DOĞUM SONRASI SORUNLAR

Başlatan serap BİÇER, 10 Eylül , 2009, 00:07:18

« önceki - sonraki »

serap BİÇER

Doğum Sonrası Sorunlar 
Doğum Sonrası Enfeksiyon
Doğum sonrası enfeksiyon, rahmin iç tabakasında (endometriyum) ya da vajinanm içindeki ve çevresindeki dokularda olabilir. Belirtileri arasında yüksek ateş ve pis kokulu vajinal akıntı vardır.
Enfeksiyon genelde antibiyotik kullanımı ile geçer; ancak bazen de epizyotomi dikişlerinin alınmasını ve enfeksiyonlu maddeyi çıkarmak için yaranın açılmasını da gerektirebilir.

Doğum Sonrası Kanama
Bütün kadınlar doğumdan sonra bir miktar kanarlar. Doğum sonrası kanama, doğumdan sonra olan ağır kanamadır. Doğumların %2'sinde görülür ve genelde uzun süren doğumlarda, çoklu doğumlarda ya da rahimde enfeksiyon olduğunda görülür.
Birçok kadında, ağır kanama, plasenta çıkarıldıktan sonra rahim yeterli derecede daralmadığında meydana gelir.
Bazı kadınlarda serviks, vajina ya da rahmin yırtılması sonrasında ağır kanama görülür.
Doğumdan bir ya da iki hafta sonra ağır bir kanama olursa, genelde rahimde plasentanın bir parçasının kalmış olmasından kaynaklanıyordur.
Doktorunuz kanamanın nedenini belirlemek için pelvik bir muayene yapar. Kasılmaları başlatmak için karın bölgenize masaj yapabilir (kanamayı durdurmaya yardımcı olur), kasılmaları başlatmak için sentetik hormon oksitoksin verebilir ve kanınızı anemi ve enfeksiyon var mı diye test edebilir.
Kanama aşırı ise kan nakli gerekebilir. Doktorunuz rahmin içinde plasenta parçalarının kaldığından şüphelenirse bu dokuları temizlemek için rahmi açma (dilatasyon) ve kazıma (kürtaj) yapabilir.

Plasentanın İçeride Kalması
Normalde plasenta rahim duvarından ayrılır ve genelde 20 dakika içerisinde doğumdan sonraki ilk kasılmalarla dışarı çıkar. Doktorunuz da karın bölgenize hafifçe masaj yaparak ve göbek bağını tutarak bu sürece yardımcı olur. Plasenta 30 dakika içerisinde çıkmazsa buna plasentanın içeride kalması denir.
Doğumdan birkaç saat sonra serviks kapandığı için ve göbek bağı rahme enfeksiyon taşıyabileceğinden, içeride kalan plasentanın çıkartılması gerekmektedir. Bebeğinizi emzirmek, plasentanın çıkması için gerekli olan rahim kasılmalarını harekete geçirebilir.
Ya da doktorunuz rahme elini sokup sonra da nazikçe plasentayı rahim duvarından ayırarak plasentayı çıkartabilir.

Sünnet
Erkeklerin sünnet edilmesi, penisin başını kaplayan derinin alındığı ameliyattır. Yenidoğan-larda genelde ilk 48 saat içerisinde yapılırken, dini sebeplerden gerekli olduğunda bir hafta sonra yapılır. Nadir görülen komplikas-yonlar enfeksiyon ve kanamadır.
Sünnet, çocuğun idrar yolu enfeksiyonu ve hayatının ilerleyen dönemlerinde penis kanseri olma riskini azaltır.
Sünnet sırasında bebekler acı çektiklerini belli edecek şekilde hareket ederler. Sünnetten önce anestezi verilen bebeklerin daha az acı hissettiği bilinmektedir. Ancak sünnetten önce penise lokal bir ağrıkesici yapılması da ğrıya neden olur.
Sünnetten önce penise acısız bir şekilde lokal anestezi uygulamak için (lokal anestezi enjekte etmek yerine) local anestezi içeren kremler kullanılabilir. Ancak anestezik kremlerin lokal anestezi iğneleri kadar etkili oldukları henüz kanıtlanmamıştır.
Sünnetten önce genital bölge temizlenir. Öndeki deri, penisi koruyan özel bir sünnet kelepçesi ile çıkarılır.
Penisin önündeki derinin kesildiği yer birkaç gün şiş kalabilir ve bu bölgede hafif, sarı bir kabuk oluşur. Bezini değiştirirken bu hassas bölgeye saf vazelin sürün; bu bölge kırmızı ise antibiyotikli merhem kullanmanız gerekebilir.
Bebeğinizin makat ateşi 38C°'den fazla ise, sünnet edilen bölgede enfeksiyon işareti (kırmızılık ya da şişme vb.) ya da kanama varsa, bebeğiniz huysuz ya da sinirli ise, çok yüksek sesle ağlıyorsa veya 12 saat boyunca idrara çıkmazsa doktorunuzu arayın.