28 Nisan , 2024, 16:48:49

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Doğum Sonrası Korunma Yolları

Başlatan zerrinesra, 24 Eylül , 2007, 14:31:37

« önceki - sonraki »

) SaMiRa (

ben iğnelere baktım bence iyi bişey değil tavsye etmiyorum adettn kesiyormuş yaaa

) SaMiRa (

Dünya üzerinde yaklaşık 30 yıldır kullanımda olan doğum kontrol iğneleri üçer aylık (Depo Provera®) ve birer aylık enjeksiyon (Mesigyna®) şeklinde uygulanmak üzere iki ayrı şekilde bulunur ve ülkemizde ikisi de mevcuttur.

Bu iki yöntem de güvenilirlikleri doğum kontrol hapları ve tüplerin bağlanmasıyla karşılaştırılacak kadar yüksektir ve aynen doğum kontrol hapları kullanımında olduğu gibi geri dönüşümlü olan korunma yöntemleridir.

Üç aylık enjeksiyonlar içlerinde vücutta doğal bulunan progesteron hormonunun medroksiprogesteron asetat adlı sentetik depo türevini içerirlerken aylık enjeksiyonlarda progesterona ek olarak östrojen de bulunur.

Uygulanmaları

Üç aylık iğneler onikişer haftalık aralıklarla, aylık iğneler ise dörder haftalık aralıklarla kalçadan veya koldan kas içine enjekte edilerek uygulanırlar.

Aylık iğnelerde bir enjeksiyondan diğerine geçen süre en fazla 33 gün, en az 23 gün olmalıdır. Aylık iğneler arası süre 23 günden daha az olduğunda adet düzensizliği ortaya çıkabilmektedir.

Bir enjeksiyondan diğerine geçen süre yukarıdaki süreleri aştığında yeni uygulama gebelik testi sonrası gerçekleştirilmelidir.

Hem üç aylık hem de aylık iğnelerde ilk uygulama doktor kontrolleri yapıldıktan ve iğne uygulanmasına bir sakınca olmadığı belirlendikten sonra adetin ilk 5 gününde gerçekleşir. Düşük veya kürtaj sonrasında ise ilk bir hafta içinde uygulanabilirler.

Doğum sonrasında emzirmeyenlerde ilk üç hafta içinde, emzirenlerde ise ilk altı hafta içinde ilk enjeksiyon uygulanmış olmalıdır.

Etki mekanizmaları

Üç aylık iğneler ovulasyon (yumurtlama) sürecini devre dışı bırakarak etki ederlerken, aylık iğnelerde ek olarak bulunan östrojen ovulasyonu devredışı bırakmaya katkısı yanında düzenli olarak adet görülmesini sağlar..

Yan etkiler

Adet kanaması değişiklikleri

Üç aylık iğneler kadında belirgin adet kanaması değişikliklerine neden olurlar. Üç aylık iğnelerin bir enjeksiyonu sonrasında bile kadınların %50'sinde amenore (adetin tümüyle kesilmesi) gözlenirken, dört enjeksiyon sonrası kadınların yaklaşık %75'i adet görmez. Ancak bu değişikliklerin menopoza girildiğine işaret etmediğinin ve kalıcı olmadığının bilinmesi önemlidir.

"Adetten kesilme" görülmeyen kadınlarda üç aylık iğneler sıklıkla lekelenme tarzında ara kanamalara neden olurlar. Bu durum da geçicidir ve şikayetlerin belirgin olduğu durumlarda doktor tarafından ek östrojen takviyesi verilmesiyle arakanamalar düzeltilebilir.

Üç aylık iğnelerin aksine aylık iğnelerde adet düzeni sıklıkla devam eder ve ortalama 28 günde bir adet kanaması görülür. Ancak aynen doğum kontrol haplarında olduğu gibi kullanımın ilk aylarında lekelenme tarzında ara kanamaları gözlenebilir.

Kilo değişiklikleri

Her kadın yaşın etkisine bağlı olarak her sene belli bir miktarda kilo alır. Doğum kontrol yöntemlerinin kilo üzerine etkileri değerlendirilirken bu gerçek gözönünde bulundurulmalıdır.

Çalışmalar, üç aylık iğnelerin bir yılda doğal olarak beklenen kilo alımı yanında ortalama 2.1 kilogram daha alındığını, bunun aylık iğnelerde yaklaşık 0.7 kilogram olduğunu (doğum kontrol haplarında 0.6 kg.) göstermektedir. Kilo alımının daha çok iştah artışına bağlı olduğu görülmektedir.

Psikolojik değişiklikler

Üç aylık iğnelerin prospektüsünde yazılanın aksine çalışmalar bu iğnelerin ve aylık iğnelerin kadında depresyona neden olmadığını göstermektedir. Yüzde 5 kadında üç aylık iğne kullanımına bağlı olarak cinsel istekte azalma görülebilmektedir.

Doğum kontrol iğnelerinin diğer avantajları

Öncelikle her iki iğne de ovulasyonu (yumurtlamayı) devre dışı bırakması nedeniyle dismenore (sancılı adet görme), adet öncesi gerginlik, yumurtlama ağrısı gibi yumurtlamayla ilgili yakınmalarda tedavi edici özellikler göstermektedir. Yine endometriozis hastalığı olanlarda bu etki sayesinde hastalığa bağlı ağrıda gerileme gözlenir.

Doğum kontrol iğnelerinin adet kanamasını azaltıcı ve hatta yok edici etkileri demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) riskinin de belirgin şekilde azalmasını sağlar.

Miyomları olan ve buna bağlı aşırı kanamaları olan kadınlarda üç aylık iğne uygulamaları kanamaların azalmasına ve böylece ameliyatla rahimin alınma zorunluluğunun ortadan kalkmasına önemli katkılarda bulunabilmektedirler.

Doğum kontrol iğneleri yine yumurtlamayı devre dışı bırakmaları nedeniyle kadınlarda doğurganlık çağında sık görülen fonksiyonel (yumurtlama işlevinin yarıda kalmasından kaynaklanan) yumurtalık kistlerinin daha az görülmesini sağlarlar.

Doğum kontrol iğneleri endometrium (rahim iç tabakası) ve yumurtalık kanserinden koruyucu etkiler gösterirler. Üç aylık iğnelerin meme kanseri riski üzerine bir etkisi yokken, aylık iğnelerde henüz devam etmekte olan çalışmalardan daha çok bu ilacın da meme kanseri riski üzerinde etkisinin olmadığı yönünde sonuçlar elde edilmektedir.

Üç aylık iğnelerin doğum kontrol haplarının aksine kanın pıhtılaşma mekanizması üzerinde olumsuz etkisi olmadığı düşünülmektedir. Bu nedenle prospektüsünde farklı yazsa da üç aylık iğneler daha önceden damarsal bir hastalık geçirmiş olan ve bu nedenle doğum kontrol hapı kullanması sakıncalı olan kadınlarda da kullanılabilmektedir. Ancak aylık iğnelerin içinde östrojen bulunması ve östrojenin de kan pıhtılaşmasını artırıcı yöndeki muhtemel etkileri nedeniyle bu tür hastalarda kullanılması şu an için önerilmemektedir.

Üç aylık iğnelerin yukarıdakilere ek olarak epilepsi hastalığı olanlarda nöbet sıklığını azaltıcı etkileri olduğu da gösterilmiştir.

Gebelikte yanlışlıkla uygulama

Gebelikte yanlışlıkla uygulandığında ne üç aylık ne de aylık iğnelerin bebekte anomali riskinde artışa neden olduğu yönünde bilimsel bir veri yoktur ve bu nedenle bu enjeksiyonların teratojen etkileri olmadığı kabul edilir.

Daha sonraki gebelikler üzerine etkileri

Doğum kontrol iğneleri kalıcı değişikliklere neden olmaz ve ilacın etkileri vücuttan tümüyle ortadan kalktıktan sonra ovulasyon ve böylece gebe kalabilirlik tümüyle geri döner. Bu geriye dönüş aylık iğnelerde son enjeksiyondan 30 ile 60 gün sonraki bir zaman diliminde gerçekleşirken, üç aylık iğnelerde 6 ile 18 ay gibi uzun olabilir. Bu nedenle yanlızca kısa bir süre korunmak isteyen kadınlar için üç aylık iğne uygun bir yöntem değildir.

Hangi durumlarda kullanılmazlar?

-gebelik şüphesi veya varlığı
-nedeni açıklanamayan vajinal kanama
-üç aylık iğnelerde memekanseri, aylık iğnelerde meme, endometrium ve diğer östrojene bağlı geliştiği düşünülen kanser türleri
-tüm ilaçlarda olduğu gibi ilacın içindeki etken maddeye ya da maddelere karşı allerji öyküsü
-aylık iğneler daha önce ya da şuanda damar tıkanıklığı ile seyreden hastalığı olanlarda (kalp krizi, "inme", derin ven trombozu gibi ve kronik karaciğer hastalığı olanlarda, ya da gebelikte veya doğum kontrol hapı kullanımında safra kanallarının tıkanmasına bağlı sarılık öyküsü olanlarda kullanılmazlar. Bu hastalıklar östrojene bağlı olarak geliştiğinden prospektüsünde farklı olarak belirtse de üç aylık iğneler bu durumlarda kullanılabilmektedirler.

Üç aylık iğneler östrojen içermediklerinden kan lipidlerinde yükselme olan, migreni olan, kalp hastalığı olan, epilepsi ilacı kullanan, 35 yaşın üzerinde olup sigara içen, diabete bağlı damar hastalığı olan, lupus hastalığı olan kadınlarda da kullanılabilirler.

Üç aylık iğneler yine östrojen içermediklerinden emzirme döneminde kullanıldıklarında sütü azaltmaz, bileşimini etkilemezler.

Özetle söylemek gerekirse

Üç aylık iğnelerin en uygun kullanım alanları emzirme döneminde olan, kalp-damar ve karaciğer hastalıkları nedeniyle östrojen içerikli aylık iğne veya doğum kontrol hapları kullanamayan ve östrojen kullanımının sakıncalı olabileceği diğer bazı hastalıkları olan kadınlardır. Yine adet görmemeyi bir avantaj olarak gören kadınlar içinde üç aylık iğneler oldukça uygundur.

Aylık iğneler ise etki mekanizmaları ve yanetkileri olarak doğum kontrol haplarıyla oldukça benzeşen bir korunma yöntemi olmaları nedeniyle doğum kontrol hapı kullanımı açısından uygun bir aday olan, ancak günlük hap kullanımının verdiği sıkıntı ve unutma riski veya başka kişilere yakalanma korkusu nedeniyle doğum kontrol haplarını kullanmak istemeyen kadınlar için bir numaralı seçenek olarak karşımıza çıkmaktadırlar. ALINTIDIR

tubali

KIZLAR BN SPRAL TAKTIRDIM 4 AY ONCE COOOKK MEMNUNUMM TAVSİYE EDERİMMM....
TAKARKEN FALAN HİÇÇÇ ACIMIOO HİSSETMİOSUN BİLEE....
BNİDE KORKUTUORLARDI ACIYOR ACIYOR DİYE....
,YOKK OYLE BİŞEYY....
İLK 1 AY BİRAZ KARIN AGRISI OLUYOR OKADAR SONRA GECİYORR.....
ADET COK OLUYOR İLK 2 AYY SONRA DUZENE GİRİYORRR.....

EN GUVENİLİRLİSİ SPRAL(RİA)
TAVSİYE EDERİMMMM
YASAMIŞ GÖRMÜŞ TAKTIRMIŞ BİRİ OLARAK ONAYLIYORUMM :icon_thumright: :icon_thumright:

Demet_dk

bende istiyorum ama korkuyorum
bide çıkarması var onun  :icon_pale:

) SaMiRa (

aynen eşim ria da iyi değil diyo şaştım valla

esma...

bende spıral taktırmayı dusunuyorum fakat bazı dusuncelerım var
1 bel agrısı olur dıyolar
2adet kanamasının gunlerının degıstıgı ve cogaldıgı ve aralarda kanama yaptıgı

bunlar benı baya dusunduruyor  ben bı kac ay hap ıctım bu ay bıraktım cok bas agrısı yapıyo ne yapcagımı sasırdım 3.yu hıc dusunemıorum :honk: :honk:

fıstık

kızlar ben lohusalık dönemim bittiği zaman doktorum 3 aylık iğne verdi ama bu bir sefere mahsus olacak dedi

sürekli iğne yaptırırsan ilerde yoğun ve uzun süren kanamalar oluyomuş doktorum tavsiye etmedi iğne herkese kolay geliyor ama bu seferde

aşırı kanama oluyor dedi

♥♥ElMa ŞeKeRİm♥♥

yaa off ne zor kadın olmak yaa
bence en ıyısı eslerınızın korunması :icon_thumright:
bizde sevmıyoruz kondomu ama napcan mecbur :-[

ƓĤ♡SƬ

Doğum Kontrol Haplarına Alternatif Yöntem Olarak Deri Altı İmplantları:

Doğum kontrol hapları her gün belli saatlerde alınmaları gerekliliğine sahiptir. Özellikle doğum ertesinde ve emziren kadınlarda kullanılamazlar. Bu nedenle doğum kontrol haplarına alternatif hormonal olarak sadece progesteron içeren 1 ay etkili ve 3 ay etkili kas içine uygulanan iğneler, 7 yıl etkili rahim içi araç, implant şeklinde 5 yıl ve 3 yıl etkili deri içi çubuklar ve daha yeni olarak vaginal ring geliştirilmiştir.

Bunlardan deri altı implantlardan 5 yıl boyunca etkili olan Norplant en az yan etkiye sahip progesteron olan levonorgestrol içermektedir. 6 adet 3,5 cm uzunluğunda ve 2,4 mm çapında çubuktan ibaret bir sistemdir. Takılması ve özellikle çıkarılması küçük bir cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bu nedenle sadece 2 çubuktan oluşan yeni norplant sistemi kullanıma sunulmak üzere geliştirilmiştir.

Buna alternatif olarak tek bir 4 mm uzunluğundaki çubuktan ibaret yeni bir implant olarak yeni kuşak progesteron olan desogestel içeren İmplanon kullanılmaya başlanmıştır.

Hap şeklinde kullanılan progesteron meme dokusu üzerinde ve kan pıhtılaşma sisteminde yan etkilere sahiptir. Yapılan çalışmalarda levonorgestol ile bu etkinin yeni progesteronlara oranla daha az olma eğiliminde olduğu bilinmektedir. Öte yandan norplant kullananlarda beyin damarında tıkanma olma olasılığının aynı yaşta olup kullanmayanlara göre daa fazla olmadığının görülmesi, levonorgestrolün bu şekilde uygulanışının bu açıdan güvenli olduğunu göstermiştir. Ancak implanon içindeki desogestrel ile ilgili böyle bir izlem sonucu henüz raporlanmamıştır.

Deri altı implantlar kullanım kolaylığı ve etkin bir doğum kontrolü sağlama özelliklerine sahiptir. Kullanımları esnasındaki istenmeyen gebelik olma ihtimali spiralden ve doğum kontrol haplarından daha az olarak bildirilmiştir. Bu avantajlarına karşın deri altı implantları kullanım süresi ile ilgili olarak artan şekilde adet kanamalarının kesilmesi, adet arası leke vajinal kanamalara sıklıkla neden olmaktadır. Bu yan etkileri hastaların bu yöntemi terk etmelerinin en sık nedenidir. Güneydoğu Asya'da adet kesilmesi nedeniyle kullanımı yarıda bırakma oranı % 0,9 oranında gelişirken, Avrupa'da % 30,2 oranına ulaşmıştır. Bunun nedeni olarak etkin ve kolay kullanımın adet düzenindeki bozulmaya rağmen bazı toplumlarda kabul gördüğünü, bazı toplumlarda ise bunun kabul edilemediğini göstermektedir.

Deri altı implant kullanımının en sık yan etkisi adet kesilmesi ve leke vajinal kanamalardır. Adet kesilmesi kullanıma ara verme ile düzelmeyebilir. Bu durumda doğum kontrol hapları veya ibuprofen kullanımı gerekebilir. Bunların dışında akne, mastalji (meme ağrısı), depresyon, kıllanmada artış gibi şikayetler geliştiği de raporlanmıştır.

Deri altı implantları kullanım kolaylığı ve emzirme dönemi gibi dönemlerde kullanılabilirliği yanı sıra çok etkili doğum kontrol yöntemi olmasına rağmen yan etkilerinin hasta yaşantısını önemli derecede etkileyen önem ve sıklıkla olması kullanımlarını sınırlayan faktörler olabilmektedir.

Norplanta implanonun üstünlüğü olarak takılıp çıkartılma kolaylılığı ile daha etkili bir yöntem olması kabul görmektedir. Oysa önceden hangi hastada olacağı tespit edilemeyecek şekilde daha fazla hastada adet kanamasında azalma, adetten kesilme ve adet dışı leke vajinal kanama yapması en önemli dezavantajını oluşturmaktadır.

Doğum kontrol haplarına alternatif uygulamalardan deri altı implantlar ve vaginal ringlerin kullanım potansiyelleri ile ilgili tartışmalar yoğunlaşarak devam etmektedir.

Doç.Dr. Vedat Atay
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lagf.lilypie.com/3AfJp3.png"; width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Angel and Memorial tickers" /></a>

ƓĤ♡SƬ

Yazan: Dr.alper mumcu Tarih: 

İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi amacıyla implant adındaki cilt altına yerleştirilen ve hormon salgılayan çubuklar uzun zamandır ülkemizde ve dünyada kullanılmaktadır. Toplam 6 tane olan bu çubuklar kol iç yüzeyinde cildin hemen altına yerleştirilerek 5 yıl boyunca koruma sağlarlar.

Ülkemizde İmplanon ticari adı ile piyasaya sürülen yeni bir implant ise sadece tek bir çubuk ile 3 yıl süreyle koruma sağlamaktadır.

Nasıl etki eder?
Cilt altına yerleştirilen implant 3 yıl boyunca progesteron hormonu salgılayarak gebeliğe karşı koruma sağlar. Progesteron yumurtlamayı engellemesinin yanısıra rahim ağzı salgısının yapısını değiştirerek spermin rahim içinde ilerlemesini bozar. Ayrıca rahim iç zarının incelmesini sağlayarak döllenmiş yumurtanın burada tutunmasının önüne geçer. Yumurtlamayı engelleme yeteneği kombine hormonal yöntemlere göre daha düşüktür.

Nasıl yerleştirilir?

İmplant aktif olarak kullanılmayan kolun (sağ elini kullananlarda sol kol, sol elini kullanalarda sağ kol) üst kısmına küçük bir cerrahi işlem ile yerleştirilir ve istendiğinde yine küçük bir cerrahi işlem ile çıkartılır. Takma ve çıkarma işlemi sadece bu iş için özel eğitim almış hekimlerce yapılmalıdır. Lokal anestezi eşliğinde yapılan takma işlemi yaklaşık 1-2 dakika sürer.

Etkinliği ne kadardır?
3 yıllık koruma sağlayan yöntemin başarısı %99.3 cvarındadır.

Ne zaman yerleştirilmelidir?

İmplantın uygun zamanda yerleştirilmesi ile koruyuculuk hemen başlar. Bunun için daha önce kullanılan yöntem de bilinmelidir.
Hormon türü bir doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet kanamasının ilk 5 günü içinde
Doğum kontrol hapı kullananlarda son tabletten hemen sonra (hap alınmayan sürenin sonuna kadar bir dönemde takılabilir.)
Minipil kullananlarda unutulmadan zamanında hergün hap alınmışsa aynı gün
İğne kullananlarda bir sonraki enjeksiyon zamanında
Implant kullananlarda var olan implant çıkarılır çıkarılmaz
İlk üç ayda olan düşüklerden ya da kürtajdan hemen sonra
Doğum sonrası anne emzirmiyorsa doğumdan 21 - 28 gün sonra, anne emziriyorsa doğumdan 6 hafta sonra
Daha önce bir korunma yöntemi kullanılmıyorsa ve adet döneminin kaçıncı gününde olduğundan emin olmayanlarda, gebelik olmadığı testler ile kanıtlandıktan sonra takılabilir. Ancak bu durumda 7 gün boyunca ek bir korunma yöntemi uygulanmalıdır.
 

Avantajları nelerdir?

Etkinliği yüksek ve geridönüşümlü bir yöntemdir
Kullanımı kolaydırhatırlama ya da günlük kullanım gerektirmez
Uzun süreli bir yöntemdir
Emziren kadınlarda kullanılabilir.
Dezvantajları nelerdir?

Özel eğitim gerektiren bir takma ve çıkarma süreci vardır.
Cerrahi bir işlem ile takılıp çıkartılır
Her 5 kadından birinde adet düzensizliği ve adet kanamalarının kesilmesine neden olabilir.Bazı kadınlarda ise kanamalar çok düzensiz ve mikatrı değişken olabilir. Hangi kadında ne tür kanama bozukluğu olacağı önceden bililenemez. Bu nedenle adet düzensiliğini tolere edemeyen kadınlarda kullanılması uygun değildir.
Yerleştirme yerinde cerrahi işleme bağlı hasssiyet ya da enfeksiyon ortaya çıkabilir.
Kimler için uygundur?

Emziren kadınlar
Uzun süreli ve geri dönüşümlü bir yöntem isteyenler
Hergün ya da belirli aralıklarla ilaç kullanmak istemeyen kişiler
Östrojen kullanması sakıncalı olanlar
Kanama nedeni ile spiral kullanamayanlar
Kimler için uygun değildir

Progesterona bağlı bir hastalığı olanlar
Ağır karaciğer hastalığı olanlar
Selim ya da habis karaciğer tümörü olanlar
Meme kanseri ya da şüphesi olanlar
Açıklanamayan ve nedeni bilinmeyen vajinal kanaması olanlar
Gebe olan ya da gebelik şüphesi olanlar
Yan etkileri nelerdir?
3 yıllık implantın yan etkileri çok fazla değildir. En sık karşılaşılan durum adet kanamalarındaki düzensizliklerdir. Bunun yanısıra baş ağrısı, kilo değişiklikleri, memelerde hassasiyet vb. görülebilir.

DİKKAT
Vajinal halka da dahil olmak üzere prezervatif dışında hiçbir yöntem cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir koruma sağlamaz.

<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lagf.lilypie.com/3AfJp3.png"; width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Angel and Memorial tickers" /></a>

miray

Bende ne yapacağımı şaşırmıştım
sonra saldık çayıra mevlam kayıda hesabı 2. Ye hamıştı kaldım
olan oldu yani
oyuzden kesin uzun süre bebisin dusunmuyosaniz
bulun çaresini  ;)

★ღ♥ღครк๓єlєợเღ♥ღ★

                                »-(¯`v´¯)-»вєηιм кєη∂ι мιηιк уσℓυ υzυη мιѕαƒιяℓєяιм...уαşαмαк ιçιη єη gєçєяℓι ѕєвєρℓєяιм ∂ιℓєяιм яαввιм єη ğüzєℓ уαzıℓαяı уαzмıѕ σℓѕυη ѕιzє..»-(¯`v´¯)-»

♥♥ElMa ŞeKeRİm♥♥


★ღ♥ღครк๓єlєợเღ♥ღ★

                                »-(¯`v´¯)-»вєηιм кєη∂ι мιηιк уσℓυ υzυη мιѕαƒιяℓєяιм...уαşαмαк ιçιη єη gєçєяℓι ѕєвєρℓєяιм ∂ιℓєяιм яαввιм єη ğüzєℓ уαzıℓαяı уαzмıѕ σℓѕυη ѕιzє..»-(¯`v´¯)-»

мiŁenα.



:love9: :love7: :love9: