamaya ihtiyacı var demektir.
- Reçelin kıvamı koyulaşmaya başlayınca (bu da ateşi kıstıktan yaklaşık 20 dk. sonra olacak) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
- Reçelden bir tatlı kaşığı kadar alın ve soğuk bir çay tabağına koyun, parmağınızla ortasından çizik yapın, reçel yavaş yavaş birleşiyorsa olmuş demektir. -Reçeli koymadan önce tabağı boş olarak bir süre buzdolabında bekletip, iyice soğumasını sağlayın
NOTLAR;
- Reçelin malzemelerini aynı oranda arttırabilirsiniz ancak limon suyunu aynı oranda arttırmayın. Örneğin; 2 kilo çilek ve şekerden yapacaksanız, 2 adet limon suyu eklemeniz yeterli.
- Limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. O zaman yarım kilo çilek için; 1 çay kaşığı, 2 kilo çilek için 2 çay kaşığı limon tuzu kullanmanız yeterli. Limon tuzu da limon suyu gibi inmesine yakın ekleniyor.
- Limon tuzu ile yaparsanız limon sulu reçele göre daha fazla dayanıyor.
- Ayrıca, reçel ne kadar koyu kıvamlı olursa o kadar uzun süre dayanıyor.
- Reçeli ne kadar uzun süre kaynatırsanız o kadar koyu kıvamlı oluyor, biz koyu kıvamlı sevdiğimiz için; -ateşi kıstıktan sonra- toplam 25 dk. kaynattık.
- Reçel biraz ılındıktan sonra kavanoza alın ve iyice soğumadan sakın ağzını kapatmayın, küflenme yapabilir.
- Reçeli kavanoza aldığınızda üzerinde köpük varsa mutlaka alın, reçelin şekerlenmesine neden olur.
- Çilek olarak koyu renkli, tatlı ve kokulu olanları tercih edin.
(http://1.bp.blogspot.com/-bbtLLNqVuo8/TfJwm37FUpI/AAAAAAAABI0/E5yptrYrJZk/s1600/DSC07228.JPG)
(http://2.bp.blogspot.com/-1SkUN4YNC0c/TfJ02Bx4hOI/AAAAAAAABI4/yCic431OSO8/s1600/DSC07230.JPG)
(http://farm4.static.flickr.com/3309/4626667734_430fac9b8b.jpg)
Alıntı[/B]
:hungry: :hungry: :hungry: :hungry: :hungry: :hungry:
ayyyyyyy yaz gelsede yapsakkkkk :hungry: :hungry:
:hungry: :hungry: :hungry: :hungry: :hungry: :hungry:
Reçelin adı üstünde reçel ama ben reçel de pek tatlıyı olmasını sevmiyorum :-\
Eltim yapmış tı geçen baktım şekerli bana az şekerli olacak :ehi: onun için ahududu vişne bunları pek severim :hungry: