(http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TeECcOz8I/AAAAAAAAA3w/X8t3JUfNMmE/s800/DSC04520.JPG) (http://"http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TeECcOz8I/AAAAAAAAA3w/X8t3JUfNMmE/s1600/DSC04520.JPG")[/CENTER]
Malzemeler
- Kavrulmuş susam
- Pekmez (daha kızarmış bir görüntü için)
Hamur Malzemeleri (10 adet orta boy simit için)
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı çiğ krema yoksa süt de olabilir.
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı toz maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 4-5 su bardağı un
Yapılışı
Orta ateşte sürekli karıştırmak kaydı ile en az yarım saat susamları kavuruyoruz. Yüksek ateşte susamların yarısı yanıyor, yarısı beyaz kalıyor, çok kızaranlar mısır gibi patlıyor, hatta susamın yağı çıkıp yanık bir koku çıkıyor , işte bu sebeple sürekli karıştırmak gerekiyor. Susamı kavurduktan sonra hamuru yoğurma işlemine geçebiliriz.(http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TfbW8xbyI/AAAAAAAAA34/fp12E2XCTCA/s640/DSC03736.JPG) (http://"http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TfbW8xbyI/AAAAAAAAA34/fp12E2XCTCA/s1600/DSC03736.JPG")
ılık su, sütü yoğuracağımız kaseye alıp üzerine toz şeker ve mayayı ilave edip karıştırıyoruz. Mayanin kabarması için 2-3 dk. bekliyoruz.(http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Ta_sDYQMI/AAAAAAAAA2Y/l1ncn6PkCZs/s640/DSC04480.JPG) (http://"http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Ta_sDYQMI/AAAAAAAAA2Y/l1ncn6PkCZs/s1600/DSC04480.JPG")
Mayamız kabardıktan sonra tuzu, sıvıyağı, yumurtayı ve unun 5 bardağını ekleyip hamuru yoğuruyoruz. Elimize yapışan hamuru kalan 1 bardak unun yarısını da dökerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz, eğer hala elinize yapışıyor ise kalan unu da ilave edebilirsiniz ama genelde ihtiyaç olmuyor.(http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TbDbURDqI/AAAAAAAAA2c/gVK7P-f40BA/s640/DSC04484.JPG) (http://"http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TbDbURDqI/AAAAAAAAA2c/gVK7P-f40BA/s1600/DSC04484.JPG")
Hamuru yoğurduktan sonra unlanmış tezgahın üzerine alıp, hamurun üstünü de unladıktan sonra,(http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TbGQi1HoI/AAAAAAAAA2g/8g92K6AX5eE/s640/DSC04486.JPG) (http://"http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TbGQi1HoI/AAAAAAAAA2g/8g92K6AX5eE/s1600/DSC04486.JPG")
Sıcak su ile ıslatılmış temiz mutfak havlumuzu hamurun üzerine kapatıp hamuru dinlenmeye (mayalanmaya) bırakıyoruz.(http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tbcrq33iI/AAAAAAAAA2k/XE3cQjs9_5c/s640/DSC04487.JPG) (http://"http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tbcrq33iI/AAAAAAAAA2k/XE3cQjs9_5c/s1600/DSC04487.JPG")
Yaklaşık yarım saat sonra hamurumuz iki katı büyüklüğüne çıkmış oluyor.(http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tbeou7etI/AAAAAAAAA2o/6AWfcJvQq9Q/s640/DSC04490.JPG) (http://"http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tbeou7etI/AAAAAAAAA2o/6AWfcJvQq9Q/s1600/DSC04490.JPG")
Mayalanan hamuru uzunca rulo haline getiriyoruz.(http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tb6HALJmI/AAAAAAAAA2s/lnKRdcN8H78/s640/DSC04493.JPG) (http://"http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tb6HALJmI/AAAAAAAAA2s/lnKRdcN8H78/s1600/DSC04493.JPG")
10 eşıt parçaya bölüyoruz.(http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tb9AE5yzI/AAAAAAAAA2w/3HJ2zqGMdss/s640/DSC04495.JPG) (http://"http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tb9AE5yzI/AAAAAAAAA2w/3HJ2zqGMdss/s1600/DSC04495.JPG")
Her bir parçayı uzun şerit haline getiriyoruz.(http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TcQ7c8uNI/AAAAAAAAA20/PA-mEIpzV9U/s640/DSC04496.JPG) (http://"http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TcQ7c8uNI/AAAAAAAAA20/PA-mEIpzV9U/s1600/DSC04496.JPG")
Uzun şeritimizi ikiye kıvırıyoruz
(http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TcT1QBTfI/AAAAAAAAA24/WXUEC6eXqAQ/s640/DSC04497.JPG) (http://"http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TcT1QBTfI/AAAAAAAAA24/WXUEC6eXqAQ/s1600/DSC04497.JPG")
Saç örgüsü şeklini veriyoruz.(http://4.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tc7k0FqZI/AAAAAAAAA28/FzHwT6_3a9g/s640/DSC04498.JPG) (http://"http://4.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tc7k0FqZI/AAAAAAAAA28/FzHwT6_3a9g/s1600/DSC04498.JPG")
İki ucunu elimizi hafif suyla ıslatarak birleştiriyouz.(http://4.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tc-NCbHgI/AAAAAAAAA3A/GNiTGw4xauE/s640/DSC04499.JPG) (http://"http://4.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tc-NCbHgI/AAAAAAAAA3A/GNiTGw4xauE/s1600/DSC04499.JPG")
Diğer hamurları da aynı şekilde şekil verip unlanmış tezgahın üzerinde hamurları dinlendiriyoruz.
(http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TdM_AuSvI/AAAAAAAAA3I/0hBPw1OLpZ0/s640/DSC04503.JPG) (http://"http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TdM_AuSvI/AAAAAAAAA3I/0hBPw1OLpZ0/s1600/DSC04503.JPG")
Pekmezin içine çok az su katıp, pekmezimizin kıvamını inceltiyoruz. Pekmeziniz yoksa pekmezle yapacağımız işlemin aynısını suyla da yapabilirsiniz.(http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TdP43dEVI/AAAAAAAAA3M/D-dhxSV3KVU/s640/DSC04506.JPG) (http://"http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TdP43dEVI/AAAAAAAAA3M/D-dhxSV3KVU/s1600/DSC04506.JPG")
Simitimizin üstünü ve de alt kısmını fırça ile pekmezli sulu karışımdan sürüyoruz.(http://4.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TdS5J5V1I/AAAAAAAAA3Q/MkHRK9aD2Nc/s640/DSC04507.JPG) (http://"http://4.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TdS5J5V1I/AAAAAAAAA3Q/MkHRK9aD2Nc/s1600/DSC04507.JPG")
Daha sonra kavrulmuş susamlarımızın bulunduğu kabın içine simitimizi önlü arkalı susama batırıyoruz.(http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tdp2nrPsI/AAAAAAAAA3Y/zpoalRpt2eY/s640/DSC04509.JPG) (http://"http://3.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tdp2nrPsI/AAAAAAAAA3Y/zpoalRpt2eY/s1600/DSC04509.JPG")
(http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tdt65qF2I/AAAAAAAAA3c/fIkaUrIDpto/s640/DSC04510.JPG) (http://"http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Tdt65qF2I/AAAAAAAAA3c/fIkaUrIDpto/s1600/DSC04510.JPG")
Susamlara batırılmış simitleri önceden yağlanmış tepsiye teker teker aralarda boşluk olacak şekilde diziyoruz. Simitleri fırına vermeden önce fırını 200C de 5 dk ısıtın ve fırını kapatın. fırının sıcaklığı ile simitlerin mayalanması daha hızlı oluyor. (http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TdxBL0zWI/AAAAAAAAA3g/d02kv-SkfOU/s640/DSC04512.JPG) (http://"http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TdxBL0zWI/AAAAAAAAA3g/d02kv-SkfOU/s1600/DSC04512.JPG")
Isınmış fırında 10-15 dk mayalanan simitler. Böyle mayalandıklarında kabardıkları için ve yüksek ısı da pişeceklerinden dolayı çıtır çıtır oluyorlar (http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Td0jLFRaI/AAAAAAAAA3k/s7endy6sIBs/s640/DSC04513.JPG) (http://"http://2.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9Td0jLFRaI/AAAAAAAAA3k/s7endy6sIBs/s1600/DSC04513.JPG")
250 C'de 10-15 dakika pişiriyoruz.
(http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TeASI26HI/AAAAAAAAA3s/Kh-jSJvRHOQ/s640/DSC04515.JPG) (http://"http://1.bp.blogspot.com/_8RbxwEWzjJ0/S9TeASI26HI/AAAAAAAAA3s/Kh-jSJvRHOQ/s1600/DSC04515.JPG")
ayyy çok güsel görünüo nerden bulcam şimdi :dontknow: :dontknow: :dontknow:
EVET YAAAAAAAAAAAA CANIM NASIL İSTEDİ ANLATAMAM:(( BURDA SİMİT SATILMIYOR VE BU SAATTE HİÇBİRYER AÇIK DEĞİL:(
bundan kardesim yapmisti sanirim..tadi guzeldi ama biraz sert olmustu sanirim.
oyy ben bayılırım simidee çok da güzel görünüyorr, sen de yapıcaam :hungry: :hungry: