Farklı kültürlerden en sağlıklı sandviçler

Başlatan hüzünden_gelme, 29 Aralık , 2010, 19:36:51

« önceki - sonraki »

hüzünden_gelme

Akdeniz usulü humuslu dürüm



Düşük karbonhidratlı çılgınlık artık çok ünlü ve içinde bulunduğumuz trendin son noktası gibi görünüyor. Hazır dürümler hemen hemen içinde her şeyi tutabilecek kadar dayanıklı (tarifte de görüldüğü gibi içeriğinde üç porsiyon sebze mevcut). Dahası tam tahıllı dürümler sayesinde parça başına altı gram lif almış oluyorsunuz.

  1 adet 23 cm'lik ıspanaklı pita
60 gr közlenmiş kırmızı biberli humus
120 gr yeşil kabak şeritleri, boyuna kesilmiş
1 yemek kaşığı siyah veya yeşil zeytin, doğranmış
60 gr havuç, rendelenmiş
4 tane domates dilimi, ince doğranmış
120 gr az yağlı kaşar, rendelenmiş
120 gr yeşil salata, ince kıyılmış

                         
Nasıl yapacaksınız?
Dürümün üçte birine humus sürün. Kabak, zeytin, havuç, domates, peynir  ve salatayı dürümün ortasına yerleştirin. Dürümü alttan başlayarak  ortaya kadar sarın. Sonra iki yanından içeri kıvırıp geri kalan yarıyı  da düzgünce sarın. Açılı bir biçimde ikiye kesin.



İki kişilik. Servis basına 237 kalori, 11 gr yağ (4gr'ı doymuş), 25gr  karbonhidrat, 520 mg sodyum, 3,5 gr lif, 13 gr protein.
                   


                         Sebzeli naan


Hindistan başta olmak üzere Afganistan ve Pakistan mutfağının bir parçası olan kalın ve lezzetli naan genelde köri veya acı sos ile tercih edilirdi. Ancak artık sandviç olarak veya çeşitli soslara bandırarak yemek de mümkün. Geleneksel olarak çamur veya kilden yapılmış fırınlarda pişirilen pita benzeri ve yumuşacık naan, malzemeleri güzelce toparlıyor. Kısaca korkmadan istediğiniz kadar çeşidi içine doldurmanız mümkün. Mesela tıpkı şimdi vereceğimiz tarifteki gibi naanın içine kamyon dolusu humus doldurduktan sonra üzerini karabiber ve karnabaharla kapatabilirsiniz. Naan'ı marketlerde bulamayacağınız için fırınlarda satılan tırnak pideyi kullanabilirsiniz.

960 gr karnabahar
2 adet yeşilbiber, boydan dörde bölünmüş
1 adet kırmızı soğan, dörde bölünmüş
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 4 adet naan
8 yemek kaşığı humus
8 yemek kaşığı acı Hint turşusu
1 orta boy domates, doğranmış                     


                         Nasıl yapacaksınız?
Fırını önceden 175 dereceye ayarlayın. Turşu, biber ve soğanı zeytinyağı, tuz ve karabiber ile ezin. Pişirme kâğıdının üzerine tek katmanı yerleştirip folyo ile üzerini kapatın. 20-25 dakika kızarana kadar fırında ısıtın. Sebzeleri servis tabağına transfer edip soğumaya bırakın. Daha sonra kabaca doğrayın.

  Bütün naanlann her iki tarafına fırçayla zeytinyağı sürün. Her bir parçaya iki yemek kaşığı humus ve iki yemek kaşığı turşuyu dağıtın. Naanları ikiye bölün. Sebzeleri dört eşit porsiyona ayırarak dört tane naanın yüzeyine yerleştirin. Sandviçlerin üzerine domatesleri koyup arta kalan naanlarla üzerini kapayın. Orta ateşte büyük bir tavayı ısıtıp sandviçleri sırayla koyun; daha ufak bir tavayla da üzerlerine bastırın. Her bir yüzünü üç dakika ısıtın. Naanları ikiye bölüp sıcakken servis yapın.



  Dört kişilik. Servis başına: 391 kalori, 14gr yağ (2,5 gr'ı doymuş), 58 gr karbonhidrat, 466 mg sodyum, 8 gr lif, 11 gr protein.
Peynir ve tonlu halkalar

Normal bir dilime göre daha az şeker barındırdığından öğlen yenilen beyaz ekmeğin etkisinin tersine pita, kan şekerini arttırmadan (ve akşamüstü ani bir düşüş yaratmadan) vücudunun karbonhidrat arayışını tatmin eder. Tam tahıllı ekmek markalarını araştırıp fındık fıstık gibi tatlarla zenginleştirilmiş olanları tercih ederseniz, midenizi de sağlam tutmuş olursunuz.

  180 gr ton balığı, yağı süzülmüş
120 gr kereviz
60 gr soğan, doğranmış
2 yemek kaşığı light labne peyniri
60 gr salata sosu
3 yemek kaşığı humus
1 yemek kaşığı fesleğen, doğranmış
1 adet limon, sıkılmış
6 adet 15 cm'lik delikli ufak pita

Nasıl yapacaksınız?
Büyük bir kâsede ton balığı, kereviz, fesleğen ve limonu karıştırın. Pitanın tek tarafına zeytinyağı sürün. Tavaya veya ızgaraya zeytinyağlı kısımlar altta kalacak şekilde yerleştirin, 30 saniye ile bir dakika arası ısıtın. Ilık pitaları tavadan alıp ikiye bölün. İçlerini açıp ton balığını ilave edin.




 
Altı kişilik. Servis basına 241 kalori, 4 gr yağ (1gr'ı doymuş), 37gr karbonhidrat, 570 mg sodyum, 2 gr lif, 14 gr protein.

Yumurta ve sosisli lavaş


Pita ve tortillanın aşk çocuğu olarak adlandırılan, Ermeni asıllı lavaş ekmeği son derece ince ve yumuşaktır. Farklı şekillerde katlanabilen bu ekmek sandviç ve aperatif anlayışını değiştirdi. (Lavaşın içine sardığınız ince dilimlenmiş salatalık ve az yağlı krem peynir ile kendinize hızlı ve lezzetli bir aperatif hazırlayabilirsiniz.) Şimdi ise sabah için hazırlaması kolay bir önerimiz var.

  1 yumurta
60 gr az yağlı peynir karışımı, rendelenmiş
2 parça hindi sosisi, pişmiş ve doğranmış
120 gr mantar, doğranmış
1 adet 15 cm'lik lavaş
Acı sos
İsteğe bağlı baharat

Nasıl yapacaksınız?
Bir kâsede yumurta, peynir, tuz ve karabiberi karıştırın. Hızlı hızlı çırpıp kenara bırakın. Tavaya çok az yağ dökün. Sosis ve mantarı dört dakika kadar hafifçe kızartın. Tavaya yumurta karışımını ilave edin; yumuşayana kadar (yaklaşık üç, dört dakika) karıştırın. Lavaşın içine karışımı dökün. Tatlandırmak için acı sos, isterseniz baharat ilave edebilirsiniz.



İki kişilik. Servis başına 297 kalori, 10.5 gr yağ (4.5 gramı doymuş), 29 gr karbonhidrat, 613 mg sodyum, 1.5 gr lif, 21 gr protein.


Alıntıdır!


fıstık

AYYYYY SANDİVİÇ DEMEYİN BANA YAAAAAAAAA :cildir:

DÜN DIŞARIDA YİYELİM DEDİK EŞİM PİZZA YİYELİM DEDİ

BENDE SEN YE BEN TON BALIKLI SANDİVİÇ YİCEM DEDİM

KONSERVEYİ TAMAMEN EKMEĞİN İÇİNE BOŞALTMIŞLAR

EKMEK YAĞI EMMİŞ VICIK VICIK MARULLAR YAĞ TURŞULAR BİDE ÜSTÜNE MAYONEZ :igrenc:

EŞİMİN PİZZASINDAN TIRTIKLANMASAM AÇ KALACAKTIM


derbeder

dürüm sandvic filan severim, ama vejeteryan olanlari daha cok severim  ;D

lavaslarin arasina koyacaksin beyaz peynir maydonoz tere ve yesil sogan, basacaksin tuzu uzerine  :hungry: ya da yumurta salatali durum, patates salatali durum...hepsi yaz icin hafif yemekler ve cok lezzetli oluyor.
seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!

Balböceği

Alıntı yapılan: ye$iL elma - 02 Mart , 2011, 16:45:19
dürüm sandvic filan severim, ama vejeteryan olanlari daha cok severim  ;D

lavaslarin arasina koyacaksin beyaz peynir maydonoz tere ve yesil sogan, basacaksin tuzu uzerine  :hungry: ya da yumurta salatali durum, patates salatali durum...hepsi yaz icin hafif yemekler ve cok lezzetli oluyor.

aynen bende oyle seviyorum  :sunny: