Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - pearl1453

1
Vücut Ağırlığı

Ortalama doğum ağırlığı 3000-3500 gram kadardır. İkinci ve üçüncü çocukların doğum kilosu birinciden, erkeklerinki kızlardan fazladır. Zamanında doğan bebekler normal olarak ağırlıklarının % 5-10'unu, erken doğanlar tartılarının % 10-15'ini ilk bir iki hafta içinde kaybederler. Buna fizyolojik kayıp adı verilir.

Çocuklar ilk 6 ay içinde ayda 600-1000 gram, sonraki 6 ay içinde ayda 400-600 gram ağırlık kazanırlar. Bir bebek 5. ayda doğum ağırlığının 2 katına, bir yaşın sonunda 3 katına, üç yaş sonunda 4 katına çıkar. 7. yaşın sonunda 7 katına ulaşır. 2 yaşından büyük çocuklarda normal vücut ağırlığını kabaca hesaplamak için Yaş X 2 + 8 formülü kullanılabilir. Bulunan rakam ortalama değerdir.

Sevgili anne ve babalar, her çocuk kendi büyüme eğrisinde izlenmeli, ne kendi kardeşleriyle, ne de diğer ailelerin çocuklarıyla karşılaştırılmalıdır.


Boy Uzunluğu

Doğumda boy uzunluğu 48 ile 52 santimetre arasında değişmekle birlikte ortalama 50 cm kadardır. Sonraki 3 ay içinde 8 cm, ikinci 3 ay içinde 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda yine 4 cm boy uzaması olur. Çocuklar ilk yaş sonunda doğum boylarının yarım katı olan 75 santimetreye, dört yaşında iki katına, 13 yaşında 3 katına erişirler. İki yaşından büyüklerde yaklaşık boy uzunluğunu bulmada Yaş X 5 + 80 formülü kullanılabilir. Elde edilen rakam ortalama boy uzunluğudur. Normal değerler ise çok geniş bir yelpazeye dağılır.

Sevgili anne ve babalar, ağırlıkta olduğu gibi her çocuğun boy gelişimi yine kendi eğrisi üzerinde izlenmeli, başka çocuklarla hatta kendi kardeşleriyle bile kıyaslanmamalıdır.


Baş Çevresi

Baş çevresi doğumda ortalama 35 cm kadardır. 3. ayda 40,5 cm, 6. ayda 43 cm, 1 yaşın sonunda 46 cm olur. Yenidoğanda baş ve göğüs çevreleri eşittir. Birinci yaştan sonra göğüs çevresi baş çevresinden büyük olur.

Süt çocuklarında baş çevresinin her ay ölçülmesi çok önemlidir. Baş çevresi eğrileri üzerinde değerlendirilen normalden sapmalar derhal ele alınmalı, nedenleri ciddiyetle araştırılmalıdır. Bu sayede örneğin kısaca beyin içinde su birikmesi olarak tarif edebileceğimiz "hidrosefali"nin erkenden tanınması ve hasar meydana gelmeden tedavi edilmesi mümkün olabilir. Benzer şekilde mikrosefali ( küçük kafa ) de tespit edildiğinde gecikmeden nedenleri araştırılmalı, sebebe yönelik tedavi yapılmalıdır.

Dr. Çağatay Nuhoğlu
2
  Merhabalar bizde oğluşumla bir sayfamız olsun istedik
22 kasım ..yaşamımın en anlmlı en mutlu en muhteşem günü...yağmurlu bir günde sancılarımın fazla olmasından rahatsız olduğum için dr kontrolümü öne almış bütün gün ev temizlemiş taşınma telaşıyla yorgun düşmüş hatta henüz annesi bile gelmemiş bir kadın olarak gamsız gamsız dr kontrolüme gittim.fakat nst deki durumu dr hiççç beyenmedi.bebeğimin çok bunaldığını acilen almaları gerektiğini söyleyip ebemize incinin hazırlanmasına yardımcı olun dedi.beynimden vurulmuşa döndüm.bebeğime ne oluyorduda bu kadar acelemiz vardı.eşimi aradım.hemen geldi.annemler memleketten yola çıktılar.eşim elimi tuttu ameliyathaneye giderken çok kötü oldum.bebeğime ne oldu diyordu beynim ve haykırarak ağlıyordum.o kadar ağlıyordumki anestezi uzmanı katateri takamadı sürekli sarsıldığım için.beni ancak dr şefkatli sesi yatıştırdı dr elimi tuttu ve bebeğime birşey olmayacağını korkmamamı söyledi.uyandığımda ilk sözlerimde BEBEĞİM NERDE NİYE KÜVEZDE olmuşş.....
  evet bebeğim can bebeğim eşime ve bana allahımızın en büyük armağanı şimdi yanımda.mışıl mışl uyuyor bebeğim...hatta abi bebek oldu küçük gazmanım...annesinin balı...boncuk gözleriyle öyle cin bakıyorki gözlerimize eşimle ona bakmaktan kendimizi alamıyoruz.pamuğum ,boncuk gözlü küçük erkeğim ....
evet teyzeleri oğlum uyanmadan yemeği yememiz lazım
görüşmek üzere....