28 Mart , 2024, 15:35:39

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Babalar Doğuma Girmeli mi?

Başlatan ponçik, 22 Ocak , 2014, 16:16:30

« önceki - sonraki »

ponçik

Babanın doğuma girmesinin anneye bir yararı var mı?
Uzun vadede eşlerin ilişkisine nasıl yansır? Baba - bebek ilişkisini ne yönde etkiler? İşte tüm bu soruların cevaplarını Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Emine Zinnur Kılıç'a danıştık.

Babanın doğuma girmesi

Babaların doğum girmesi giderek daha sık karşılaştığımız bir durum. Ancak bu her babanın doğuma girmesi gerektiği anlamını taşımamalıdır. Bazı anneler babanın yanlarında bulunmasını rahatlatıcı bulurken bazıları bunun kendileri için ek bir stres faktörü olacağını düşünerek babayı istemeyebilirler. Babanın doğuma girmesine ilişkin kararı anne-baba ve doğumu yaptıracak olan hekim birlikte almalıdır. Kadın-doğum uzmanlarının da bu konuda farklı yaklaşımları olabilir. Doğumda öncelikle anne ve bebeğin sağlığı ön planda gelir. Uzman için odadaki babanın varlığı dikkat dağıtıcı olacaksa uzman babayı almak istemeyebilir, çünkü doğum anında bütün dikkat ve özenin öncelikle anne ve bebeğe gösterilmesi gerekir. Ayrıca, babaların doğum sırasında içerde olmasının annenin hormon düzeylerinde değişikliğe neden olup doğumu geciktirdiğini ileri süren görüşler de vardır.

Eşlerin ilişkisine etkisi

Doğum zamanın çok önemli olduğu, hijyenik kouşulların ve annenin stres düzeyinin çok önem kazandığı bir olaydır. Bu sürece baba eğer pozitif etkisi olacaksa katılabilir. Bu da babanın kişiliğine göre değişir. Baba eğer kendisi aşırı heyecanlı, stresli ise anneye ya da doktora müdahele etme eğilimi taşıyorsa ya da örneğin kan fobisi gibi kendisinin rahatsızlanmasına neden olabilecek bir durumu varsa doğuma girmemelidir. Bazı annelerin doğumda babayı rahatlatmaya çalışmaktan kendilerini unuttuklarını bildirdikleri de olur. Babanın doğuma girmesi kararı ancak eşler kendilerine, ilişkilerine ve hekimlerine tümüyle güveniyorlarsa verilecek bir karardır. Doğum sırasında süreci kameraya almak ya da fotoğraf çekmek gibi işlemler son zamanda giderek yaygınlaşmaktadır, ancak bu işlemler de eğer anneyi huzursuz edecekse ve doğum sürecinin doğallığını bozacaksa yapılmamalıdır. Zorlukları birlikte atlatmak, doğum gibi zor ve önemli bir anda birbirine destek olabilmek tabii ki eşler arası bağı güçlendirir, karşılıklı güveni arttırır. Yaşamı ortak paylaşma duygusunu pekiştirir.

Baba bebek ilişkisi

Doğuma giren bir çok baba için bebeğini doğduğu anda görmek anne ve bebeğin çektiği sıkıntı ve rahatlama sürecinin bir parçası olmak hayat boyu unutulmayacak bir deneyimdir. Baba bebek bağının ilk andan itibaren kurulmasını sağlar. Baba bebeğin ne kadar çaresiz ve kendisine muhtaç olduğunu hisseder, ilk anda ona bağlanır. Baba ve bebek arasındaki bağ aileyi bekleyen zor bir dönemin eşler tarafından birlikte daha kolay aşılmasını sağlar.


alıntıdır
http://www.bebisler.com/dogum/doguma-hazirlik/Babalar-do%C4%9Fuma-girmeli-mi/729339



bnsroni

eşim doğumuma girdi ikimiz içinde harika bir tecrübeydi. her anını paylamıs oldugumuz için cok mutluyuz..hala aramızda konusuruz doğum anını :love9:

Lilith

Ben de hep çok istemişimdir eşimin de doğuma girmesini ama eşim yeni doğmuş bebeklerin görüntüsünü çok itici bulduğunu çeşitli vesilelerle, son derece net şekilde belirtti :k06: ben hala çok istiyorum o deneyimi birlikte yaşamamızı :) acaba söz konusu olan kendi bebeği olunca hisleri farklı olabilir mi?
Eşimle bebek arasında daha sıkı bağ oluşturacağım derken tamamen uzaklaşmalarından korkuyorum :-\

makaron

Bence herkes hıssettıgı / ıstedıgı gıbı hareket etmelı ıstemıyorsa zorlama. Benımkını baglasan durmaz. Muayeneye gelemezse derılıyo. Tabi genel anestezı sezeryan olursa gıremez

duygusu

Esim ilk dogumuma gırmıstı epidural sezeryan olmustum allah nasip ederse ıkıncı kızımızın dogumunuda gırecek:)




mandalinaportakal

benim eşim de doğum boyunca saatlerce hep yanımdaydı. bu kez de yanımda olacak Allahtan bir engel çıkmazsa. insana psikolojik destek oluyor eşi yanında olunca

MMustafa

Yapabileceğimi sanmıyorum ama bakalım ne olacak.