Anne Sütü ve Emzirme

Başlatan Emine, 12 Ocak , 2007, 20:51:35

« önceki - sonraki »

mavili

neyse böyle bişeyin olmadıgı anlaşılmış ya çok şükür



oozge

ımkansız boyle bırseyın oldugu varsada nıye yıllardır benım duymadgm gbı forumdakı dıger arkdslrda duymamışşşşşşşşşşş

mavili

evet en azından büyüklerimiz bilirdi böyle şeyleri biz cahiliz hadi desem ama bende hiç duymadım ya



oozge

BNDE AYNI SKLDE MAVIŞIMM WLLAA :dontknow: :dontknow: :dontknow:

semra

BUNU SÖYLEYEN ARKADAS BAYAG YASLI GALIBA  :ehi: :toothy10: :toothy10:

Mine'l Aşk



Anne Sütünün Özellikleri

Dogumdan sonra bebegini kucagina alan annenin ilk almasi gereken kararlardan birisi, anne sütü mü, mama ile besleme mi konusudur. Gerçi bu sorunun cevabi, artik bilimsel olarak verilmistir, ve bilim çevrelerinde anne sütü yerine mama verilmesinin önerilmesi söz konusu degildir. Ancak yine de, ülkemizde annelerin %90?ina yakini, sadece anne sütü vermenin yeterli olmayacagini düsünerek, bebeklerine su yada bu maddeleri ek olarak vermektedirler. Bu tür beslenme, bir süre sonra, bebegin anne sütünü almak istememesine ve bir süre sonra da anne sütünün kesilmesine neden olmaktadir. Tekrar edersek, hasta olanlar ve prematüreler (erken doganlar) dahil olmak üzere ilk 6 ayda bebek için en uygun gida sadece anne sütüdür. Iste anne sütünün neden iyi olduguna dair birkaç ipucu:
Anne sütü, bebekle anne arasindaki duygusal bagi artirir:Dogumun hemen ardindan annenin bebegini emzirmesi, bebekle anne arasinda kuvvetli bir duygusal bag olusturur. Bu bag, annenin bebegine daha yüksek sorumlulukla baglanmasina yol açar, bebegin dis dünya iliskileri daha uyumlu olur.
Anne sütü, beyin gelisimine katkida bulunur:Beyin hücreleri için gerekli yag oranlari en iyi anne sütüyle saglanir.
Anne sütü alan bebekler daha sagliklidir:Anne sütü, bebegin bagisiklik sisteminin en büyük destekçisidir. Bebeklerin en çok yakalandigi enfeksiyon hastaliklardan olan kulak ve solunum yolu enfeksiyonlari, anne sütü alanlarda daha az görülür. Bunun disinda, su hastaliklar, anne sütü alanlarda daha az görülür:



    • Menenjit,
    • Idrar yolu enfeksiyonu,
    • Ishal,
    • Seker hastaligi gibi kronik hastaliklar,
    • Allerjik hastaliklar- egzema, astim, gida allerjileri
    Bagisik sistemi yeterince gelismemis prematüre bebekler, anne sütünden özellikle çok yarar görürler.
    Emzirmenin anneye yararlari:
    Emziren annede asagida siraladigimiz sorunlar, daha az görülür:



      • Meme kanseri ?menapoz öncesi
      • Yumurtalik kanseri
      • Kemik erimesi (osteoporoz)
      6 aydan fazla emziren annelerde gebelikte alinan kilonun verilmesi daha kolay olur, ve ruhsal olarak bu anneler kendilerini daha iyi hissederler. Çocuklarinin daha saglikli olup, daha az hastalanmasi, anneler için ek bir mutluluk kaynagidir.
      Dogumdan önce neler yapmali?
      Saglikli emzirme için dogumun hemen sonrasindaki birkaç saat ve ilk gün çok önemlidir. Ne yazik ki, kimi hastanelerde, özellikle sezeryan dogumlar sonrasinda, annenin sütü olmadigi gerekçesiyle bebek ilk 2-3 gün düzenli olarak mama ile beslenmekte, bu da daha sonra sadece anne sütü ile beslenmeyi neredeyse olanaksiz kilmaktadir. Bu konuyu dogum yapmadan önce hastane çocuk uzmani ve kadin-dogum uzmani ile görüserek, tibbi gerekçeler disinda bebeginize anne sütü disinda hiçbir sey ?sekerli su dahil- verilmemesini güvence altina almak mutlaka gereklidir.



      Basarili emzirmenin püf noktalari:


        • Dogumdan hemen sonra, tercihen ilk bir saat içinde bebeginizi emzirin. Bu ilk emzirme iki açidan önemlidir, bebek bu süre içinde uyanik ve hareketlidir, memeyi daha kolay alir, ikincisi, emzirme, annede kimi hormonlarin daha kolay salgilanmasina yol açarak, dogum olayinin yarattigi hasarin bir an önce normale dönmesini kolaylastirir.
        • Bebege yapilacak kan alma, aspire etme gibi aci verici tibbi müdahalelerin emzirmenin hemen öncesinde yapilmamasi.
        • Her firsatta, her açlik belirtisinde emzirme. Aglamasini beklemeden emzirin bebeginizi. Ilk günlerde, 24 saatte 8-12 kez emzirme gereklidir. Ilk bir buçuk ayda, bebegin beslenmesinin belirli saatlerde olmasi için çaba harcamamali, her aciktiginda emzirmeli.
        • Bebegin kakasini takip edin ve not edin. Kaka sayisi ve sikligi, beslenmenin aynasidir. Bebekler, ilk gün ortalama bir, ikinci gün iki kez yaparlar, sonra bu sayi artar. 3-4. Günden itibaren, kaka rengi siyahtan sariya dogru degismeye baslar.
        • Hastanede 48 saatten az kalirsaniz, 4-5. gün mutlaka çocuk doktoruyla görüsün.


Canım Oğlum Rabbim Yüzünden Gülücükleri, Kalbinden Sevgi ve Merhameti, Bedeninden Sağlık Sıhhati Eksik Etmesin İnşAllah

gülay t.

09 Nisan , 2010, 16:46:02 #96 Son düzenlenme: 28 Mayıs , 2010, 14:25:21 g10ca
Sevgili arkadaşlar ve özellikle de emziren anneler anne sütü ve miktarı hepimizce çok önemli bunu biliyorum. Son zamanlarda bende sütümün biraz azaldığını hissedip bu konuda ne yapabilirim diye düşündüm. Kızım yaklaşık 4 buçuk aylık ve sanırım sütüm yetmemeye başladı. Böyle  düşündüm birkaç gün ama sonra bazı şeyler denemye karar verdim. Öncelikle beslenme konusuna çok daha fazla önem verdim. Günde 3 ana ve 3 ara öğün yemeye başladım daha öncede böyle yapıyordum gerçi ama saatlerine çok dikkat etmiyordum.

Yediklerimiz süte 2 saat sonra dönüşüyormuş bu nedenle 2 saatte bir muhakkak birşeyler yemem gerektiğini düşündüm. Ana öğünden 2 saat sonra bir ara öğün olacak şekilde beslenmemi düzenledim. Aralarda hafif şeyler yemek lazım tabi yoksa kilo olarak geri dönebilir :) Süt, yoğurt, meyve veya aklınıza gelecek kalorisi az ama süt yapacak birşey olabilir. Kısaca bu beslenme yönteminin faydasını gördüm ben umarım sizin de işinize yarar. Bir de muhakkak faydasını gördüğümü düşündüğüm bir ürünü yazayım Humananın emziren anneler için özel bir bitkisel karışımı var. Ondan günde 3-4 bardak içmek de bayağı fayda sağlıyor. Rabbim hepimize sağlıklı yavrular ve bol bol süt versin :amin:

ertl

emziren annelerin düzenli beslemesi gerektiğine bende katılıyorum
birde süt yapan yiyecekler derken mesela tatlıda süt yapıyor ama geçici ve süt yapmaktan çok kilo yapıyo  :k06
humane anne sütü arttırıcı  çayını bende  kullandım gerçekten çok güzel  süt yapıyo  :icon_thumright:
bana dr önermişti hiçbir yan etkisi yok

tweety0555

bende uc gundur rezenenın tohum halı varya ondan bır cay kasıgı alıp ustune ıkı bardak sut ıcıyorum bayaga arttırdı denenmıs ve onaylanmıstır:)



unicornn


DER!N

Düzenli yemek yemenin tabii faydası var, kendi adıma yaşadığım sıkıntı da bu; zaman oluyor akşamdan akşama yemek yiyorum çok huysuz olduğu günler kucağımda bile ağlıyor.
Uyku düzeni de olmalı, yemek yeme düzeni de.  ::)





zelis

ben bazen gunde 3 bardak rezene cayi ictim ama cokda faydasini gormedim , dediginiz gib az az surekli yemek daha iyi galiba , birde uykusuz kalmak , yorgunlukta sutu azaltiyor , annenin her firsatta dinlenmesi lazim  , ama bebek iki aylik olduktan sonra gelen giden eksik olmadigi icin bizim evde dinlenmek halay oluyor ....Sagolsunlar gelen olmasi guzel ama bir yardimci olmasi lazim insana , benim burda  annem yada kiz kardesim olmadigi icin herseye tek basima yetismeye caliisiyorum  zor oluyor yoruluyorum ve buda sutumu olumsuz yonde etkiliyor ...


♥♥ Ecrin´in Annisi ♥♥

kayisi ve seftali suyu....

ayran

cacik

sütlü tatlilar

bulgur pilavi

kompostu

yesil taze sogan

benim bildigim bunlar süt yapiyor ......

gülay t.

10 Nisan , 2010, 14:54:19 #103 Son düzenlenme: 11 Nisan , 2010, 00:39:46 gülay t.
Arkadaşlar dinlenme ve uyku konusundaki düşüncelerinize  katılıyorum. Ben geceleri hiç birşey yemiyorum sadece 1 bardak süt içip uyuyorum, her emzirmeden sonrada 1 bardak su içiyorum buna rağmen süt  oranı gündüze nazaran daha fazla oluyor. 2-3 saat aralıksız uyumak sütü artırmak için çok faydalı ama tabi bu bebeklerimize bağlı onlar uyumadan bize uyku yok.

Derincim senin kızın benim kızıma görünüş olarak çok benziyor. Maşallah kızına ama sanırım seni bayağı zorluyor, Rabbim kolaylık versin. İlk 3 ay ben de bayağı sıkıntı çekmiştim ama çok şükür şimdi daha iyi. Yalnızca ayakta gezerek uyutabiliyordum ve kolaylıkla uykuya da geçmiyordu. Sırtım ağrıyordu artık onu gezdirmekten. Zamanla değişti bazı şeyler. İnşallah senin kızının da rayına girer her şeyi. Sanırım aralarında 10 gün var. İlk zamanlar kızım uyumadan hiçbirşey yapamıyordum yemek ve tuvalet için onu uyutmayı beklerdim hep ama şimdi alıştım galiba uyanıkken de yapabiliyorum, mızıldansa bile yapmam gerekenleri yapmaya çalışıyorum yoksa hepsi birikiyor ve akşama kalıyor ve bende akşama hal kalmıyor. Öyle böyle büyüyorlar ama elbet biraz sıkıntıları var. Rabbim daha beterlerinden saklasın bunlara da şükür.

Zelişçim gelen giden için kesinlikle yardımcı birileri birileri şart. Ben de yalnızım senin gibi ve bayağı zorlamıştı beni misafirler. 1 gün önceden yapıyordum çoğu şeyi veya sabah çok erken kalkıyordum, zaten yorgun ve uykusuzken çok zor oluyor misafir ağırlamak. Annelerin pek iş yapmayıp bol bol oturması ve yemek yemesi lazım galiba bol süt için ama bu da imkansız gibi birşey.

Sivaslım teşekkürler canım  güzel sıralamışsın.

♥♥ Ecrin´in Annisi ♥♥