Ek Gıda

Başlatan Eby, 31 Ağustos , 2007, 01:34:02

« önceki - sonraki »

Eby

Arkadaşlar selam,
4 aylık bir bebeğim var.
meyve suyu ve çorbalara başlamak istiyorum.
Nasıl yapıyosunuz ve ne miktarda veriyorsunuz

Eser

Almiş'inAnniş'i

doktorunuz bu konuda ne diyor eser  :icon_scratch:

Eby

4. ay kontrolünde dr um ek gıdalara başlayabiliriz dedi.
Çalıştığım için, ofiste sağdığım sütleri eve bırakıyorum.
bunlarda yeterli gelmemeye başladı, yetiştiremiyorum yani
bu sebeple mama vermektense, ek gıdalara yavaş yavaş geçebileceğimizi düşünüyorum

eser

Almiş'inAnniş'i

4, AYDA EK GIDALARA GEÇMENİN AMACI BEBEĞİ DOYURMAK DEĞİL YENİ LEZZETLERE ALIŞMASINI SAĞLAMAK. bizim dr. umuz da kilomuzun ek gıdalara geçmek için uygun olduğunu söyledi. önce meyve püreleri veri cam rendeden geçirim 30 gr. kadar verin dedi eğer yerse yavaş yavaş arttırarak gidin dedi. gece uykusuna göre muhallebi verebilirsin dedi. öğleden sonra ise sebze püresi verdi.
size tam olarak ne önerildi?  :icon_scratch:

Eby

Bize de önerilen meyve püresi ve sebze püreleri.

Almiş'inAnniş'i

yoksa dr.larımız aynı mı?  :k06:

nagihan

ben bugun itibari ile düzenli meyve sularına ve çorbalara başlıyorum.
meyve suyumu içirdim. öğleden sonrada tarhana çorbası vericem.
yalnız şu muhallebii olayını nasıl yapacaksınız?
ben bebelacın muhallebisin almıştım. onu veriyordum günde bir kere. ama biberon ile veriyorum. kıvamını biberona göre ayarlıyorum. siz nasıl vermeyi düşünüyorsunuz?


Almiş'inAnniş'i

nagiş ben biberon kullanmıyorum kaşıkla veriyorum. gerçi ortalık biraz kirleniyor ama diş ve damak yapısnın sağlığı için dr. lar biberonu ve suluğu pek önermiyorlar.  :-\

nagihan

muhallebiyi pirinç unundanmı yapıyon yoksa benim gibi hazırmı veriyorsun?


Almiş'inAnniş'i

dr. bana milupa nın kitapçığını verdi henüz denemedim ama tarif şöyle:

1 s.b. su (200ml)
3 silme tatlı kaşığı pirinç unu
6 ölçek devam biberon maması (inek sütü 1 yaşına kadar önerilmediğinden muhallebinin devam maması ile hazırlanması tavsiye edilmektedir)

hazırlanışı

su ve pirinç unu pişirilir ve ocaktan indirildikten sonra içine devam maması ilave edilip iyice karıştırılır.

Almiş'inAnniş'i

Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır.


Ek Gıdalar:

Çocuğun ayına uygun büyüme ve gelişme sürecini destekleyen, değişik tatlarla tanışmak suretiyle sonraki aylarda kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek ama allerji yapma niteliği az olan besinlerdir. Meyve suyu veya meyve püresi, sebze çorbası veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek gıdalardır.


Ek gıdaları kaşık ya da bardakla veriniz.


Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz. Miktarı daima azdan başlayarak arttırınız.


Yeni gıdaların allerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Bu nedenle aynı gün içinde birden fazla yeni besin denemeyiniz. Şüpheli bir gıdayı kestiğinizde belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz. Bir iki gün sonra yeniden deneyiniz.


Bebeğinizin hoşlanmadığı önemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz.


Meyve Suyu:

Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.


Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!



Sebze Çorbası:

Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.


1. Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su,  2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.


2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.


3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.


4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.

Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış olan bebekler için kuzu ciğeri tercih edilir.

Muhallebi:


Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardağı süt, bir tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır. Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. İlk günlerde süt sulandırılabilir.

Muhallebi, kutu mamalarla da hazırlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardağı su 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.


Yoğurt:

Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.


Kahvaltı:

Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.


Yumurta:


Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.


Tahıllı Çorbalar:


Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.


Köfte:

Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.


Balık ve Tavuk:


Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz.


Karaciğer:

Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir.


Çay:

Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.


Örnek Beslenme Şeması

1. Öğün (saat 06.00-07.00)
Kahvaltı + Anne Sütü *


Ara Öğün (saat 09.00-09.30)
Meyve Suyu


2. Öğün (saat 11.30-12.30)
Et **+ Sebze Maması + Anne Sütü


Ara Öğün (saat 15.30-16.00)
Yoğurt + Meyve Püresi + Ekmek


3. Öğün (saat 18.30-19.30)

Sütlü Muhallebi + Anne Sütü


Gece Öğünü

Anne Sütü (1-2 kez)




--------------------------------------------------------------------------------


*Anne sütü verilmeyen bebeklerde bunun yerine uygun şekilde hazırlanmış hazır mama verilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hiç bir mama anne sütünün tam olarak yerini tutamaz. Bu nedenle bebeğinizi kendi sütünüzle beslemek için olabildiğince gayret gösteriniz.


**Et olarak 1 köfte, 5 tatlı kaşığı karaciğer veya tavuk ezmesi dönüşümlü olarak verilebilir. Sütlü muhallebi yerine mamalardan hazırlanmış muhallebiler ya da hazır unlu sütlü mamalar verilebilir. Sebze maması ve muhallebi öğünleri önceleri az miktarda başlanır, daha sonra 200-250 gram (bir kase dolusu) olarak hazırlanır.

nagihan

teşekkürler remziyecim.


Almiş'inAnniş'i

birşey değil nagihancığım.

nagihan

sen çorbalara başladın mı canım. ben bugun itibari ile tarhana çorbasına başlıcam. bakalım naz hanım içecekmi?


nagihan

evet tarhana çorbası başarı ile testten geçmiştir.  :occasion16: