28 Nisan , 2024, 08:40:19

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


ÖNEMLİ BİLGİLER

Başlatan Almiş'inAnniş'i, 25 Ekim , 2007, 18:44:20

« önceki - sonraki »

Almiş'inAnniş'i

Kış ayları geldi çocuklarımıza bol bol vitamin şurupları, tabletler veriyoruz. Zaman zamanda özellikle büyüme çağında oldukları ve sürekli geliştikleri için ciddi oranda demire ihtiyaç duyuyorlar. Bu ihtiyaçlarını doğal, ucuz ve sağlıklı çözmek bizim elimizde. Bunun yollarından biri PEKMEZ. Aşağıda pekmezler konusunda ufak bilgiler verilmekte ve bizim uyguladığımız küçük bir pekmez sistemi belirtilmektedir. Tabiki bunun uygulaması sizlere aittir. Herkes farklı bir şekilde uygulayabilir ama lütfen çocuklarınızdan ve kendinizden pekmezi esirgemeyin.
 
Annelere hem kendileri için hem çocukları için bir öneri. Pekmez kilo alınmaması isteniyorsa aç karna (diyet yapanlar için önemli), kilo alımına yardım etmesini istiyorsanız tok karna alınması iyi olacağı söylenmektedir.

Saygılar
 
Çocuklar için Hergün sabah ve akşam 2 tatlı kaşığı (hergün bir çeşit ürün verilecektir)


Hurma Pekmezi


Keçiboynuzu pekmezi

Kayısı Pekmezi

Dut Pekmezi

Üzüm Pekmezi

Bal


İçerisinde barındırdığı organik asitler, mineral maddeler ve kısmen de vitaminlerle pekmezin beslenmedeki önemi büyüktür. 100 gr. Pekmez; kalori olarak 575 gr süte, 150 gr. ekmeğe, 195 gr ete eşdeğerdir. Pekmezdeki şekerin %80'I glikoz ve fruktoz halinde olduğundan, bebeklerin beslenmesinde pekmez çok önemli bir role sahiptir. Anne sütü olmadığında, hekim kontrolünde bebeklere pekmez verilebilir. Sakkarozun (çay şekeri) glikoz ve fruktoza ayrılabilmesi için organizmada sükraz enziminin bulunması şarttır. Bebeklik döneminde bünyede bu enzim bulunmadığından, enzimin sentezleneceği zamana kadar belli bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Pekmezde bulunan glikoz ve fruktoz ise sindirim sisteminde parçalanmaya ihtiyaç duymaksızın kana basit difuzyon ile geçebilmektedir. Böylece vücut yaklaşık 30 dakika gibi kısa bir sürede enerji kazanmaktadır.

Enerjiye acil ihtiyacı olan sporcu veya ağır işçilere pekmez verilmesi durumunda kısa sürede bu insanların enerji ihtiyacı karşılanmaktadır. Bebeklik çağında beyin çok hızlı geliştiğinden enerjiye ihtiyaç oldukça fazladır. Bebeğe yeterli glikoz verilmediği takdirde beyin gelişmesinde duraklama veya yetersizlik olmaktadır. Kana geçmesi çok kolay ve beyinin tek enerji kaynağı olan glikoz, pekmezde yeterince bulunmaktadır. Bu yüzden çocukların sağlıklı gelişmelerinde pekmez çok önemli bir role sahiptir.

Üzüm ve pekmez proteince fakir olmasına rağmen, iyi bir diyet gıdasıdır. Proteinlerin bağırsaklarda iyice emilebilmesi için amino asitlere kadar parçalanması gerekmektedir. Canlıların gelişmesi için gerekli proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerin bir kısmı metabolizmada sentez edilemediğinden dışarıdan alınmak mecburiyetindedir. Çocuğun büyüme döneminde beslenmesinin iyi olabilmesi için aldığı aminoasitlerin dengesinin iyi olması gerekmektedir. Bu denge yine anne sütünden sonra pekmezde çok iyi bir şekilde bulunmaktadır.

Pekmezin diğer bir özelliği de birçok mineral madde ihtiva etmesidir. "Eser (iz) elementler" olarak bilinen mineral maddelerin eksiklikleri durumunda bünyede çeşitli gelişme bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri kanda oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobinin yapısında bulunan demir elementidir. (+2) değerli demir, insan kanında oksijen taşımada vazifeli molekül olan hemoglobin yapımında kullanılmasının yanında, kemik iliğinde önemli bir düzenleyici faktör olarak da iş görür (Savunma hücreleri kemik iliğinden üretildiğinden, burada herhangi bir arıza varsa, bünye hastalıklara karşı savunmasız kalmaktadır).

Tablet şeklinde alınan (+3) değerli demirin, (+2) değerli demire çevirebilmesi için vücutta ayrı bir işleme tabi tutulması gerekir. C vitamini eksikliği gibi bazı durumlarda demirin, bu dönüştürülme işlemi gerçekleşemez. Pekmezdeki demir ise, insan bünyesinin çok rahat bir şekilde kullanabildiği (+2) değerli demirdir. Sadece pekmezle beslenildiğinde bile günlük demir ihtiyacının %35'ı karşılanabilir.

Çinko elementi, karbonhidrat ve protein metabolizmasında ve nükleik asit sentezinde önemli rollere sahip kılınmıştır. Uzun süren çinko eksikliğinde çocukta cinsi bozukluk, yetersiz gelişme ve iştah azalması görülmektedir. Pekmez, çinko bakımından zengindir. Fosfor; gençler, hamile ve emziren hanımlar için çok gerekli bir elementtir. Ayrıca fosforun kalsiyum ile yakın bir ilgisi ve kan hücrelerinde şekerin enerjiye çevrilme metabolizmasında önemli görevi vardır. Böylece pekmezde bol miktarda bulunan glikoz ve fruktoz aynı gıda ile alınan fosforla kolaylıkla enerjiye çevrilebilir. Ayrıca çocuğun kemik ve diş gelişmesinde kalsiyum ile fosforun arasındaki nisbetin normalde 1,2-2 arasında olması gerekmektedir. Pekmezde bu değerler 2-2,7 arasında olup, istenen sınırlara çok yakındır.

Potasyum; kas kasılmasında, protein sentezinde ve hücre içi enzimlerin fonksiyonlarında önemli rol oynar. Günlük potasyum ihtiyacı karşılayacak miktar pekmezde depolanmıştır. Bu gıda maddeleri, şeker hastalığı gibi hususi bir sakınca olmadığı müddetçe tabletlere tercih edilmelidir. Kalp atışlarının düzenlenmesinde rol alan potasyum açısından da zengin olan pekmez, vücutta oluşan toksin maddelerin atılması ve alkali- asit dengesinin sağlanması için de kullanılabilir.

Magnezyum da potasyum gibi sıvı- elektrolit dengesinin ayarlanmasında vazifelendirilmiştir. Dolaşım ve sinir sisteminin düzenli çalışması için bu minerale ihtiyaç duyulmaktadır. Kandaki magnezyum seviyesinin düşmesi durumunda ağır sinir bozuklukları görülür.
Kalsiyum, sağlıklı büyüme ve gelişmede, dolaşım ve sinir sisteminde, kanın pıhtılaşmasında ve kalp kaslarının gelişmesinde önemli rolü vardır. Kalsiyum eksikliği kemik ve diş hastalıklarına sebep olur. Günlük 500 gr civarında pekmez tüketilmesi durumunda vücudun ihtiyacı olan kalsiyum karşılanmaktadır. Kalsiyum; potasyum ve magnezyumla çalışır. Pekmezde bu üç mineral birlikte bulunur.

Ayrıca pekmez bazı vitaminlerce de zengindir. Sofralarımızda pekmez bulundurduğumuz takdirde, günlük vitamin ihtiyacımızın %20'si karşılanabilecektir. Pekmezde tiamin ve pyridoxin (B6) vitaminleri yeterli miktarda mevcuttur. Pyridoxin (B6) kan hücrelerinin yapımında, sinir sistemi ve cilt sağlığında, vücuttaki yağ ve kolesterol miktarının kontrolünde vazifelidir. Günlük B6 vitamini ihtiyacının %15'i pekmezle karşılanabilir.
Değerli bir gıda maddesi olan ve gelişme dönemindeki çocukların daha sağlıklı bir yapıya kavuşmalarında önemli rolü olan pekmezi sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.

PEKMEZİN BESİN İÇERİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI
Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir.
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur. Ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.

ÜZÜM PEKMEZİ
·     Vücuttaki kanı arttırır
·     Enerji verir
·     İştah açar
·     Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır
·     Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir
·     Damar sertliğine iyi gelir
·     Kan dolaşımını rahatlatır
DUT PEKMEZİ
·     Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar.
·     Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir.
·     Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır.
·     Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir.
·     Sporcular için bir enerji deposudur.
·     Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur.
·     Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur.
·     Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir.
·     Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır
KEÇİ BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ
·     Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler
·     Kalbi takviye eder
·     Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır.
·     Vücudu güçlendirip dinamize eder
·     Kansızlığa birebirdir
·     Dişleri besler Kemikleri güçlendirir
·     Bağırsakları çalıştırır
·     Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır
·     Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir
·     akciğer rahatsızlıklarında da kullanılır.
ANDIZ PEKMEZİ
Andız pekmezi ise bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir.Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir.

Bronşit ve öksürük şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olur,         
Kan eksikliğinde kan yaptırmaya yardımcıdır,
Süt veren annelerde süt artırmaya yardımcıdır,
Kafein içermez,
Yapısında bulunan yüksek vitamin ve mineral içeriği ile diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri vardır,
Kalsiyum bakımından çok zengindir,
İçindeki E vitamini sayesinde; öksürük, grip, kemik erimesi ve kansızlık durumlarında vücuda yardımcı olur,
Balgam söktürmeye yardımcı, göğsü yumuşatmaya yardımcı, bronşları açmaya yardımcı olur. Sigara tiryakileri için ve nefes darlığına karşı vücuda yardımcı olur.



KEÇİBOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ

Faydaları:


* Kalsiyum bakımından çok zengindir (sütün 3 katı)

* İçindeki E vitamini sayesinde; öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve
kansızlığa iyi gelir

* Balgam söktürür,göğsü yumuşatır,bronşları açar, sigara tiryakileri
için faydalıdır ve nefes darlığına oldukça etkilidir.(Alerjik nefes
darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.)

* Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve
gastrite etkilidir. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide
şişkinliğini giderir Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak
parazitlerini temizler. Mideye kuvvet verir.

* Yüksek mineral ve vitamin içeriği ile de diş ve diş etleri üzerinde
çok olumlu etkileri vardır.

* Yüksek doğal şekerler , zengin mineraller (özellikle çinko) ve
vitaminler (A , B , B2, B3, D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve
besin kaynağıdır.

* Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve
akciğer üzerine çok yaralı etkileri bulunmaktadır. Kanın zehirli
maddelerini temizler.

*İnsanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme
gücüne sahiptir.

*Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler

*İnsan vücuduna giren radyasyonu dışarı atar.

DUT PEKMEZİ
Dut Pekmezi, Doğu Anadolu yöresinin dutlarından geleneksel köy pekmezleritadında, sağlık şartlarına uygun ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan tamamen naturel olarak üretilmiştir.
Duttan yapılan pekmezin özellikle sindirim sistemi faaliyetlerinin düzenli çalışmasında oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Kalp damar ve nefes darlığına ii glen dut pekmezi, sağlıklı bir yaşam sürmeniz için Şitoğlu markasıla sofranızda.

Dut Pekmezinin faydaları

Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar
Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir.
Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır.
Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir.
Sporcular için bir enerji deposudur.
Bebeklerin büyümesinde ve gelimesine yardımcıolur.
Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur.
Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın kullanılır.
Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıkarında etkilidir.



HURMA PEKMEZİ
Yoğun çalışma temposununsebep olduğu yorgunluk ve acıkmadan kaynaklanan şeker ihtiyacını karşılamada Hurma'nın öenmli bir yeri vardır. Hurma şekerli ve ballı tadıyla tüm günün halsizliğini alıverir.
Pekmez alanında uzmanlaşmış olan firmalar  bu harika meyvenin pekmez formunu da siz tüketicilerin damak zevkine sunmanın sevincini yaşamaktadır.
Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, B vitamini ve demir açısından da oldukça zengin olduğunu ifade etmişler.

Hurma Pekmezinin faydaları

Sporcular için bir enerji deposudur.
Hurma; kalp ve damar hastalıkları riskini oldukça azaltıcı bir etkiye sahiptir.
Zihni ve bedeni gelişmei sağlar.
Öksürüğü keser.
Boğaz ağrısını giderir.
Bronşit ve soğuk algınlıklarına karşı oldukça etkilidir.
Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.


KAYISI PEKMEZİ
Dünyada ilk defa üretilen kayısı pekmezini damak tadınıza sunuyor.
Kayısı pekmezi, diğer kayısı ürünlerindan farklı olarak hiçbir katkı maddesi içermez
Kayısı pekmezi, kayısının eşsiz özelliklerini size, hijyenik ortamda doğrudan ve eksiksiz olarak ulaştırıyor.
Kayısı pekmezi, tamamen saf içeriğiyle, şişmanlama korkusu olmadan, fazla kalori alma kaygısı taşımadan lolayca ve zevkle alınabilir.

Kayısı Pekmezinin faydaları
İçerdiği antioksidan maddelerle stresi azaltır, beyin çalışmasını destekler.
Karaciğerin tahrip olan kısımlarının onarımını sağlar.
Kalsiyum içeriiyle kemiklerin düzgün ve sağlam gelişiminde rol oynar.
Kemik erimesinde koruyucu rol oynar.
Dişlerin daha sağlam olmasının sağlar.
Demir minerali içeriği ile kansızlığı önler.
Böbrek taşı oluşumu riskinin azalmasında rol oynar.
Cinsel gücü arttırır.
Antioksidan madde içeriğiyle kanserden korur.
Cildin beslenmesini arttırır ve cilt güzelliğine katkıda bulunur.
Kalp kaslarını destekler, kalbin düzenli çalışmasını sağlar.
Potasyum ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin, sodyumca fakir olması nedeniyle dengeli beslenme sağlar.



KARADUT PEKMEZİ
Doğu Anadolu yöresinin dutlarından sağlık şartlarına uygun ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan tamamen naturel olarak üretilmiştir. Kansızlık ile ilgili sorunların giderilmesine yardımcı olarak kullanılmaktadır. Vitamin ve mineral madde açısından zengin bir gıda maddesidir. Yüksek miktarda demir ( Fe ) içerdiğinden kansızlıkta destekleyici olarak kullanılmaktadır. 
 
Karadut Pekmezi'nin Kullanım Alanları
. Düzenli olarak yenildiğinde idrar söktürmeye yardımcı olur.
. Mideyi kuvvetlendirmeye yardımcı olur.
. Bronşite ve  öksürük gidermeye yardımcı olur.
. Göğüs ağrılarını gidermeye yardımcı olur.
. Kilo alımına yardımcı olur.
. Kan yaptırmaya yardımcı olur.
. Süt veren annelerde süt artırmaya yardımcı olur.
. Kafein içermez.
. Yapısında bulunan yüksek vitamin ve mineral içeriği ile diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri vardır.
. Kansızlığı gidermeye yardımcı olur.
. Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığında vücuda yardımcı olur..
. Astım ve bronşit hastalıklarında yardımcıdır.
. Soğuğa karşı vücut direncini arttırmaya yardımcı olur.
. Sporcular için bir enerji deposudur.
. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur.
. Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur.


burcu-emir

bunları okuyunca birkez daha kendimi mutlu hissettim.her sabah kahvaltısına,her akşam mamasının içine bir dolu çay kaşığı pekmez ekliyorum.
paylaşımın için teşekkür ederim remziye  :flowers:



Almiş'inAnniş'i

bende öyle yapıyordum ama
dr.umuz "pekmezi sabah akşam bir tatlı kaşığı sade olarak yedir" dediğinden beri
sabah aç karnına vermeye başladım
akşamları vermiyorum
çünkü zaten zorla yediriyorum  :sad1:
sevmiyo bu yüzden daha fazla işkence etmek istemiyorum  :'(

burcu-emir

yani mamalarını içinde besin değeri mi düşüyor anlamadım  :icon_scratch:



Almiş'inAnniş'i


elvan

Annelere hem kendileri için hem çocukları için bir öneri. Pekmez kilo alınmaması isteniyorsa aç karna (diyet yapanlar için önemli), kilo alımına yardım etmesini istiyorsanız tok karna alınması iyi olacağı söylenmektedir. bundan dolayı aç karna demiş olabilir.


bende kahvaltıda üzüm yadA dut pekmezi veriyorum. :muzz:  :hello2:muzz:

мiŁenα.

Bu kadar önemli gerekli bilgiler arkda kalmasın eminim herkezin işine yarar :icon_thumright:


:love9: :love7: :love9: