evlat edinmek istiyorum

Başlatan niles1983, 02 Temmuz , 2012, 19:25:37

« önceki - sonraki »

niles1983

evlat edinme şartları nelerdir arkadaslar bilen warmı?
Rüzgar Emir'im güzel oğlum seni kuçağımıza alacağımız günü iple çekiyoruz...

--elif--

ne kadarlık evlisin cnm böyle bi kararı vermen için hiç ümidin kalmaması lazım çok zor bi karar bence   ::)
bizim bi tanıdık evlatlık almıştı pek bi bilgim yok ama yazıldktan bikaç yıl sonra onlara sıra geldiğini biliyorum
ve o arada evlat edinecek aileyi iyice araştırdıklarını biliyorum hatta eve bile geliyorlar
bide sadece cinsiyet olarak belirleyebiliyosun ama hangi bebeği alacağına onlar karar veriyor
2 aylık bi kız bebek vermişlerdi onlara
gidip aldıklarında beşikler dolusu bebek varmıştı  :y25:  :y25:  :y25:
onlar istedklerini verdiler

tülin_mustafa

Alıntı yapılan: -Joکєpнiиє- - 25 Eylül , 2009, 16:21:27

•Evlat Edinme Hakkında Genel Bilgi

Evlat edinme, çocuğu bulunmayan kişilerin, aile kurmak ve çocuk sahibi özlemlerini gerçekleştirmelerine yardım eden ve aynı zamanda bir aile yuvasından yoksun olan çocukların korunmasını amaçlayan bir kurum olup, Medeni Kanunumuzun 253-258. maddelerinde düzenlenmiştir.

Türk Medeni Kanunu evlat edinmeyi, evlat edinenle evlat edinilen arasında kamu makamlarının öz iznine dayalı bir sözleşme olarak öngörmüştür. Evlat edinmek isteyen kişi bizzat veya tutacağı bir avukat aracılığıyla evlat edinilmek istenilen kişinin Türkiye'deki ikametgahının bulunduğu yerdeki yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine M.K.'nun 256. maddesi uyarınca "evlat edinmeye izin" için başvuruda bulunması gerekir. Yetkili mahkemeden alınacak "evlatlığa izin" kararı ile noterlikçe resmi senet yapılarak, keyfiyet doğum kütüğüne ve evlatlık ile evlat edinenin aile kütüğüne bildirilir.

Yurtdışında yetkili yabancı makamlar önünde bir Türk vatandaşının evlatlık alınmasına ilişkin olarak mahalli usüllere göre yapılan evlat edinme mukaveleleri evlatlık açısından Medeni Kanundaki asli şartları taşımak ve Türk Mahkemelerinden izin alınmış olmak kaydıyla Türkiye'de geçerlidir. Bu tür mukavele noterden Türkçeye tercüme edilmiş olarak mahkeme kararı ile nüfus idarelerine, yurt dışında temsilciliklere verildiği takdirde, medeni kanundaki asli şartları taşıması halinde nüfus kütüklerine işlenir. Evlat edinme için kanun maddi ve şekli bir takım şartlar aramaktadır.

Her iki tarafin Türk olması halinde aşağıda belirtilen hükümler geçerlidir:

Türk vatandaşı bir kadınla evli yabancı erkeğin (tabiyeti veya taşıdığı seyahat belgesinin cinsinden bağımsız olarak), Avrupa Birliği üyesi ülkeler vatandaşlarının, ABD, Avusturalya, Avusturya, Finlandiya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kanada ve Norveç vatandaşlarının Türkiye'deki ikamet izinleri, Türk yabancılar mevzuatının genel hükümleri çerçevesinde ve uygun görülecek sürelerle, toplam beş (5) yıla kadar, İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla ilgili valiliklerce verilir. Verilecek ikamet amaçlı vizeleri istizana tabidir.

[sayfanın başına dön]


•Evlat Edinmenin Şartları

Evlat Edinmenin Maddi Şartları

1) Yaş Şartı: Yasa, evlat edinilen için bir yaş şartı gerektirmemiş olup, bir kimse yaşı ne olursa olsun evlat edinebilir. Buna karşın, evlat edinenin en az 35 yaşında olması gerekir. Ayrıca evlat edinen kişinin evlatlıktan en az 18 yaş büyük olması şarttır. (M.K.253)

2) Evlat Edinenin Sahih Nesepli Furuu (Altsoyu) Bulunmaması Şartı: Bir kimsenin evlatlık sözleşmesi yapıldığı sırada sahih nesepli çocuğunun bulunması evlat edinmeye engeldir. Buna karşılık, gayri sahih nesepli furuun bulunması veya evlatlığının bulunması evlat edinmeyi engellemez.

3) Evlatlığın Menfaati Şartı: Evlat edinmeye hakimin izin verebilmesi için, bunda evlat edinilecek çocuğun menfaati bulunması lazımdır.

4) Önceden Evlat Edinilmiş Olmama Şartı: Medeni Kanunun 255. maddesi uyarınca, bir kimsenin iki kişi tarafından evlatlık edinilmesi kural olarak mümkün değildir. Bunun tek istisnası, bir kimsenin karı koca tarafından birlikte evlat edinilmesidir.

5) Rıza Şartı

a) Evlat Edinilenin Rızası : Medeni Kanunun 254. maddesine göre, "mümeyyiz olan kimse rızası olmadıkça evlatlığa alınamaz. Evlat edinilen mümeyyiz olmakla birlikte, velayet altında ise, anne ve babasının rızası aynen gereklidir. Eğer velayet altındaki evlat edinilen temyiz kudretinden yoksun ise, evlat edinilmesi yalnız velayete sahip ana ve babanın rızasıyla gerçekleşir. Ana ve babadan yalnız birisi velayet hakkına sahip ise, onun rızası aranır. Eğer evlat edinilecek kişi vesayet altında ise, vasinin onayı ve ayrıca M.K.406. maddesi gereğince Sulh Hakiminin ve Asliye Mahkemesinin izni gerekir.

b) Evlat Edinenin Rızası: Evlat edinme şahsa sıkı surette bağlı bir hak olduğundan, evlat edinmenin temyiz kudretine sahip olması gerekir. Eğer evlat edinmek isteyen kimse mümeyyiz bir kısıtlı ise, vasinin ve ayrica Sulh Hakiminin ve Asliye Mahkemesinin izni gereklidir.

c) Eşin Rızası: Evlat edinen veya evlat edinilen veya her ikisi de evliyse, evli olan tarafın eşinin de rızasının bulunması gereklidir. (M.K.255)

Evlat Edinmenin Şekli Şartları

1) Hakimin İzni: Medeni Kanunun 256. maddesi uyarınca, evlat edinme, evlat edinen kimsenin ikametgahı, Sulh Hakiminin iznini gerektirir. Hakim, burada evlat edinme şartlarının mevcut olup olmadığını, evlat edinmede haklı bir neden ve evlat edinilenin menfaati bulunup bulunmadığını araştırır.

2) Resmi Senet Düzenlenmesi: Evlatlık sözleşmesi, M.K.'nun 256. maddesi uyarınca hakimin izni temin edildikten sonra resmi şekilde noter tarafından düzenlenmelidir.

3) Nüfusa Tescil: Evlatlık sözleşmesinin tamamlanmasından sonra, meydana gelen evlatlık bağının hem evlat edinenin, hem de evlatlığın nüfus siciline işlenmesi gerekir.

[sayfanın başına dön]


•Evlat Edinmenin Sonuçları

1) Evlenme Yasağı: Evlatlık sözleşmesinin düzenlenmesiyle meydana gelen evlatlık bağı, kesin olmayan bir evlenme yasağı oluşturur. (M.K.92/3)

2) Miras: Evlatlık ve furuu evlat edinen kimsenin mirascısı olur. Buna karşılık, evlat edinen ve hısımları evlatlığın mirascısı olamaz. Evlatlığın asıl ailesindeki mirascılığına da halel gelmez.

3) Velayet: Evlat edinilen küçük ise, kendi öz anne ve babasının velayetinden çıkar, evlat edinenin velayeti altına girer.

4) Nafaka: Evlatlık ve evlat edinen birbirinden karşılıklı olarak nafaka isteyebilirler.

5) Soyadı: M.K. 257/1 maddesi uyarınca, evlatlık, evlat edinenin soyadı taşır.

6) Vatandaşlık: Bir Türk'ün evlatlık edindiği yabancı henüz reşit değilse ve ana babasının yeri bilinmiyor veya kendileri bulunamıyorsa, yahut evlatlık vatansız oluyorsa, o takdirde Türk vatandaşı olur. (T.V.K. 3/11)

7) Evlatlığın Öz Ana ve Babasıyla Kişisel İlişkileri: Yargıtay ictihadına göre, evlatlığın öz ana ve babası, küçük çocuklarıyla kişisel ilişki kurma hakkına sahiptir.

[sayfanın başına dön]


•Evlat Edinmenin Sona Ermesini Gerektiren Nedenler

1) Evlenme: Evlatlık ile evlat edinen veya bunlardan biriyle diğerinin koca veya karısı, evlenme engeline rağmen, birbirleriyle evlenirlerse, evlenme geçerli olmakta, fakat evlatlık ilişkisi sona ermektedir.

2) Tarafların Anlaşması ile: Evlatlık ilişkisi, bu hususta hakimden izin alındıktan sonra resmi bir şekilde yapılacak anlaşma ile ortadan kaldırılabilir.

3) Hakimin Kararı ile

a) Evlatlığın İstemi üzerine: Evlatlık, evlat edinenin çocuğa karşı bir suç işlemesi veya ödevlerini ağır bir şekilde ihlal etmesi, ahlaka aykırı davranışlarda bulunması gibi haklı nedenlerin varlığı halinde, hakimden evlatlık sözleşmesinin kaldırılmasını isteyebilir. (M.K. 258)

b) Evlat Edinenin İstemi üzerine: Evlat edinen, evlatlığın mirastan iskatini gerektirecek nedenlerden birinin varlığı halinde, evlatlık sözleşmesinin kaldırılmasını hakimden isteyebilir.

Eğer evlat edinen veya evlatlık yabancı ise, bu takdirde 2675 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku hakkında kanun hükümleri devreye girer. Bu kanunun evlat edinmeyi düzenleyen kurallarını kısaca gözden geçirmek istersek, şunları söylemek mümkündür.

Sözü edilen kanunun yabancı unsurlu evlat edinme ilişkisini düzenleyen 18.maddesinin 1.fıkrasına göre, evlat edinme ehliyeti ve şartları hakkında taraflardan her birinin evlat edinme anındaki milli hukuku uygulanır. Taraflar aynı tabiyette ise, onların müşterek milli hukuku evlat edinme ilişkisine hakimdir. Tabiiyetleri farklı ise, evlat edinme ehliyeti ve şartları, taraflardan herbirinin evlat edinme anındaki milli hukuklarına tabi olur.

Evlat edinmede esasa ait şartlar içinde taraflardan her birinin milli hukukları nazara alınır. Kanunun hükmü bu şartlar bakımdan her iki milli hukukun birlikte uygulama çağını ifade etmiştir. Bu bakımdan evlat edinme için aranan şartlar ise çocuğu olmamak, asgari yaş haddi, yaş farkı gibi, evlat edinen için, isterse evlatlığın rızası, ana ve babanın izni, vesayet makamının muvafakatı gibi, evlatlık için söz konusu olsun, tarafların milli hukuklarının aradığı esasa ilişkin kanuni şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Örnek olarak; evlat edinen yabanci, evlatlik Türk vatandaşı ise, Türk hukukunun aradığı kanuni şartlar yanında, evlat edinenin milli hukukunun evlat edinme için aradığı şartlar da tahakkuk etmelidir.

Evlat edinme işlemlerinde usül meseleleri, adli ve resmi makamların müdahalesi gibi, kural olarak işlemin yapıldığı yer hukukuna (Lex Fori) tabi olur.

Evlat edinmenin hükümleri, yani evlatlığın ismi, ikametgahı, evlat edinen ile edinilen arasındaki hisimlik ilişkisi, evlenme yasağı, velayet durumu, nafaka, evlat edinmenin hükümsüzlüğü veya sona ermesi gibi konular evlat edinenin milli hukukuna, eşlerin birlikte evlat edinmesi halinde evlenmenin genel hükümlerini düzenleyen hukuka tabi olur.

[sayfanın başına dön]


•Evlat Edinmek İsteyen Kişinin İbraz Etmesi Gereken Bilgiler

- Vukuatlı nüfus kayıt örneği

- Nüfus cüzdanı fotokopisi

- Evlilik cüzdani fotokopisi

- Sağlik kurulu raporu

- Sabıka kaydı

- Oturma izin belgesi

- Gelir durumu belgesi- (maaş, taşınır taşınmaz mallara ait)

- Çiftin birer fotoğrafı

- Ülkenin kaç yaş grubuna kadar olan çocuğu kabul ettiğini gösterir belge


bir arkadaş bunları paylaşmış umarım bilgi almanı sağlar
allahım gönlüne göre versin inşallah canım

bildigingibi

ARKADAŞLAR 4 ay sonra doğacak çocugumuzu evlatlık vermek ıstıyoruz. burdurda üniversite okuyoruz.ailelerimizin haberi yok. kız arkadaşımın hamile kaldıgını maalesef cok gec öğrendik. dilerseniz ve haala arıyorsanız siz bize biz size yardımcı olalım. numaram 5324181199

destina06

evlatlık vereceğinize evlensenize :icon_scratch: burda bir sürü insan çocuk sahibi olmaya çalşırken siz olandan  mı kurtulmaya çalışıyorsunuz :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:

asya81

 :crybaby2: gercekten madem bi hata ettiniz bi anlik zevk ugruna gunahi ne yavrumun :-[ hickimse anne baba kadar olamaz yazik degilmi kiymayin melege evlenin madem gunahi cok bunun allah yukarda ilerde evlat isterde bulamassaniz napicaksiniz :-[ yeri geliyor insan evladina tahammul edemiyor evlat yetistirmek kolaymi ki baska ellerde ne olur masum bebek :cildir: gercekten yuregim parcalandi yapmayin insanlar burda evlat sahibi olmak icin nelerini vermez,yapmayin allah rizasi icin
Bazen dusunurum cocuk esirgemedeki cocuklara kim yediriyor yeri geliyor uyumuyorlar kim uyutuyor pofff :crybaby2: icim darlandi

°º•✿вoɴcυĸ ɢözlüм✿•º°

diycek laf bulamadim cok yazik  :y25: :y25: :y25: :y25:
:nazar: :nazar:

:nazar: :nazar:

๑ஐtek tabancaஐ๑

kusura bakmayın ama biraz ağır konuşucam madem ünv. okuyosunuz herhalde korunma denen bişeydende haberiniz vardır siz zevkiniz için nasıl olurda o masum yavruyu perişan edersiniz hemde rastgele birine vereceksinizdir  :crybaby2: :crybaby2:
sonrada toplumda psikolojisi bozuk binlerce birey dolaşıyor  :caca:
benim çocuğuma benim gibi kim bakabilirki onun nazını kim çekerki verdiğiniz insan kimbilir ona nasıl davranır yapmayın lütfen o masum yavruya sahip çıkın  :y25: :y25:
o kadar kötü bi durumki şuan benim gözlerim doldu Allaho sabinin yardç olsun iyilerle karşılaştırsın  :amin: :amin:
sizleride Allah nasıl bilirse öyle yapsın  :caca: :caca:

ayy

evlenin çokmu zorrr :caca: :caca: :caca: :caca: :caca: :caca: :caca: :caca:
ünv okuyormussunuz eminmisinin sen yoksa burada bebek sahibi olamayan insanlarımı sömürmek istiyorsun :violent1: :violent1: :violent1: :violent1: :violent1:
kusura bakma canım yanlış yerdesin burdaki kkızlardan hiçbiri kanunsuz bişey yapmaz .madem  evlenmiyorsunuz devlete verin yavrucağı ki esirgeme kurumu en azından iğne iplik araştırıp yavrunuza aile bulur :caca: :caca: :caca: :caca:
eger o yavrucaktan vazgecerseniz hem sana hemde annesine sizin için rabbimden istiyorumki birdaha evlat sahibi olamayın.bunu 9 yıldır hasretle bebğini bekleyen bir kadın olarak söyülüyorum.bu acıyı en iyi ben bilirim :caca: :caca: :caca: :caca: :caca: :caca: :caca: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:

kusura bakmayın kızlar bu bedduayı ilk defa bu vijdansızlar için diliyorum isterseniz bana kızın :caca: :caca: :caca: :caca: :caca:

muhribe

valla bu durumda ne empati yapabiliyorum ne mantıklı yaklaşabiliyorum.. afedersiniz işin sefasını sizi sürün, cefasını o günahsız çeksin  :violent1:

o haltı yerken ailelerinizden korkmuyordunuz da ortaya çıkacağı zaman mı korkmak geldi aklınıza   :cussing:

bu yaptığınızı allah görsün başka bi şey diyemiyorum..

elfo

şu üniversite gençliğinin haline bak yazıklar olsun  :igrenc:
evlenmeden iş becerin zinanın dibine vurun sonra sizin suçunuzu günahsız yavrular çeksin. (yok mu şurda tükürme ikonu)
sevgilinle yatağa girmek ne demek ya  :cussing: isteyen bu yorumumdan dolayı geri kafalı desin. evet önde gideniyim. siz Allah ın kuralına uymuyor zinanın günahından korkmuyorsanız ben de sizin tabirinizle gerikafalının bayrak tutanıyım. Rabbim tüm neslimi tüm sevdiklerimi bu iğrenç günahtan korusun  :amin:
Allah korkusu olmayan çocuğunu mu düşünecek bizimkisi de laf !!!
RABBİM! BEN SANA DUA ETMEKLE HİÇ BEDBAHT VE MAHSUN OLMADIM.



nazlıyarim

ne yaptılar acaba?inşallah evlenmişlerdir
BENİM HALA UMUDUM VAR...

ayy

Allahım bu tür insanara evlat verme ne olur :crybaby2:  :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:
yıllardır hasretim ben ve benimgibi bisürü arkadaşım bizlere ver :amin: :amin: :opucuk:

Balböceği

Ayyyy  :sad1: bu nasıl vicdansızlık  :sad1:

Çocuk doğmuştur çoktan Allahım sen büyüksün  :sad1:

almila__

artık haberlerden boyle haberler eksık olmaz oldu aılesınden gızlı dorunlar dogurup boğanlar doğurup çöpe atanlar balkondan atanlar........................
hepside evlilik dışı ..........
ne kadar anlık yaşar olundu boyle anlık zevklerı ugruna hayatları boyunca kaldıramıcakları yuklerın altlarına gırıyorlar
her gun sayıları daha da artıyor..................

:crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:
:sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1:

Allahım sen kalbımızden gecenlerı bızı bızden ıyı bılensın su guzel gunlerın kutlu dogum ayının peygamberımızın yuzu suyu hurmetıne burdakı arkadaslara nasıp et anne olmayı  :amin: :amin: :amin: :amin: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:
hayırlı evlat vatama mıllete hayırlı ınsan yetıstırebıleceklere nasıp et anne olmayı bu guzel duyguyu yaşat yarabbım
:amin: :amin: :amin: :amin: :amin: :amin: :amin: :amin: :amin: :amin: :amin: :amin: