ÇOCUKLARDA UYUM VE DAVRANIŞ PROBLEMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ

Başlatan meldayildizcocuk, 27 Ocak , 2014, 14:22:47

« önceki - sonraki »

meldayildizcocuk

Çocukluk dönemi -özellikle 0-6 yaş dönemi- insan yavrusunun çok hızlı geliştiği bir dönemdir.
Büyümek –olgunlaşmak belirli dönemlerden geçerek gerçekleşir.Hızla büyüyen çocuğumuzun davranışlarının da değişmesi normaldir.Normal ile anormal arasındaki fark ise bir davranışın yapılma sıklığıdır.Yani bir davranış aşırılık boyutunda gerçekleşiyorsa orada problem var demektir.

Dikkat edilmesi gereken;
Çocuklar için bazı dönemlerde bir  davranış normal olarak kabul edilirken, söz konusu davranışın süre,sıklık ve zaman açısından değerlendirilmesi gerekir. Yani bir davranışın yapılma sıklığı , süresinin artması ve ne zaman ortaya çıktığı veya hangi şartlarda tetiklendiği gibi faktörlerin doğru tespiti çözüm için yol gösterici olacaktır. Örneğin 0-1 yaş döneminde parmak emme davranışı normal olarak kabul edilirken 5 yaşında parmağını emen bir çocuk için bu problemli bir davranıştır.
Erken çocukluk döneminde sıklıkla karşılaşılan davranış problemleri;
Parmak Emme
Alt Islatma
Uyku Problemleri
Tırnak Yeme
Öfke ve Saldırganlık gibi konulardır.
Yaşa bağlı  gelişimsel özellikleri bilmek bir çocuğun davranışlarını anlamak için önemlidir.Beklenen gelişimsel  dönem dışında ortaya çıkan davranışların nedenlerini ve yaşanan olayları doğru analiz etmek, istenilir davranışları edindirmek  sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için yol gösterici olacaktır. Unutulmaması gereken her çocuk kendine özeldir. Bu konuda çözüm arayışında olan anne ve babaların çocuklarla çalışan psikolog, pedagog ve çocuk gelişim uzmanlarına danışmalarını tavsiye ederim.

                                                                                               Psk.Melda Çalışkan