29 Mart , 2024, 13:38:36

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - nesliangelss82

1
Sağlık / Diyabet Hastalığın mı Var?
15 Ekim , 2011, 12:10:29



Bu sorunun cevabını bilmiyorsanız ama endişelenmek için sebebiniz varsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bu hastalığın ilk evrelerinin kontrol edilmesi kolaydır ve diyabet kendini hemen göstermeyebilir. Gözle görülür belirtiler olmadan vücudunuza yavaş yavaş zarar verir. Ama en başında bu hastalığı fark ederseniz önlemler alarak hastalığın seyrini değiştirebilirsiniz.

İnsanlar daha önce karşılaşmadıkları problemler için çözümler bulmaya çalışmazlar. Bu insanların doğasında vardır. Diyabet hastalığı olan insanların yarısından fazlası bu hastalığa yakalandıklarını bilmezler.

Test yaptırmak için doktora giden hastaların yarısından fazlası zaten bazı komplikasyonlar geliştirmiş olmaktadır.

Peki, diyabete yakalandığınızı nasıl anlayabilirsiniz?
Bunu anlamanın 3 temel yolu vardır.

Risk faktörlerini belirleyin. İlk bakılacak şey geçmişinizde sizin diyabete maruz kalma riskinizi arttıracak bir şeyler olup olmadığıdır. İncelenmesi gereken en önemli faktörler:

Aile öyküsü. Ailenizde diyabet hastası varsa diyabete yakalanma riskiniz oldukça yüksektir. Riskin boyutu diyabet tipine göre değişir.

Etnik grup. En yaygın diyabet tipi yerli Amerikalılarda, Afrikalı Amerikalılarda ve Asyalı Amerikalılarda görülür.

Kilo. Aşırı kilo tip 2 diyabete yakalanma riskini arttırır. Kilonuzu koruyarak bu hastalığa yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

Yaş. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve ergenlerde görülür. Tip 2 diyabet ise genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.
2
Sağlık / Sağlığa Yararlı Gıdalar Piramidi
15 Ekim , 2011, 12:09:30


Michigan Üniversitesi sağlığa yararlı yönleri bulunan, iyileştirici özelliğe sahip, bitkilere dayalı yiyecekleri vurgulayan bir piramit oluşturdu.Bu iyileştirici gıdalar piramidinin temelinde su vardır. Çeşitli sebze ve meyveleri tam tahıllılar takip etmektedir. Daha sonra baklagiller, sağlıklı yağlar, yumurta, yağsız et, balık ve deniz ürünleri ve son olarak da alkol, koyu çikolata ve çay gelir.

Piramidin en alt basamağı boştur. Bu boşluğu sizin doldurmanız istenir. Bazen yiyebileceğiniz çok zararlı olmayan bir yiyecekle piramidi kişiselleştirebilirsiniz. Bu piramidi Monica Myklebust ve diyetisyen Jenna Wunder geliştirmiştir. Piramidi geliştirirken çeşitli araştırmalardan yararlanmışlardır. Monica ve Jenna insanları sağlıklı ve dengeli bir yaşam stilinin bir parçası olarak bu piramidi kullanmaları konusunda cesaretlendiriyorlar.

Bu piramit sayesinde kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam sürmek kolaylaşabilir.

Piramitte yer alan bazı öneriler:

- Su: günde 2,3 – 3,4 litre

- Tahıllar: günde 4-11 porsiyon

- Baklagiller: 2-5 porsiyon

- Sağlıklı yağlar: günde 3-9 porsiyon

- Süt ürünleri: 1-3 porsiyon

- Yumurta: günde bir tane

- Balık ve deniz ürünleri: 2-4 porsiyon

- Yağsız et: haftada 2-3 porsiyon

- Çikolata: haftada 200 gram

- Çay: günde 2-4 fincan
3


Tartıldığınızda birkaç kilo verdiğinizi görmek istiyorsanız az yemelisiniz. Her gün yediğiniz kalorilerin %10-30'u yiyeceklerin sindirimi sırasında yakılır. Tüm yiyecekler aynı değildir. Vücut proteini sindirirken yağlar ve karbonhidratlara oranla daha çok kalori kullanır.

Bu yüzden beslenmenize protein eklemeniz çok önemlidir. Ayrıca protein sayesinde tokluk hissi sayesinde çok yemezsiniz. Protein kasların gelişmesine yardımcı olur ve ne kadar çok kas yaparsanız metabolizmanız o kadar çok hızlanır ve gün boyunca kalori yakmanız kolaylaşır.
Kas yaparak ve bol protein alarak zayıflamanızı kolaylaştırabilir ve daha sağlıklı bir yaşama başlamak için ilk adımları atabilirsiniz. Kendinizi daha zinde ve iyi hissetmek istiyorsanız fazla kilolarınızdan hemen kurtulun.


Günde 6 öğün yiyin
Kilo vermek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli şey yaktığınız kalorilerin yediğiniz kalorilerden fazla olmasıdır. Ne kadar yerseniz yiyin yediklerinizi yaktıktan sonra problem yoktur. Ama çok yiyip az yakarsanız kilo alırsınız ve aldığınız kiloları vermeniz zamanla zorlaşır. Bu yüzden günde 6 öğün yemeniz tavsiye edilir. Daha az yersiniz ve daha geç acıkırsınız.

Yediğiniz her şeyi gözlemlemeyi bırakın
Yediğiniz her şeyin listesini tutarsanız bu durum sizi bir süre sonra rahatsız edebilir. Yedikleriniz yerine ne kadar yediğinize odaklanın ve mümkün olduğunca porsiyonları azaltın.Gerekiyorsa küçük tabaklar kullanın.

Ne içmeniz ve ne içmemeniz gerektiğini bilin
Yedikleriniz kadar içtiklerinize de önem vermeniz gereklidir. Kalorisi yüksek içecekler uzak durun. Bir şeyler içmek istiyorsanız su ve çayı tercih edin. Özellikle yeşil çay içerseniz daha yararlı olur. Suyun da tokluk hissi verdiğini unutmayın.

Haftada bir kez kendinizi ödüllendirin
Motive olmanız için haftada bir kez istediğiniz bir şey yiyin. Yağ ve karbonhidratı önemsemeyin. Canınızın çektiği şeyi alın ve afiyetle yiyin. Ama porsiyonu çok fazla abartmayın. Haftada bir kendinizi ödüllendirerek diyetten çabuk sıkılmaktan kaçabilirsiniz.

Kendi yemeklerinizi kendiniz yapın
Evde yaptığınız yiyecekler daha sağlıklıdır ve bu şekilde yediklerinizi daha kolay kontrol edersiniz. Çok fazla yağlı ve tuzlu yemekler yapmaktan kaçının. Özellikle zeytinyağı kullanın.Hafif, sebze yemeklerinden bolca tüketin.

Şeker kullanımını azaltın
Kilo vermek istiyorsanız şeker kullanımını azaltmanız çok önemlidir. Şekerden ve şekerli gıdalardan fazla tüketmeyin. Çayınızı mümkünse şekersiz için. Keklerden, pastalardan ve meyve sularından uzak durun.