29 Mart , 2024, 16:26:27

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


YUNUS SURESİ 69 VE ARAF 33. AYETLERİN, DİKKAT ÇEKİCİ UYARILARI.

Başlatan halukgta, 13 Mart , 2023, 16:59:14

« önceki - sonraki »

halukgta

Bu makalemde sizlere, çok önemli bir ayeti hatırlatmak istiyorum. Eğer bizler Kur'an'da Allah'ın uyarılarını dikkate almayıp, Kur'an'ın onayını almayan, mezheplerin geleneksel fıkıh inancını yaşarsak, kaybedenlerin safında olacağımızı, lütfen unutmayalım.  Yunus sürtesi 69. Ayetinde Allah, çok önemli bir konuda bizlerin dikkatini çekiyor ve bakın ne diyor.

Yunus 69: De ki: "ALLAH HAKKINDA YALAN UYDURANLAR, ASLA KURTULUŞA ULAŞAMAZLAR." (Bayraktar Bayraklı)

Siz bu ayette geçen, Allah hakkında yalan uyduranlar sözünden ne anladınız? Demek ki Allah'ın bazı kulları, Allah'ın adını kullanarak, Allah söylemediği hüküm vermediği halde, bunlarda Allah'ın dininin emridir, ya da Allah'ın emridir diyenlere, ALLAH HAKKINDA YALAN SÖYLÜYORLAR DİYOR. Bizlerde aramızda, herhangi bir arkadaşımız bize, söylemediğimiz bir sözü bize isnat edip, söyledi dese sanırım onunla tüm arkadaşlığımızı keseriz.

İşte Allah da, ben hüküm vermediğim halde, kim bu Allah'ın emri ya da dinin emridir derse, Allah'a yalan uydurmuş, Allah'a iftira atmış demektir ki, Allah da böyle kullarım asla kurtuluşa eremez, onlara yardımcı olmam diyor. Hangimiz böyle bir durumda olmak ister? Elbette istemeyiz ama istemiyorsak, lütfen Allah'ın vahyi Kur'an'ı dikkatle anlayarak ve düşünerek okuyalım ki böyle bir duruma düşmeyelim.

Bizler günümüz İslam anlayışında, ne yazık ki Allah'ın bu uyarılarından uzak İslam'ı yaşıyoruz. Yetmiyor neredeyse Allah ne emrediyorsa, bizler tam tersini Allah'ın emdi, dinin emri diye yaşıyoruz. Bu yanlışı Allah'ın Resulünün adını kullanarak da çok fazla yapıyoruz. Öyle olunca da ibadetlerimizde yaptığımız dualarımız, karşılık bulmuyor. ÇÜNKÜ BİZLER FARKINDA OLMADAN, ALLAH HAKKINDA YALAN UYDURULAN SÖZLERE İNANIYOR VE BUNLAR ALLAH'IN VE DİNİN EMRİDİR DİYE YAŞIYORUZ. Bu ayeti daha iyi anlayabilmek için, bu ayetin bir öncesindeki ayete bakalım, acaba Allah kimlerden ne maksatla bu sözleri söylüyor.

Yunus 68: "Müşrikler," "ALLAH ÇOCUK EDİNDİ" DEDİLER. HÂŞÂ! O BUNDAN UZAKTIR. ONUN ÇOCUĞA İHTİYACI YOKTUR. GÖKLERDE VE YERDE NE VARSA O'NUNDUR. BU HUSUSTA YANINIZDA HERHANGİ BİR DELİL YOKTUR. ALLAH HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ BİR ŞEYİ Mİ SÖYLÜYORSUNUZ? (Bayraktar Bayraklı)

Ayetin başında müşrik ya da inkârcı ya işaret edilen O toplum, Kitap Ehli. Yani hiç birisi Allah'ı inkâr edenler değil. Hepsine Kitap indirilmiş ve yine hepsine tek ilah Allah benim, benden başka şefaatçi edinmeyin, kanun koyan hüküm veren yalnız benim diye ayetler indirilen toplumlar. Peki, bunlar ne yapmışlar ve Allah nasıl bir örnek veriyor da, bunlar Allah hakkında yalan uydurdular diyor, burası çok ama çok önemli. Çünkü bu konuyu doğru anlayamazsak, aynı hataları bizlerde yaparız ve ALLAH'A YALAN UYDURANLARIN SAFINDA OLURUZ. Bizler Kitap Ehlinin yaptığı yanlışlardan, ne yazık ki ders almadığımız için, aynı yanlışları tekrar ediyoruz ve Kur'an da her bilgi yoktur diye başlıyor ve Allah'ın Kur'an da hiç bahsetmediği onca rivayetlere inanıp, Allah'ın dinin emri diye Allah a iftira attığımızın farkında bile olmuyoruz.

Bakın Kitap Ehlinin yaptığı çok önemli bir yanlışa dikkat çekiyor Allah ve diyor ki, Allah çocuk edindi dediler. Aslında bu hatayı Kitap Ehli yapmış ve Allah'ın gönderdiği Elçisini ALLAH'IN OĞLU İLAN ETMİŞLERDİ. Allah da Kitap Ehlinin bu yanlışını yüzlerine vuruyor, ben böyle bir şey yapmadım, benim çocuğa ihtiyacım yoktur. Göklerde ve yerde ne varsa zaten benimdir diyor. Devamında ise çok önemli bir uyarıda bulunarak, BU HUSUSTA YANINIZDA HERHANGİ BİR DELİL YOKTUR, YANİ ONLARA BÖYLE BİR KANIT GÖNDERMEDİM diyerek, kendilerine KANIT, DELİL indirmediğim konularda kendi aranızda delil kanıt yaratmayın, benim indirdiğim vahye bakın. Orada olan kanıtların dışında, kendinize kanıtlar, deliller yaratmayın, BANA İFTİRA ATMIŞ OLURSUNUZ, BÖYLECE KURTULUŞA EREMEZSİNİZ DİYE UYARIYOR. En sonunda, Allah hakkında bilmediğiniz konuları sakın söylemeyin diye de uyarıyor. Bu konuyu daha net anlayabilmemiz için Allah, Araf 33. Ayetinde bakın neler söylüyor.

Araf 33: De ki: "RABBİM ANCAK AÇIK VE GİZLİ KÖTÜLÜKLERİ, GÜNAHI VE HAKSIZ YERE SINIRI AŞMAYI, HAKKINDA HİÇBİR DELİL İNDİRMEDİĞİ BİR ŞEYİ, ALLAH'A ORTAK KOŞMANIZI VE ALLAH HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ ŞEYLERİ SÖYLEMENİZİ HARAM KILMIŞTIR." (Bayraktar bayraklı)

Bu ayette Allah neleri HARAM kıldığını açıklıyor ve diyor ki, açık ya da gizli kötülükleri yapmak haksız yere sınırı aşmak, Allah katında haramdır büyük günahtır. Devamında ise günümüzde bizlerin yaptığı O çok büyük yanlışımıza dikkat çekercesine,  HAKKINDA HİÇ BİR DELİL İNDİRMEDİĞİ BİR ŞEYİ VE ALLAH'A ORTAK KOŞMANIZIDA HARAM KILIYORUM DİYOR. Yunus 69. Ayeti adeta açıklarcasına Allah, hakkında hiçbir delil indirmediği bir konuda, Allah'a herhangi bir şeyi nispet ediyor ve bu Allah'ın dinin emridir diyorsak, Allah'a iftira atmış olacağımız uyarısını yapıyor. Peki, Allah'a ortak nasıl koşulur? Ayetin bahsettiği kişilerin hepsi Kitap Ehli ve hepsi de tek bir Allah olduğunu biliyor. Ayette bahsedilen Allah'a şirk koşma sözünden kastedilen, Allah'ın tek elinde bulundurduğu yetkileri, eğer bizler edindiğimiz VELİ, ÂLİM dediğimiz kişilere de verirsek, işte o zaman kendimize Allah'ın yanında adeta küçük ilahlar edinmiş ve Allah'a şirk koşmuş oluruz. Ayetin sonunda yine çok önemli bir konuya dikkatimizi çekerek, ALLAH HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ ŞEYLERİ SÖYLEMENİZİ, HARAM KILMIŞTIR DİYOR. Ne yazık ki bizler Allah'ın Kur'an'da açıklamadığı kendi katı hakkında vermediği bilgileri de batıl ve rivayet yollarla öğrenme çabasında oluyoruz. ALLAH BUNLAR YAPANLAR, BÜYÜK GÜNAH İŞLEMİŞ OLURLAR DİYOR.

Sanırım bu iki ayet bile, bizlerin nasıl batılı, rivayeti dinleştirip, adeta Allah'a yalan uydurup, haramı tıka basa yediğimiz inançlarımız, aklınıza gelmiştir. Dilerim bu gerçeklerin farkında olan ve Allah'ın sınırlarını aşmadan, batıl ve rivayetlerden uzak,  YALNIZ ALLAH'IN İPİNE SARILAN, ALLAH'IN AZINLIK HALİS KULLARI ARASINDA OLURUZ. ALLAH SİZLERİ KUR'AN'DAN SORUMLU TUTUYORUM HÜKMÜNÜ VERDİYSE, ALLAH'IN KUR'AN'DA VERMEDİĞİ BİR HÜKMÜ DİNE SOKMAYA ÇALIŞANLAR, ALLAH'A İFTİRA ATTIĞINI ASLA UNUTMAMALIDIRLAR.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/