Hafta Hafta Hamilelik Ve Bebeğinizin Gelişimi

Başlatan ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥“°°¤Yağmur nisa°°¤”♥♥♥♥♥♥♥♥, 03 Şubat , 2011, 12:19:29

« önceki - sonraki »

güneşş

28.Hafta   28 haftayı tamamladınız. Aslında yanlış olsa da bu 7 ayın bitimi olarak hesaplanabilir.Oysa ki her ayı 4 hafta olarak hesapladığınızda gebelik süresi 10 ay olmalıdır.Sağlık personeli bütün dünyada haftayı birim olarak kullansa da size mutlaka ay olarak hesap soran yakınlarınız (özellikle büyükleriniz) olacaktır.Ay hesabı yaparken son adet tarihinizin ilk gününden itibaren ayları sayın.Örneğin 4.Ekim son adet tarihiniz ise, gebeliğinizin 4 Kasım'da 1 aylık, 4 Ocak'ta 3 aylık , 4 Mart'ta da 5 aylık olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu hesap tam doğru olmasa da yakınlarınıa tatmin edecek ve  toplam 9 ay 7 günlük bir süre ile de eskilerin hesabına uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır.

   Kramplarınızda artış olabilir.Bunlar çok ağrılı seyredebilir.Genelde Magnezyum desteği krampların azalmasını sağlar.Ancak düzenli egzersiz de krampların daha az rahatsız edici olmasına katkı sağlar.

   Karnınızın orta hattında belirginleşen siyah bir çizgi olabilir .Linea nigra adı verilen bu çizgi gebeliğin tipik bulgularından biridir.Farklı şekil ve belirginlikte olabilir.Doğumdan bir süre sonra kaybolacaktır Linea nigra'nıza bakıp bebeğinizin cinsiyetini tahmin etmeye çalışanlar olabilir.Sadece gülümseyin ve onları mazur görün... Bunun yanında meme uçlarınız büyüyüp koyulaşaktır.aynı koyulaşma genital bölgede ve yüzünüzde de olabilir. Vücudunuzdaki benler (nevus) büyüyüp koyulaşabilir,yeni benler ortaya çıkabilir.Bu durum normal olsa da yeni çıkan ya da hızlı büyüdüğünü düşündüğünüz benleriniz doktorunuza , ya da bir dermatoloji  ( cildiye ) uzmanına göstermenizi öneririz.Bu değişiklikler gebeliğin hormonal aktivitesine bağlıdır ve tamamıyla eskiye dönecektir.

   Bebeğinizin saçları kaşları ve kirpikleri var .Çok güçlü hareket edebiliyor ve sizi duyabiliyor. Fonksiyon açısından en son olgunlaşan organ olan akciğerde   surfaktan yapımı devam ediyor.Ancak bu hafta doğan bebeklerin yaşama şansı hayli yüksek olsa da  surfaktan eksikliğine bağlı 'respiratuar distres sendromu' (RDS)  görülme olasılığı  yüksektir. Bu hafta bebeğinizin ağırlığı  1 kg ı ,boyu da 35 cm i geçti.


güneşş

29. Hafta  Artık kelimenin tam anlamıyla 'kocaman' bir hamilesiniz.Dış görünüşünüz hoşunuza gitmeyebilir. Kendinizi hantal ve beceriksiz hissedebilirsiniz.Eskiden hiç düşünmeden yaptığınız pek çok  aktivitenin aslına oldukça zor olduğunu fark ediyorsunuz. Merdiven çıkmak,yerden ufak bir şeyi alabilmek eskiye göre çok daha zor.Ayaklarınızdaki şişlikler nedeniyle ayakkabı numaranız 2 hatta 3 boy artabilir.Tüm bu değişiklikler sizi hayli sıkıyor olabilir.Ancak bir de şunu düşünün;Annelik bir kadın için ulaşılabilecek en büyük mutluluklardan biridir ve dünyada anne ile yavrusu arasında kurulandan daha kutsal bir bağ yoktur.Kariyer ,ün ve para sahibi pek çok kadın sahip oldukları her şeyi çocukları uğruna bir tarafa koyabilir.Bunun pek çok örneğini çevremizden biliyoruz. Hamilelik süreci ve doğum hiç te kolay değildir ancak kadın vücudu ve beyni bu iş için uygun olarak yaratılmıştır. Babalara ters gelebilir ama ''Kolay olsaydı erkekler doğururdu'' demek pek te yanlış sayılmasa gerek.. :-) Siz de size verilen bu büyük mutluluğun tadını çıkarmaya bakın.Unutmayın dünyada güzel olan her şey zordur...

  Doğum için hazırlıklara yavaş yavaş başlamalısınız.Hangi hastanede doğum yapacağınızı önceden belirlemek önemli bir konudur.Bunu  önce doktorunuzla  sonrada daha önce doğum yapan yakınlarınızla  konuşun. Seçeceğiniz hastanenin donanımına, günün tüm saatlerinde aynı kalitede hizmet alıp alamayacağınıza dikkat edin.doğum ücretlerini, bu ücretlere hangİ hizmetleri içerip hangisini içermediğini detaylı olarak öğrenin .sonuçta yine doktorunuzun fikrini alarak seçiminizi yapın.

   Hastane ücretleri arasındaki çok büyük farklar sizi şaşırtabilir.Otelcilik hizmetlerini bir tarafa bırakırsanız doğum için gerekli malzeme  ve  kaliteli personel  vazgeçilmezidir.bunu sağlamak için de  belli bir sınırın üzerinde bir fiyat belirlemek kaçınılmaz olur. Büyük rekabet dolayısıyla ortaya çıkan çok düşük ücretleri biraz kuşkuyla karşılamak ve altyapıyı iyi araştırmanın uygun olacağını düşünüyoruz.

  Bebeğiniz dış dünyaya uyum sağlama yolunda hızla ilerliyor.Ciltaltı yağ dokusu artmaya başladı.Ağırlığı 1200 gr boyu da yaklaşık 37 cm .


güneşş

30. Hafta.  Geriye 10 haftanız kaldı.ama belki de tahmini doğum tarihinizden önce bebeğinize kavuşacaksınız. Yapılan istatistikler doğumlarının çoğunun    beklenen tarihten önceki son 2 haftada gerçekleştiğini göstermiştir.  30 haftanın tamamlanması  önemli bir  dönüm noktasıdır. Bu haftadan sonra olan erken doğumlarda bebekler sekelsiz yaşama oranı ve  yoğun bakım ünitesinde kalış süreleri açısından daha önce doğan bebeklere göre çok daha şanslıdırlar.Eğer herhangi bir nedenle erken doğum yapma riskiniz varsa bu haftadan sonra doktorunuz da siz de kısmen rahat bir nefes alabilirsiniz.

  Bu haftadan sonra bebek hareketlerini daha sistemli bir şekilde takip etmelisiniz. Her bebeğin hareket etme sıklığı farklıdır.Bu nedenle bebeğinizin hareket etme alışkanlıklarını anlamanız önemlidir.Önerimiz her gün  belli bir saat aralığında karnınız tokken  ve dinleniyorken bebek hareketlerini saymanızdır.Belli bir sürede kaç kez hareket ettiğini aklınızda tutmanız ya da belli sayıda ,örneğin 10 hareketi ne kadar zamanda tamamladığını  saptamanız yeterlidir.

  Bir haftanın sonunda şöyle bir yargıya ulaşabilirsiniz; 'Benim bebeğim kahvaltı sırasında yarım satte 10 -20 kez hareket ediyor'. Ya da, ' Akşam yemeğinden sonra dinlenirken 10 hareketi en fazla 40 dk da tamamlıyor' Bu ifade sizin için bir kıstas olabilir.  Ne şekilde takip ederseniz edin bebek hareketlerinde yarı yarıya olan bir azalma anlamlı kabul edilir.Aynı şartlar altında takip ettiğinizde bebeğinizin her zamankinden daha az hareket etiğini fark ederseniz hareketleri izlemeye devam edin .Her zamankinden iki kat uzun süre izlemenize rağmen bebek hareketlerinin yine az olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza haber vermenizde yarar vardır.Bebek hareketlerinin değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntem de ilk 10 hareketi saymaktır.Sabahtan itibaren bebeğinizin ilk 10 hareketini tamamladığı süreyi kayıt etmektir.

  Siz kendi günlük alışkanlıklarınız ve zorunluluklara göre kendinize uygun yöntemi seçin ama bebeğinizin hareketlerini izlemeyi ihmal etmeyin.Az hareket ettiğini düşündüğünüzde az miktarda şekerli bir şeyler yedikten sonra sol yanınıza yatarak bir saat daha takip edin.Yine az oynadığını düşünürseniz mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzu bilgilendirin.

  Bebeğiniz yaklaşık   1400-1600 gr ağırlığında , boyu da  36-38 cm e yaklaştı. Ultrasonografide solunum hareketlerini izleyebilirsiniz.Bebeğin anne karnında nefes alması söz konusu değildir ancak solunum hareketleri bu dönemde izlenebilir.Bu hareketler bebeğinizin  herhangi bir sıkıntısının olmadığını göstermesi açısından önemlidir


güneşş

Gebelik      Haftası       Boy       Ağırlık

26.            Hafta         30 cm      850 gr
27.            Hafta         31 cm      975 gr
28.            Hafta         32 cm    1100 gr
29.            Hafta       33,5 cm    1260 gr



güneşş

31 Hafta   Bebeğiniz hafta başına en fazla büyüdüğü döneme girdi.Eğer  engelleyen herhangi bir faktör yoksa bebeklerin ağırlığı  30-34 hafta arasında haftada 300 gr dan fazla  artabilir.Bu bebeğinizin sizden alması gereken besin ve oksijen miktarının artması demektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu daha fazla yemeniz gerektiği anlamına gelmez.Tabii ki yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir ama bebeğe giden kan akımını arttırmak daha önemlidir.Bu nedenle rahiminize ve dolayısıyla bebeğinize giden kan akımını arttırmak için istirahate önem vermeniz gerekir.Bu egzersiz ya da yürüyüşü bırakın anlamına gelmez.Ancak gün içinde çok gerekli olmadığı halde uzun süre ayakta durmaktan kaçınmanızda fayda var. 20-30 dk lık kısa sürelerle olsa da sol yanınıza yatarak dinlenmeniz bebeğiniz için en iyisidir.Erken doğum tehlikesi ya da başka bir engel yoksa egzersizlerinize ve yürüyüşlerinizi de aksatmayın

   Karnınızın hızla büyümesi bel ağrılarınızı,ayaklarınızdaki şişmeleri arttırabilir.ayak bileğinin altında kalan bölümde şişme(ödem) normal sayılabilir.Ancak  dizinizin altında bacağınızın ön tarafında normalde cilt altına yakın hissettiğiniz tibia kemiğinin üzerinde fark edeceğiniz şişme (pretibial ödem) önemli olabilir. Beraberinde tansiyon yükselmesi de olduğunda gebeliğin en korkulan komplikasyonlarından biri olan  ''preeklampsi'' nin habercisi olabilir.Böyle bir şişme fark ettiğinizde zaman kaybetmeden tansiyonunuzu ölçtürün ve doktorunuza bilgi verin.

   Preeklampsi halk arasında ''gebelik zehirlenmesi'' ya da ''albumin hastalığı'' olarak bilinen hem anne hem de bebek için hayati tehlike taşıyabilen son derece ciddi bir tablodur. Ödem (şişme) ,yüksek tansiyon( 140/90 mm Hg ve üzeri) ve idrarda normalde bulunmayan albumin adındaki proteinin fazlaca bulunması ile karakterlidir. ,Çok hızlı seyredebilir ve ağır bir tabloya dönüşürse  gebelik haftasına bakılmaksızın doğumu gerçekleştirilmesi gerekir.  Preeklampsi ve sara nöbeti benzeri bir tablonun eklenmesiyle ortaya çıkan  'Eklampsi' hakkında detaylı bilgi

  Bebeğiniz bu haftadan sonra dış dünyaya uyum sağlamakta hayli başarılı olacaktır.Ancak yine de yenidoğan yoğun bakımına ihtiyaç duyar.


güneşş

32 Hafta   Doğuma oldukça az bir zaman kaldı.ama sizin de sabrınız azaldı değil mi? Her ne kadar doğumdan az ya da çok korkuyor olsanız da   hem bebeğinize bir an önce kavuşmak hem de alışık olmadığınız ağırlığınızın getirdiği zorluklardan kurtulmak için bir an önce doğumun gerçekleşmesini istiyor olmalısınız. Bu dönemde geceleri uyumakta çektiğiniz zorluk oldukça rahatsız edici olabilir.Sürekli yorgun, ağır ve hantal hissetmeniz moralinizi bozuyor olabilir. Daha kaliteli bir uyku iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.Bunun için akşam saatlerinde yürüyüş yapmak,akşam daha hafif bir öğün tüketmek,ılık bir duş almak ve yatmadan önce ıhlamur,ya da benzeri bir bitki çayı içmek faydalı olabilir.Gün içinde fazla uyumak ta gece uykunuzu zorlaştırabilir. Yatış pozisyonu da önemlidir.Bebeğinizi için en iyi pozisyonun  sol yanınıza yatmak olduğunu söylemiştik.Bu pozisyonda yatarken belinizin arkasına bir yastık yerleştirmeniz,yan yatarken üstte kalan bacağınızı hafif karnınıza
Doğru çekip dizinizin altına da ufak bir yastık koyarsanız daha rahat   uykuya dalmanıza ve sabah daha zinde kalkmanıza yardımcı olabilir. Gereğinden fazla kilo aldıysanız uykuyla ilgili şikayetlerinizin daha fazla olduğunu da belirtmek gerekir.

   Çalışan annelerin bu haftada kanuni doğum öncesi izine ayrılabilirsiniz.Bugünkü uygulamada 32 haftanın bitiminde isterseniz izin kullanabilirsiniz.Ancak sizin isteğiniz doğrultusunda doktor da uygun görürse 37. haftaya dek çalışabilirsiniz.Bu durumda kullanmadığınız 5 haftalık izninizi doğum sonrası döneme aktarabilirsiniz.Doğum sonrası izin de hastaneden taburcu olduğunuz günden itibaren 6 haftadır.

   Bu dönemde doktorunuza doğumla ilgili merak ettiğiniz konuları paylaşmanızda fayda var.Doğum şekliniz  büyük olasılıkla henüz netleşmemiştir.Eğer ilk gebeliğiniz ise genelde hastamızı 37-38 haftalar arasında muayene ederek pelvis kemiğinin yapısını değerlendiririz.Bu muayenede bebeğin doğum kanalına girişi,kemik yapının (halk arasında çatı olarak isimlendirilen pelvis kemiğinin) normal doğum için uygun olup olmadığı konusunda fikir sahibi oluruz.İlerleyen haftalarda tekrar vajınal muayene olmanız gerekebilir.

   Doğumla ilgili merak ettiğiniz her detayı ,aklınıza takılan her şeyi doktorunuzla paylaşın.Size anlatılan doğum hikayelerini de pek ciddiye almayın.

   Bebeğinizin artık rötuşları tamamlanıyor diyebiliriz.Kilo artışı,ciltaltı yağ dokusu ve böbrek bölgesinde bulunan kahverengi yağ dokusun artışı ve akciğerde surfaktan maddesinin  artışı gibi doğum sonrası bebeğinizin yeni ortama uyum sağlaması için önemli gelişmeler de devam ediyorağırlığı 1800-2000 gr aulaştı.Boyu da  yaklaşık 38-40 cm

güneşş

33. Hafta   Hazırlıklarınız büyük ölçüde tamamladı.Doğum yapacağınız hastaneyi artık seçmiş olmalısınız.aile içindeki heyecan ve yoldaki misafir için özlem giderek artıyor.bütün bunlar da sizin üzerinizdeki stresi arttırıyor .Doğum yapmak, anne olmak bir kadının hayatındaki en önemli olaylardan biri,belki de en önemlisidir. Hamilelik ve doğum  yıpratıcı ve zor bir süreçtir.Gebelik sırasında tüm metabolizmanız ve nerdeysa anatomik yapınız değişti ve buna uyum sağlamayı başardınız

   Doğum eylemi sırasında yaşayacaklarınızın sizi az ya da çok ürkütmesi doğaldır. Ancak kadın vücudu ve beyni bu ağır yükü kaldırabilecek şekilde gelişmiştir.binyıllar boyu kadınlar hemen hiç destek almadan doğum yapmayı başarmışlardır. En yakınınızı düşünün.Anneniz sizi belki de hiç doktora gitmeden ,büyük olasılıkla da hiç ultrasonografiye girmeden doğurmuştur. Bugün ulaşılan teknik imkanlar ve sağlık hizmetlerinin düzeyi sizin için doğumu olabildiğince kolaylaştırmaktadır
   Doğum sancılarının epidural analjezi ile azaltılması ve sezeryan risklerinin minimale indirilmesi günümüzde doğuma yardım konusunda son derece önemli hizmetlerdir.Doktorunuza doğumla ilgili merak ettiğiniz,aklınıza takılan her detayı sorun. Kendinizi doğuma bedenen olduğu kadar psikolojik olarak ta hazırlamalısınız. Doğumun hangi aşamasında nelerle karşılaşacabileceğinizi , doğum ekibinin sizden yapmanızı isteyebileceklerini iyi bilmeniz bunda faydalı olacaktır.
                                         

   Bebeğiniz artık neredeyse dış dünyaya hazır.Bundan sonraki dönemde ciltaltı yağ dokusunda artış, akciğerde surfaktan maddesinin  birikimi  ve organ fonksiyonlarının olgunlaşması en önemli gelişmeler olacak .Bu hafta bebeğinizin  ağırlığı   2000 gr civarında...




güneşş

34.Hafta   Kendinizi çok ağırlaşmış hissediyor olabilirsiniz.Uyku zorluğu,ayaklarınızda şişlikler,kaburgalarınızın altında batma hissi,mide yanması ,bel ağrıları ve kramplar yüzünden hayli rahatsız olabilirsiniz ama bu şikayetlerin bir kısmı yakında azalacak.Özellikle ilk gebelikte ortalama   36. haftada  bebeğin önde gelen kısmı (Gebeliklerin %97 sinde baş) pelvis kemiğinin gerçek pelvis olarak isimlendirilen alt kısmına girer.Böylece rahimin  karın üst kısmına  yaptığı bası bir ölçüde de olsa azalır.Bu mide yanmalarının ve batma hissinin azalmasını sağlayabilir. Bu durumda genelde büyükler de ''Bebek aşağıya inmiş'' şeklinde yorum yapmadan duramazlar.:-)

   Bu haftada doğum eylemi sırasında yanınızda bulunmasını istediğiniz bir kişiyi (doğum partnerinizi) belirlemenizde fayda var.Bu kişi eşiniz,bir akrabanız ya da arkadaşınız olabilir.Önemli olan size iyi destek olacağına inandığınız,doğum ekibiyle iletişimi iyi olacak, soğukkanlılığını kaybetmeyecek birisi olmasıdır.Bazı ülkelerde ebeler doğum öncesi dönemde hastayı ve partnerini birlikte görerek eğitim verirler. Gerçekten de doğum sırasında kapıda bekleyenlerin çokluğu ve doğum ekibine gereksiz müdahaleleri işleri kolaylaştırmaz tam tersine zora sokar. Doğum anına kadar , ya da doğum sırasında da yanınızda olacak kişinin yukarıda belirttiğimiz özellikler sahip biri olması  ise herkes için en doğrusudur.

   Bebeğinizin ağırlığı   bu hafta  2000 gr ı aştı. Boyu da 41-42 cm kadar oldu


güneşş

35.Hafta   Doğum öncesi son aya girdiniz.Artık çevrenizdeki hemen her şey  doğuma odaklanmış durumda.Eşiniz,aile büyükleri ,arkadaşlarınız ,yakın uzak akrabalarınız sizi merak ediyor,telefonlarınız eskisine göre çok sık çalıyor olabilir. Mutlaka iyi niyetlerle yapılan bu hareketlerin çoğu kez yarardan çok zarar getirdiğini unutmayın. Her doğum bir diğerinden  farklıdır. Size anlatılan doğum hikayelerini masal dinlermişçesine dinleyin.Çünkü çoğu kez yaşayan kişinin psikolojisi,aradan geçen zaman ve belki pek çok diğer faktör hikayelerin gerçekle olan ilişkisini zayıflatır.Doğumla ilgili hala aklınıza takılanlar varsa doktorunuzla  bir kez daha konuşun

   Bebeğinizin ultrasonografideki görünüşü oldukça değişti.Çoğu kez artık monitöre sığmadığından görüntüleri değerlendirmekte zorlanabilirsiniz ancak eğer pozisyonu uygunsa bebeğinizin önceden kemikli ,hatta iskelete benzer durumdaki yüzünün oldukça değiştiğini ,yanaklarının tombullaştığını,dudaklarının belirgin hal aldığını fark edebilirsiniz.Artık doğuma hazır olan bebeğinizin ağırlığı 2400-2600 gr ,boyu da 42-44 cm kadar


güneşş

Gebelik     Haftası        Boy          Ağırlık

31.           Hafta          36,5 cm      1585 gr
32.           Hafta             38 cm      1750 gr
33.           Hafta             39 cm      2000 gr
34.           Hafta             40 cm      2080 gr
35.           Hafta             42 cm      2250 gr

güneşş

36.Hafta    Bu haftadan sonra gerçekleşen doğumlar artık erken doğum sayılmamaktadır. Eğer ağrılarınız başlarsa  durdurmak için herhangi bir  işlem yapılmaz ve yalnızca takip edilir. Bunu dışında özellikle ilk gebeliklerde çoğu hastada bebeğin önde gelen kısmı doğum kanalı içinde aşağı doğru ilerlediğinden (pelvise girdiğinden) karın üst kısmında mide ve kaburgalarınız üzerindeki baskı azalır.Siz de karın üst kısmının kısmen boşaldığını hissedebilirsiniz. Anca bu kez de mesane üzerindeki baskı arttığından özellikle geceleri sık idrar çıkarma ve uykusuzluk daha belirgin hale gelecektir. Az kaldı ,sabredin demek mümkün ama doğum sonrası geceleri deliksiz uykular çok mümkün değil.Bu yüzden belki de gebeliğin son  dönemindeki bu uykusuz geceleri  doğum sonrası için bir antreman olarak kabul edebiliriz.
    Bebeğiniz artık dış dünyaya tamamen hazır.Bundan sonra ciltaltında yağ dokusu birikimi artar hatları yuvarlaklaşır,yanakları daha belirgin hal alır


güneşş

37.Hafta   Bu haftada doktorunuz size vajinal muayene yapmayı uygun bulabilir.Bu muayenede pelvis kemiğinin yapısı değerlendirilir.Bebeğin doğum kanalı içinde bulunduğu yere göre doğumunuzun başlayabileceği zaman hakkında her zaman olmasa da fikir edinebilir. Eğer varsa ,doğum kanalında bebeğinizi etkileyebilecek bir enfeksiyonun saptanması ve tedavisi için de uygun bir zamandır.Doktorunuz vajinal kültür almayı tercih edebilir ve gerekirse bu testin sonucuna göre size tedavi verebilir.
   Normal doğumun mümkün olup olmadığı ,sezeryan gerekliliği bu muayene sonrası ortaya çıkabilir. Ancak belirtmek gerekir ki kesin bir yorum yapmak her zaman mümkün değildir.Size rahat bir normal doğum yapacağınız söylenebilir.Bu pelvis kemiğinin ve rahim ağzının uygunluğu konusunda yapılan bir yorumdur. Ancak doğum eylemi sırasında ortaya çıkabilecek pek çok faktör sezeryan uygulamasını gerektirebilir.Bebeğin kalp atışlarında ortaya çıkabilecek sorunlar,göbek kordonuyla ilgili problemler tamamen normal seyreden bir doğum eyleminde sezeryan gerekliliğini  ortaya çıkabilir. Yani pelvis kemiğinin uygun olması normal doğum için olmazsa olmaz bir koşuldur ancak tek başına yeterli değildir
   Bu haftada doğum yapmanız tamamen normaldir.Hamileliklerin bir bölümü bu haftada sonlanır ve bebekler açısından herhangi bir sorun ortaya çıkmaz

güneşş

38.Hafta   Bu son haftalarda bebeğinizin ağırlığı artmaya devam eder.Bu daha çok yağ depolama şeklinde olur.Genelde erkek bebeklerin kilo artışı biraz daha belirgin olur.  Bebeğiniz artık dışarıda sorunsuz olarak yaşayabilecek duruma geldi .Bu nedenle içeride herhangi bir sıkıntısı olmadığından emin olmak gerekir.Bu nedenle uygulamalarda farklılıklar olsa da doktorunuz her hafta NST(nonstres test)uygulaması isteyebilir. NST bebeğin kalp atışlarının ve rahim kasılmalarının izlendiği ve kaydedildiği bir işlemdir.Yaklaşık 20 dk boyunca belinize bağlanan kemerlerle bebeğinizin kalp atışları ve rahim kasılmalarınız  algılanır ve kaydedilir.Aynı zamanda bebek hareketlerini hissettiğinizde elinizdeki bir düğmeye  basmanız gerekir.Bebek hareketlerinin kalp atışlarıyla ilişkisi bebeğinizin plasentadan yeterince besin ve oksijen aldığını gösterebilir. Eğer NST sonucu iyi ise bebeğinizin bir sıkıntısı olmadığı hemen hemen kesinlikle söylenebilir.Ancak bazen bu sonuca ulaşabilmek için NST süresinin uzatılması veya testin tekrarlanması gerekebilir.

güneşş

39-40.Haftalar   Bu son iki hafta oldukça stresli ve zor geçebilir. Kendinizi çok ağır,hantal ve yorgun hissedebilirsiniz.Gecelerin uykusuz geçmesi yorgunluğunuzu arttırabilir.Arkadaşlarınıa ,yakınlarınız sizi merak ettiklerinden sık sık arayıp ''Daha doğurmadın mı?'' diye takılabilirler. Hazırlıklarınızı tamamladınız.Kendinizi doğuma hazırlamaya çalışıyorsunuz. Yaşayacaklarınız sizi korkutuyor olabilir. Bilinmeyenden korkmanız kadar doğal bir şey yoktur. Ancak korkularımızın büyük bir kısmını da kendimiz yaratır ve büyütürüz.Bunu önlemek için herkesin doğum hikayesini dinlemeyin.Dinleseniz bile anlatılanlarda ciddi bir yanılma payı olduğunu kabul edin.En doğrusu aklınıza takılan her şeyi doktorunuza detaylarıyla sorun. Unutmayın ki doğum  binlerce yıldır  yaşanan bir olgudur ve kadınların çok büyük bölümü  bunu tek başlarına bile başarabilecek güçtedir. Bugün çaresi yok sanılan ve üzerine mistik anlamlar yüklenen doğum sancılarını bile durdurabilme şansımız var.Modern tıbbın tüm olanakları hem anne hem de bebeğin sağlığı için seferber ve ülkemizde pek çok sağlık merkezi bu olanakların tümüne sahip.
   Doğum bir kadının hayatındaki en özel olaydır.Bunu başaracak olan sizsiniz ve bu gücü kendinizde hissetmelisiniz. Bu doktorunuz ve doğum ekibi yardımıya başaramıyacağınız bir şey değil,bunu unutmayın. Doktorunuza güvenin ve onunla elinizden geldiğince işbirliği yapın.
             
                                  Anneliğiniz şimdiden kutlu olsun....

ღ♥ღคşкเ๓ςเ๓ღ♥ღ

 :opucuk: canım benim sagol paylasımın için ya cok güzel yaaaa ben aslında yazacaktım araya girmeyeyim dedim  :ehi:  :ehi:  şimdi yazabilirim  :k06: :k06:  :love9: :love9: :-* :opucuk:

:amin:"Lα iℓαнє iℓℓα єηтє ѕüвнαηєкє iηηi кüηтü мiηєz zαℓiмiуη"  
мαşαℓℓαн A.E.OLUN.               [/url