Sebzeli lazanya tarifi (resimli)

Başlatan hüzünden_gelme, 09 Ocak , 2011, 21:13:50

« önceki - sonraki »

hüzünden_gelme



Beşamel sos için malzemeler:
- 50 gr tereyağ / margarin
- Yarım su bardağı un
- 4 su bardağı az yağlı süt
- Bir tutam karabiber, varsa muskat rendesi
- Yarım küp tavuk bulyon

Eklenecek sebzelerin malzemesi:
- Renkli dolmalık biberler, havuç, kabak, patlıcan, taze soğan, mantar, sarımsak.... (Sevdiğiniz tüm sebzeler olabilir.)

Diğer malzemeler:
- 1 paket lazanya (500 gr)
- 1 su bardağı az yağlı kaşar peyniri rendesi (200 gr) (Parmesan veya istediğiniz bir çeşit peynir olabilir.)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ

Beşamel sosun hazırlanması:
Orta boy bir tencereye yağı koyun.  Yağ eriyince, içine unu ekleyin ve bir süre karıştırın. Ardından içine  yavaş yavaş sütü ekleyin. Bu arada sürekli karıştırmaya devam edin.  Karabiberi ve muskat rendesini de ekleyin. Kıvamı koyulaşıncaya kadar  pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel sosunu soğuması için bir kenara  bırakın. Kullanıncaya kadar arada bir karıştırın ki, üzeri kabuk  bağlamasın.

Sebzelerin hazırlanması:
Tüm sebzeleri tavla zarı büyüklüğünde  doğrayın. Eğer hepsini aynı biçimde keserseniz, lazanyanın içinde daha  hoş duracaktır.  Sarımsakları daha ince doğrayın. Tavaya sıvıyağ, tuz,  karabiber, kırmızı biber koyup, sebzeleri de ekleyin. Sebzeler  yumuşayıncaya kadar birkaç dakika kavurun. Aynı şeyi, 200 derece fırında  da yapabilirsiniz. Pişirme süresi tamamen arzunuza göre değişebilir:  Eğer sebzeleri diri seviyorsanız az süre, eğer daha püremsi seviyorsanız  daha fazla süre pişirin.
Lazanyaları, içine biraz tuz eklediğiniz kaynar suda makarna haşlarmış  gibi  5 dakika haşlayın. (Ardından buzlu suda şoklamanız tavsiye  ediliyor.) Kurumaları için mutfak havlusunun üzerine serin.
Lazanyayı yapacağınız borcamın dibini sıvı yağ ile yağlayın. İnce bir  tabaka beşamel sosu sürün. Üzerine bir katman lazanya serin. Bir kat  daha beşamel sürün. Üzerine sebzelerin bir kısmını ve bir miktar peynir  rendesi ekleyin. Elinizdeki malzeme bitene kadar bu şekilde katlar  oluşturun. En üste sebze koymayın, sebzeler aralarda olsun. En üste  beşamel sürüp, kalan peynirleri serpebilirsiniz. Borcamı folyo ile  kaplayın.
İsterseniz lazanyayı birkaç gün sonra pişirmek üzere buzdolabına  koyabilirsiniz.  Pişireceğiniz zaman oda sıcaklığına gelmesi için 1 saat  önceden bızdolabından çıkarın.  170 derece fırında 50 dakika pişirin.   Folyoyu çıkarın ve üstü kızarıncaya kadar, birkaç dakika daha fırında  tutun. Dilimlemeden önce mutlaka 15 dakika bekleyin ki, hem dağılmasın,  hem hamur olmasın.Afiyet olsun...










Alıntı

derbeder

seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!