Rotavirüs Aşısı

Başlatan Almiş'inAnniş'i, 19 Haziran , 2007, 17:56:12

« önceki - sonraki »

nagihan



çağla

doktorum yeni bir aşıdan bahsetti ne olur yaptıran varsa cevap verebilir mi

prevenar diye bir aşı pnamacoc virüsleri içinmiş bileniniz var mı?

nagihan

Prevenar zatürre aşısı olarak halk arasında bilinen çok çok iyi bir aşıdır. Sadece zatürre ye karşı değil sinüzit ve orta kulak iltihabına karşı da koruyucudur. 2 aylık bebekte başlanırsa 4 doz ,1 yaş sonrası başlanırsa 2 doz , 2 yaşından sonra da tek dozu yeterlidir. Pahalı bir aşı olduğu için eğer ekonomik durumunuzu zorluyorsa 1 yaş veya 2 yaş sonrası yaptırın. Ama ideal olanı sorarsanız ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur.


nagihan

ikişer ay ara ile vurulunuyormuş


çağla

ben büyük oğlana iki yıl önce yaptırmıştım ama acaip alerjik reaksiyon göstermişti. Küçüğün de hasta olmasından korkuyorum. Sil baştan anne olmak ne zormuş!

çağla

Eşimle yaptıralım mı yaptırmayalım mı diye bir türlü karar veremiyoruz.

Sizlerin düşüncesi nedir? Ne olur TAVSİYE!!!!!!!!! :honk: :honk: :honk: :honk: :honk:

nagihan

ben rotavirüs aşısına  gerek oladığını düşündüm. sonuçta her bebek illaki ishal olur. zaten aşıda %25 koruyormuş.
ama prevenarı tercih ettim. çünkü sadece zatürreyi değil menejjit-orta kulak iltihabı gibi bir çok hastalığa karşı bağışıklık sağlıyor.benim kızım doğduğunda orta kulak enfeksiyonu geçirdi. o yüzden prevenarı yaptırdım. ama çok da pahalı bir aşı. bir doz yaptırdım. ikincisini bu ay yaptırıcam. bir aşının ücreti 130 ytl. ama bebeğim için maddiyatın hiç önemi yok. o sağlıklı büyüsün yeterki. doğduğundan dolayı enfeksiyonlarla başım dertte.  :honk:


çağla

Belki de pişman olacağım ama galiba yaptırmamaya karar verdim. Gerçi daha zaman var ama çocukların biraz hasta olmaya da ihtiyaçları var. Artık biraz dikkat edip hasta etmemeye çalışacağız. Büyüğe yaptırdığım sene 5 kere krup olmuştu, aşının hastalığı da cabası. Yarın sabah fikrimi değiştirebilirim ama kalsın diyelim şimdilik.   

nagihan

anneler bebekleri için en doğru olanı düşünürler


Almiş'inAnniş'i

Pnömokok Aşısı
Son günlerde çocuk doktorunuz size yeni bir aşıdan bahsetmiş olabilir. 2000 yılından beri ABD, Kanada gibi ülkelerde tüm 0-2 yaş çocuklar için önerilen pnömokok aşısı artık ülkemizde de mevcut. Bu aşı, çocukları pnömokok adı verilen tehlikeli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyonlardan korumak üzere hazırlanmıştır. Ülkemizde önceden mevcut olan pnömokok aşısı 2 yaş altı çocuklarda etkili olmadığından kullanılmamakta, 2 yaş üstünde belli risk faktörlerini taşıyan çocuklara önerilmekteydi.

Pnömokok Nelere Yol Açar?
Pnömokoklar, özellikle 2 yaş altı küçük çocuklarda ve 65 yaş üstü kişilerde zatürrenin en sık görülen etkenidir. Ayrıca, sinüzit, orta kulak enfeksiyonu , menenjit gibi başka bazı ciddi enfeksiyonlara da yol açabilir.

Pnömokok Antibiyotikle Tedavi Edilmez mi?
Uygun olmayan antibiyotik kullanımı sonucunda, yıllar içinde pnömokokların antibiyotiklere dirençli türleri ortaya çıkmıştır. Bu dirençli türler, tedavide zorluk yaratmaktadır. Bu nedenle, aşıyla korunmanın önemi daha da artmıştır.

Hangi Çocuklar Aşılanmalıdır?
0-2 yaş arası tüm çocuklar

2-5 yaş arası bazı risk faktörleri olan çocuklar ( bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı olan, orak hücreli anemisi olan, dalağı alınmış, şeker hastalığı, astımı, kronik kalp veya solunum sistemi hastalıkları olan çocuklar )

Aşı Olmaması Gereken Çocuklar Var mı?
Eğer, bir çocukta aşının ilk dozuyla ciddi bir alerjik reaksiyon gelişirse, aşının tekrarı önerilmez.

Eğer, çocuk hastaysa aşı için iyileşmesi beklenir. Ancak hafif bir nezle gibi hastalıklar aşı için engel oluşturmaz.

Aşı Kaç Defa Yapılır?
Eğer, 2 ayda karma aşılarla birlikte başlanırsa 2 ay arayla toplam 3 doz, 12-15 ayda tekrar dozu olarak toplam 4 doz yapılır. İlk 6 aydan sonra aşıya başlanırsa, kaç doz aşı gerekeceği başlama ayına göre değişecektir. Büyüdükçe olgunlaşan bağışıklık sistemi daha az sayıda aşıya da yanıt verecektir. Doktorunuz, size uygun protokolü bildirecektir.

Aşının Yan Etkileri Nelerdir?
Tüm aşılarda olduğu gibi, bu aşıda da aşı yerinde kızarıklık, acıma, şişlik ( 4 çocuktan birinde) görülebilir. Hafif ateş olabilir. Yüksek ateş ihtimali % 2'dir. Her ilaçta olduğu gibi aşılarda da alerjik reaksiyon görülme ihtimali vardır.


ALINTIDIR. http://www.sagliklicocuk.com/

Almiş'inAnniş'i

ROTAVİRÜS AŞISI
Geçen yıl rotavirüs ishallerinden bahseden yazımızda, bu enfeksiyonu önlemek için bir aşı olmadığından bahsetmiştik. 2007 başından itibaren, küçük çocuklarda ishalin en önemli nedeni olan bu mikroba karşı aşı, ülkemizde de mevcut. Üstelik bu aşı, çoğu anne babanın bebekleri aşı olurken aklından geçirdikleri ' keşke şunun damlası olsa da bebeğimin canı yanmasa' dileğine uygun, ağızdan verilecek damla şeklinde bir aşı.

Kısaca hatırlayacak olursak, rotavirüs küçük çocuklarda özellikle kış aylarında görülen ishallere neden olmakta, hatta vücudun su kaybı yerine konamazsa ölümlere yol açabilmektedir. 5 yaşına gelene dek neredeyse her çocuk rotavirüsle karşılaşmış olmakta, rotavirüs ishalleri dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, 1999'da ilk geliştirilmiş olan rotavirüs aşısının bazı ciddi yan etkiler ( barsak tıkanıklığı ) nedeniyle kullanımdan kalkmasından beri güvenli bir aşı geliştirme çalışmaları sürüyordu. Bu çalışmaların sonuçlanması, yeni rotavirüs aşılarının güvenilir olduğunun gösterilmesiyle, bu aşılar dünyada pekçok ülkede kullanıma girmiştir. 2007 yılı başından beri ülkemizde de mevcuttur.

Aşı hangi yaştaki bebeklere uygulanacak?
Aşı 6 hafta-6 ay arası bebeklere en az 1 ay arayla 2 veya 3 doz halinde ağızdan damla şeklinde veriliyor. Piyasada bulunan 2 farklı marka aşıdan biri 2, diğeri 3 doz olarak önerilmektedir.

Aşının yan etkileri nelerdir?
Aşı sonrası bulantı, kusma, burun akıntısı, öksürük gibi yan etkiler görülebilir. Eski aşının kullanımdan kalkmasına sebep olan barsak tıkanıklığında artış yönünden riskli olmadığı saptanmıştır.

Başka aşılarla birlikte yapılabilir mi?
Bebeklik dönemdeki diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. Bu durumda, aşıların etkinliğinde bir sorun olmayacaktır.

Bu aşıyı olan bebek ishal olmayacak mı?
Rotavirüs dışındaki etkenlerin yol açtığı ishallere karşı koruyucu olmayacaktır. İshalin pek çok nedeni vardır, ancak rotavirüs çocukluk çağı ishallerinin en sık görülen nedenidir.

Bu aşının bebeğiniz için uygun olup olmadığını çocuk doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz.

ALINTIDIR... http://www.sagliklicocuk.com/

Almiş'inAnniş'i

hooooooooppppppppppppppppppppppppppp

öykü

raziş sen almişe yaptırdınmı? karra veremiyorum ben

pelinim

ben kızıma prevenar yaptırmıştım..rota virüsü henüz çıkmamıştı yetişemedi.ama oğluma her ikisinede bu ay başlayacağız..