Ek Gıdaya Geçiş

Başlatan Emine, 11 Ocak , 2007, 19:26:55

« önceki - sonraki »

office

aynurcum hiç üzülme canım ercan da çok kilo alan bir bebek değildi hele hele 3. ayın sonunda doktorumuz ek gıda deyince beynimden vurulmuşa döndüm eve geldim saatlerce ağladım neden bebeğime bakamıyorum diye ama inan hepsi geçiyor önemli olan sağlıklı olmaları kilo sorun değil. ben ercanın daha küçükken 2 ayda 300-350 gram almış olduğunuda hatırlıyorum. sakın üzme kendini. yoğurt konusuna gelince ben doktoruma sorduğumda kaynatmamı söylemedi sütü. 4 aylıkken ercana yoğurt yedirdim çok seviyor yoğurdu ama artık evde mayalayamıyorum babymix alıyorum. bu arada kızlar pınarın ilk adım sütü çıkmış 6. aydan itibaren diye onu kullananınız varmı acaba verilebilirmi geceleri  ???
Hadsize haddini bildirmek, fukaraya don giydirmek gibidir!!



aynur

25 Ağustos , 2007, 00:10:29 #31 Son düzenlenme: 25 Ağustos , 2007, 00:12:10 aynur
Teşekkürler Office. başladık artık yoğurda ama biraz ekşi geliyor galiba azcık şeker koydum bugün . sizde ekledinizmi şeker? bu arada pınarın ilk adım  sütünü bir arkadaşımdan duymuştum geceleri veriyomuş bebeğine onun bebeği 7eylülde 1 yaşını doldurcak Ercan da yaşına gircek sanırım 1 ay sonra.

desree (Özlem)

Rana cım bende ilk adım sütünü denemek istiyorum ama 1 yaşını beklicem ne olur ne olmaz ama Selim formül süt içmiyo bu aralar sütü sevecek mi bilmem :dontknow:


Allahım;değiştirebileceklerim için güç,değiştiremeyeceklerim için sabır, her ikisi arasındaki farkı anlamam için akıl ver

aslı

Aynurcum bence yoğurda şeker ekleme. Suratını ekşitmesi normal anne sütünden başka birşey tadıyor. Biliyorsun ki 3 beyazla ne kadar geç tanışırsa  o kadar  iyi. Şeker yerine pekmez olabilir bazı arkadaşlar koymuştu diye hatırlıyorum. ama dr. yinede danış



Almiş'inAnniş'i

Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır.


Ek Gıdalar:

Çocuğun ayına uygun büyüme ve gelişme sürecini destekleyen, değişik tatlarla tanışmak suretiyle sonraki aylarda kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek ama allerji yapma niteliği az olan besinlerdir. Meyve suyu veya meyve püresi, sebze çorbası veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek gıdalardır.


Ek gıdaları kaşık ya da bardakla veriniz.


Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz. Miktarı daima azdan başlayarak arttırınız.


Yeni gıdaların allerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Bu nedenle aynı gün içinde birden fazla yeni besin denemeyiniz. Şüpheli bir gıdayı kestiğinizde belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz. Bir iki gün sonra yeniden deneyiniz.


Bebeğinizin hoşlanmadığı önemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz.


Meyve Suyu:


Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.


Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!



Sebze Çorbası:


Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.


1. Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su,  2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.


2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.


3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.


4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.

Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış olan bebekler için kuzu ciğeri tercih edilir.


Muhallebi:


Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardağı süt, bir tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır. Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. İlk günlerde süt sulandırılabilir.

Muhallebi, kutu mamalarla da hazırlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardağı su 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.


Yoğurt:


Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.


Kahvaltı:


Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.


Yumurta:


Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.


Tahıllı Çorbalar:


Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.


Köfte:


Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.


Balık ve Tavuk:


Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz.


Karaciğer:


Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir.


Çay:

Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.


Örnek Beslenme Şeması




--------------------------------------------------------------------------------





1. Öğün (saat 06.00-07.00)

Kahvaltı + Anne Sütü *


Ara Öğün (saat 09.00-09.30)

Meyve Suyu


2. Öğün (saat 11.30-12.30)

Et **+ Sebze Maması + Anne Sütü


Ara Öğün (saat 15.30-16.00)

Yoğurt + Meyve Püresi + Ekmek


3. Öğün (saat 18.30-19.30)

Sütlü Muhallebi + Anne Sütü


Gece Öğünü

Anne Sütü (1-2 kez)




--------------------------------------------------------------------------------


*Anne sütü verilmeyen bebeklerde bunun yerine uygun şekilde hazırlanmış hazır mama verilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hiç bir mama anne sütünün tam olarak yerini tutamaz. Bu nedenle bebeğinizi kendi sütünüzle beslemek için olabildiğince gayret gösteriniz.


**Et olarak 1 köfte, 5 tatlı kaşığı karaciğer veya tavuk ezmesi dönüşümlü olarak verilebilir. Sütlü muhallebi yerine mamalardan hazırlanmış muhallebiler ya da hazır unlu sütlü mamalar verilebilir. Sebze maması ve muhallebi öğünleri önceleri az miktarda başlanır, daha sonra 200-250 gram (bir kase dolusu) olarak hazırlanır.






Almiş'inAnniş'i

Aylara Göre Ek Besinler

Mevsimine göre elma, muz ve şeftali tercih edilen başlıca meyvelerdir. Meyve pürelerini azar azar vererek başlayın. Vitaminlerin kaybolmaması için mikser yerine ...
   İlgili Başlıklar Yeniler Çok Okunanlar
Bebeğim Pütürlü Gıda Yemiyor ! 
Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş Dönemi
Ek Besinlere Başlamadan Önce...
Bebeklerin İlk Altı Ay Beslenmesi
Ek Besinlere Geçiş
Ek Besinlerin Hazırlanması
Aylara Göre Ek Besinler

Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş Dönemi
Bebeklerin İlk Altı Ay Beslenmesi
Bebeğim Pütürlü Gıda Yemiyor ! 
Ek Besinlerin Hazırlanması
Ek Besinlere Başlamadan Önce...
Ek Besinlere Geçiş
Aylara Göre Ek Besinler

Aylara Göre Ek Besinler
Ek Besinlerin Hazırlanması
Ek Besinlere Geçiş
Bebeklerin İlk Altı Ay Beslenmesi
Ek Besinlere Başlamadan Önce...
Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş Dönemi
Bebeğim Pütürlü Gıda Yemiyor ! 

Tümü » 




 
Sitede ara 

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF bebeklerin yaşamının ilk 4 ayında, hatta mümkünse 6 ayında , su dahi almaksızın anne sütü ile beslenmesini önermektedir. Bebeğin tüm biyolojik gereksinimleri için en iyi ve eksiksiz besin ANNE SÜTÜDÜR. Bebeğin sağlıklı gelişmesini, büyümesini ve hastalıklardan korunmasını sağlar.



Hastanede, bebekler genellikle 4 saatte bir emzirilir. Hastaneden çıktıktan sonra bebeğinizi ilk 1 ay süresince her ağladığında emzirmelisiniz. İlk haftalarda bebeğinizi iki-üç saatte bir, hatta geceleri bile emzirmeniz gerekebilir.

Genellikle doğduktan 4-6 hafta sonra bebekler 3-4 saatte bir emzirilir. Daha sonraları ise günde 5 kez emzirme yeterli olacaktır.


Anne sütü yeterli değilse veya yoksa bebeği doktorunun önereceği ve anne sütüne yakın özellikler taşıyan bir formül mama ile beslemek gereklidir. Bu mamaların kutularının üzerinde bebeğin kilo ve yaşına göre verilmesi gereken ölçek sayısı, su miktarı ve öğün sayısı ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Fakat yine de doktorunuzun önerilerini daima göz önünde bulundurmalısınız. Ayni ayda olsalar da bebekler arasında gereksinim farklılıkları olabilir. Sulandırma yüzdesini değiştirmeden toplam miktarları kendiniz de ayarlayabilirsiniz.


4-6 ay arası, bebeklerin ek besinlere alıştırıldığı süredir. 4. aydan sonra ek besinlere yoğurt, meyve ve sebze pürelerini sırayla azar azar vererek başlayın.Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan yarı katı yiyecekleri başlangıçta 2-3 çay kaşığı vererek bebeği yeni besinlere alıştırın.



YOĞURT       

Yoğurt evde hazırlanmalı, ekşi olmamalıdır. Süzme yoğurt değil, taze yoğurt önerilmektedir. Azar azar başlanır ve zamanla günde bir öğüne çıkarılır ( Yaklaşık bir su bardağı)





SEBZE PÜRESİ

Sebze püresi patates, havuç, pirinç veya irmik ile hazırlanabilir. Mevsim sebzesi olarak kabak, bezelye, yeşil biber ve maydanoz kullanılabilir. Seçilecek olan sebzeler taze ve olgun olmalı, çürük olmamalıdır. Sebze püresine patatesle başlanması önerilir. Daha sonra havuç ve mevsim sebzeleri her gün yeni bir çeşit ilave edilerek zenginleştirilir. Burada amaç allerji  yapabilecek sebzenin tespit edilmesini kolaylaştırmak ve onu menüden çıkartıp daha sonra tekrar denemektir. Lahana, patlıcan, pırasa, kereviz, karnıbahar, domates, pancar ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir. Altı aydan sonra verilmesi uygun olacaktır.

Hazırlanışı:  Patates özenle yıkanarak kabuğu soyulmadan az miktarda suda haşlanır. Suyu süzülür ve bu suya 1-2 çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene dek kaynatılır.  İlk gün bu şekilde verilir. Daha sonraki günlerde her gün ayrı bir sebze ilavesi ile zenginleştirilerek hazırlanır. İrmiğe pirinç ve şehriye de eklenebilir. 2-3 hafta içinde haşladığınız sebzelerin sadece suyunu değil,   süzgeçten geçirerek püre halinde de verebilirsiniz.



MEYVELER

Mevsimine göre elma, muz ve şeftali tercih edilen başlıca meyvelerdir. Meyve pürelerini azar azar vererek başlayın. Vitaminlerin kaybolmaması için mikser yerine cam rende kullanılmalıdır. Portakal, mandalina, limon bazı çocuklarda gaz, karın ağrısı ve allerjilere yol açabilmektedir. Bu nedenle bir çok meyveyi 6 aydan sonra vermek yararlı olur.





6-9 ay arası



Sabah 08.00:Anne sütü veya 1 bardak devam formülü + 1-2 bisküvi + 1 yumurta sarısı ve/veya bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir (30 gr)



Yumurta çok iyi kaynatılarak sarısından nohut büyüklüğünde bir miktar ile başlanır.   8-10 gün içinde bir yumurta sarısına erişilir.Haftada 2-3 yumurta sarısından fazlası verilmemelidir. Yumurta akı 12. aya kadar önerilmez.



Saat 10.00: Meyve püresi + 1-2 bebe bisküvisi



Saat 13.00:  Sebze çorbası veya püresi,  8. aydan itibaren de evdeki dolma ve etli  sebze yemekleri,   şehriye çorbaları, ezilmiş makarna         (haşlama suyu dökülmeden) ve pilav verilebilir. Bu yemeklerin sularında ezilmiş ekmek içi de eklenebilir. 8-9. aylarda et türü olarak haşlanmış beyaz etli balık, tavuk ve hindi eti tercih edilmelidir. Kırmızı et, beyaz ete alıştıktan sonra başlanmalıdır



Sebze çorba veya püresine birkaç kez çekilmiş kıymayı bir öğünde bir çorba kaşığı kadar olacak şekilde ilave edebilirsiniz.Diğer öğünlerde baharatsız ızgara köfte veya didiklenmiş beyaz tavuk eti küçük parçalar halinde sebze pürelerine eklenebilir.Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatları da 6. aydan sonra sebze püreleri yoğurt yada değişik çorbalara ilave edip verebilirsiniz.Bunlar çok iyi pişirilir, gaz yapmaması için tel süzgeçten geçirilerek kabuklarından arındırılır ve haşlama suyu ile birlikte ilave edilir yada yalnız olarak yedirilir.



Saat 16.00:Anne sütü yada 150 ml devam formülü yada yoğurt.



Saat 20.00: 150 ml devam formülü yada anne sütü veya muhallebi.Muhallebi günde 1 öğünden fazla verilmemelidir. Anne sütü gerekiyorsa gece de verilmelidir.



SÜTLÜ MUHALLEBİ

1 çorba kaşığı kadar pirinç unu kısık ateşteki tavaya konulur. Rengi pembeleşene dek kavrulan pirinç ununa, bir su bardağı (150-200 ml kadar) yarı yarıya  sulandırılmış süt eklenir. Bu karışım kaynama noktasına geldikten sonra en az 10 dakika çok kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca bir tatlı kaşığı şeker konularak karıştırılır. İlk zamanlarda oldukça sıvı halde hazırlanan mama, zamanla kaşıkla yenebilecek kıvamda da verilebilir.





9-11 ay arası

Sabah 08.00:Anne sütü veya 1 bardak devam formülü + 1 çay kaşığı bal+ 1 yumurta sarısı + ince bir dilim ekmek+ 1 çay kaşığı tereyağı



Tereyağı günde 1 tatlı kaşığını geçmemelidir



Saat 12.00: Sebze püresi + püreye karıştırılmış 2 tatlı kaşığı haşlanmış karaciğer rendesi  (Karaciğer haftada 1-2 den fazla verilmemelidir) veya tavuk veya 1 köfte.

Sebze püresi yerine normal ev yemekleri ezilerek verilebilir. Sabah ekmek almadıysa bu öğünde verilebilir.

Ek protein ile demir sağlayan taze dana, kuzu eti ve ciğerden her öğünde yalnız bir çeşit verilir. Ciğer olarak kuzu, dana ve tavuk ciğeri verilebilir. Tavuk ciğerini çorba halinde suda pişmiş olarak da verebilirsiniz. Ayrıca beyin vermenin besin değeri olarak anlamlı bir faydası yoktur



Saat 16.00: 150-200 gram muhallebi + meyve püresi



Saat 20.00: Yoğurt ( 1-2 çorba kaşığı makarna ile karıştırılabilir) + 2-3 çorba kaşığı sebze püresi.



12 Aylık



Sabah : 150 ml devam formülü + 30 gram beyaz peynir ya da  1 tam yumurta  +1-2 bisküvi yada ince bir dilim ekmek+ 1 çay kaşığı reçel, bal yada pekmez



Öğle: Sebze püresi veya evdeki etli sebze yemeği, yoksa 1 köfte  + makarna ve meyve püresi



İkindi: 150 ml devam formülü yada yoğurt yada sütlaçtan biri + 2 bisküvi



Akşam: 2-3 çorba kaşığı sebze püresi yada evdeki çorba ve sebze yemekleri+ ezilmiş makarna veya pilav +Yoğurt



Bebeğin çok yemesi ve kilo alması her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez, aşırı beslenme ileriki yaşlarda sağlık problemlerine zemin hazırlar.

Tuz ile yüksek tansiyon arasında bir ilişki vardır.Bebeğin tuza alışmaması için mamalara tuz eklenmemelidir.

Dışkı oluşumuna katkıda bulunmayan proteinlerin aşırı miktarda verilmesi, buna karşılık yeterince sıvı, yeşillik, sebze ve meyve verilmemesi kabızlığa neden olabilir.





Almiş'inAnniş'i

5 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Aldığı sürece anne sütü verilmelidir.

Hazır mama günde iki öğün 210-240 ml verilebilir.

Meyve püresi: Yine günde bir öğün mevsim meyvelerinden herhangi birisi püre şeklinde verilmelidir.

Sebze çorbası: Öğle öğününde 1-2 tatlı kaşığından başlanarak, yavaş yavaş artırılarak verilmelidir. (saat 12.00-13.00)

Sebze çorbasının hazırlanışı: 4 su bardağı su, 2 ortaboy havuç, 1 ortaboy patates konarak ağzı kapalı olarak pişirilir. İndirildikten sonra tel süzgeçten geçirilerek içerisine 1 tatlı kaşığı irmik ilave edilir, bir miktar pişirilir. (veya 4 su bardağı su, 2 ortaboy havuç, bir ortaboy patates, bir tatlı kaşığı pirinç konarak ağzı kapalı olarak pişirilir.) Bebek bu çorbaya alıştıktan sonra mevsim sebzelerinin diğerleri eklenebilir.

Yoğurt: İkindi öğününde verilmelidir. 1-2 tatlı kaşığı başlanır ve miktarı zamanla artırılır. (Saat 15.30-16.00) Vereceğiniz yoğurdun pastörize sütten mayalanması tercih edilmelidir.

Muhallebi: Gece yatmadan önce verilmelidir. (Saat 20.00) Muhallebi hazırlarken 1 su bardağı su, 2-3 tatlı kaşığı pirinç unu ile karıştırılarak iyice pişirilir. Ateşten indirildikten sonra 6-8 ölçek mama ilave edilir.

 

6 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.

Hazır mama günde iki öğün 210-240 ml verilmelidir.

Meyve püresi: 1 öğün   (10.00)

Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00)

Yoğurt: 1 öğün   (16.00)

Muhallebi: 1 öğün   (20.00)



7 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.

Kahvaltı: 1 öğün (06.00-07.00) Akşamdan tuzu alınması şartıyla suda beklemiş peynir + haşlanmış yumurta sarısı (1/8) + reçel veya peynir . Tüm bunlar hazırlanmış mama içerisine veya pastörize inek sütü içerisine konularak ezilir. Bebek bu karışıma alıştıktan sonra sonra ayrı ayrı verilebilir.

Meyve püresi: 1 öğün   (10.00)

Sebze püresi: 1 öğün, kıyma(bir yemek kaşığı) ilave edilmiş şekilde verilmeldir.(12.00-13.00)

Yoğurt: 1 öğün   (16.00)

Muhallebi: 1 öğün   (20.00)

Hazır mama: Günde 1 veya 2 öğün hazır mama verilmelidir.



8 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü: Bebek aldığı sürece  verilmelidir.

Kahvaltı: 1 öğün (06.00-07.00)

Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00)

Köfte: Sebze püresi ile öğlen öğününde 1-2 adet verilebilir.(Kıymanın  baharatsız kıymadan hazırlanması tercih edilmelidir.)

Yoğurt + Meyve püresi: 1 öğün   (16.00)

Muhallebi: 1 öğün   (20.00)



9-11 AY BEBEĞİN BESLENMESİ

Anne sütü: Bebek aldığı sürece  verilmelidir.

Kahvaltı: 1 öğün (09.00)

Öğle saati: (12.00)        Sebze püresi 

                                   Çorbalar (tarhana, yayla, şehriye)

                                   Makarna, Pilav, Yoğurt

  (öğle saatinde yukarıdakilerden birisi tercih edilebilir)

Yoğurt + Meyve püresi: 1 öğün   (16.00)

Muhallebi: 1 öğün   (20.00)                 

                   

12 AYLIK ÇOCUĞUN BESLENMESİ

Örnek beslenme programı aşağıdaki gibi olabilir

Sabah: Kahvaltı

Öğle: Etli sebze yemeği veya sebze püresi veya bir köfte ve makarna

İkindi: Yoğurt + meyve püresi + ekmek veya 2 adet bisküvi veya sütlaç veya muhallebi

Akşam: Çorba + Sebze yemeği + makarna veya pilav + yoğurt


Almiş'inAnniş'i

Ek Besinler Nasıl Hazırlanır?
EK BESİN HAZIRLAMA

Meyveler
Mevsimine göre elma, muz ve şeftali tercih edilen başlıca meyvelerdir. Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Meyvaların vitaminlerinin kaybolmaması için mikser yerine cam rende kullanılmalıdır.

Portakal, mandalina, limon bazı çocuklarda gaz, karın ağrısı ve alerjilere yol açabilmektedir. Bu sorunlar görülmezse bu meyve suları verilebilir. Sorun yaşanırsa bu meyva suları 6. aydan sonra verilmeye başlanır.

Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra meyve püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!

Elma
Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Önce suyu bebek alıştıktan sonra püresi yedirilir.

Muz
Çatalla veya makinede püre şekline getirilir. İstenirse, portakal veya elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Şeftali
Şeftali yıkanır, kaynar sudan geçirilir, kabuğu soyulur, dilimlere ayrılır, çatalla veya makinede püre şekline getirilir. Tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.

Portakal
Suyu sıkılarak verilir.

Sebzeler
Meyve pürelerine başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere sebze çorbalarına başlanır. Patates, havuç, pirinç veya irmik ile taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

Seçilecek olan sebzeler taze ve olgun olmalı, çürük olmamalıdır. Sebze püresine patatesle başlanır ve daha sonra mevsim sebzeleriyle devam edilir. Çorbaya bir çeşit sebze ilave edilir ve 3 gün bu sebze verilir. Sebzenin alerji yapıp yapmadığına bakılır. Eğer sebze alerji yapıyorsa menüden çıkarılır ve çorbaya başka sebze ilave edilir. Her üç günde bir yeni sebze ilave edilir ve alerji olup olmadığına bakılır. Lahana, patlıcan, pırasa, kereviz, karnıbahar, pancar ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir.

1. Hafta: 2 su bardağı su, bir tutam tuz, 1 orta boy patates 45 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Tel süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.

İrmiğe pirinç ve şehriye de eklenebilir.2-3 hafta içinde haşladığınız sebzelerin sadece suyunu değil, süzgeçten geçirerek püre halinde de verebilirsiniz.

2. Hafta: Yukarıdaki gibi pişirilir. İlave olarak havuç eklenir. Tel süzgeçten veya makineden havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilerek geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde sebze çorbasının hazırlanması tamamlanır.

3. Hafta: Sebze çobası aynı şekilde pişirilir. Su miktarı biraz arttırılır. Patates ve havuca ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her 3 günde bir mevsimlik sebze ilave edilir. Örneğin; ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi 3gün maydanoz + birkaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates v.b eklenir. Tel süzgeçten veya makineden geçirilerek elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta: Sebze çobası aynı şekilde pişirilir. Püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır. 6. Aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenebilir.

Yoğurtlu sebze çorbası - 6. Aydan İtibaren
1 porsiyon

1 kepçe yoğurt (125 gr.)
1 patates
1 yemek kaşığı buğday unu veya pirinç
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Bir tencereye yoğurt konur, 1 yemek kaşığı buğday unu (silme) veya pirinç, rendelenmiş patates ilave edilir ve pişirilir. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek servis yapılır. 

Acısız tarhana çorbası - 8. Aydan İtibaren
1-2 porsiyon

1 yemek kaşığı ev yapımı tarhana
1 su bardağı su (et veya tavuk suyu olabilir)
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su ile tarhana pişirilir. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek servis yapılır.
Mercimek çorbası - 8. Aydan İtibaren
1-2 porsiyon

1 yemek kaşığı mercimek
1/2 havuç
1/2 patates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Bir tencereye 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı mercimek konur ve havuç ile patates rendelenerek ilave edilir. 1 yemek kaşığı sıvı yağ konularak pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir.

Kıymalı sebze yemekleri - 9.Aydan İtibaren

Yeşil sebze ( ıspanak, semizotu, pazı, gibi)
Kıyma
Pirinç , bulgur
Sıvı yağ
Soğan
Domates
Ayrıca 11-12. aylardan itibaren çok yağlı ve baharatlı olmamak şartıyla evde hazırlanan diğer yemeklere geçiş yapılabilir.

Yoğurt
Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirilmeden sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Azar azar başlanır ve bir ay içinde günde bir öğüne çıkarılır yani yaklaşık bir çay bardağı.

Uyarı:Yoğurt evde hazırlanmalı, ekşi olmamalıdır. Süzme yoğurdun bebeklere bir faydası yoktur.

Muhallebi
Kutu Mama İle Muhallebi Hazırlama: 1 su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallebisi yapılır. Ateşten indirilir, hafif soğuduktan sonra 6 ölçek hazır mama toz halinde katılır(2 numara). Gerekirse tel süzgeçten geçirilir. Muhallebi günde 1 öğünden fazla verilmemelidir.

Kahvaltı
Bebek 6. ayını bitirdikten sonra sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alışmıştır ve kahvaltıya başlama zamanı gelmiştir. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir.

Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.

Uyarı: Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez.

Yumurta
Yumurta katı olana kadar haşlanır. Sarısından ilk gün 1 nohut büyüklüğünde bir miktar ile kahvaltıya ilave olarak  başlanır. Gün aşırı ve her defasında miktar arttırılarak 8-10 gün sonunda sarısının tamamı verilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Haftada 2-3 yumurta sarısından fazlası verilmemelidir. Yumurtanın beyazının verilmesi 1 yaşına kadar önerilmez.

Tereyağı
Kahvaltıda 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde 9. Aydan sonra hergün verilmelidir.

Bal
Bebeklere 12 aydan önce bal verilmesi önerilmemektedir.

Çay
Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, bağırsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.

Tahıllı Çorbalar
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 8. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.

Et ve Tavuk
Bebeğinize 7. veya 8. aylarda dana veya tavuk eti makineden geçirilerek püre halinde öğle öğününde veilebilir.

Balık
Bebeğiniz 8 aylık olduktan sonra haşlanmış veya ızgarada pişirilmiş beyaz etli balıklar verilebilir.Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gerekir. Alerji yönünden dikkatli olunmalıdır.

Köfte
Yağsız, sinirsiz üç kez çekilmiş dana veya sığır kıymasından, çok az ekmek ufağı ve tuz ilavesiyle birlikte baharatsız hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. İçinin de iyice pişmesine dikkat edilir ve sebze çorbalarıyla birlikte 1-2 köfte 8. Aydan itibaren verilir.

Karaciğer Püresi
Dana veya kuzu karaciğeri yıkanır. Kuzu ciğeri tercih edilir. Üzerindeki zarı çıkarıldıktan sonra yağsız tavada veya haşlanarak pişirilir. Rendelenerek veya makinede püre haline getirilir. Balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir. İlk günler 1 çay kaşığı (5gr) başlanarak bir hafta sonra 5 çay kaşığına çıkarılır.

Beyin
Kuzu beyni suda haşlanır. Tuz, limon, sıvı yağı ilave edilerek 3-5 çay kaşığı verilir. Ayda 2-3 kez yedirilmesi yeterlidir.

Su
Genel anlamda sağlıklı olan bebeklere çok sıcak hava veya sıvı kaybına yol açan ishal gibi durumlar dışında su ile takviye yapmak gerekmez.

Kullandığınız su da çok önemlidir. Su pekçok mikroorganizmanın taşıyıcısıdır. Bebeğiniz için kapalı su kullanmalı veya musluk sularını mutlaka kaynatmalısınız. Ayrıca bebeğinizin çiğ olarak tükettiği sebze ve meyveleri iyi kalitede bir suyla yıkamalısınız.

Almiş'inAnniş'i

6-9 aylık bebeğin beslenmesi : Geri Dön



9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ Bebeğinizi sadece anne sütü ile besliyorsanız, ek gıdalara en erken 6. aydan sonra başlamalısınız. Bu dönemde bebeğinize verdiğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmamalısınız. Ek gıdaya geçişte, özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilirler. Bebeklerin istem dışı yaptıkları bu hareket genellikle 6. aydan sonra düzelir. Bebeğinizin beslenme durumu en iyi kilo alışları ile değerlendirilir. Bu sebeple bebeğinizi düzenli olarak takip ettiriniz.
EK BESİNLER: Bu dönemde verilecek ek besinler meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta gibi yiyecekleri içerir.
Ek besinler kaşıkla veya bardakla az miktarlarda başlanarak verilir, daha sonra öğün haline getirirlir.
Yeni deneyeceğiniz besinleri bebeğiniz aç iken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz.
Ek besinlerin hepsine ayni haftada başlamayınız. Yeni besinleri en az birer hafta arayla beslenme programına ekleyiniz.
Yeni besinlerin allerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz.
Bebeğinize hiçbir zaman şekere veya reçele batırılmış yalancı meme vermeyiniz.
Bebeğinizin hoşlanmadığı besinleri 2-3 hafta aralarla tekrar vermeyi deneyiniz.
Bebeğinize vereceğiniz tüm yiyceklerin temiz ve taze pişmiş olmasına dikkat ediniz. Bebeğinize 18. ayın sonuna kadar kaynatılmış su veriniz!!!
MEYVA SUYU VE MEYVA PÜRESİ: Elma, şeftali, üzüm, mandalina gibi meyvaların suları, tercihen püreleri 1-2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırır. Hazırlanışı: İlk verilecek meyva mevsimine göre elma veya şeftalidir. Meyvalar iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir. Günde bir veya iki kez öğün aralarında olmak üzere yarım muz veya orta büyüklükte bir meyva verilebilir. Meyva suyu ve pürelerine şeker eklenmemelidir. Meyva püreleri yoğurt ile karıştırılarak bir öğün olarak verilir.
MUHALLEBİ: 6. ayda başlanır. Genellikle akşam öğünü olarak verilir. Muhallebi pastörize süt veya hazır mamalarla hazırlanabilir. Hazırlanışı: 1 su bardağı pastörize inek sütü, 3 tatlı kaşığı pirinç unu , 2 tatlı kaşığı şeker ile yapılır. Pirinç unu soğuk sütün bir kısmı ile iyice ezilir. Kalan süt eklenir ve karıştırarak pişirilir. İndirmeye yakın şeker eklenir. Hazır mama ( Formül süt) ile hazırlanışı: 1 su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallebisi yapılır. Ateşten indirilir, biraz soğuduktan sonra 6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.
YOĞURT: Genellikle ikindi öğünü ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir. Hazırlanışı: Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa (40'C) kadar soğutulur. Bir litre süte 1-2 çorba kaşığı süt içinde sulandırılmış bir çorba kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir.
SEBZE ÇORBASI VE PÜRESİ: 6. ayda muhallebiye başladıktan 1-2 hafta sonra genellikle öğle öğününde, 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılarak verilir. 1. hafta (sebze çorbası): 4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç konarak 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencerede pişirecekseniz 1 su bardağı su ve 15 dakika pişirmek yeterlidir. Tel süzgeçten geçirilir. Bu sulu çorba önce yarım çay bardağı ile başlanır, yavaş yavaş arttırılarak verilir. 2. hafta (basit sebze püresi): Yukardaki gibi daha az su ile ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı konarak pişirilir. Havuçlar, patatesler tamamen ezilerek püre haline getirilir. 3. hafta (karışık sebze püresi): Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleştirilir. Küçük kaplarda 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, maydonoz, pazı vb.) günlük eklenip , hemen tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebze içeren çorbalar bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Bu dönemde hazırlanan sebze püresine tepeleme bir çorba kaşığı kıyma ( 3 kez çekilmiş ) eklenebilir.
KAHVALTI: Bebeğiniz yukardaki besinlere alıştıktan sonra (6-7.ayı bitirdikten sonra) kahvaltıya başlanır. Hazırlanışı: Hazır mama (formül süt) veya pastörize inek sütü, peynir, reçel ya da pekmez ve ekmek ile hazırlanır. Tuzu çıkarılmış peynir ve reçel süt içinde ezilir ve karışıma ekmek içi katılır. Önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır ve giderek arttırılır. Bir yaşından önce bal verilmemelidir. Kahvaltıya 1 çay kaşığı tereyağ eklenebilir. Kahvaltı yarım ince dilim ekmek yerine 2-3 bisküvi ile de hazırlanabilir.
YUMURTA: Katı pişmiş yumurta sarısı bebek kahvaltıya alıştıktan sonra (8. ayda) 1 çay kaşığı olarak başlanır, yavaş yavaş miktarı arttırılır. 1 haftanın sonunda bebek tam bir yumurta sarısı yiyebilir. Yumurtanın beyazının bir yaşından önce verilmesi genellikle tercih edilmez.
ET: 7-8 aylarda bir tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya derisiz tavuk eti parçası sebze püresi hazırlanırken içine eklenir.
TAHILLI ÇORBALAR: 8. ayda mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbaları verilebilir.
KÖFTE: Baharatsız olarak hazırlanmış köfte 8. ayda verilebilir.
PİLAV, MAKARNA & DOLMALAR: 8. aydan sonra yoğurt ile karıştırılarak verilebilir.
SU: 8. aydan sonra bebeklerin hareketleri artar, öğün aralarında da susayabilirler.
BALIK (kılçıksız): 8. ayda öğle öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir.
KARACİĞER: 8. ayda öğle öğünlerinde et ile değiştirilerek 15 günde bir kez verilebilir. Kuzu, koyun veya dana ciğeri kullanılır. Karaciğer az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkartılır, püre şeklinde sebze püresinin içine eklenir.
***ÇAY: Çocuk beslenmesinde yeri yoktur. Diğer gıdaların ve özellikle demirin barsaktan emilimini engeller!!!
6 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜ: Sabah uyandığında: Anne sütü Sabah: Meyva püresi ve anne sütü Öğle: Anne sütü İkindi: Sebze püresi ve anne sütü Akşam: Anne sütü ve/veya muhallebi* Gece: Anne sütü** * Muhallebi akşam yerine sabah öğününde verilebilir. ** Bebek isterse
7 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜ: Sabah uyandığında: Anne sütü Sabah: Anne sütü ve 6-10 tatlı kaşığı muhallebi* Öğle: 6-10 tatlı kaşığı meyva veya sebze püresi ve anne sütü İkindi: 6-10 tatlı kaşığı meyva püresi ve bir çay bardağı yoğurt ve anne sütü Akşam: Anne sütü ve 6-10 tatlı kaşığı muhallebi Gece: Anne sütü** * Sabah muhallebi yerine kahvaltı verilebilir. ** Bebek isterse
9 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜ: 06.00-06.30: Anne sütü 08.00-09.00: Kahvaltı 1 çay bardağı meyva suyu (evde yapılmış taze), yarım yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı peynir, 1 çay kaşığı yağ, 1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez, 4-5 bisküvi 12.00-12.30: Öğle 1 kase kıymalı veya tavuk etli sebze püresi ve anne sütü 16.00-16.30: İkindi 1 kase yoğurt ve yarım meyvanın püresi veya bisküvi 19.30-20.30: Akşam 1 kase muhallebi ve anne sütü
Çocuk Doktoru Aysun Gökalp


Almiş'inAnniş'i

6-9 ay arasında, anne sütü bebeğin temel besin kaynağı olmaya devam etmektedir.

Anne sütü ile beslenen bebeklere 6. ayda ek besinler başlanır.

Ek besinler çocuğun ısırma, çiğneme becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Çiğneme, ağız ve dil hareketlerinde koordinasyon gerektiren bir süreçtir.



Ek besinlere geçişte, özellikle katı besinlerin verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin refleks olarak yaptıkları bu hareket genellikle 4.-7. ayda düzelir.

Bebeklerin emmeden, ağızlarını kapalı tutarak, çiğneme ve yutmadan oluşan yemek yeme davranışını öğrenmeleri zaman alır. Bu aşamada dil oluk görevini bırakarak öne ve yana döndürme gibi karmaşık hareketleri yapmasını öğrenir. Bebeklerin 6-7. aylar arasında katı besinlerle tanıştırılmaları bu davranışın kazanılması açısından önemlidir.



Bu dönemde yemek ve içmek faaliyeti etrafı çok kirleten bir eylemdir. Birçok bebek yiyecekleri kendi elleri ile dokunmak ve ağızlarına sokup, çıkarmak isterler. Çocuk gelişiminin normal bir parçası olan bu hareketlere izin verilmesi bebeklerin el ve ağız hareketlerinin olgunlaşmasına yardım eder.



Ek besinler verilirken önce püre kıvamında verilirken daha sonra ezilmiş, ardından ufak parçalara bölünmüş biçimde verilerek bebeğin farklı yapıdaki besinleri alması sağlanmalıdır. Uzun süre püre kıvamında besinler alan bebeklerde, katı besinlere geçişte zorluklar yaşanır.

Bu aylarda meyve  püresi, sebze çorbası veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, pekmez ,bebe bisküvisi , yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek besinlerdir.

Eğer 6. aya kadar sadece anne sütü verdiyseniz ek besinlere başlarken sırasıyla yoğurt,meyve püresi, sebze püresinden başlayınız ve azar azar vererek artırınız. 

Nasıl vermelisiniz

Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.

Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal,mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.



Meyvelerin Hazırlanması:



Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.

Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.

Portakal: Yıkanır, soyulur, sıkılarak suyu verilir.

Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.



Sebze püresi hazırlanması:



Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanılabilir.

Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda(iki fincan)su  ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır.Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir. 

İkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).

Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. İki çay kaşığı irmik ilave edilir. İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.

Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir.



Üç hafta sonra şu şekilde hazırlayabilirsiniz;

Patates            yarım küçük

Havuç              yarım küçük

Pirinç               silme bir tatlı kaşığı

Yağ                 silme bir tatlı kaşığı

Su                   2 su bardağı



Hazırlanışı:

Sebzeler ve pirinç iyice yıkanır.

Sebzelerin kabukları soyulur, küçük parçalar halinde (küp şeklinde) doğranır. Küçük bir tencere (tercihen çelik) içine su konur. Diğer tüm malzemeler ilave edilir.Tencerenin ağzı iyice kapatılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.

1-2 hafta sonra püreye 1 köfte kadar dana kıyma, mevsimlik sebzeler, daha sonra bulgur, mercimek eklenir. Et köfte şeklinde ayrı da verilebilir.

Yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbası verildikten sonra kahvaltıya başlanabilir.



Yumurta : 6. ayda kahvaltıda başlanır.Önce sarısından nohut kadar başlanılır. 15 gün içinde bir yumurta sarısına ulaşılır. Yumurta, içerdiği yüksek kolesterolden dolayı haftada dört adetten fazla verilmemelidir.



Kahvaltı: 150 ml süt içinde  başlangıçta 1 çay kaşığı beyaz peynir,1 çay kaşığı pekmez,3-4 bebe bisküvisi,nohut kadar yumurta sarısı,1 çay kaşığı tereyağı karıştırılır. Bebeğe kaşıkla yedirilir.



6-9 aylık bebeklerde öğünün biri: içine iki bebek bisküvisi eklenmiş  meyve püresi olarak ayarlanılır.



Diğer bir öğün sebze çorbası veya sebze püresi olarak verilir. Sebze püresinin içine bir çorba kaşığı kadar bir kaç kez çekilmiş kıyma koyabilirsiniz. Kıymaya alternatif olarak sebze pürelerinin içine baharatsız ızgara köfte veya iyice tiftiklenmiş tavuk eti koyabilirsiniz.



8. aydan sonra sebze çorbalarına kuru fasulye, nohut, mercimek koyabilirsiniz. Kuru fasulye, nohut ve mercimek önce iyice pişirilir. Gaz yapmaması için kabukları ayıklanır ve sebze çorbasına ilave edilir.

8. aydan itibaren sebze çorbasının içine evde pişirilmiş olan dolmanın içi, ezilmiş makarna ve pilav konulabilir.



Tahıl çorbaları; Acısız tarhana çorbası, mercimek çorbası, 7. aydan sonra verilebilir.



8. 9. aylarda  balık, tavuk eti, kırmızı et verilir. Bu aylarda öğünün biri yoğurt olarak verilebilir.



Yatarken bir öğün muhallebi verilebilir.



Muhallebinin hazırlanışı: Bir çorba kaşığı kadar pirinç ununa bir su bardağı sütün yarısı eklenir iyice ezilir, sonra kalan yarım bardak süt eklenir, karıştırılır. Kısık ateşte pişirilir. Kaynama noktasına gelince 5 dk. daha kısık ateşte pişirilir. Bir  tatlı kaşığı şeker konularak karıştırılır. Başlangıçta az kıvamlı hazırlanan muhallebi pirinç unu artırılarak 20. günde kaşıkla yenilenebilecek kıvama getirilir.



Karaciğer Püresinin Hazırlanışı: Dana veya kuzu karaciğeri güzelce yıkanır. Üzerindeki zar çıkarılır. Haşlanır, rendelenir veya makinede püre haline getirilir. Bu şekilde sebze püresine karıştırılır.



Köfte hazırlanışı: Yağsız dana kıymasına çok az ekmek ufağı katılarak hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. Sebze püresine konulur.



Balık veya Tavuk Hazırlanışı: Tavuk eti makineden geçirilerek hazırlanır. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gereklidir.



İlk iki yılda anne sütü  kesilmemelidir. Mümkün olduğunca verilmelidir.


Almiş'inAnniş'i

6 - 9 Aylık Bebeğin Beslenmesi
Salı, Haziran 26th, 2007
Kullanılacak Malzemeler
Ek besinler
6 aylık bebek için örnek mönü
7 aylık bebek için örnek mönü
9 aylık bebek için örnek mönü
Hazırlanma Şekli
Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdalara en erken 4. aydan sonra başlanır. 4-6 ay arasında bebek yeterli kilo alıyorsa yalnız anne sütü ile beslemeye devam ediniz ve ek besinlere 6. aydan sonra başlayınız. Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdalara anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız.
Ek gıdaya geçişte, özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin istem dışı yaptıkları bu hareket genellikle 6. aydan sonra düzelir. Bebeğiniz ek gıdaları sevmedi diye endişelenmeyiniz.
Çocukların beslenme durumu en iyi kilo alışları ile değerlendirilir. Bunun için çocuğunuzu düzenli sağlık kontrollerine götürünüz.
Ek besinler
Çocuğu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran, ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek besinlerdir. Bu dönemde verilecek ek besinler, meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta gibi yiyecekleri içerir.
Ek besinler kaşıkla veya bardakla az miktarlarda başlanarak verilir, daha sonra öğün haline getirilir.
Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk aç iken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz.
Ek besinlerin hepsine aynı haftada başlamayınız. Yeni besinleri en az birer hafta aralıklarla çocuğunuzun beslenme programına ekleyiniz.
Yeni verilecek yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Şüphelenilen gıda çocuğa verilmediği zaman belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz.
Bebeğinize şekere veya reçele batırılmış yalancı meme vermeyiniz.
Çocuğunuzun hoşlanmadığı önemli yiyecekleri 2-3 haftalık aralarla zaman zaman tekrar vermeyi deneyiniz.
Bebeğinize vereceğiniz tüm yiyeceklerin temiz ve taze pişmiş olmasına dikkat ediniz.
Ek gıdalara başladıktan sonra öğün aralarında bebeğinize su verebilirsiniz. 18. ayın sonuna kadar kaynatılmış su içiriniz.
6 aylık bebek için örnek mönü
Sabah uyandığında: Anne sütü
Sabah: Meyve püresi ve anne sütü
Öğle: Anne sütü
İkindi: Sebze püresi ve anne sütü
Akşam: Anne sütü ve / veya muhallebi*
Gece: Anne sütü**
*Muhallebi akşam yerine sabah öğününde verilebilir.
**Bebek isterse
7 aylık bebek için örnek mönü
Sabah uyandığında: Anne sütü
Sabah: Anne sütü ve 6-10 tatlı kaşığım muhallebi*
Öğle: 6-10 tatlı kaşığı meyve veya sebze püresi ve anne sütü
İkindi: 6-10 tatlı kaşığı meyve püresi + bir çay bardağı yoğurt, anne sütü
Akşam: 6-10 tatlı kaşığı muhallebi, Anne sütü
Gece: Anne sütü**
*Sabah muhallebi yerine kahvaltı verilebilir
**Bebek isterse
9 aylık bebek için örnek mönü
06:00 - 06:30 Anne sütü
Kahvaltı: 1 çay bardağı meyve suyu (evde yapılmış taze), yarım yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı peynir, 1 çay kaşığı yağ,n 1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez, 4-5 bisküvi
Öğle: 1 kase kıymalı veya tavuk etli sebze püresi + anne sütü
İkindi: 1 kase yoğurt + yarım meyvenın püresi veya bisküvi
Akşam: 1 kase muhallebi + anne sütü
International Hospital Çocuk Uzmanları tarafından hazırlanmıştır.

Kategori: Bebek ve Çocuklar İçin | Yorum Yok »

Sebze Çorbası ve Püresi
Salı, Haziran 26th, 2007
Kullanılacak Malzemeler
1. hafta (sebze çorbası)
2. hafta (basit sebze püresi)
3. hafta (karışık sebze püresi)
Hazırlanma Şekli
Sebze çorbası ve püresi, 5. ve 6. aylarda muhallebiye başladıktan 1-2 hafta sonra (ancak iyi kilo alan bebeklerde muhallebiden önce) genellikle öğle öğününde, 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılarak verilir.
1. hafta (sebze çorbası): 4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç konarak 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencerede pişirecekseniz 1 su bardağı su ile 15 dakika pişirmek yeterlidir. Tel süzgeç veya blenderden geçirilir. Bu sulu çorba, önce yarım çay bardağı ile başlanır daha sonra çocuğun isteğine göre yavaş yavaş arttırılarak verilir. Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır.
2. hafta (basit sebze püresi): Yukarıdaki gibi daha az su ile ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı konarak pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre haline getirilir.
3. hafta (karışık sebze püresi): Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleştirilir. Küçük kaplarda 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, maydanoz, pazı vb.) günlük ilave edilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeleri içeren çorbalar bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Bebek 6-7 aylık olunca hazırlanan sebze püresine, tepeleme bir çorba kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş) eklenebilir.
International Hospital Çocuk Uzmanları tarafından hazırlanmıştır.

Kategori: Bebek ve Çocuklar İçin | Yorum Yok »

12 Aylık Bebek İçin Örnek Mönü
Salı, Haziran 26th, 2007
Hazırlanma Şekli
Uyanınca: Anne sütü
Sabah: Kahvaltı; 1 çay bardağı şekersiz süt (120 ml), 1/2 kibrit kutusu peynir,1 yumurta (gün aşırı), 1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez, 1/2 ince dilim ekmek veya 2-3 adet bisküvi
Ara: 1 çay bardağı meyve püresi
Öğle: 5-6 silme yemek kaşığı kıymalı sebze püreleri (kıymalı dolma içleri, terbiyeli veya sebzeli köfteler, sebzeler tavuk veya balık, kuru baklagil püreleri), 5-6 yemek kaşığı patates püresi, makarna, pilav vb. hamur işleri, 1 çay bardağı içecek (süt veya su)
İkindi: 8-10 yemek kaşığı yoğurt, ekmek, evde yapılmış bir ince dilim kek veya 2-3 bisküvi, 6 yemek kaşığı meyve püresi
Akşam: 8-10 yemek kaşığı muhallebi veya öğlenin aynısı, anne sütü
Bu yaşa kadar anne sütünün tamamlayıcısı olan ek besinlerin, bu dönemde çocuğunuz için "Asıl besin" özelliği taşıdığını unutmayınız. Bu dönemde yetişkinler için pişirilen ev yemeklerinin çoğunluğu püreler halinde, az baharatlı, az tuzlu olarak bebeğe verilebilir.
Bebeğin günde bir kez etli gıda alması yeterlidir. Çocuğunuzu, 1 yaşında aile ile birlikte, mama iskemlesini sofraya yaklaştırarak yemek yemeğe alıştırınız. Kendi kendine yemesine fırsat tanıyınız. Bunun için sebze, meyve, köfte, patates vb. yiyecekleri küçük parçalar halinde hazırlayarak önüne koyunuz.
Bebeğinizi beslemeye başlamadan önce ikinizde oturun, sakin ve bebeği cesaretlendirecek biçimde onunla konuşun. Davranışlarınız ve konuşmalarınızla onu sıkmayın. Beslenmeye başlamadan önce ağzını açmasını bekleyin. Bebeğiniz kendi elleriyle/parmaklarıyla mamasını tutmak isteyebilir, ona bunu yapması için izin verin.
Yeme hızını bırakın bebeğiniz kendisi ayarlasın. Her gün her şeyi yemek istemeyebilir. Sevmediği besinleri bir süre vermeyin. Daha sonra tekrar aynı besini bebek açken deneyin. Çocuğunuz için her zaman zevkli ve özenli bir yemek ortamı hazırlayınız.
Her zaman yiyeceklerin soluk borusuna kaçma tehlikesi vardır. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda hemen çocuğunuzu baş aşağı çevirin ve sırtına her iki kürek kemiği arasına kuvvetlice vurun. Böylece öksürük ile kaçan madde çıkar. Eğer bu başarılı olmazsa yüzünü yere çevirip, boğazını uyararak kusturun. Hiç bir zaman elinizi bebeğin boğazına sokmayın. Bu dönemde bebeklerin dişleri her gün temiz bir tülbentle silinmelidir.
International Hospital Çocuk Uzmanları tarafından hazırlanmıştır.

Kategori: Bebek ve Çocuklar İçin | Yorum Yok »

1-2 Yaş Çocuk İçin Örnek Mönü
Salı, Haziran 26th, 2007
Kullanılacak Malzemeler
Hazırlanma Şekli
International Hospital'ın hazırlamış olduğu 2 yaş çocuklar için örnek mönü:
Sabah
1 çay bardağı süt veya meyve suyu (evde yapılmış, taze)
1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada iki kez)
1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin
2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez
1 orta dilim ekmek, domates
Ara
1 porsiyon meyve
Öğle
1 köfte kadar haşlama veya ızgara et, tavuk, balık veya sebzeli köfte, kıymalı kabak dolması, kuru baklagil yemekleri
4 yemek kaşığı sebze yemeği
3-4 yemek kaşığı pilav veya makarna
1 çay bardağı yoğurt veya süt
İkindi
1 çay bardağı meyve suyu veya 1 çay bardağı süt, (sabahki sütün yerine)
4-5 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek
Akşam
1 kase çorba (mercimek tarhana, yayla)
4 yemek kaşığı sebze yemeği
1 çay bardağı yoğurt

Kategori: Bebek ve Çocuklar İçin | Yorum Yok »

Bebek Beslenmesinde Çeşitli Gıdalar
Salı, Haziran 26th, 2007
Kullanılacak Malzemeler
Meyve suyu ve meyve püresi
Muhallebi
Hazır mama (Formül süt) ile
Yoğurt
Kahvaltı
Yumurta
Et
Tahıllı çorbalar
Köfte
Pilav, makarna ve dolmalar
Balık (kılçıksız)
Çay
Hazırlanma Şekli
Meyve suyu ve meyve püresi
Hazırlanışı: Çocuğa ilk verilecek meyve mevsimine göre elma veya şeftalidir. Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir. Günde bir veya iki kez öğün aralarında olmak üzere yarım muz veya orta büyüklükte bir meyve verilebilir. Meyve suyu ve pürelerine şeker eklenmemelidir. Meyve püreleri yoğurt ile karıştırılarak bir öğün olarak verilebilir.
Muhallebi
Bebeğiniz 4-6 aylıkken başlanır. Genellikle akşam öğünü olarak 18:00-20:00 saatleri arasında verilir. Muhallebi pastörize süt veya hazır mamalarla hazırlanabilir.
Hazırlanışı: 1 su bardağı pastörize inek sütü, yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu, 2 tatlı kaşığı şeker ile yapılır. Pirinç unu soğuk sütün bir kısmı ile iyice ezilir. Kalan süt eklenir ve karıştırılarak pişirilir. İnmeye yakın şeker eklenir.
Hazır mama (Formül süt) ile hazırlanışı: 1 su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallebisi yapılır. Ateşten indirilir, hafif soğuduktan sonra 6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.
Yoğurt
Genellikle ikindi öğünün ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir.
Hazırlanışı: Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa (40 C) kadar soğutulur. Bir litre süte, 1-2 çorba kaşığı süt içinde sulandırılmış bir çorba kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir.
Kahvaltı
Çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra kahvaltıya başlanır.
Hazırlanışı: Hazır mama (formül süt) veya pastörize inek sütü, peynir, reçel ya da pekmez ile hazırlanır. Tuzu çıkarılmış peynir ve reçel süt içinde ezilir ve karışıma ekmek içi katılır. Önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır ve giderek arttırılır. Bir yaşından önce bal verilmemelidir. Kahvaltıya arzu edilirse 1 çay kaşığı tereyağı eklenebilir. Kahvaltı yarım ince dilim ekmek yerine 2-3 bisküvi ile de hazırlanabilir.
Yumurta
Katı pişmiş bir yumurta sarısı çocuk kahvaltıya alıştıktan sonra (8.ayda) 1 çay kaşığı olarak beslenme programına eklenir, yavaş yavaş miktarı arttırılır. Bir haftanın sonunda bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir. Yumurta sarısı, alıştırma süresinde katı daha sonra kayısı kıvamında verilebilir. Alerjisi olmayan çocuklara yumurtanın beyazı da verilir.
Et
7-8 aylarda bir tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya derisiz tavuk parçası sebze püresi hazırlanırken içine eklenir.
Tahıllı çorbalar
Çocuğa değişik tatları öğretmek açısından 8. ayda mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbaları verilebilir.
Köfte
Baharatsız olarak hazırlanmış ızgara köfte veya terbiyeli-sebzeli köfteler 8. ayda verilebilir.
Pilav, makarna ve dolmalar
8. aydan sonra bebeklerin hareketleri artar. Kalori ihtiyaçlarını karşılamak için 8 aydan sonra pilav, makarna verilebilir. Sebze püresi yerine dolma verilebilir.
Balık (kılçıksız)
8. ayda öğle öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir.
Çay
Besleyici değeri olmayan bu içeceğin çocuk beslenmesinde yeri yoktur. Aksine diğer gıdaların ve özellikle demirin bağırsaktan emilmesini engelleyerek çocuğa zarar verebilir.


office

aynurcum ben yoğurduna pekmez koyuyorum şeker koymadım. şeker süt dişlere çok zararlıymış malesef. ercan 22 eylülde 1 yaşını doldurucak inşallah :) ayy yaşlanıyomuyum ne :(  :D

özlemcim ben doktoruma sorup verdim dün akşam aptamil junior dan. çok sevdi pınarın devam sütünü de aldım ama tadı bir tuhaf sanki mamalı gibi. formül mama içmeyince geceleri huysuzluk oluyordu ercan da hep su içiyor. ben o kadar su içsem şu kilolar giderdi ne güzel :)
Hadsize haddini bildirmek, fukaraya don giydirmek gibidir!!



sunaygul

arkadaşlar benim yoğurt konusunda kafam çok karıştı her doktor farklı birşey söylüyor evde pastirize sütle yapıyorum bebeğim5 aylık günlük ps. sütler varmış birde organik olanı var diyorlar onu alıp özel bebek yoğurdu ile mayalayayım diyorum siz bu konuda ne düşünüyorsunuz lütfen yardım edin
:wave: :wave:

office

ben pınarın kutu sütü ve babymix ile mayalıyordum sonra tutturamayınca direk babymix yedirmeye başladım. organik süt nasıl oluyor anlamadım yanlız ???
Hadsize haddini bildirmek, fukaraya don giydirmek gibidir!!



sunaygul

pınarın organik sütü var zaten başka yok sanki o daha sağlıklı olur gibi geliyor bana ama denemedim