28 Mart , 2024, 14:19:10

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Çilek reçeli nasıl yapılır?(resimli anlatım)

Başlatan hüzünden_gelme, 31 Mart , 2012, 16:53:14

« önceki - sonraki »

hüzünden_gelme





Malzemeler


  • 500 Gr. Çilek
  • 500 Gr. Toz Şeker
  • 1 Adet Limon'un Suyu
Yapılışı


  • Çilekleri yıkayıp, saplarını temizleyin.
  • Çilekler çok iri ise dörde, orta boy ise ikiye bölün.
  • Çileklerin üzerine toz şekeri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletin.
  • Ertesi gün, erimiş şeker ve çilekleri -su eklemeden- ocağa koyun ve orta ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye başlayın.
  • Kaynamaya  başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğunca karıştırmadan pişirmeye  devam edin. Bu sırada reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak, bu  köpükleri sürekli alın.


  • Ateşi kıstıktan 10-15 dk. sonra reçel hafif koyulaşmaya  başlayacak, bu kıvamı; karıştırırken kaşıktan akmasına göre  anlayabilirsiniz, kaşıktan su gibi akıyorsa daha kaynamaya ihtiyacı var  demektir.
  • Reçelin kıvamı koyulaşmaya başlayınca (bu da ateşi  kıstıktan yaklaşık 20 dk. sonra olacak) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk.  daha kaynatın.
  • Reçelden bir tatlı kaşığı kadar alın ve soğuk bir  çay tabağına koyun, parmağınızla ortasından çizik yapın, reçel yavaş  yavaş birleşiyorsa olmuş demektir. -Reçeli koymadan önce tabağı boş  olarak bir süre buzdolabında bekletip, iyice soğumasını sağlayın
NOTLAR;


  • Reçelin  malzemelerini aynı oranda arttırabilirsiniz ancak limon suyunu aynı  oranda arttırmayın. Örneğin; 2 kilo çilek ve şekerden yapacaksanız, 2  adet limon suyu eklemeniz yeterli.
  • Limon suyu yerine limon tuzu  da kullanabilirsiniz. O zaman yarım kilo çilek için; 1 çay kaşığı, 2  kilo çilek için 2 çay kaşığı limon tuzu kullanmanız yeterli. Limon tuzu  da limon suyu gibi inmesine yakın ekleniyor.
  • Limon tuzu ile yaparsanız limon sulu reçele göre daha fazla dayanıyor.
  • Ayrıca, reçel ne kadar koyu kıvamlı olursa o kadar uzun süre dayanıyor.
  • Reçeli  ne kadar uzun süre kaynatırsanız o kadar koyu kıvamlı oluyor, biz koyu  kıvamlı sevdiğimiz için; -ateşi kıstıktan sonra- toplam 25 dk.  kaynattık.
  • Reçel biraz ılındıktan sonra kavanoza alın ve iyice soğumadan sakın ağzını kapatmayın, küflenme yapabilir.
  • Reçeli kavanoza aldığınızda üzerinde köpük varsa mutlaka alın, reçelin şekerlenmesine neden olur.
  • Çilek olarak koyu renkli, tatlı ve kokulu olanları tercih edin.








Alıntı[/B]

almila__



Balböceği

Reçelin adı üstünde reçel ama ben reçel de pek tatlıyı olmasını sevmiyorum  :-\

Eltim yapmış tı geçen baktım şekerli bana az şekerli olacak  :ehi: onun için ahududu vişne bunları pek severim  :hungry: