26 Nisan , 2024, 01:30:07

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Anne Sütü ve Emzirme

Başlatan Emine, 12 Ocak , 2007, 20:51:35

« önceki - sonraki »

jbdun

demek ondan ortalarda görünmüyorusun  sen özlemcim yaaa,aşkolsun :crybaby2:

kendini suçlama lütfen, bebekler farklı farklı,selim bey emmek istememiş demekki ama merak etme aç kalmıyordur ;)
önemli olan da o değil mi?aç kalmasın.

hadi artık aramıza geri dön :(
paylaşacağımız bi tek emzirme diil ki, daha birçok konu var,hadi gel artık canım :hello:

Emine

Aşkolsun Özlemcim.Emzirme dışında ooo neler var neler.Aşısı var kakası var uykusu var dertleri bitmiyorki.Aramıza geri dön lütfenn  :hello2:

Almiş'inAnniş'i

ay doğum yapmadan önce neler yazmışım ben buraya  :D başıma geleceği hissetmişim sanki önceden  :k06:

göğüslerimdeki yaralardan dolayı 3 hafta kadar mama takviyeli besledim kızımı. yaralr iyileşince mamayı bırkatık ve anne sütüne devam ettik. bir gaflet sonucu ben saatli emzirdim çocuğumu. halbuki mama takviyesi verdiğim için sanırım sütüm yeteli seviyede değildi. dr. a gittiğimizde mama vermeye devam etmemi çünkü kilosunun yeterli olmadığını söyledi. çok üzüldüm ve ağladım. eşimin de desteği ile dr. un sözünü dinlememeye ve anne sütüne devam etmeye karar verdik. şimdi her istediğinde kızımı emziriyorum, saat falan yok!!! böylece sütüm arttı ve kızım 6 günde 300 gr. civarında kilo aldı  :hello2:
PES ETMEK YOK!!!

jbdun

 :hello2: :hello2:
almişeee  :nazar:
tebrikler raziiii :icon_thumright: ;)

SEVİNÇ

MŞALLAH ANNESİ MAŞALLAH ALMİRA'YA. :nazar:



şerife Berat

kızlar bişi sorcam anne sütü bayatlar mı?sütümü akşama kadar sağmasam durgunlaşır mı acep? annem mutlaka sagmalısın dıyor durgun sütün faydası olmaz su gibi olur diyor.ama sağıncada 2 cc anca cıkıyor 2 göğsümden ve ellerim çok acıyor napcam ben şimdi?

Emine

Valla memenin içindeyse bayatlamaz elbette  :D sağarsan dışarıda durursa bayatlar.Sağmazsan sadece zamanla sütün azalabilir ve göğüslerin sertleşir rahatsız olursun o kadar

Almiş'inAnniş'i

artmasını istiyorsan bence de sık sık sağmalısın şerife

tuanam

valla benim bildiğim kadarıyla sütü sağmalısın sürekli ekşir memenin içinde bile olsa! sağdıktan sonra buzlukta olmak kaydıyla kapalı bir kapta saklayabilirsin.
ama ısıtırken direk ateşe koymamak gerekir. önce kaynamış bir suya biberonla beraber sonra ısıtmalısın.
   



Anne sütü ile emzirme ne kadar uzun ise anne sütünün bebek ve anne için faydaları da o kadar fazla olur ve o kadar uzun sürer. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akedemisi anne sütüne mümkün olduğunca uzun, en az 1 yıl süreyle devam edilmesini önermektedirler.
Bebek için faydaları:

Bebeğinizi bazı hastalıklar ve enfeksiyonlardan korumaya yardımcıdır. İçerdiği koruyucu maddeler nedeniyle anne sütü alan bebeklerde kulak enfeksiyonu, allerjiler, kusma, ishal, bronşit, bronşiolit, menenjit daha az sıklıkta görülür. Anne sütünün içeriği bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değişim gösterir. Sabah ile akşam içeriği farklıdır. İlk ayda üçüncü aydan daha farklıdır. Bebek prematüre doğmuşsa prematüre bebeğin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Bebek için sindirilmesi en kolay olan besindir. Bu nedenle bebekler daha sık beslenmek ister ve daha iyi kilo alırlar. Ayrıca karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık daha az sıklıkta görülür. Anne sütü alan bebeklerde "ani beşik ölümü sendromu (SIDS)" daha az sıklıkta görülür. Temas, sıcaklık ve yakınlık sağlayarak emzirme ile anne ve bebek arasında özel bir bağ oluşur. Bebeğin ruhsal gelişimi için faydalıdır. Hazırlama zahmeti yoktur ve istediğiniz her zaman mevcut, kullanıma hazır, temiz ve uygun sıcaklıktadır. Maliyeti yoktur. Çevre kirliliğine yol açmaz. Emzirme ile en iyi çene, dişeti ve diş gelişimini sağlanır.
Anne için faydaları:

Kalori yakmanızı sağlayarak doğum öncesi kilonuza dönmenize yardım eder. Over (yumurtalık) ve göğüs kanseri riskini azaltır. Kemik yoğunluğunu artırır. Adet kanamalarının başlamasını geciktirir. Doğum sonrası uterusun normal boyutlarına dönmesine yardım eder.

Bebeğinizi ilk kez emzirirken:

Bebeğinizi emzirirken ona doğanın sunduğu en iyi besini veriyorsunuz. Bu nedenle, ilk günlerde bazı zorluklar yaşasanız bile pes etmeyin. Sonuçta emzirebilmek ve yaşamın ilk 6 ayı boyunca saf anne sütü verebilmek sizin bunu yapma arzu ve inancınıza bağlıdır. "Ben bunu yapacağım" dediğinizde işin %90'ı çözülür. Bu yeni beceriyi bebeğinizle birlikte sizde öğreneceksiniz. Önceleri nasıl emeceğini bilmiyor ve uzun süre emmeye uğraşıyorsa üzülmeyin, biraz sabırlı olun. İlk haftaları atlattıktan sonra, bebeğinizi aylar boyunca başarı ile emzireceksiniz.

Bebeğiniz emmeye başladıktan sonra yanma veya acı hissederseniz bebek memeyi yanlış yakalamış olabilir. Bu durumda derin bir nefes alıp gevşemeye çalışın. Bebeğiniz huzursuz ve sinirleniyor ise pozisyon ve tekniğinize mutlaka tekrar göz atın; çünkü büyük ihtimalle burada bir sorun vardır. Bebeğinizin ağız köşesinden parmağınızı sokun, emzirmeye ara verin ve tekrar deneyin. Endişe etmeyin ve doğru pozisyona gelene kadar tekrar deneyin. Meme uçları hassaslaşmazsa emzirme ağrılı değildir.


Doğru emzirmenin püf noktaları:

Emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarınızı ve belinizi destekleyin. Yatakta iseniz sırtınızı yastıklarla destekleyin. Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirdiğinizden emin olun. Başarılı bir emzirme için en önemli faktörlerden biri onun doğru pozisyonda olduğudur. Emzirme süresince rahatlatıcı bir müzik dinleyin. Bebek emerken burun deliklerinin meme tarafından kapatılmamasına özen gösterin. Göğüs uçlarınızı yalnız su ile temizleyin. Karbonatlı su kullanmayın. Emzirme sonrası ise kendi sütünüzü göğüs uçlarına sürün. Emzirme sütyeni kullanın. Elbiseleriniz emzirme için kolay açılabilir olsun. Evde rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer oluşturun. Bazı zamanlarda bebeğinizi düşünün, sütünüzün artmasına yardım eder. Sigara ve alkol kullanmayın. Sütünüzün miktarını azaltabilir. Bebeğiniz ve sizin için faydalı değildir.

Nekadar sıklıkla emzirmelisiniz?

Bebeğinizi acıktığı her zaman emzirin. Anne sütü alan bebekler, mama ile beslenenlere göre daha sık emerler. Anne sütü çabuk sindirildiğinden mideden boşalması daha hızlı olur. Bu nedenle başlangıçta bebeğiniz 1-2 saat arayla emmek isteyebilir. 1-2 ay sonunda bebeğiniz gece daha fazla uyumaya başlayacak ve emme araları uzayacaktır.
Bebeğinizin acıktığını şöyle anlayabilirsiniz:
Göğsünüze ilgi gösterir. Ağzını açar, aranır. Emme hareketleri yapar. Ağlar. Bazı bebekler uykulu olurlar ve uyanmakta zorluk çekerler. Yaklaşık 2- 3 hafta yeterli miktarda emmeden bebeğinizin uyumasına izin vermeyin. Eğer bebek emmek istemiyorsa ve son beslenmeden 3- 4 saat geçtiyse uyandırın ve emzirin.

Emzirme süresince nelere dikkat etmelisiniz?

Eğer ilaç kullanmanız gerekirse mutlaka doktorunuza danışın. Bazı ilaçlar bebeğiniz için zararlı olabilir. İlaç almanız gerekiyorsa emzirdikten hemen sonra alın. Alkol kullanmayın. Sigara içmeyin ve bebekle aynı ortamda sigara içilmesine izin vermeyin. Kafein içeren içeceklerden uzak durun. Kafein bebekte uykusuzluk, sinirlilik yapabilir. İştahsızlığa neden olabilir. Kafeinsiz kahve ve çaylar deneyebilirsiniz. Kola ve asitli içeceklerden uzak durun. Bazen bebeğiniz inek sütüne allerjik olabilir. Bu durumda bebek emdikten birkaç dakika veya birkaç saat sonra başlayan ishal, döküntü, huzursuzluk veya gaz oluşabilir. Bebeğinizin inek sütüne allerjisi olup olmadığını anlamak için 2 hafta süreyle tüm inek sütü ürünleri (inek sütü, peynir, yoğurt) anne diyetinden çıkarılmalıdır.

Bebeğinizin yeterli süt aldığını nasıl anlayabilirsiniz?

İlk haftalarda bebeğinizin yeterli süt alıp almadığını merak etmeniz doğaldır. Özellikle bebeğiniz sürekli emmek istiyorsa ve sürekli huzursuzluk yapıyorsa. Bebeğinizi emmek istediği her zaman emzirin.

Yeterli beslendiğinin en önemli bulgusu bebeğinizin düzenli tartı almasıdır. İlk bir haftadan sonra düzenli bir şekilde tartı almaya başlar. İlk bir hafta çoğu bebek doğum kilosunun altına düşer, ancak 2. haftanın sonunda doğum kilosunu yakalamalıdır. Açık sarı renkte günde 5-6 kez idrar yapmalıdır. İlk bir haftada günde en az 2 kez kaka yapmalıdır. 1- 4. haftalarda günde en az 5 kez kaka yapmalıdır. Emzirmeden önce şiş ve dolgun olan göğüsleriniz bebeğiniz emdikten sonra yumuşamalıdır.

Anne sütü alan bebeklerin tüm ihtiyaçları anne sütü tarafından karşılanır. İlk 6 ay ek olarak su ve vitamin takviyesine ihtiyaç yoktur (D vitamini hariç).


Anne Sütünün Sağılması ve Saklanması

Bebeğinizden uzak kaldığınız durumlarda da bebeğinize anne sütünü verebilirsiniz. Bu önceden göğüslerin sağılması ve gerekli olduğunda bebeğe verilmesi şeklinde olur. Göğüslerin sağılması için elektrikli veya elle çalışan süt çekme pompalarına ihtiyacınız var.

Hazırlanma ve Temizlik

-Göğüslerinizi sağmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
-Göğüslerinizi temiz tutmak için günde bir kez banyo veya duş almak yeterlidir.
-Her kullanımdan önce pompanın setlerini sıcak sabunlu su ile yıkayınız.
-Hastaysanız ve bir ilaç almanız gerekiyorsa doktorunuza danışınız.

Sütün Toplanması

-Her seansta sağdığınız sütü plastik, temiz bir şişeye veya plastik süt toplama poşetlerine koyabilirsiniz.
-Şişeleri ucunda emziği olmadan kapak ile sıkıca kapatınız. Poşetler ise lastik bir band ile kapatılabilir.
-Sağdığınız ve poşetlediğiniz her sütün üzerine bebeğinizin ismini ve tarihi yazmayı unutmayın.

Anne sütünün saklanması

-Sağdığınız sütü dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+1 ile +4 oC arasında) saklayabilirsiniz.
-Buzlukta (-7 ile -2 oC arasında) 3 haftaya kadar saklanabilir.
-Derin dondurucuda (-18 oC�nin altında) 6 aya kadar saklanabilir.

Donmuş sütü eritme

-Buzdolabında yavaş olarak eritiniz (100 cc sütün erimesi birkaç saat sürebilir).
-Sıcak suyun altında bir kap içinde daha hızlı olarak eritme de yapılabilir.
-Donmuş sütü oda sıcaklığında bekleterek eritmeyin.

Sütün ısıtılması
-Soğuk süt, akan ılık su altında veya bir biberon ısıtıcısında ısıtılabilir.
-Sütü fazla ısıtmayın. Sütün kesilmesine ve bazı proteinlerin hasar görmesine neden olabilir.
-Sütü eritmek veya ısıtmak için mikrodalga fırınların kullanılması önerilmemektedir.

Diğer önerilerimiz:

-Sütü 1 saatten fazla oda ısısında bırakmayın.
-1 saatten fazla oda ısısında bırakılmazsa ısıtılarak tekrar kullanılabilir. İkinci kullanımdan sonra kalan sütü atmalısınız.
-Eritilmiş sütü tekrar dondurmayın.
-Sütü buzdolabın kapağına koymayın.
-Sütler bir termos içinde buz ile birlikte taşınmalıdır.

Uzm. Dr. Alper SOYSAL

tuanam

Beslenme ile sağlık arasında yakın bir ilişki olduğu bilinmektedir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi, kalıtsal potansiyellerine erişebilmesi yeterli ve dengeli beslenme ile mümkündür. Dünyada kötü beslenme, bilgisizlik, hatalı beslenme alışkanlıkları ve buna bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar milyonlarca çocuğun ölümüne, bir o kadar çocuğun da büyüme ve gelişmesinin geri kalmasına neden olmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerde beslenme sorunun düzeltilmesi, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında beslenme sorunlarına yönelik önlemlerin alınması gereklidir. Nitekim bebek ve küçük çocukların beslenmesi ulusal ve uluslararası programlarda önemli bir unsur olarak yer almıştır.

Dünya Sağlık  Örgütü, Tarım Ve Gıda Organizasyonu, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu ve Uluslararası Beslenme Komitesi gibi kuruluşlar bebek beslenmesi konusuna önemle eğilmektedir.

Süt çocuğu için en uygun besin anne sütüdür. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin tüm gereksinmelerini sağlayan ve sindirim sistemine göre ayarlanmış bir besindir. En çağdaş yöntemlerle ve bilimsel ilkelere uygun şekilde yapılmış en mükemmel endüstri sütleri bile anne sütünün çok yönlü nitelikleri düzeyinde değildir. Bu nedenle 1970 yılından bu yana dünyada "Anne Sütüne Dönüş"  dönemi başlatılmış ve bu amaçla birçok ülkede özendirici kampanyalar yapılmıştır.

Anne sütü ile beslenme geleneğinin ortadan kalkmasının sakıncaları az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için daha büyüktür. Ekonomik güçlük içinde bulunan toplumlarda endüstri sütleri ile beslenme ekonomik yük getirir, aynı zamanda uygun ve temiz koşullarda hazırlanmadığında ishal vb. beslenme bozukluklarına yol açabilir.

Bir insan hakkı olarak emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi tüm sağlık personelinin doğal bir görevidir.

Çocuğunu isteyerek doğuran, gebelik süresince emzirmeye hazırlanan ve ruh sağlığı iyi olan her kadında laktasyon (süt üretimi) başarılı olur.

Anne sütü, yaşamın ilk 6 ayında bebeğin gereksinimi olan tüm besinleri içerir. Bebek için en uygun protein ve yağları kapsar.

    * Bebeğin ihtiyacı olan laktoz ( süt şekeri) diğer sütlere oranla daha fazladır
    * Bebek için yeterli vitamin vardır. Dışarıdan ek vitamin ya da meyve suyu desteğine gerek göstermez.
    * Yeterli demiri içerir. Çok fazla miktarda demir olmamasına karşın bebek bağırsaklarından emilebilme oranı fazladır.
    * Anne sütü ile beslenen bebeklerde demir eksikliği anemisi nadiren gelişir.
    * Sıcak iklimlerde bile yeterli olan suya sahiptir.
    * Yeterli oranlarda tuz, kalsiyum, fosfat içerir.

Doğumdan sonra bebeğin annesini emmesi ile birlikte prolaktin hormonu salgılanarak memede süt yapımı başlar. Oksitosin hormonu salgılanması ile birlikte oluşan sütün boşalması sağlanır. Bebeğin istedikçe emzirilmesi süt yapımını arttırır. Doğumdan sonraki 3. 4. günlerde süt salgılanmasında artış görülür. 4 ve 6. haftalarda artış en üst düzeylere ulaşır. Günlük salgılanan süt miktarı 750 – 800 ml. kadardır.




bunları biliyor musunuz?

zeytince

 su anne sutu nekadar da faydaliymis.
 
benim sipa ek gidaya basladik baslayali emmek istemez oldu... her ogun sonrasi emzireyim diyorum kafasini ceviriyor... kucagimda ayaga kaldiriyorum belki dolasirken emer diye, 2 cekiyor yine isemiyor...  :(  :( hergun sagiyorum sutumu.. her sabah goguslerim sis uyanirdim, artik 12 saatte bile gogsumun dolmadigini hissediyorum... halbuki siviyi cok tuketmeye calisiyorum... sanirim Caner emmedigi icin oluyor hep... :( 1 yasina kadar emse bari diyorum hep... biberon mamasi da vermiyorum hepten birakmasin diye...

ben de ozlem gibi kendi kendime soruyorum BEN NEREDE YANLIS YAPTIM???...... :y25:


Almiş'inAnniş'i

gülaycım sağıp biberonla vermeyi denedin mi hiç?  :sad1: böyle giderse yakında tamamen kesilir sütün  :honk:

desree (Özlem)

Gülay cım sen de tabiki yanlış yapmadın bildiğim kadarı ile sağarak veriyorsun böyle devam et bu erkek bebekler mi böyle anlamıyorum hep erkekler emmeyi reddediyor bana da çevremde kız bebekler memeye düşkün olur derlerdi hep, hiç anne sütünden başka alternatifi olmayan biberon emzik almadığı halde memeyi reddeden bebekler var baştan hiç anne memesi tutmayan biberonla beslenen sonraları emme refleksleri gelişince memeye dönen bebeklerde gördüm
Benim Emzirme Hikayem;
ben de Remziye gibi yara çok problemdi bağıra bağıra emziriyordum ama benim 4 ay geçmedi, benim ilk 2 gün sütte gelmedi Selim açlık ve gaz dan öyle bir ağlıyordu ki şimdi yenidoğan ağlamalarını duyuyorum kedi gibi yok Selim acayip ağlıyordu büyük bebek gibi  bize hast. mama verdiler sonra süt geldi ama bu sefer de yaralar aman yarabbi göğsümde bir kerpeten var sanki ben ayrı çığırıyorum Selim ayrı bağırıyor hiç böyle çocuk emzirilir mi? Resimlerde gördüğüm anne mutlu bebek mutlu ama bizdeki tablo çok farklı silikon uç kullanıyordum aksi durumda hiç ememiyordu daha çok bağırıyordu annem çocuk anne kokusunu bilmiyor ki diyordu 3 haftanın sonunda dr a gittik kilosunu beğenmedi emzirdikten sonra mama ver açsa alır toksa almaz zaten dedi öyle yapmaya başladık ben ne duysam içiyordum yiyordum artsın diye ( tabi kilolar aldı başını gitti ben aynaya bakamıyorum ki fark edeyim arkadan bi Özlem daha geliyor  :laughing7:) pompa kullanmaya başladım o daha beter acıtıyor, bıraktım emzirmeye ağırlık verdim hem benim ve Selim in alışması için, mamayı bırakalım dedik ne mümkün öyle ağlıyordu ki maması gelene kadar çatlıyordu mamayı yedikten bir süre sonra bu sefer gaz yüzünden başlıyordu, Selim in 40 ı çıkınca başka bir dr a gittik mama veriyoruz deyince anne sütünden 1 saat sonra mamadan sonra 3  saat anca hazmeder benim canıma minnet acı çekmeyeceğim ya halbu ki Remziye ciğim sana katılıyorum en büyük yanlış saatli emzirmek ama gaz yüzünden mecbur kaldık 2 aylıkken Selim de bırakma sinyalleri başladı dr sağarak vermemi söyledi öyle yapmaya başladım bi yandan da emzirmeyi bırakmıyorum ama bizimki hiç durmuyor bi elimle onu oyalıyorum bi elimle sağıyorum sonra sağdığım sütü veriyorum yetmiyor gidip mama yapıyorum öyle süt sağıp depolayacak vaktimde yok sonra bi düzen oturdu meme+mama şeklinde süt arttı ama 4 aylıkken 2 aylık bebeğe yetecek sütüm vardı Selim in aldığı mama miktarı hiç artmadı ama yani Selim i geriden takip ediyordu sütüm ben bu arada ben niye mama veriyorum dana gibiyim niye sütüm artmıyor tv de Buket Saygı,Ebru Şallı o zayıflıklarıyla"6 ay sadece anne sütü verdim"  diyor komplekse giriyorum :sad1:  bi emzirmeyi beceremiyorum  diye kendimi yiyip bitiriyorum tabi bu kadar takmamın da etkisi var herkes mutlu mesut emziriyor ben bi yandan keşke sütüm yetse  diye geçirirken emzirme saati gelmesin diye dua da ediyordum :amin: acı yüzünden 4. aydan sonra ek gıdaya başladık yavaş yavaş  5. ayda regl olunca iyice azaldı ama esas darbeyi Selim bana 6. aydan sonra ek gıdalar menüdeki yerlerini alınca vurdu sabah+akşam veriyordum bu şekilde bırakmaz diyordum ama hiç emmemeye başladı artık hiçbir şeye kanmıyordu 1-2 çekiyodu kafayı bi geri atıyordu mümkün değil 7. ayını doldurana kadar zorladım ama artık daha fazla dayanamadım 2 yaşına kadar nasıl gidecekti böyle sağsam 30 ml bile çıkmazdı artık zaten Selim i mi oyalayayım yemeklerini mi hazırlayayım sağmaya mı çalışayım nasıl yetişecektim
Sözün kısası göğüs yaraları (medela, garmastan, lansinoh daha iyiydi krem olarak ama hiç biri tam geçirmedi) üstüne daha da büyüğü Selim in kolikli olması lohusalık sendromunu çok ağır geçirmeme sebep oldu atlattım mı onu da bilmiyorum ama herkesin sevgiyle hatırlayacağı ilk zamanları  ben şimdi anmak bile istemiyorum ne yazık ki, ama yeni annelere tavsiyem bilmiyorum benim yaşadıklarımı mı yaşıyorsunuz ama emzirmeyi saatli yapmayın bebeğiniz her ağladığında memeye tutun emmiyorsa sağarak verin diyorum ve kesiyorum (ammada doluymuşum döktüm ne varsa  :basardim:) neyi yanlış yaptım bilmiyorum artık


Allahım;değiştirebileceklerim için güç,değiştiremeyeceklerim için sabır, her ikisi arasındaki farkı anlamam için akıl ver

zeytince

 remziyecim zaten bir suredir sagiyorum sutumu... aksi halde evet kesin kesilirdi sutum... napalim bizimki de emerek degil de biberonla alsin anne sutunu... :( :(
ozlemcim bosver canim...  takma kafana daha fazla.. varsin bizimkiler de 2 yasina kadar emmeyi versin.. yeter ki saglikli olsunlar... :amin: :amin: :amin: 1 yasina kadar sutum yetsin de vermeye,gerisi muhim degil... :)


seyda

Gülaycim,
Melis Alara da sadece geceleri emiyo, gündüz aynen kafayi geriye atiyo yada oynuyo memeyle :ehi: :toothy10: napalim 6 aylari gecti, ben bu kadar kati takmiyorum kafaya. arkadasimin kizi hic meme emmedi yine saglikli. tabiki yettigi kadar emzirmek lazim ama Afrikada yasamiyoruz sükür bebeklerimizin az beslenme gibi sorunlari yok o zaman önemli olan mutluluklari.,. biz mutlu olalim ki onlarda olsun demi :k06: