28 Nisan , 2024, 06:00:42

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Anne Sütü ve Emzirme

Başlatan Emine, 12 Ocak , 2007, 20:51:35

« önceki - sonraki »

güneşş

Durmadan ağlıyorsa...
Eğer bebeğiniz bir günde 3 saatten, haftada 3 günden fazla ağlıyorsa ve acısının tıbbi olarak bir açıklaması yoksa yani sağlıklı ise, bunun nedeni gaz problemidir. Bebeklerde açlık ve ağrıya bağlı olmayan ve açıklanamayan ağlama nöbetlerine kolik deniyor. Ağlama nöbetleri 1-2 saat devam eder ve bebekler bu dönemler arasında iyi görünür. Gaz sancısı olan bir bebek, ağlama nöbeti sırasında bütün kuvvetini tüketecek şekilde, durmak bilmeden ve teselli edilemeyecek şekilde ağlar. Çoğu bebeğin ağlama veya susmalarının açık bir nedeni yoktur.

güneşş

Gazlı bebek, rahatsız olduğunu gösteren hareketlerde bulunur.
Bunlar: Bacaklarını uzatır ya da kendine doğru çeker.Bunu gazı çıkarmak için yapar.

*Ağlar ve huzursuzluk duyar.

*Bebeğinize günün herhangi bir saati rahatsızlık verebilir.Ama daha çok akşam saatleri ile gece yarısı ortaya çıkar.

*Gaz, sıklıkla uyumasını geciktirir ve gece uyanmalarına neden olur.

*Gazlı bebekler genelde hassas mizaçlı, ilgi isteyen ve çok daha kolay uyanan karakterdeki bebeklerdir.

NOT: Nedeni ne olursa olsun kolikli bir bebekte çığlık atar şekilde ani başlayan ve teselli edilemeyen bir ağlama şekli görülür. Gaz sancısı sırasında vücudu gerginleşir, sırtını geriye doğru büker, yüzü kızarır, el ve ayakları hafifçe morarabilir.

güneşş

Koliğin nedeni
Peki kolik denen gaz sancıları neden oluyor? Bebeğiniz neden bu kadar ağlıyor? Maalesef, kimse bunun tam olarak neden olduğunu bilmiyor, ancak kolik sağlıklı ve 5 ayın altındaki yenidoğanların yüzde 10-25'inde görülüyor. Kolik, bir hastalık değildir, sadece bebekte sağlıklı olmasına rağmen gaz sancısı nedeniyle teselli edilemeyen bir ağlama şeklinde görülüyor.

Ne kadar devam eder?

Genellikle 2-4 hafta arasında kolik belirtileri kendini gösterir. Bebeğin ağlamaları 6-8 hafta arasında şiddetlenir. En iyi tarafı da sonsuza kadar sürmeyecek olmasıdır. Ağlamalar 2. veya 3. ayda azalmaya başlar, kolikli bebeklerin yüzde 90'ı dördüncü aylarında düzelirler

güneşş

Sık yapılan yanlışlar ve yapılması gerekenler

. Eğer emziriyorsanız kesmeyin. Her ağladığında emzirmeyin veya biberon vermeyin. Ağlama nedenlerinden biri de karnının aç olmasıdır, ancak son 1-2 saatte yeterli beslendiyse tekrar beslemeyin.

. Bebeğiniz ağladığı zaman kucağa alınmasına ihtiyacı vardır, ancak ağlamadığı zamanlarda kucağa almayın.

. Bebeğinizi uyuması için sürekli sallıyorsanız, bu durum bebeğiniz için vazgeçilmez bir alışkanlık olacaktır. Bunu önlemek için bebeğinizin uykusu geldiğinde ve ağlamadığı her zaman onu yatağına koyun. Böylece rahat pozisyon almayı ve uyumayı öğrenir. Ağlamıyorsa uyuması için sallamayın ve emzirmeyin. Kolik önlenemez ancak uyku sonınu önlenebilir.

. Gündüz uzun süre uyumasını azaltmaya çalışın. Eğer gündüz 2-3 saatten fazla uyuyorsa nazikçe uyandırın, oyun oynayın veya onu besleyin. Böylece gece uyanık kaldığı saatleri azaltmış olursunuz.

. Bebeğinizi su yatağında ve yumuşak yastıklarda yüz üstü olarak bırakmayın. Çünkü bu şekildeyken bebekler nefes almak için başlarını kaldıramazlar. Bebek bu durumdayken nefes alamama ve beşik ölümü riski mevcuttur.

güneşş

Emziren annelerin süt üretimini artırması için yaz aylarında dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
Yaz aylarında emziren annelerin, süt salımını belli bir seviyede tutabilmek için sıvı tüketimini artırması gerekiyor. Günde en az 2-2.5 litre su içilmesi gerekiyor. Ayran ve süt içilmesi emziren annenin kalsiyum seviyesinin artmasını sağlarken, taze sıkılmış meyve suyu vitamin takviyesi yapılmasına imkan veriyor. Emziren annelerin başlıca 5 besin grubundan da dengeli bir şekilde alması gerekiyor. Normal beslenme listesine 500 kalorilik bir ek yapılarak annelerin sağlıklı beslenmesi mümkün oluyor. Annenin bebeğini emzirdiği bu dönemde, vücut hala doğumdan önceki haline dönmeye çalışıyor. İnsan organizması birtakım değişiklikleri kendi doğal döngüsü içinde yapmayı başarıyorsa da, emziren annelerin özen göstermeleri gereken beslenme kuralları bulunuyor.

güneşş

Emziren anneler yazın nasıl beslenmeli?
• Emziren anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeliler. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Emziren annelerin eski formlarına dönmeleri daha kolay olacaktır.
• Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alınmışsa her ay 2 kilo kaybetmek normaldir. Ayda 2 kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir.
• Lohusalar zayıflama diyeti uygulamamalı. Fakat lokum, şerbet gibi tatlı ve unlu, yağlı ve şekerli kalorisi yüksek besinleri aşırı yememeğe dikkat edilmeli. Bu besinler süt yapımına yardımcı olmaz, sadece kilo alınmasına yardımcı olur. Şekerli gıdalar süt yapmaz ama kilo yapar...Halk arasında süt yapsın diye anneye bol bol şerbet, süt, yulaf, tahin helvası, pekmez, baklava gibi tatlılar yedirilir. Bunların sütü arttırıcı hiç bir etkisi olmaz.
• Sütü arttıran en önemli besin sudur. Günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Çünkü sütün önemli bir kısmı sudur

haydibebeğim

 :binkybaby:

ben sağıp veriyorum cezvede biberonu ılıtıp öyle veriyorum,arta kalanı da sonra ısıtıp gene veriyorum ya siz?

ponçik

Bu sayfanın başında ve içeriklerinde anne sütü hakkında çok güzel bilgiler var  :icon_thumright:

haydibebeğim senin sorduğun soruyla ilgili bir bölümden alıntı yaptım  :-*

GÜVENLİ SÜT SAKLAMA KOŞULLARI

*Oda sıcaklığında 6-8 saat saklanabilir.

*Sağdığınız sütün dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+1 ile +4 derece arasında) saklanabilir.

*Buzdolabında (-7 ile -2 c arasında ) 3 haftaya kadar saklanabilir.

*Derin dondurucuda (-18 c altında)6 aya kadar saklanabilir.


NOT = SAĞILAN SÜT KESİNLİKLE BİBERONLA VERİLMEMELİDİR.BEBEK BESLENİRKEN KAŞIK YADA SÜT BARDAKLARI KULLANILMALIDIR.



SiRiNe

g1oca  tskler bilgiler icin