27 Nisan , 2024, 17:41:07

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Gebelikte Gripten Korunma Yolları

Başlatan ponçik, 25 Ekim , 2013, 09:44:48

« önceki - sonraki »

ponçik

Kadınların çoğu, dokuz aylık gebelik döneminde hiç değilse bir kez gribe yakalanırlar. Size çok rahatsızlık veren bu grip mikrobu bebeğinizi etkilememektedir. Ancak bu hastalığa karşı kullanmaya alışık olduğunuz ilaçların çoğu gebeliğinizi zararlı bir şekilde etkileyebilir. Bu nedenle kadın doğum doktorunuzun önerisi olmadan ilaç almayın. Mutlaka istirahat edin. Uyurken nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı hafif yüksek tutun. İştahınız olmasa da mutlaka dengeli beslenin. Bol miktarda sıvı alın. Greyfurt suyu, portakal suyu, ıhlamur, adaçayı size iyi gelecektir. Boğazınızda ağrı olur ise, ateşiniz çıkıyor ise, sarı yeşil balgam çıkarıyorsanız ya da hiç yemek yiyemiyorsanız bir Kadın Doğum ve Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Her ne kadar basit soğuk algınlıkları çocuğunuzu etkilemiyor ise de önümüzün kış olduğunu düşünürsek tekrar gribe yakalanmamanız için doktorunuzun tavsiyelerine uyun, dengeli beslenin ve soğuk algınlığı geçiren insanlardan uzak durun.

Gebelikte Soğuk algınlığı'na limon ve portakal

Bugünlerde soğuk algınlığı ve grip salgını kol geziyor. Birçok işyeri, okul ve ev revire döndü. Tıp dilinde "influenza" adı verilen hastalık oldukça bulaşıcıdır. Halk arasında "paçavra hastalığı" diye de adlandırılır. Aniden başlar ve yüksek bir ateşle seyreder. Hastada; titreme nöbetleri, nezle, öksürük, baş ve sırt ağrıları, iştahsızlık ve baş dönmesi görülür. İyi tedavi edilmezse grip, başka hastalıklara yol açabilir.
Soğuk algınlığı ise daha dengesiz hava şartları sebebiyle üşütmekten kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Genellikle gribe benzeyen belirtiler gösterir. Soğuk algınlığı'nda ateş, dalgalı bir seyir gösterir.
Bu tür rahatsızlıklardan korunmanın ilk şartı, hasta kişilerden mümkün olduğu kadar uzak durmaktır.
Grip ve soğuk algınlığı'nın tedavisine yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki tabii reçetelerden yararlanabilirsiniz:
Bir çay bardağı limon suyu ile aynı miktarda portakal suyu karıştırılıp, sabahleyin (sahurda) aç karnına içilir.
3 bardak suya 2 çorba kaşığı kuru nane ile 1-2 limonun kabukları konur. 15 dakika kaynatılıp süzülür. Günde 3 kere bir çay bardağı içilir.
Bir avuç (20-25 gram) defne yaprağı ile büyük bir portakalın kabukları 4 bardak suda 15-20 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra günde 3 defa birer su bardağı içilir.
Salgın zamanlarında; koruyucu tedbir olarak hergün 3-4 diş sarımsak yenir. Yemeklerden sonra da yarım veya bir çay bardağı limonsuyu, içine bir çay kaşığı bal karıştırılarak içilir.
Bir su bardağı kaynak suyun içine bir tatlı kaşığı adaçayı, bir tatlı kaşığı nane ve bir çay kaşığı papatya koyarak 10 dakika demlenmesi için bekletilir. Süzüldükten sonra içine çay kaşığı bal eklenerek içilir.
Bir su bardağı süte, çok ince kıyılmış orta büyüklükte bir kuru soğan konur. Sıcak fırında 20 dakika bekletilip süzülür. Yatmadan önce içilir.
İçebilenler bir bardak çaya bir kahve kaşığı toz karabiber konup içilir.
Günde 3-4 su bardağı ıhlamur, içine bolca limon sıkılarak içilir.
Yarım litre beyaz ispirtoya bir çorba kaşığı ufalanmış kâfuru konur. Eridikten sonra, vücudun her tarafına sürülüp yatılır.

Ani değişen havalar

Dengesiz ve ani değişen havaların etkisiyle kendini gösteren soğuk algınlığı virüsü ''coksaxi'' hasta ediyor. Hastane polikliniklerine başvuruların arttığını belirten uzmanlar, ateş, boğaz ağrısı, kırıklık, halsizlik gibi belirtiler gösteren ve ağır seyreden soğuk algınlığı'nın öksürüğe ve hafif bronşite de yol açtığını söylediler.

Haseki Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Yenigün, gribe benzer ancak daha hafif geçen soğuk algınlığı nedeniyle son 1 aydır hastanelere başvurularda artış olduğunu belirtti. Havadaki sıcaklık değişimleri nedeniyle üşütmenin arttığını ve hastalığa zemin hazırlandığını vurgulayan Doç. Dr. Yenigün, ''Soğuk algınlığı'yla karşı karşıya kalanların topluluktan uzak durması gerekiyor. Enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yollarından biri uykuya ve dinlenme ile gıdaya dikkat etmek. Özellikle bol sebze ve meyve yemek hastalığın daha kolay geçmesini sağlıyar'' dedi.

Hastalık belirtileri bulunanların hekime başvurmalarını öneren Doç. Dr. Yenigün, uygun antibiyotiklerle tedavi yapılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Yenigün ayrıca, grip hastalığı görülmeye başlamadan aşılanmanın yararlı olduğunu da vurguladı.

Sıcaklık farklılıkları, başta astım ve nezle olmak üzere birçok solunum yolu hastalığına davetiye çıkarıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ani sıcaklık değişikliklerinden ötürü terleme, üşümenin nezle, faranjit, sinüzit, larenjit, sesteli iltihabı gibi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Soğuk günlerde

Havanın çok soğuk olduğu günlerde okula giden çocuklarınızı iyi giydirmek istersiniz. Paltoları, çamaşır makinenizin kurutucusunda birkaç dakika tutarsanız paltolar sıcacık olur ve çocuklar üşümezler.

Yaz ortasında soğuk algınlığı can sıkar

Ne yazık ki yaz günlerinde de grip ve soğuk algınlığı tatil programlarını aksatıyor, kişileri yatağa düşürüyor. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalırsanız, ilk 24 saati yatak istirahati ve sıcak içeceklerle geçirin. Limon suyu ve bal ile karıştırılmış sıcak su çok yararlıdır. Böyle zamanlarda sıcak içeceklerinize mutlaka tarçın katın.

Bol miktarda üzüm, ve olgun armut yemeyi ihmal etmeyin. İkinci 24 saatte ise bol sebze ve salata yiyebilirsiniz. Her şey yolunda giderse, üçüncü gün iştahınız açılır, eski gücünüz yerine gelir. Her sabah C vitamini ve B kompleks vitaminleri içeren hapları alın.

Gebelikte soğuk algınlığı'na karşı basit reçeteler

Üşütmekten meydana gelen rahatsızlığı gidermek için de aşağıdaki reçeteleri kullanabilirsiniz.
1 su bardağı limonsuyuna; 1 tatlı kaşığı sofra tuzu konup, ısıtıldıktan sonra ayakların alt yüzüne sürülür. Hasta, terledikçe çamaşırları değiştirilir.
1 tatlı kaşığı toz şeker ile 1 çay kaşığı toz karabiber karıştırılır. 1 bardak suda eritildikten sonra içilir. Ancak bu formülü kullanacakların midelerinin sağlam olması gerekiyor.
4 bardak suya; 1 tutam mercanköşk konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı, sıcak sıcak içilir.
1 kesme şekerin üzerine 5 damla kekikyağı konup, yenir.
1 su bardağı ılık suya; 1 tatlı kaşığı meyanbalı konur. Eritildikten sonra içilir


Soğuk algınlığında fazla su içmek zararlı mı?

Avustralyalı bilim adamlarına göre belli başlı solunum yolları hastalıklarında çok fazla sıvı alımı hastaya yarardan çok zarar veriyor. Queensland Üniversitesi bilim adamı Chris Del Mar, solunum yolları enfeksiyonunda çok su içmenin zararlı olabileceğini gösteren kanıtlar elde ettiklerini açıkladı. Özellikle bronşit veya akciğer iltihabı gibi hastalıklarda, sıvıları bedende toplayan ve idrar yoluyla atılmasını engelleyen bir hormon salgılanır. Fenomen on yılı aşkın bir süredir biliniyor aslında. Aşırı sıvı ve hormon salgısı karışımı hiponatremiye yol açabilir diyor araştırmacılar. Bu durumda kan iyice sulandığından, tuz oranı önemli ölçüde düşer. Tuz olmadan da temel beden fonksiyonları yerine getirilemez, baş dönmesi, halsizlik ve dalgınlık meydana gelir. Hatta en kötü durumda şiddetli kramplar oluşur ve hasta komaya girebilir diyor Del Mar yönetiminde araştıran ekip British Medical Journal dergisinde. Bilim adamları sıvı tüketimi ve soğuk algınlığı'yla ilgili kanıtlanmış araştırma aramalarına rağmen bu konuda hiçbir şey bulamamışlar. Oysa belli başlı soğuk algınlığı türlerinde aşırı sıvı tüketimiyle ortaya çıkan tehlike bu konunun araştırılması gerektiğini gösteriyor diyen Del Mar, kesin sonuçlara ulaşana dek solunum yolu hastalarına bol sıvı alma önerisinde dikkatli olunması konusunda uyardı.

Soğuk havalarda bizi en çok etkileyen grip ve burun akıntısına karşı uzmanlar henüz net bir sonuca ulaşamadı. Uzmanlar aşıların yüzde 60-90 arasında koruyuculuk sağlamasına rağmen gribe karşı aşı yapılmasını öneriyor.

Yakamızı bir türlü bırakmayan, özellikle mevsim değişimi dönemlerinde kendini gösteren soğuk algınlığı ve bunun neden olduğu grip ve burun akıntısı konusunda bilim adamları henüz net bir sonuca ulaşamadı.
Grip, soğuk algınlığı ve burun akıntısı gibi sağlık problemlerini tedavi etmek için ilaçlar geçici bir rahatlama sağlıyor ancak hastalığı kökünden tedavi edemiyor. Soğuk algınlığı'nı tamamen tedavi edecek bir ilaç bulan kimseye Nobel ödülü verilmesi de kesin gözüyle bakılıyor.
Geçtiğimiz yıllarda ABD'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede soğuk algınlığı ve buna bağlı hastalıklara karşı milyonlarca dolarlık harcama yapıldı, ancak yüzlerce virüs çeşidinin ortaya çıkardığı soğuk algınlığı'nı sadece bir aşıyla geçiştirmenin imkansız olduğu, hastalığın sürekli hedef değiştirmesi yüzünden tedavisinin oldukça karmaşık hal aldığı bir kez daha ortaya çıktı.
Hastalığın en fazla öpüşme, hapşırık ve eşyaların ortak kullanımı yoluyla yayıldığını ifade eden uzmanlar, iyi beslenme ve C vitamini takviyesiyle gribe karşı konulabileceğini ve aşı yaptırmanın da faydalı olduğunu söylüyor. Aşının koruyuculuk oranının yüzde 60-90 arasında değiştiğini de kaydeden uzmanlar, aşı yaptırdıktan iki hafta sonra koruyuculuğun başladığını da ifade ediyorlar.

Gripal enfeksiyon

4 Aylık hamileyim. Her kış istisnasız birkaç kez gribe yakalanırım. Önlem olarak ne yapmalıyım? Hastalığım bebeği etkiler mi? (S.G)

Grip veya soğuk algınlığı'nın belirtileri sizi rahatsız etse de, ateş ve öksürük olmadıkça bebeği fazla etkilemez. Bağışıklık sisteminizdeki değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında soğuk algınlığı belirtileri daha uzun sürer. Özellikle ilk üç ayda çok dikkatli olmak gerekir.
Bu dönemde boğaz ağrısı veya gripal enfeksiyonu olan birisiyle yakın temastan kaçının. Hamilelikte soğuk algınlığı ile başetmenin en iyi yolu, öncelikle kişinin kendine en iyi şekilde bakabilmesidir. Dengeli beslenme, bol dinlenme ve fazla sıvı alma, yapılması gerekenlerin başında gelir. İştahınız azalmış olsa da besinler az miktarda ve sık aralıklarda alınmalıdır. Özellikle C vitamininden zengin meyve ve sebzeler bolca tüketilmelidir.
Bütün bunlara rağmen ateş yükselirse öksürük ve beraberinde balgam varsa, belirtiler herhangi bir iyileşme göstermeden birkaç günden fazla sürmüş ise mutlaka doktorunuzu aramanız gerekir.


Alıntıdır

http://www.kadinlaricin.net/hamilelik-ve-dogum/gebelikte-soguk-alginligi.htm



zen_s

Hastalık seni araştırmaya sürüklemiş anlaşılan  ;D bayağı faydalı bilgiler teşekkürler :opucuk:
rabbim hakkımda hayırlı olana gönlümü razı eyle gönlümdekini hakkımda hayırlı eyle

ponçik




zen_s

iyi yaptın canım hayırlı bir iş yaptın Allah razı olsun  :opucuk:
rabbim hakkımda hayırlı olana gönlümü razı eyle gönlümdekini hakkımda hayırlı eyle

ponçik




iklima

ben de kaçtım ama kurtulamadim,sonunda yakalandim.eskiden ilaç bile kullansam 10 günde atlatamazdim şimdi iyiyim çok şükür 3 gün yattım
ama burun tıkanikligim devam ediyor
okyanus suyu da bugu da işe yaramiyor
ihlamura devam
hic bi hamis hasta olmasin ınş
Bütün Kadınlar Melektir Aslında.

Sadece Kanatları Kırıldığında Süpürgelerine Binerler..

                                                Hepsi Bu..!

ponçik

Alıntı yapılan: iklima - 25 Ekim , 2013, 11:54:42
ben de kaçtım ama kurtulamadim,sonunda yakalandim.eskiden ilaç bile kullansam 10 günde atlatamazdim şimdi iyiyim çok şükür 3 gün yattım
ama burun tıkanikligim devam ediyor
okyanus suyu da bugu da işe yaramiyor
ihlamura devam
hic bi hamis hasta olmasin ınş

Geçmiş olsun canım, ben de ıhlamur içiyorum, kaynatırken içine karanfil de atıyorum tadı daha lezzetli oluyor  :hungry:

Alıntı1 su bardağı limonsuyuna; 1 tatlı kaşığı sofra tuzu konup, ısıtıldıktan sonra ayakların alt yüzüne sürülür. Hasta, terledikçe çamaşırları değiştirilir

bunu da bir denemek lazım , deneyen olursa ve işe yarayıp yaramıdığı bizimle paylaşırsa güzel olur  :icon_thumright:



iklima

Alıntı yapılan: goncik - 25 Ekim , 2013, 13:09:37
Alıntı yapılan: iklima - 25 Ekim , 2013, 11:54:42
ben de kaçtım ama kurtulamadim,sonunda yakalandim.eskiden ilaç bile kullansam 10 günde atlatamazdim şimdi iyiyim çok şükür 3 gün yattım
ama burun tıkanikligim devam ediyor
okyanus suyu da bugu da işe yaramiyor
ihlamura devam
hic bi hamis hasta olmasin ınş

Geçmiş olsun canım, ben de ıhlamur içiyorum, kaynatırken içine karanfil de atıyorum tadı daha lezzetli oluyor  :hungry:

Alıntı1 su bardağı limonsuyuna; 1 tatlı kaşığı sofra tuzu konup, ısıtıldıktan sonra ayakların alt yüzüne sürülür. Hasta, terledikçe çamaşırları değiştirilir

bunu da bir denemek lazım , deneyen olursa ve işe yarayıp yaramıdığı bizimle paylaşırsa güzel olur  :icon_thumright:

sağol canım sana da.çok geçmiş olsun ınş bian önce arlatirsin.benim midem çok hassaslasti dikkat ediyorum limon bile yakiyor elma kabugu ayva kabugu felan katiyorum anca.

ınş tekrarlamaz ayaklarim öyle yanıyorki gece dizime kadar açıp yatiyorum gece.kalebodurlara çıplak ayak basiyorum ferahliyim diye.
bi yandan korkuyorum üstürsem idrar yollarimi bi de diye ama deli gibi yanıyor yapcak bişey yok
Bütün Kadınlar Melektir Aslında.

Sadece Kanatları Kırıldığında Süpürgelerine Binerler..

                                                Hepsi Bu..!

ponçik

Ooooo senin durumun epey vahimmiş  :( sadece miden değilmiş , hayırlısıyla bebeğine bir kavuş hepsi geçecek  :opucuk:



iklima

Evet zor gerçekten ama bişekilde geçiyor zaman
Ben asıl doğum sonrası ilk dönemden korkuyorum
Etrafimdakilere tahammül edebilecek miyim diye.
Ah keske rahat bi insan olsaydım
Bütün Kadınlar Melektir Aslında.

Sadece Kanatları Kırıldığında Süpürgelerine Binerler..

                                                Hepsi Bu..!

cananyakut

Portakal ve mandalinadaki C vitamini vücudunuzun direncini arttıracaktır.

ponçik

Son günlerdeki grip salgınından biz de nasibimizi aldık, evde hepimiz hastayız, ilaç ve istirahat olmadan geçecek gibi değil, o yüzden dikkat edin sevgili hamiş arkadaşlarım  :icon_thumright:

Haberlerde söylenenlere göre kelle paça ve işkembe çorbası iyi geliyormuş  :igrenc: içebilen varsa denesin bence
ama içemiyorsanız da anladığım kadarıyla ve bu çorbaların içeriğine bakınca sarımsaklı ve acılı ekşili başka bir çorba da deneyebilirsiniz  :dontknow: