2010 Eylül-Ekim-Kasım Anneleri ve Bebekleri

Başlatan °o.O євяυ O.o°, 27 Aralık , 2010, 16:39:48

« önceki - sonraki »

❤ÜmmÜ♥EyMeN❤

 :flowers: :flowers: :flowers:
saol canm benm arada böyle yazın ne werdiginizi eymen 6 aylık oldu daha yeni sade muzla elma werdim...
akşama deniyim şu patates çorbasını....

eymenin dişi daha çıkmadı ama fırçaya gerek yok :k06:

aldım bebedorun kaşıgını plastik...

hmmmm böyle böyle ögrencez...


❤ հმzεlἶო ❤

rica ederim
kesin meyve yada tatli verme derim
eti cici bebe vermistim simdi hapur hupur yedigi sebzeyi daha zor yiyo uyanik  :cildir:
  :nazar: :nazar: :love9: :love9:

❤ÜmmÜ♥EyMeN❤

dogru söylüyosun iyi oldu ögrendigim cnm thanks...
bu arada adım büşra :)

❤ հმzεlἶო ❤

  :nazar: :nazar: :love9: :love9:

н∂vv∂ ツ

çiğdemcim çok saol canım
bende sebzeden başlamak istiyorum
meyveden sonra sebze yemiyormuş bazı bebekler duymuştum bunu
ne ukalalığı lütfen paylaşın herşeyi  :aferin:
patatesli pirinçli mamayı yapcam şimdi  :D


Uploaded with ImageShack.us

❤ÜmmÜ♥EyMeN❤


н∂vv∂ ツ



Uploaded with ImageShack.us

❤ÜmmÜ♥EyMeN❤

YOĞURT (60 Kal , 3 gr. Protein):

100 cc süt
1 çay kaşığı yoğurt mayası

Hazırlanışı : Süt kaynatılır, 36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir.1 çay kaşığı yoğurt -maya olarak- eklenir. Üstü örtülür, oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir

MUHALLEBİ 4 ay-1 yaş arası

100 cc su (1 çay bardağı)
5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
3 ölçek formül mama

Hazırlanışirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir. Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir. Ilık kıvamda yedirilir.

MUHALLEBİ(100 Kal, 6.7 gr. Protein):1 yaş ve üzeri

(1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı
100 cc süt
5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı)

HAZIRLANIŞ : Soğuk süt temiz bir kaba konur. 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir.

NOT: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir. Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir.

Not: Çocuklara TUZ eklenmesi 12.aydan sonra çok az olarak yapılmalıdır.

SEBZE ÇORBASI (260 Kal, 3 gr. protein )

(2 Porsiyon)
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

SEBZE EZME (28 Kal, 1gr protein)

75 gr. Havuç ezme veya suyu
75 gr. domates ezme veya suyu

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI (225 Kal, 5gr protein):

(1 porsiyon)
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir...

SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr. protein)

(1 porsiyon)
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.

Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir. Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

TARHANA ÇORBASI (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)

Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

MERCİMEK ÇORBASI (200 Kal, 3gr protein)

(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)

(2 porsiyon)
30 gr. (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan

HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

IZGARA KÖFTE (70Kal, 6gr protein)

(1 porsiyon)
30 gr. yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
çok az ekmek içi
çok az maydanoz

HAZIRLANIŞI: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslatılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir.

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..


Beslenmede yaşam boyu belirleyici bir dönem
2-5 yaş arası çocukların beslenmesi

Bu yaş grubundaki çocukların çoğu için yemek yemek, hayatın koşmak, zıplamak, oynamak gibi zevkleri yanında sanki bir tür zaman kaybıdır. Yemek zamanı geldiğinde, onları sofraya oturtmak bile başlı başına sorun olabilmekte. Sağlıklı bir yemek alışkanlığı/disiplini kazandırabilmek, çocuğun tüm hayatını olumlu yönde etkileyecektir, ve biraz ciddiye alınmalıdır.

Sağlıklı yemek alışkanlığı
Çocuğun sağlıklı yemek alışkanlığı kazanabilmesi için, ailenin sağlıklı yemek alışkanlığı olmalıdır. Yemekler, tüm ailenin- en azından o anda evde olanların biraraya geldiği, bir seremoni, sohbet havası içinde olmalıdır, ki, çocuk da o ortamın içinde olmak istesin. 2 yaşından itibaren, çocuğunuz, sofradaki yerini almalıdır. 3 öğün uygun yemek ve 2 ara öğün, sağlıklı beslenmeiçin yeterlidir.

Yine bu yaştan itibaren, çocuk kendi yemeğini kendi yemesi yönünde cesaretlendirilmelidir. 3 yaşına gelmiş çocuk, artık nerdeyse tamamen kendi yemeğini yeme yeteneğini kazanmıştır. Bu yaşta çocuğa, yemek yedirmek değil, yemek konusunda öneriler gereklidir; "yemek yerken konuşma", " küçük lokmalar al" gibi. Yine de, 3 yaşında çocuk, yemek yerken tek başına bırakılmamalı, özellikle fındık, şeker, çiğ sebze-meyve vb gıdaları yerken gözlem altında tutulmalıdır, tatsız kazalarla karşılaşabilirsiniz.

Aileyle birlikte yemek yemek
Gıda allerjisi olmayan 2 yaşında bir çocuk, sofraya oturup, herkesle birlikte yemeğini yemelidir. Bu durumda, çocuk, çevresinde gördüğünü uygulayacak, siz ne yapıyorsanız onu yapacaktır. Siz su içiyorsanız o da içecek, siz çorbayı bırakıp, kimi sebzeleri yemiyorsanız, o da benzer tercihlerde bulunacaktır. Çocuğa yemek alışkanlığı kazandırmak, aynı zamanda siz anne-babaların da yemek alışkanlıklarını gözden geçirmesini gerektirmektedir. Biz hekimler, günlük işimiz sırasında, en çok "yemeyen çocuk" yakınmasıyla karşılaşırız, ve biraz soruşturunca, yemeyen çocuğun, "yemeyen aile"nin ürünü olduğunu görürüz. En azından çocuğunuzun iyiliği için, bu arada, yemek düzeninizi organize etmeye çalışın. İşte, sağlıklı beslenme ve beslenme alışkanlığı için yapabileceklerimiz:

Sağlıklı gıda maddeleri satın almak, sebze ve meyve çeşitleri, değişik tahıllar, baklagiller. çocuğun, yemek seçimini, sizin sağladığınız gıdalardan yapmasını sağlamak, düzenli yemek ve ara öğün saatleri belirlemek, her sabah düzenli kahvaltıya oturmak, şekerli içeceklerden ve yağlı ara öğünlerden kaçınmak, zira bu tür gıdaların kendi sağlıksız olmakla kalmıyor, sağlıklı gıdaları yiyecek "yer" kalmıyor. fazla tuzdan kaçınmak; 1 yaşına kadar yemeklere hiç tuz katılmamalı, ancak biz hekimler "doktor bey, sebze maması çok tatsız, biraz tuz atınca daha severek yiyor" diyerek, 6-7. ayda bebeklerimizi tuza alıştırıyoruz. yüksek kalorili meyvalı ve kolalı içecekler yerine çocuklara su içirmek, sofrada ailece su içmek kafeinli gıda ve içeceklerden kaçınmak-çikolata gibi yemek saatlerinde ailece sofraya oturmak

3-5 yaş çocuklarında, her öğünde aynı yemeği istemek, yada reddetmek yaygın bir davranış biçimidir. Çocuğun ne yediğini, her öğünde ayrı ayrı hesap yaparak ona baskı uygulamak yerine, ona sürekli uygun gıdalardan oluşan bir menü sunarak, genelde sağlıklı beslenmesini sağlayabiliriz. Porsiyonları küçük tutmak, onda bitirme isteği uyandıracaktır. Biraz büyüdükten sonra, çocuğu yemek işine alışveriş aşamasından katarak, yemeğin hazırlanışında , sofranın kurulmasında ondan yardım isteyerek daha iyi sonuç alabiliriz. Ona sunulan farklı tatları bir lokma bile almadfan reddetse de, umudunuz kırılmasın. Bebeklikten itibaren, yeni bir gıda verirken allerjik bir tepki olup olmadığına dikkat edin, döküntü, nefes alma güçlüğü gibi belirtiler oluşursa, hemen doktorunuzu arayın.

Ev dışında sağlıklı beslenme

2-5 yaş arası çocuk, değişik nedenlerle sık sık ev dışında yemek yiyebilir. Dışarda ya da başka evlerde yenen "sağlıksız" yemekler, ne yazık ki, çocukların daha çok hoşuna gider. Önemli olan, çocuğun bunun "kırkyılda bir" olacağının bilincinde olması.

Okulda ya da kreşde çocuğunuz düzenli olarak yemek yiyorsa, her bir öğünde ne verildiğiyle ayrıntılı olarak ilgilenin, öğrenin. Yemekleri uygun bulmuyorsanız müdahale etmekten çekinmeyin. Gerekirse, diğer anne-babalarla görüşerek, daha sonuç alıcı girişimlerde bulunabilirsiniz. Eminiz ki, bilinçli anne baba, çocuklarının sağlıklı beslenmesi için elinden geleni yapacaktır

❤ÜmmÜ♥EyMeN❤

6 _ 9 AY BESLENME
Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.

Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal,mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.
Meyvelerin Hazırlanması:

Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.

Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.

Portakal: Yıkanır, soyulur, sıkılarak suyu verilir.

Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.

Sebze püresi hazırlanması:

Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanılabilir.

Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda(iki fincan)su ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır.Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir.

İkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).

Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. İki çay kaşığı irmik ilave edilir. İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.

Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir.

Üç hafta sonra şu şekilde hazırlayabilirsiniz;

Patates yarım küçük
Havuç yarım küçük
Pirinç silme bir tatlı kaşığı
Yağ silme bir tatlı kaşığı
Su 2 su bardağı
Hazırlanışı:

Sebzeler ve pirinç iyice yıkanır.

Sebzelerin kabukları soyulur, küçük parçalar halinde (küp şeklinde) doğranır. Küçük bir tencere (tercihen çelik) içine su konur. Diğer tüm malzemeler ilave edilir.Tencerenin ağzı iyice kapatılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.

1-2 hafta sonra püreye 1 köfte kadar dana kıyma, mevsimlik sebzeler, daha sonra bulgur, mercimek eklenir. Et köfte şeklinde ayrı da verilebilir.

Yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbası verildikten sonra kahvaltıya başlanabilir.

Yumurta : 6. ayda kahvaltıda başlanır.Önce sarısından nohut kadar başlanılır. 15 gün içinde bir yumurta sarısına ulaşılır. Yumurta, içerdiği yüksek kolesterolden dolayı haftada dört adetten fazla verilmemelidir.

Kahvaltı: 150 ml süt içinde başlangıçta 1 çay kaşığı beyaz peynir,1 çay kaşığı pekmez,3-4 bebe bisküvisi,nohut kadar yumurta sarısı,1 çay kaşığı tereyağı karıştırılır. Bebeğe kaşıkla yedirilir.

6-9 aylık bebeklerde öğünün biri: içine iki bebek bisküvisi eklenmiş meyve püresi olarak ayarlanılır.

Diğer bir öğün sebze çorbası veya sebze püresi olarak verilir. Sebze püresinin içine bir çorba kaşığı kadar bir kaç kez çekilmiş kıyma koyabilirsiniz. Kıymaya alternatif olarak sebze pürelerinin içine baharatsız ızgara köfte veya iyice tiftiklenmiş tavuk eti koyabilirsiniz.

8. aydan sonra sebze çorbalarına kuru fasulye, nohut, mercimek koyabilirsiniz. Kuru fasulye, nohut ve mercimek önce iyice pişirilir. Gaz yapmaması için kabukları ayıklanır ve sebze çorbasına ilave edilir.

8. aydan itibaren sebze çorbasının içine evde pişirilmiş olan dolmanın içi, ezilmiş makarna ve pilav konulabilir.

Tahıl çorbaları; Acısız tarhana çorbası, mercimek çorbası, 7. aydan sonra verilebilir.

8. 9. aylarda balık, tavuk eti, kırmızı et verilir. Bu aylarda öğünün biri yoğurt olarak verilebilir.

Yatarken bir öğün muhallebi verilebilir.

Muhallebinin hazırlanışı: Bir çorba kaşığı kadar pirinç ununa bir su bardağı sütün yarısı eklenir iyice ezilir, sonra kalan yarım bardak süt eklenir, karıştırılır. Kısık ateşte pişirilir. Kaynama noktasına gelince 5 dk. daha kısık ateşte pişirilir. Bir tatlı kaşığı şeker konularak karıştırılır. Başlangıçta az kıvamlı hazırlanan muhallebi pirinç unu artırılarak 20. günde kaşıkla yenilenebilecek kıvama getirilir.

Karaciğer Püresinin Hazırlanışı: Dana veya kuzu karaciğeri güzelce yıkanır. Üzerindeki zar çıkarılır. Haşlanır, rendelenir veya makinede püre haline getirilir. Bu şekilde sebze püresine karıştırılır.

Köfte hazırlanışı: Yağsız dana kıymasına çok az ekmek ufağı katılarak hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. Sebze püresine konulur.
Balık veya Tavuk Hazırlanışı: Tavuk eti makineden geçirilerek hazırlanır. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gereklidir.
İlk iki yılda anne sütü kesilmemelidir. Mümkün olduğunca verilmelidir

❤ÜmmÜ♥EyMeN❤

EK GIDAYA GEÇİŞ

BEBEKLERİN BESLENMESİNDE KAÇ DÖNEM VARDIR?

Bebeklerin beslenmesinde üç dönem vardır:
Anne sütü ile beslenme dönemi
Ek gıdalara başlama dönemi
Modifiye erişkin tipi beslenme dönemi

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE EK GIDALARA NE ZAMAN GEÇİLMELİDİR?
Bebek yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıdalara geçildiği dönemde de anne sütüne devam edilmelidir.

Ek gıdalara geçme zamanını bebeğin gastrointestinal, metabolik işlevlerinin gelişim derecesi ve nörolojik gelişimi belirler. Sindirimle ilgili bazı enzimlerin gelişimi doğumda yeterli iken, mide sekresyonları üçüncü – dördüncü ayda erişkin düzeyine erişir. Pankreasın işlevleri de doğumda yetersizdir.

Bebeğin nörolojik gelişimi de ek gıdalara başlama yaşının belirlenmesinde rol oynar. İlk 4 - 6 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir. Bu süre içinde yutma refleksi zayıftır, kaşıkla verilenleri ağızdan çıkarma eğilimindedir. Bebekteki metabolik ve nörolojik gelişme 4-6 ay civarında ek gıdalara başlanmasına olanak verir. Zaten anne sütü de ilk 4-6 ay D vitamini yönünden desteklendiği takdirde bebeğin tüm gereksinimlerini karşılamaktadır. Bu nedenle ek gıdalara başlama dönemi 4-6 ay civarıdır. Ek besinlere başlamada gecikme enerji ve özellikle demir sağlamada yetersizliğe neden olur.

EK GIDALARA ERKEN BAŞLAMANIN SAKINCALARI NELERDİR?

Ek gıdalara önerilenden erken başlanması süt alımını kısıtlar ve proteinlerin günlük toplam enerjiye olan katkısını azaltır, bu da büyüme hızını etkiler. Ek besinlere erken başlanması alerjik hastalıkların ve özellikle besin alerjilerinin görülme sıklığını da artırmaktadır. Hayatın ilk 4-6 ayında barsaklar büyük moleküllere geçirgendir. Bu nedenle besin alerjilerinin gelişme olasılığı daha fazladır. Bunun dışında katı besinlere erken başlanmasının aşırı böbrek solüt yüklenmesi ve şişmanlık riskleri vardır.

EK GIDALARA NASIL GEÇİLİR?

Bebeklerin bu yaşta mide kapasiteleri, dolayısıyla öğünde alınan miktarlar azdır. Az miktardaki besin ile verilmek istenen enerjiye ulaşma gereği vardır. Bu nedenle ek besinler enerjisi yoğun gıdalardan seçilmelidir. Sütlü unlu mamalar ve yoğurt anne sütü yanında bebeğe ilk verilecek besinlerdir. Sütlü unlu mamamlar hazırlanırken buğday unu dışındaki alerjik özellikleri az diğer tahıl unları tercih edilmelidir. Pirinç unu bu özelliği nedeniyle önerilmektedir.

Bu aylarda başlanan meyve suyu ve püreleri kalori, mineral ve vitamin yönünden bebeği destekler. Sebze çorbalarını altıncı ayda bebeğin diyetine eklenir.

Diyete eklenecek yağ bitkisel kaynaklı olmalıdır. Hayvansal yağlar önerilmez.

Katı pişirilmiş yumurta sarısına bu aylarda başlanabilir. Bir çay kaşığı başlanarak, verilen miktar giderek artırılır, 8-10 günde bir tam yumurta sarısına erişilir. Haftada üç yumurta sarısından fazla verilmemelidir. Yumurtanın beyazı bir yaşına kadar verilmemelidir.

Ayrıca tuz ve bal da bir yaşına kadar bebeğe verilmemelidir.

Balık eti, tavuk eti yedinci ayda diyete eklenmelidir. Et başlangıçta sebze çorbaları ve püreleri içinde kolayca tüketilebilecek kıyma şeklinde, daha sonraki aylarda çiğnemeyi öğrenen bebek tarafından tek başına köfte şeklinde tüketilebilir.

7-8'inci ayda nişastalı besinler pilav, makarna verilebilir.

9-12 aylar bebeğin aile sofrası için hazırlanmış yiyeceklerden uygun olanın seçilerek beslenebileceği aylardır. Anne evdeki yiyeceklerden uygun karışımlar hazırlayarak bebeğini ekonomik ve ideal bir şekilde besleyebilir. Çocuk aile sofrasına oturtulmalı, kendini beslemesi için ona fırsat verilmelidir.

EK GIDALARA GEÇERKEN DİKKAT EDİLECEK KONULAR NELERDİR?

İlk kez verilecek besinler haftada bir çeşit olacak şekilde verilmelidir. Böylece bebeğin yeni besine alışması için zaman tanınmış olur, istenmeyen bir reaksiyon geliştiğinde hangi yiyecekten olduğu kolayca saptanabilmektedir.

Ek besinler tek öğün ve çok az miktarlarda verilmeye başlanmalıdır. Bebeğin alımına uygun olarak verilen miktar ve öğün sayısı artırılmalıdır.

İlk verilecek besinler bebek açken denenmelidir. Bebek almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir.

Tüm besinler kaşık ile verilmelidir. Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır. Konserve ve dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir.

Bebeğe verilecek besinlerin gıda hijyenine uygun olarak hazırlanması gerekir. Kullanılan su ve gereçler temiz olmalı, kaynatılarak temizlenecek türden seçilmelidir.

Besinler hazırlanmadan ve bebek beslenmeden önce eller mutlaka yıkanmalıdır. 

❤ հმzεlἶო ❤

rica ederim cnmcim
busracim bu tariflerde guzelmis kaydedim ben bunlari
birde soyle bir corba duydum
iste sebzeyi sulu bir sekilde kaynatiyorsunuz
yada evde size pisen corba tuzlu cok salcali baharatli deilse
suyunu bir kucuk tencereye alip icine irmik atiyorsunuz
bebise corba oluyor :D
boylece tum vitaminler cocuga gecmis oluyor taneciksiz puresiz
birde o dedigim patates corbasini falan ben tel suzgecten geciriyorum ama blendirda olur sanirim :P

dun kizimla bir anne grubuna uye oldukj bugun gitcez bi aksilik olmazsa
4-6 aylik bebekleri olan ve benim oturdugum cevrede yasayan bayanlar gelecek
ilginc olcak cunki kimseyi tanimiyorum :)
  :nazar: :nazar: :love9: :love9:

°o.O євяυ O.o°

evet çiğdemcim aynı boy ve kiloları maş. kuzulara :nazar: :k06:

bu arada bizim dr ilk meyve püresinden başlattı bi dahaki aya

sebze vercekmiş ama ben yavaş yvaş sebze çorbası da yapim

snra meyveye alışır yemez sebze cadı :binkybaby:


:love9:  :love9:   :love9:  :love9:

н∂vv∂ ツ

büşra tarifler için saol hemen kaydediyorum
çiğdem dün verdiğin patatesli pirinçli mamayı yaptım
saf zeytinyağı koydum içine
Ada öğüre öğüre yedi 
zorlamamak gerekiyormuş ama dayanamadım yedirdim  :suclu:
sanırım zeytinyağının tadından zorlandı
bugun ayçiçek yağıyla deneyim diyorum
yağdan mı anlarım
ebru sebze de yedir canım
Ada elma falan şapur şupur yiyodu
bak patatese o kadar sıcak kanla yaklaşmadı   :D
peki kızlar patates ve havucu kaç gün verdikten sonra meyveye geçecem
3 gün patates 3 gün havuçtan sonra mı ?



Uploaded with ImageShack.us

°o.O євяυ O.o°

haklısın cnm bugün sebzede vercem bakalım elma gbi

yicek mi cadı :k06:

dr un ne dedi cnm bu arada sen ek gıdaya geçtnmi

ada dha küçk değil mi ???


:love9:  :love9:   :love9:  :love9:

н∂vv∂ ツ

dr verme diyor ama sonra yavaş yavaş alışsın istiyorum
sonra yemez falan korkuyorum
çok kilo da almıyor öyle
2 aydır 500er gr almış
ilk defa dün akşam verdim
daha önce tattırıyordum
inşallah sebzeyi de yer betül
Ada beni zorlayacak gibi


Uploaded with ImageShack.us