Bebegimonline - Anne ve Bebekleri

TAVSİYE BÖLÜMÜ => Etkinlik ve Organizasyon => Konuyu başlatan: Emine - 23 Mayıs , 2013, 16:09:15

Başlık: Türkçe Olimpiyatları Coşkusu Başladı
Gönderen: Emine - 23 Mayıs , 2013, 16:09:15
(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/muhtesem_solen_basladi_canli13396984880_h891409.jpg)

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından, 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda düzenlenen basın toplantısıyla başladı.

Bu sene 'Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla yapılacak olan Türkçe Olimpiyatları'na 140 ülkeden 2 binden fazla öğrenci katılacak.
Tanıtım toplantısına TBMM Başkanvekili aynı zamanda Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, eski TDK Başkanı ve Türkçe Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Fatih Üniversitesi Rektörü ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Türkçe Olimpiyatları ana sponsoru Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Murat Aydoğan, Türkçe Olimpiyatları Genel Sanat Yönetmeni Cemil Özen ile olimpiyatlara yer alacak bazı öğrenciler katıldı. Toplantıda 11. Türkçe Olimpiyatları'nın takvimi ve bu seneki yenilikler basın mensuplarına anlatıldı.

55 İLDE ETKİNLİK YAPILACAK
Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "15 gün boyunca, 'Evrensel Barışa Doğru' çağrısı ile dünyanın 140 ülkesinden gelen değerli öğrencilerimizi barışın ve sevginin anavatanında buluşturmanın mutluluğunu yaşayacağız." dedi.
11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na 140 ülkeden 2 bin finalist öğrencinin katılacağını dile getiren Sağlam, "Uzun süre İstanbul ve Ankara'da düzenlenen olimpiyatlar, 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'ndan itibaren bu iki ilin dışına çıkarak Türkiye geneline yayılmıştır. Türkçenin evrenselliğine şahit olmak isteyen illerden gelen yoğun istek üzerine bu yıl Türkiye'nin 55 şehrinde etkinlikler gerçekleştirilecektir. Yapılan bu etkinliklere çevre iller de yoğun ilgi ve katılım göstermektedir. Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni daha önce Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilirken bu yıl 24-25-26 Mayıs 2013 tarihlerinde ilk kez İzmir Kültürpark Fuar Alanı'nda gerçekleştirilecektir. Türkçenin, medeniyetlerin beşiği olan Türkiye'nin ve EXPO öncesi İzmir'in dünyaya tanıtılacağı 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni'ne 140 ülkenin yanı sıra katılımcı ülkelerin diplomatik temsilcileri ve ziyaretçiler de kabul edilecektir." diye konuştu.

GÜL, ERDOĞAN VE DİĞER DESTEKÇİLERE TEŞEKKÜR

Olimpiyatlara büyük destek veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür eden Mehmet Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkçenin bu en büyük organizasyonunda katkılarını, kabul ve katılımlarını bizden esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, tüm devlet büyüklerimize, akademisyenlerimize, sanatçılarımıza, spor adamlarımıza, siz değerli medya mensuplarına ve medya kuruluşlarına, iş adamlarına, yıllardır ana sponsorluğumuzu yapan Bank Asya'ya, ödül sponsorumuz Yıldız Holding'e, platin sponsorlarımız Doğuş Grubu, Koç Holding ve Ağaoğlu'na; altın, gümüş, teknoloji, konaklama, medya ve özel olmak üzere diğer tüm sponsor kurumlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına, değerli çalışma arkadaşlarımıza, dilimize ve kültürümüze karşı gösterdikleri ilgi ve sevgiden dolayı bir yıl boyunca Türkçe Olimpiyatları için emek harcayan 15 bin dünya gencine, Türkçeyi öğretme konusundaki gayret ve emeklerinden dolayı tüm Türkçe öğretmenlerine, yıllar önce temelini attıkları eğitim hizmetleriyle bizlere bu güzellikleri yaşatan fedakâr Türk halkına TÜRKÇEDER, tertip heyetimiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum."

REKLAM FİLMİNDE NE VAR?

15 bin öğrencinin bir yıl boyunca Türkçe Olimpiyatları'na hazırlandığını belirten Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, her yıl merakla beklenen ve büyük beğeni toplayan reklam filminde bu yıl 35 farklı ülkeden 90 olimpiyat öğrencisinin yer aldığını vurguladı. Sağlam, "Filmde yerel kostümleriyle büyük bir sofrada buluşan ve kaynaşan dili, dini rengi farklı olimpiyat öğrencileri, dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları verecektir." diyerek sözlerini tamamladı.

KATILIMCI ÜLKE SAYISI 17'DEN 140'A ÇIKTI

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Bilim Kurulu Başkan Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ise Türkçe Olimpiyatları'nın 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrenciyle mütevazı bir şekilde başladığını hatırlattı, artık dünyanın 140 farklı ülkesinden binlerce öğrencinin eleminasyon sistemiyle katıldığı büyük bir organizasyon haline geldiğini söyledi. Akalın, "Türkçe Olimpiyatları bir aysberg gibi buz dağının görünen kısmı. Asıl çalışma, gayret ise buz dağının görünmeyen kısmında gerçekleşiyor. Yani dünyanın 140 ülkesinde gerçekleşiyor." diye konuştu.

YENİ KATEGORİLER EKLENDİ

Akalın, bu yıl düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na yeni ülkelerin katılımıyla, farklı kategorilerin de eklendiğini ifade etti. 'Türkçeyi ebruyla, halk oyunlarıyla, kısa filmle göstermek istiyorum' diyenlere görsel ve sanatsal yeteneklerini sergileyecekleri imkânlar verildiğini vurgulayan Akalın, TÜRKÇEDER tarafından belirlenen 15 Türkçe kitabın öğrencilerin okuyup sınava tabi tutulacağını ve ayrıca üniversite öğrencilerinin katıldığı deneme yarışması ile yarışmacılardan bir konu üzerinde hem yazdıkları denemeleri hem de akademik jüri karşısında bu denemelerini savunmaları isteneceğini vurguladı. Akalın, üniversiteyi Türkiye dışında okumuş yabancı öğrencilerin katılabildiği konuşma yarışmasının da bilimsel yarışmalardan sayılabileceğini kaydetti.

TEKALAN: TARİHÇİLER ÖZEL YER AYIRACAK

Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Üyesi Şerif Ali Tekalan, olimpiyatların sadece şarkı, türkü şiir olimpiyatları olarak görülmemesi gerektiğini; bu olimpiyatlar sayesinde pek çok ülkenin kültürünün birbiriyle karışmasının sağlandığını söyledi. Tekalan, "11 yıldan beri heyecanla beklediğimiz günler olmakla birlikte, tüm insanlığa çare ve moral olacak etkinlikler olacak. Ülkelerin kendi içindeki ve dışındaki sorunları kısa bir süreliğine de olsa unutmak, acıları hafifletmek ve ortak bir amaçta buluşmanın mümkün olduğunu görece insanlık." dedi. Gelecekte tarih yazıcılarının Türkçe Olimpiyatları'na özel bir yer ayıracağını belirten Tekalan, "Eminim 'Evrensel barışa doğru' sloganının altını dolduracak şekilde tarihi yazacaklardır. 140 ülkeden gelen bu çocuklar ülkelerinde Türkiye'yi anlatacaklar. İleride bu Türkiye'nin elini güçlendirecek projelerde, EXPO gibi, olimpiyatlar gibi konularda, parmakların Türkiye lehine kalkması demek anlamına gelir." ifadelerini kullandı.
Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin Ana Sponsoru Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Murat Aydoğan, her yıl farklı bir barış ve kardeşlik sloganıyla düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na sponsor olmanın kendilerini gururlandırdığını söyledi. Bu yıl düzenlenen olimpiyatlara Yıldız Holding, Doğuş Grubu, Ağaoğlu Grubu, Koç Holding, Turkcell, Vestel yanı sıra Türkiye'nin en önemli kuruluşları sponsor oldu.
BAŞLAMA VURUŞU, MEHMET SAĞLAM'DAN
Katılımcılar ile toplantıda yer alan öğrenciler, basın toplantısının bitiminde İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nın zeminine çıktı. Saha ortasında olimpiyatların başlama vuruşunu Mehmet Sağlam gerçekleştirdi.
BU YILKİ SLOGAN: EVRENSEL BARIŞA DOĞRU
10 yıldır Türkçe Olimpiyatları çatısı altında buluşan binlerce öğrenci, her yıl farklı bir slogan ile dünyaya barış, sevgi, dostluk ve kardeşlik mesajları veriyor. Daha önceki yıllarda 'Sevgi dili Türkçe', 'Aynı dili konuşuyoruz', 'Gelin tanış olalım', 'İnsanlık el ele bayram o bayram ola' gibi anlamlı mesajlarla dünyaya seslenen öğrenciler, 11. yılda 'Evrensel barışa doğru' diyecek.
2003 yılından beri düzenlenen Türkçe Olimpiyatları, bu yıl 1-16 Haziran 2013 tarihleri arasında, Kültür Şöleni ise 24-26 Mayıs tarihleri arasında İzmir Kültürpark Fuar alanında gerçekleşecek. Dünyanın değişik coğrafyalarından gelen dili, dini, rengi farklı binlerce öğrenci şarkı, şiir, dil bilgisi, halk oyunları, tiyatro gösterileri ve kısa film gibi 19 farklı kategoride hünerlerini sergileyecek.

BU YILKİ YENİLİKLER NELER ?

10 yıldır büyük bir coşkuyla gerçekleşen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 17 ülke ile başlayarak 140 ülkeye ulaşıp bir dev organizasyona dönüştü. Bu sebeple 11. yılda konsept değişikliğine gidilerek başta Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni olmak üzere yapılacak büyük etkinlikler 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamına alındı.
135 ülkenin katıldığı 10. Türkçe Olimpiyatları'na bu yıl Dominik Cumhuriyeti, Libya, Kongo Cumhuriyeti, Ruanda ve Brunei Sultanlığı ülkeleri katılarak sayı 140'a ulaştı.

OLİMPİYAT TAKVİMİ
Kültür Şöleni 24-26 Mayıs 2013 - İzmir Kültürpark Fuar Alanı
Açılış Töreni 1 Haziran 2013 - Ankara 19 Mayıs Stadyumu
Tasavvuf Konseri 5 Haziran 2013 - İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu
Şarkı Finali 7 Haziran 2013 - İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu
Şiir Finali 8 Haziran 2013 - Ankara Arena Spor Salonu
Halk Oyunları Finali 12 Haziran 2013 - İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu
Kapanış Töreni 16 Haziran 2013 - Atatürk Olimpiyat Stadyumu