29 Mart , 2024, 05:13:28

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Başlatan serap BİÇER, 10 Eylül , 2009, 00:09:49

« önceki - sonraki »

serap BİÇER

Emzirme Döneminde Beslenme 
Kendinizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için yiyecek seçme

Ana sütü, bir bebeğin yaşamının ilk aylarında gereksinmesi olan bütün gıdaları sağlar. Bu yazıda, bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde kendinizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için çeşitli ve dengeli yiyecekler yeme konusunda bazı pratik tavsiyeler bulunmaktadır.

Neler yemelisiniz?
Aşağıda sayılan türden çeşitli yiyecekler yemeye çalışmanız önemlidir:
• bol miktarda meyve ve sebzeler (taze, donmuş, teneke kutuda konserve, kurutulmuş veya bir bardak meyve suyu) – günde en az beş porsiyon hedefleyin
• size enerji vermesi için bol miktarda ekmek, pirinç ve patates gibi nişastalı yiyecekler
• kahverengi ekmek, makarna, pirinç, bakliyat ve meyve ve sebzelerde bulunan bol miktarda lif. Bazı kadınlarda bebeğin doğumundan sonra bağırsak sorunları görülür ve özellikle de kabızlık acı verir. Lif bunlar için yararlıdır.
• örneğin yağsız et ve tavuk, balık (biri yağlı balık olmak üzere haftada en az iki kez balık yemeyi hedefleyin), yumurta ve (örneğin fasulye ve mercimek türü) bakliyat gibi protein kaynakları
• süt, peynir ve yoğurt gibi, kalsiyum içeren süt ürünleri. Bunlar da iyi birer protein kaynağıdır.

Kaçınmanız gereken yiyecekler var mı?
Yediğiniz ton balığı miktarını sınırlamanız gerekir. Haftada (her birinin süzülmüş ağırlığı yaklaşık 140gm olan) iki orta boy teneke kutu ton balığından fazla yemeyin. İki teneke kutu ton balığı, altı ton balığı sandviçi veya üç ton balığı salatası anlamına gelir. Bunun nedeni, bu balıklarda bulunan cıva miktarıdır. Yediğiniz balıkta bulunan cıvanın bir miktarı sütünüze karışır ve yüksek miktarda cıva çok küçük bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebilir. Emzirdiğiniz süre içinde başka her türlü yiyeceği normal miktarda yiyebilirsiniz. Ancak ailenizde alerji veya yenenlere karşı toleranssızlık gibi sorunlar olmuşsa, bunun tersi önerilebilir
Ayrıca genel kural olarak, sizi etkileyen bir yiyecek, büyük olasılıkla bebeğinizi de etkiler. Ancak unutmayın ki emzirilen bebeklerin kakalarının sulu olması normaldir.

Vitamin hapı almanıza gerek var mı?
Emzirdiğiniz sürece her gün 10 mikrogram (mg) tutarında D vitamini içeren haplar almanız gerekir.

Daha çok yemeniz gerekir mi?
Kadınların çoğunun vücutları süt üretme konusunda çok iyidir. Bu yüzden iki kişi için yemenize gerek yoktur. Başka zamanlarda olduğu gibi sağlıklı yemeniz, hem kendiniz hem bebeğiniz açısından önemlidir.

Yemeyi unutmayın
Küçük bir bebeğin bakımını yürütürken, düzgün bir şekilde yemek için zaman bulmak zor olabilir. Bu yüzden şunları unutmayın:
• hazırlığın çok zaman almaması için basit yemekler yiyin
• yeme işine öncelik verin
• sık aralıklarla daha az yemek yemeye çalışın.

Daha çok içmeniz gerekir mi?
Her susadığınızda bir şeyler içmeniz önemlidir. İdrarınızın rengi koyuysa ve güçlü kokuyorsa, yeteri kadar içmiyorsunuz demektir. Susamış hissediyorsanız, zaten susuz kalmışsınız demektir  ve daha çok içmeniz gerekir. Emzirmeye başlamadan önce yanınıza içecek bir şey koymak iyi fikirdir.
Aşağıdakiler iyi birer içecektir:
• su
• süt
• tatlandırılmamış meyve suları
Sizin yedikleriniz ve içtikleriniz sütünüz aracılığıyla küçük miktarlarda bebeğinize geçebilir. Alkol ve kafein kullanımı
konusunda dikkatli bir şekilde düşünmeniz gerekir. Bunlar sizi etkiledikleri şekilde aynen bebeğinizi de etkiler. Alkol ve kafein alacaksanız, arada bir almaya çalışın.  Çünkü bunları sürekli olarak veya çok miktarlarda aldığınızda bebeğinizi de etkiler.

Fıstıktan kaçınmanız gerekir mi?
Kuruyemişlere, kuruyemişlerden yapılma ürünlere ve bazı çekirdekli yiyeceklere karşı nüfusun %1'inden daha az bir kesiminde ciddi alerji görülür. Ancak sizde, bebeğin babasında ve kız ve erkek kardeşlerinde örneğin saman nezlesi, astım veya egzama gibi bazı belli allerjiler varsa, bebeğiniz yüksek risk grubunda olabilir. Bebeğiniz bu yüksek risk grubundaysa, emzirdiğiniz ve yavaş yavaş katı yiyecekler vermeye başladığınız dönemde fıstık ve fıstıktan yapılma ürünler yemekten kaçınmanız iyi olur. Çocuğunuz en az üç yaşına gelmeden kendisine fıstık ve fıstıktan yapılma ürünler vermekten kaçının. Çocuğunuzun fıstığa karşı alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, mahalle doktorunuzla (GP) temasa geçin.

Nasıl kilo verebilirsiniz?
Bebeğinizi emzirdiğin dönemde kilo vermeye çalışmak iyi fikir değildir. Çünkü enerji düzeyinizi yüksek tutmanız gerekir. Sağlıklı ve dengeli yerseniz, yediğiniz yağ ve şeker oranını sınırlarsanız ve fiziki olarak aktifseniz, bunlar hamilelik döneminde aldığınız fazla kiloları vermenize yardımcı olur.