15 Aylık oğlum.

Başlatan rastlantisal, 11 Aralık , 2012, 13:40:32

« önceki - sonraki »

rastlantisal

Merhabalar.
Oğlum Mehmet Emin artık 15. ayına ulaştı.
13. Aydan itibaren yürümeye başladı. Yürümesi yavaş yavaş değil birden kalktı ve yürüdü. Bilhassa yaşına girdikten sonra ki zeka gelişimi beni hayretler içinde bırakıyor. Gün be gün geliştiğini görmek insanı şaşırtıyor.
Artık küsmeye, alınmaya, kızmaya vb gibi tepkilere başladı. Merak ve inceleme dürtüsü hat safhada.
Televizyona ve çekmecelere ulaşamasın diye önüne sehpa koyduk. Televizyona ulaşmak için sehpaya tırmanmaya başladı. Geçen gün beni hayrete düşüren ise çekmecelere ulaşmak için sehpayı itiyor olması idi. Sehpa bir noktada halıya denk geldiğinden daha fazla gitmedi. Geri çekilip durumu gözlemledi. Sonra halıya denk gelen ucunu kaldırıp zemine koyarak itmeye devam etti. Bir süre sonra yandaki bilgisayar masasına denk geldiğinden daha fazla itemedi. Yine durup gözlemledi ve daha fazla gitmeyeceğine kanaat getirip sehpayı yana devirdi.
Bu tarz şeyler 15 aylık çocuk için normal mi?
Aynı şekilde bir nesnenin yerini öğrendiğinde bir daha asla unutmuyor. O nesneyi eline geçirene kadarda pes etmeksizin uğraşıp duruyor.
Adanmışlığın mutluluğu...

destina06

Alıntı yapılan: ♥gözbebeğim♥ - 11 Aralık , 2012, 13:44:47
gayet normal beyefendi..
benim oğlum sizinkinden 1 ay büyük, ama yaptıkları görseniz ağzınız açık kalır..
mesela telefonun şarj aletini bulup evdeki telefonları tek tek deniyor, hangisinin deliğine uyup da girecek diye.. getir dediğimiz her şeyi bulup getiriyor, görünürde olmasa bile.
mesela "yiğit kumanda nerde?" diyorum, eğer kendisi bir yere koyduysa sanki 1 saniye önce oraya bırakmışcasına gidip getiriyor. koyan o değilse, koltuk minderlerini kaldırıyor, oyuncak kolisinin içine bakıyor, koltuk altlarına eğilip bakıyor vs..
kısacası şimdiki çocuklar akıl küpü..
en büyük etkeni hamilelikte kullanılan folik asit ve annenin tükettiği ceviz, badem gibi beyin gelişimini destekleyen yiyecekler..
size tavsiyem, oğlunuzun zeka gelişimini daha da desteklemek için haftada en az 1 kez balık yedirin ve muhallebilerine, meyve pürelerine ceviz, badem ve fındığı rondodan geçirip toz şekilde ekleyin, yesin..


:ehi: :ehi: :ehi: :ehi: :ehi: canım ya beyfendi olduğuna nerden kanaat getirdin :opucuk: vallaha kız merak ettim ;D

destina06


°•.ℓανιηуα.•°

merhaba. öncelikle ilgili ve meraklı bir baba olduğunuz için sizi tebrik ediyorum

oğlunuzun yaptığı her şey gayet normal. özellikle hani diyorlar ya zamane çocukları çok fena,çok zeki. gerçekten de doğru. çünkü zekanın yüzde 70 i kalıtsal yüzde 30 u çevresel. sizin ilginiz,alakanız,bebeğinizi besleme yöntemlerinizz demekki çok doğru.

benim de 18 aylık bi oğlum var. bu dediklerinizi uzun zamandır yapıyor. neyi getir diyorsak getiriyor. dahası uzun zamandan beridir konuşuyor. derdini anlatıyor. hiç unutmuyorum daha yaşına yeni girmişti,bir dükkana girmiştik. duvarı işaret etti,akakuk dedi. atatürke akakuk diyordu  :k06: biz de yok oğlum burda atatürk ne arasın dedik. o bidaha duvarı işaret etti,akakuk dedi. bi baktık gerçekten de duvarda çok küçük bi atatürk portresi asılı  :k06:

1den 10 a kadar sayıyor. hem de yaklaşık 1 aydır. mavi ve yeşil rengini öğrendi. gösterebiliyor. geometrik şekilleri öğrendi ve oyuncağında şekilleri yerleştirebiliyor. puzzlları var,hiç zorlanmadan yerleştiriyor. bizi hayretlere düşürüyor. hikaye kitapları var. orda olan olayları bile kendince anlatmaya başladı. mesela kaza yapan bi rakun var,ambulans falan gelmiş kitaptaki resimlerde. bana gösteriyor,anne kazaaa,naninani diyor  :k06:

daha neler neler... aklıma dahi gelmiyor...

sağlıklı olsunlar da gerisi mühim değil.... kolay gelsin...



rastlantisal

Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Hatırlanmak ayrıca güzel.  :)
Yine buradan edindiğim bilgiler ışığında beslenmesine dikkat ediyorum. Balık delisi kendisi zaten. En kötü haftada 1 kere sezon balıklarından yiyor.
Zeka gelişimi açısından olabildiğince çok oyunlar oynamaya özen gösteriyorum. Bilhassa muhakeme becerilerinin gelişimine dayalı oyunlar oynuyorum. Bazende ikimiz birden çocuk oluyoruz.  :)
Uzun süredir forumu takip ediyorum. Sizlerden edindiğim bilgi, tecrübe ile öğrenmeye kalksam belki yüzlerce yıl sürecekti. Herşey için teşekkürler.
Takip etmeye devam.  :)
Adanmışlığın mutluluğu...

--elif--


maşallah ALLAH bağışlasın  :amin:
ne gibi oyunlar oynuyorsunuz zeka gelişimi için paylaşırmısınız

rastlantisal

Tekrardan merhabalar.
Elif Hanım, oyunlarımız genel olarak zeka üzerine oluyor. Özellikle şu yada bu oyun diyemem. Yani herhangi bir oyun setini alıp karşılıklı oynamıyoruz. Karar vermesi gereken oyunlar oynuyoruz. Misalen birbirine benzer kutuların birinin altına oğlumun göreceği şekilde küçük bir top yerleştiriyorum. Sonra kutuları karıştırıyorum ve oğlum topun hangi kutuda olduğunu buluyor. Veya mandallar ile yaptığım şekli yine mandallar ile yapmaya çalışıyor. Bazende bilgisayarın faresi oyuncağımız oluyor. Farenin ekrandaki imleçi hareket ettirdiğini kavradı. Doğru hareket ettirerek izlemeye bayıldığı klibi durdurup devam ettirmeye çalışıyoruz vs vs. Bazende saklambaç, yakalamacılık veya emekleme gibi bayıldığı oyunları oynuyoruz oğlumla. Yani bizim için evdeki herşey oyun maksatlı.  :)
Adanmışlığın mutluluğu...

elfo

ya maşaAllah acaba bizimkiler de böyle zeki olurlar mı?  :nazar:
hamileliğimin ilk 3 ayında hergün 2-3 tane ceviz yedim o dönemde bikaç defa yediğim cevizi çıkardım. bundan dolayı artık ceviz yediğimde midem bulanıyor  :sad1: hatta bu sabah eşim kırmış verdi. yiyemem dedim yersem kötü olacaktım sabah sabah. balıktan da tiksiniyorum o yüzden doktorum balık yağı kapsülü verdi. bu kapsül balık ve ceviz ihtiyacını karşılar dedi. sonuçta hap olması biraz sinirlerimi bozuyor ama napıyım yemek için kendimi zorlasam daha kötü olacam
RABBİM! BEN SANA DUA ETMEKLE HİÇ BEDBAHT VE MAHSUN OLMADIM.



ยรlคภ๓คz göภlüm

zeka gelişimi için bir de  hamileyken kayısı yemek lazımmış... arkadaşıma doktoru demiş


rastlantisal

@elfo hanım, zeka esasen genetiktir. Az yada eksik besleyerek bebeğin zeka potansiyelinden çalıyoruz. Fazla besleyerek ise üzerine katkı yapamıyoruz. Eşim hamile iken folik asit hiç kullanmadık. Onun yerine beslenmesine dikkat ettik. Artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Haftada 2 kere balık (bilhassa hamsi ve palamut. Bu balıklarda siyah bir çizgi mevcuttur bilirsiniz. O kısım bilhassa folik asit konsantresi gibidir.), bol bol ceviz vb gibi yiyecekler tükettik. Bunun yanında mevsim sebzesi meyvesi ne ise her türünden tükettik. Her ne kadar besinler direk birbirinin muadili gibi olsalarda detayda farklılıkları mevcut.
Diğer yandan aşerme ve tiksinme olayının ben tamamen bedenin ihtiyacına göre olduğunu düşünüyorum. Çocuk her şekilde ona lazım olan şeyleri sizden alacaktır. Eğer sizde birikmiş yoksa mevcutlarınızdan tüketip alacaktır. Yani ben beslenmenin çocuk için değil aslında anne için hayati olduğunu düşünüyorum. Netice de o sihirlibahçe de hayat var etmek hiçte azımsanacak bir olay değil.
Zeka hususunda ise;
Zeka aslında 3 temelde oluşur. Mevcut IQ testleri sadece birini baz alır. Buna aldanmamak gerekir.
1) IQ. ham motor gücüdür. Mikroişlemci gibi de düşünebilirsiniz. Ne kadar çoksa o kadar fazla işlem yapabilir manasına gelir.
2) Duygusal zeka. Bu tamamen çocuğun madde ile irtibatına bağlıdır yani dünya ile iletişimine. Gelişmesini sağlayan ağırlıklı faktör iletişimdir. IQ'su düşük ama duygusal zekası yüksek nice başarılı insanlar biliyorum. Hatta diyebilirimki duygusal zeka IQ'dan daha önemlidir. Bunun gelişimi ise tamamen biz ailelerin çocuklarımızı doğru yönlendirmesine, doğru tepkiler vermemize bağlıdır. Örneğin çekmeceyi karıştırmak isteyen bir çocuğun sürekli "hayır" ile bloke edildiğini kerelerce görmüşsünüzdür. Bırakın dağıtsın, merak etsin ve öğrensin. Yoksa bu "hayır" kelimeleri çocuğun bilinçaltında kalıyor ve ne zaman birşeyi merak edecek olsa içten bir "hayır" kelimesi bilincini engelliyor. Bizler büyük olanlarız. Yani onlar dağıttığında arkalarından toplayacak olanlarız. Daha iyisi dağıttığı yeri çocuğa toplaması gerektiğini öğretebilmek.
3) terimsel olarak tam nedir bilmesem de işlenmiş motor gücü diyebiliriz. Hızlı okuma, hızlı işlem vs vs gibi birçok şeyi kapsar bu zeka. Çocuklarımızın muhakeme becerisi ile doğrudan orantılıdır. Bunun gelişimi duygusal zekaya doğrudan bağlantılıdır. Öğretmen dışında birşey yapamazsınız. Kendi sürekli tecrübe ederek öğrenecektir.

Eşim nizama, temizliğe çok özen gösteren bir insan. Başta ev dağılmasın diye doğrudan "hayır" derdi. Neden böyle dediğini ve böyle dediğinde ne olabileceğini kendisine anlattım. Ardı sıra dağıttığı çekmeceleri toplamasını öğrettik oğlumuza. Herşeyi boşaltıp inceleyip oynayıp geri koyuyor. Takdir edersinizki tıkıştırarak koyuyor ama şimdilik daha fazlasını beklememek gerekir.
Adanmışlığın mutluluğu...

ยรlคภ๓คz göภlüm

oğlumda henüz emeklerken çekmecelerini karıştırırdı o zaman ona çıkartıklarını çekmeceye koymayı öğretmiştim, çekmeceyi boşaltıktan sonra yerine koyuyordu, o uyurken de çıkartıp düzelterek tekrar koyuyordum


°•.ℓανιηуα.•°

evet kesinlikle yaşamlarını kısıtlamamak lazım. biz de zararlı ne varsa zaten kaldırdık. istemediğim bişiy yaptığında da uyarıyoruz yapmıyor bi daha  :aferin:

mesela dün arkam dönük mutfak dolabını siliyordum. sarper kule kule diye kendi kendine konuşuyordu ve kıkır kıkır gülüyodu. arkamı bi döndüm kavanozları çıkarmış,üstüste koymuş,nerdeyse boyu kadar  :k06: bi devrilse her yer cam kırığı olucak. sakince gittim yanına,ben de bi kavanoz yerleştirdim üstüne. hadi şimdi tren yapalım dedim. yan yana dizdik kavanozları. hadi şimdi düzenli olalım dedim. yerine koyduk kavanozları. nasıl hoşuna gidiyor  :k06: çocuklar hayır kelimesinden hiç hoşlanmazlar...  :k06: dikkatini başka yöne çekici faaliyetler bulunmalı  :icon_thumright:



elfo

çok güzel bilgiler vermişsiniz çok teşekkür ederim.
benim doktorum tiksindiğim hiçbir şeyi yemek için kendimi zorlamamamı istedi. hatta su bile içme eğer tiksiniyorsan dedi (bi aralar sudan bile tiksiniyordum)  vücudumun demekki o anda ihtiyacı yoktu tiksindiğim herbir şeye.
mesela benim zeki bir insan olduğumu söylerler  8) övünmek için söylemedim tabiki  ;D ama  iş yerinde bi işe başlamadan kırk kere düşünürüm. ya yanlış olursa, ya yapamazsam, ya rezil olursam vs. hep içimde bir hayır yapma hissi, güven eksikliği.. benim annem temizlik hastasıdır. belki bunların sebebi annemin tavırlarıdır. mesela bi misafir odamız vardı. en büyük merakım o odaydı. çünkü annem hep kilitlerdi girip karıştırmayalım diye. ömrümde 2 defa  fırsatını bulup oraya gizlice girdim. birinde babamın kitaplığındaki kitapların yarısını yırttım çok büyük bir zevkti üstelik dün gibi hatırlıyorum. diğerinde masanın üstüne çıkıp aşağı doğru kolumu sarkıttım ve kolumun üstüne düşüp kırdım  :laughing7:

RABBİM! BEN SANA DUA ETMEKLE HİÇ BEDBAHT VE MAHSUN OLMADIM.



muhribe

elif  :ehi: :ehi: :ehi:
dua et de bebeğin senin gibi meraklı olmasın  :amin: :k06:
şaka bir yana, yasak her zaman ilgi doğurur  :icon_thumright: çocuğun yaptığı şey yanlış da olsa hayır deyip yasaklamak yerine doğru olmadığını göstermek lazım  :icon_thumright: onlar bizim biriciklerimiz  :love9:

elfo

 :ehi: :ehi: :ehi:
bence kesin meraklı olur çünkü ben meraklılık konusunda eşime göre solda sıfırım. benden almasa ondan kesin alır  :k06:
eskiler bizim gibi okuyup araştırmadıkları için el kadar çocuğa bile hayır deyip durmuşlar. aslında sürekli hayır demek de "hayır" kelimesini manasızlaştırıyor.
konuyu dağıtmazsam bir dip not eklemek istiyorum  :laughing7: hayır dememeyi abartıp misafirlikte bile çocuklarına müdahale etmeyen annelere gıcık oluyorum,  onları şiddetle kınıyorum  :cussing: senin çocuğunun kişiliği, araştırmacı yönü gelişecek diye benim koltuklarımda zıplayamaz, tv ekranım beş parmak el izi olamaz arkadaş  :cussing:
RABBİM! BEN SANA DUA ETMEKLE HİÇ BEDBAHT VE MAHSUN OLMADIM.