29 Nisan , 2024, 06:30:52

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Doğum Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Başlatan can yine cannnn, 17 Mayıs , 2009, 20:51:22

« önceki - sonraki »

can yine cannnn

17 Mayıs , 2009, 20:51:22 Son düzenlenme: 15 Mart , 2010, 18:18:43 g10ca
Doğum Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Doğum sonrası aşırı kanama, pıhtılı kanama, akıntının renginin değişmesi, ameliyat kesisi yerinde ağrı, sızı, kızarıklık, şişlik, ısı artışı, kanama, yüksek ateş, kötü kokulu akıntı, memelerde geçmeyen ağrı, şişme, ısı artışı, bulantı, kusma, idrar yaparken ağrı ve yanma belirtileri varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Doğum sonrası yeni anne olmuş kadının en hassas olduğu dönemdir. Doğum bile tek başına anne için müthiş bir deneyimken, hemen sonrasında başlayan yeni bir yaşam, ilk günlerin şaşkınlığı ve fiziksel çekinceleri ile zorlaşabilir. Şimdi genel doğum sonrası sorularını soralım ve yanıtlayalım.

Loğusalıkta (doğum sonrası) kanama ne kadar sürer? Genital bölgenin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Doğum sonrası ilk bir hafta kanama adet kanaması kadar görülür. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder. Herhangi bir antiseptik solüsyon kullanmaya gerek yoktur. Pedlerinizi sık değiştirin, genital bölgenizi duru su ile yıkayarak temiz ve kuru tutun.

Sezaryan doğum yapan kadınların kanaması ne kadar sürer?

Sezaryen doğum sonrasında kanama, ilk 1 hafta adet kanamasına benzerdir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır. Akıntı sırası ile kahverengi, sarı, beyaz şeklinde rengi giderek açılarak ortalama kırk gün boyunca yani lohusalık siresince devam eder.

Doğum sonrası ilk banyo ne zaman yapabilir?

Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezeryan doğum yapanlar banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmaya gerek yoktur, banyo sonrası, ameliyat bölgesi tahriş edilmeden temiz bir havlu ile tampon yapılarak kurulanır.

Sezaryenle doğum yapan anneler ne zaman yıkanabilir?

Doğumu takip eden ikinci gün banyo yapabilirler. Ancak 40 gün boyunca yapılacak banyo ayakta duş şeklinde olmalı, oturarak veya küvete girerek yapılmamalıdır. Banyo sonrasında temiz bir havlu ile nazikçe kurulanmalıdır.

Loğusalık döneminde beslenme nasıl olmalıdır?

Lohusa kadınların özel bir diyet uygulanmasına gerek yoktur. Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi, protein, karbonhidrat, sebze ve meyvelerin yeteri kadar tüketilmesi yeterlidir. Gaz yapıcı besinlerden kaçınmak anne ve dolayısı ile bebek için çok önemlidir. Kendisinin ve bebeğin kabızlığının önlenmesi ve süt üretiminin artması açısından bol sıvı tüketilmesi önerilir.

Göğüslerde  neden gerginlik oluşur?

Süt yapımının başlamasına bağlı olarak göğüslerde en çok ikinci ve yedinci günler arası şişlik ve gerginlik oluşur. Bu his anneler tarafından bir rahatsızlıkmış gibi algılanır. Ancak bu durum süt oluştuğunun bir belirtisidir. Bu şişlik ve gerginliğin meme iltihabına yol açmaması için bebek sık sık emzirilmelidir. Memelerin aşırı derecede sertleşmesi sonucu bebek memeyi tutamıyorsa veya tutmasına rağmen yeterli şekilde boşalma sağlanamıyorsa memelerdeki süt elle veya pompa ile sıkılarak sağılmalıdır. Burada bir püf noktası belirtmekte fayda var:  www.hamilemiyim.net Süt sağma işlemi öncesi, ılık nemli havluyla kompres yapılması ve yine ılık bir duş alınması süt kanallarının genişlemesini sağlayarak süt akışını kolaylaştıracaktır.

Meme başı bakımı nasıl yapılmalı?

Annenin emzirmeye başlamadan önce bir miktar anne sütü ile meme başını ıslatması yeterlidir. Her emzirme sonrası temizleme gerektirmeyen bebeğin emmesinde sakınca olmayan, sadece lanolin maddesi içeren bir krem sürülerek meme başı çatlakları önlenebilir. Süt üretimi arttıkça ve meme ucundan süt akmaya başladığında göğüs pedleri kullanmak yararlıdır.

Meme ucunu dışarı çıkarmak ne yapmalı?

Meme ucunu, bebeğin emmesşnş kolaylaştırmak için dışarı çıkarmak amacıyla emzirme aralarında ve emzirmeden 10 dakika kadar önce göğüs ucuna masaj yapmak en pratik yöntemlerdendir. Eğer etkili olmuyorsa ucu çıkarmak için bebek mağazaları ve eczanelerde kolayca bulunabilecek özel aparatlar kullanılabilir. Başka bir çözüm yolu da meme ucu çıkana kadar bebeği silikon meme ucu ile emzirmektir. Bebek emdikçe birkaç gün içinde meme ucu kendiliğinden belirginleşecektir. www.hamilemiyim.net

Loğusalıkta  uykunun gelmesi normal mi?

Lohusa kadınlarda, özellikle de emzirirken salgılanan oksitosin hormonu nedeni ile annenin uykusunun gelmesi gayet normaldir.

Lohusalık sonrası ne zaman cinsel ilişkiye girilir?

Doğumdan 40 gün sonra anne, normal cinsel yaşantısına geri dönebilir. Lohusalık dönemi bitmeden önce rahim içi henüz eski haline dönmediğinden cinsel ilişki önerilmemektedir.

Emziren annelere hangi doğum kontrol yöntemi  önerilir?

Emziren annelere en çok önerilen doğum kontrol yöntemi rahim içi araç (spiral) uygulaması (ria) ve prezervatif kullanımıdır. Nadiren de olsa düşük doz hormon içeren oral kontraseptifler önerilebilir.
can dediklerim....

DER!N

Konu oldukça faydalı, teşekkür ederim canımcım  :opucuk:





can yine cannnn

can dediklerim....

мiŁenα.

emegıne saglık bebemmm .....cıdden faydalı bılgıler :icon_thumright:


:love9: :love7: :love9:


Zeynep_Sena

arkadaslar ben 12ci ayin 18 de dogum yaptim iste suan kanamam azaldi hatta yok denecek kadar az sizce bu normalmi kanamaniz ne kadar surdu sizin tecrubelerinizden yardima ihtiyacim var:)

ѕєν∂α¢αη



Uploaded with ImageShack.us