18 Nisan , 2024, 22:14:18

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Meme Ucu Sorunları!!!

Başlatan Almiş'inAnniş'i, 23 Nisan , 2007, 12:49:01

« önceki - sonraki »

gülay t.

Alıntı yapılan: sugarwoman - 23 Eylül , 2010, 18:09:22
benim doğuma az kaldı ama göğüs kremine başlamadım.dr.sordum doğumdan sonra vereceğini söyledi..bildiğim kadarıyla bir hafta önceden sürülüyormuş.ne bileyim bekliyorum öylece...herkes birşey söylüyor... : :icon_scratch:

Canım doktorlar genelde doğumdan sonra veriyorlar göğüs  kremini. Ama ben de doğumdan bayağı önce başladım sürmeye çok faydası oldu bence. Lansinoh krem doğumdan 2-3 hafta önce kullanılmaya başlanıyor böylece göğüs  ucuna masaj da yapıldığı için hem nemli kalıyor hem de göğüs ucu belirginleşiyor, ortaya çıkıyor. Doğumdan sonra 1-2 gün göğüs acısı çektim o da benim yanlış emzirmemden kaynaklandı. Bu kremlerin ben çok işe yaradığını düşünüyorum fikrimi sorarsan önceden başla derim bir sakıncası yok zaten.


SiRiNe

EMZİREN ANNELERİN KABUSU: MEME UCU ÇATLAKLARI



Emziren annelerde sıklıkla görülebilen meme ucu çatlakları maalesef anneye ağrı ve sıkıntı veren bir durumdur. Meme başı çatlakları emzirmenin başlangıcında daha belirgin olmak üzere tüm emzirme süresince rastlanabilmektedir. Meme başı çatlakları meme başının çevresinde, meme başında enine çizgi halinde ya da aerolada oluşabilir. Oluşan ağrı bazen o kadar rahatsızlık vericidir ki, annenin bebeğini emzirmekten kaçınmasına ve sonuçta bebeğin de anne sütünden yeterince yararlanamamasına sebep olmaktadır.

Meme ucu çatlakları neden oluşur?

Meme ucu çatlaklarının en sık nedeni bebeğin emme pozisyonunun, tutma şeklinin doğru olmamasıdır. Yeni doğum yapan annelerin yaklaşık %30'u hatalı emzirme tekniklerini kullandıkları için meme başı çatlakları ve yarıkları oluşmaktadır. Bebek annesini emerken memenin areola olarak isimlendirilen meme ucu etrafındaki kahverengi halka bölümünü tam olarak kavramayıp yalnızca meme başından emmeye çalışırsa, meme başı sonuçta zedelenir ve önce ağrılı meme başı ortaya çıkar. Bu ağrılı meme durumu düzeltilmezse, meme başı çatlağı ve yarıkları gelişir.Bir diğer neden ise Laktasyon (Emzirme) döneminde göğüs uçlarının ıslanması ve kuruması ile, bebeğin meme emmesinin yarattığı sürekli nem ve sıcaklık sonucu, göğüs uçlarının kurumasıdır.Bu durumda da meme uçlarında çatlak oluşur ve ağrılı yarıklarla belirgin, ekzemaya neden olur.

Meme ucu çatlakları anne ve bebek için ne gibi sorunlar doğurur ?

Meme ucunun çatlaması ile oluşan asıl önemli sorun, bu çatlaklardan mikropların kolayca içeri girerek memenin iltihaplanmasına yol açmasıdır. Ayrıca meme ucu çatlakları, emzirmenin ağrılı olmasına, bu da annenin yeteri kadar süt verememesine ve sonuçta memelerde süt birikmesine neden olur.Emzirme dönemi, anne ve bebek arasındaki duygusal bağı kuvvetlendiren dönemdir.Annelerin bir kısmı, emzirme döneminde yaşadıkları meme başı problemleri (çatlak oluşumu, ağrı, ekzema, mantar enfeksiyonu, mastit gibi) nedeniyle bebeklerini emzirememektedirler. Böylece, bebeklerin anne sütü aldıkları dönem kısalmaktadır. Anne bebeğini ne kadar sık emzirirse süt yapımı o kadar çok olur. Anne sütünün bebek için önemi düşünüldüğünde, bebeğin sütten erken kesilmemesi, bebeğin sağlığı için çok önemlidir.

Günümüzde anne sütünün, bebeğe ve anneye sağladığı birçok fayda bilinmektedir. Bunlara kısaca değinecek olursak:
Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir.
Anne sütünün, bebeği; ishalden, solunum sistemi enfeksiyonlarından ve bakteriyel menenjitten koruduğu bilinmektedir.
Yapılan çalışmalarda, anne sütü ile beslenmiş çocukların astım, alerji, diyabet gibi hastalıklara karşı daha dirençli olduğu ve bu çocuklarda kanser oranının daha düşük olduğu gözlenmiştir Doğumdan hemen sonra emzirme, annede doğum sonrası kanama riskini azaltır.
Emzirmenin, anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, göğüs ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir.

Meme ucu çatlakları oluştuğunda ne yapmalı ?

En önemli tedavi , Meme ucu çatlaklarını oluşmadan önlemektir.
Meme başı çatlaklarını ve yarıklarını engellemek için hamileliğin 8. ayından itibaren göğüslerin emzirmeye hazırlanması gerekmektedir "Bu nedenle, banyodan sonra kullanılacak Lanolin ve Zeytinyağı içeren gögüs ucu krem ile, doğum sonrası hem annenin acı çekmesini engelleyecek, hem de bebeğin gelişimi için gerekli olan süre süt vermesini kolaylaştıracaktır." Bilindiği gibi, Zeytinyağı antiseptik ( bakteri,mantar ve mikrop üremesini engelleme ) bir özelliği sahiptir.

Meme ucu çatlakları oluştuğunda;

• Memeler ılık su ile silinmeli, havalandırılarak kurulanmalıdır.

• Bebeğinizi emzirirken doğru emzirme pozisyonu alın, sadece meme ucunu değil meme ucunu çevreleyen areola adı verilen koyu alanın tümünü bebeğin ağzına almasını sağlayın.

• Her emzirmede meme başının farklı bir kısmı baskı görecek şekilde bebeğinizin pozisyonunu ayarlayın, ancak her seferinde bebeğinizi göğüslerinize bakar şekilde tutunuz. Diğer öğünde bebeğinizin emmediği ya da tam boşaltamadığı memeden başlayın.

• Meme başı kuruduktan sonra elle sıkılarak memeden damlaması sağlanan birkaç damla süt hafifçe meme başına sürülüp kendiliğinden kuruması beklenmelidir.

• Özellikle meme ucuna Zeytinyağlı ve Lanolin içeren gögüs ucu kremi Nas Lanolin ince bir tabaka oluşturacak şekilde uygulanmalı ve gerekiyorsa tedavi ile desteklenmelidir. Emzirme sonrası memenin kuru tutulmasına özen gösterilmelidir.

• Sızıntıların memeyi ıslatmaması için sık meme başı pedi değiştirilmeli ve emzirme aralarında hava ile temas sağlanmalıdır.

• Yüzeysel bir iltihap için antibiyotikli krem kullanılması gerekirse emzirme öncesi meme durulanmalıdır. Unutulmamalı ki bir aydan sonraki meme ucu enfeksiyonlarının en önemli nedeni ise mantar enfeksiyonlarıdır.


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op.Dr.Kenan ÇALIŞKAN

CeRoXiMo

LAnsiloh ve GARMASTAN kremi öneririm, Lansiloh ile emzirebilirsiniz ama Garmastanı silmeniz gerekiyor emzirmeden önce.Garmastan uyuşturup hissizleştirdiği için psikolojik bir rahatlama sağlıyor. Benim 40. gün hala ağlayarak kanla birlikte emziriyorum, hiçbirşey kar etmedi ancak hafifletti.

мiŁenα.

:crybaby2:...Eymenin dişleri çıktı benim yaralanmalar başladı.. :crybaby2:

gögsüün ucu kesik kesik ve şiş çok canım yanıor emzirirken.

doktora gitmedim ne sürebilirim ki :icon_scratch:


:love9: :love7: :love9:


❤ÜmmÜ♥EyMeN❤

benim doktor ilaç yazdı bepanten di galiba ama bence zeytinyagı sür dedi..ben çok memnunum hem yıkamakta gerekmiyo..

CeRoXiMo

Hele ki marketten değil de yerinden saf zeytinyağı getirtebilirsen süper olur. Ben bebişi arada yağlıyorum da :)
Gaz problemi var, bazen 1 çay kaşığı içiriyoruz da, ne güzel şeymiş :)

--elif--

oralarda bulamıyormusun cnm biz her daim saf yeriz  :D

❤ÜmmÜ♥EyMeN❤

ewet hem dogal daha ne olsun:)
ceroximo bu arada maaşallah bebişinde seninde burnuna bayıldım:))

miray

benimde cok fena olmustu 2 ay cekmiştim aglaya aglaya ayaklarımı yere vura vura emziriyordum
dr önceleri bepanten vermişti o daha beter yaptı
sonra kuzenim lansinoh u tavsiye etti
o cok sükür işe yaradı hem sürdükten sonra yıkamak gerekmiyo

мiŁenα.

acaba bendde alsam bir zararı olurmu benimki eymen sıırdığından dolayı yara oldu hep :icon_scratch:


:love9: :love7: :love9:


gülay t.

Ayşecim Lansinoh kremi soruyorsan bir zararı yok aksine bayağı işe yarıyor ve emzirmeden  önce de silmene gerek kalmıyor. Ama yara olduysa Bepanten çok daha çabuk iyilleştiriyor. Lansinoh yara olmasını engelliyor ama yara olduktan sonra Bepanten çok daha etkili bana kalırsa. Ama onu silmen gerek eğer kullanırsan.

мiŁenα.

evet ilk doğum yaptıgımda hepsinden vermişti doktor çünkü hiçbir şekilde düzelmedi gögüs ucum.

tekrar b panten sürimbar çok acıyor şişucu :-ooo


:love9: :love7: :love9:


н∂vv∂ ツ

ya bende mastit oldum
sol göğsüm çok şişti kızardı ve çok ağrıyor
bebeğimi acı çeke çeke emziriyorum
muhakkak boşaltmak gerekiyormuş
sık sık emziriyorum
yarın dr gitsem iyi olacak   :icon_scratch:


Uploaded with ImageShack.us

Dilek&Yusuf

benimde kızardı şişti antibiyotikte kullndm geçmedi çok ilerledi su topladı göğsüm küçük bi operasyonla boşalttılar iltihabı.soğuk iyi geliyormş herhalde sıcak daha kötü yapıyor.bebeğinizi sık sık emzirin tam boşalmazsa pompayla mutlaka. göğüs ucu acıyor ama kötü olunca operasyonda daha çok acı çekiyorsnz

н∂vv∂ ツ

yaaaa  :icon_pale:
geçmiş olsun
şimdi iyice korktum
daha dra da gitmedim
belki ilaçsız geçer diye
ilaçla da geçmezse baya ciddi  bişi demekki bu   :honk:


Uploaded with ImageShack.us