28 Mart , 2024, 11:32:18

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Neden saçlarımız dökülüyor?

Başlatan Balböceği, 09 Ocak , 2010, 22:55:19

« önceki - sonraki »

Balböceği

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen bir sağlık sorunu. Günde ortalama 50-100 tel saç dökülmesi normal sayılmaktadır.

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen bir sağlık sorunu. Sağlıklı bir kişinin saçlarının yüzde 15'inin dökülme evresinde olduğunu ve günde ortalama 50-100 tel saç dökülmesinin normal kabul edildiğini belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, erkeklerde saç dökülmesinin daha sık görüldüğünü, bu durumun 25 yaşına kadar erkeklerin yüzde 25'ini, 40 yaşına kadar yüzde 40'ını, 50 yaşına kadar ise yüzde 50'sini etkilediğini belirtiyor. Erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen "Androgenetik saç dökülmesi", kadınların yüzde 20-30'unu etkilerken, 25 yaşındaki erkeklerin yüzde 30'unda bu tip saç dökülmesi ortaya çıkıyor.

Saç dökülmesi hakkında bilgiler veren Dr. Belma Bayraktar, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı:

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Saç dökülmesinin birçok nedeni var. Tedaviden önce nedenleri tespit etmek büyük önem taşıyor.

• Kalıtımsal saç dökülmesi: Erkeklik hormonunun etkisiyle güçlü saç telleri ince tüylere dönüşüyor, bu nedenle saçın uzama aşaması kısalıyor. Saç kökü faaliyeti de önemli ölçüde azalıyor. Bu tür saç dökülmesi önce alnın köşesinde, sonra da saç ayırma çizgisi ile başın üst kısmında ortaya çıkan saç boşlukları ile kendini gösteriyor. Erkeklik hormonu farklı miktarlarda da olsa, hem kadında hem erkekte bulunduğundan kalıtımsal saç dökülmesine kadınlarda da rastlanıyor.

• Androgenetik saç dökülmesi (erkek tipi saç dökülmesi): Erkeklik hormonu olan androjenler tarafından etkilenen, genetik olarak yatkın kişilerde genellikle 20'li ve 30'lu yaşlarda ortaya çıkan ve öncelikle alın bölgesindeki saç çizgisinin çekilmesi ile sonra da tepe bölgesinin incelip açılmasıyla ortaya çıkan durumdur. Erkeklerin yüzde 30'u 25 yaşında, yüzde 40'ı 40 yaşında, yüzde 50'si 50 yaşında saç dökülmesiyle karşı karşıya kalıyor. Kadınların yüzde 20-30'unda erkek tipi saç dökülmesi görülüyor.

• Olağan saç dökülmesi: Ömrünü tamamlamış saç kendiliğinden veya dış etkilerle (tarama, yıkama, fırçalama) dökülüyor. Bunun yerine yeni saç çıkıyor. Günde ortalama 100 adet saç dökülüyor. Stres, yetersiz beslenme ve diyet, demir ve protein eksikliği, cerrahi müdahaleler, ateşli hastalıklar, mevsim değişiklikleri, tiroid bezi hastalıkları ve diğer endokrin bozukluklar, doğum sonrası ve menopoz gibi durumlarda yaşanılan hormonal değişiklikler olağan saç dökülmelerinin içinde yer alıyor.

• İlaçlara bağlı dökülmeler:

 Yüksek doz A vitamini,
 Androjenler,
 Mantar ilaçları,
 Tansiyon ilaçları,
 Bazı ağrı kesici şişlik giderici ilaçlar,
 Pıhtılaşma önleyici ilaçlar,
 Kanser ilaçları, tiroid ilaçları,
 Ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar,
 Antiviral ilaçlar,
 Epilepsi ilaçları,
 Hormon ilaçları,
 Psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar,
 İlaçlara bağlı saç dökülmeleri genellikle geri dönüşümlüdür. Bazı genetik hastalıklar saç dökülmesiyle birlikte olabilir. Bazı hastalıklarda (Lupus, frengi, tiroid hastalıkları, AİDS gibi) saç dökülmesi görülebilir.

• Mevsimsel saç dökülmeleri: Saçın sıkı bir şekilde toplanması ve sert taranması da dökülmeye neden oluyor. Mevsim geçişlerinde artan saç dökülmeleri normal kabul ediliyor, özellikle yaz sonu saçlar yoğun güneş ışını, havuz ve denizden sonra yıpranıyor, dökülme artıyor. Dökülme aylarca devam etmiyor, uzun sürüyor ve saçlarda belirgin seyrelme olursa bir cilt hekimine başvurmak gerekiyor.

ƓĤ♡SƬ

benden kızlara duyuru.ben 2 yıl oncesine kadar keldim hormonlarım yüzünden.hormonlarım düzeldi ama saçlarım çıkmadı yerıne geri gelmemıştı.bıoksın kullandım ve suan at kılı gibi saçlarım var ve belime geli,yor saçlarımın uzunluğuuu
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lagf.lilypie.com/3AfJp3.png"; width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Angel and Memorial tickers" /></a>

βαlκιz

evet bioksin süpermiş.ablamın kızı var 30 yasında oda keldi resmen bioksin kullanış istanbula bi gittim saçları maşallah
şimdide ablam kullanmaya başlamış onunda saçı yok seyrek dökülme yok

bendede dogumdan sonra aşırı döküldü bi ara
ama şimdi dökülmüyoo  :muzz: bikaç kere sirke ve bal ile yıkadım  :k06:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

EnDuruYanım

Kızlar 20 gündür saçlarım deli gibi dökülüyor.. heryer saç oldu varmı saçı dökülen bi eksiklikten falan mı acep??  nagişte dökülüo demişti. anlamadım gitti valla çıldırcam artık :cildir: :cildir: :cildir:

muhribe

canım doğum sonrası kalsiyum eksikliğine bağlı olarak çok dökülür saç.

malum bebekler kemirdi bizim depoları.

süt ürünlerini daha fazla tüketmeyi dene  :icon_thumright:

EnDuruYanım

haklısın o konuda cnmm sömürülmeye devam ediyoruz vitamın hapınada basladım ama kalsıyum ıcınde takvıye yapmam gerekecek galıba :y25:

KONYALI

dogumdan sonra dokuluyor ama sonra gerı gelıyor saclar kızlar

Dilara Ebrar

doğumdan önce deli gibi saçlarım dökülürdü.bioksin falan kullandım 3 seneye yakın ama hiç bi faydası olmadı bende.çok uzun süre kullanıncada kepeklenme problemi yaptı.bende bi yerden sonra bıraktım.hamile kaldım süperdi o zamanlar.nasıl gürleşmişti saçlarım çok güseldi  :sad1: :sad1: :sad1:

ama doğumdan sonra yine başladı.kafamda boneyle dolaşıyorum nerdeyse .evde her yer kılllllllllllllllllll :cildir: :cildir: :cildir: :cildir: :cildir: :cildir: :cildir: :cildir:
Allahım! Bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme gücü, değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilme sağduyusu ver...

EnDuruYanım

ah canlarım bende tülbent takacam artık heryer saç oldu..  :cildir: :cildir: dedim acaba boyattım diyemş oldu dıye ama alakası yok  :cildir:  kalsiyum eksikliği falanda olabilir aslında artık doktora gidip tahlil yaptırcam ne eksikliği varsa giderelim ..

Balböceği

dogumdan sonra her kadinda gorulen birsey..

hamileyken saclarima bir sac daha eklenmisti sanki

gurlesmisti kalin telli bile olmustu.. dogumdan 3 ay sonra

dokuldu yine eski halini aldi.. ama simdi dokulmuyor tabi.  :k06:

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ

Alıntı yapılan: ßăʟßöƈεğἶ - 21 Mart , 2012, 00:29:36
dogumdan sonra her kadinda gorulen birsey..

hamileyken saclarima bir sac daha eklenmisti sanki

gurlesmisti kalin telli bile olmustu.. dogumdan 3 ay sonra

dokuldu yine eski halini aldi.. ama simdi dokulmuyor tabi.  :k06:

benımde gurleştı hamıleyken bırde rengı cok parlak halada oyle  :nazar: ama sen 3 aydan sonra dokuluyor deyınce uzuldum  :'( ınsallah dokulmez byle kalır  :amin:

ƓĤ♡SƬ

ben 3 ayımdayım ve tutam tutam gidiyor kızlar saçlarımm  çok fenaaaaaaa hemdee
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lagf.lilypie.com/3AfJp3.png"; width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Angel and Memorial tickers" /></a>

KONYALI

benımkıler dokuldu,yenılenmeye basladı sımdıde..kucukken alnımızda yenı cıkan saclar olur ya,aynen öle saçlarım var..bu hamılelık ve dogumda evrim değiştirdim vallahi..ben kendımı tanıyamaz oldum

iklima

valla ben bilmiyorum kendimi bildim bileli dökülüyor saçlarım ama dönem dönem çoğaldı
o kadar dökülmeye nası hala kafamda saç var anlamıyorum.
Bütün Kadınlar Melektir Aslında.

Sadece Kanatları Kırıldığında Süpürgelerine Binerler..

                                                Hepsi Bu..!

hira07

benimki genelde mevsimsel dökülüyor.