16 Nisan , 2024, 16:10:43

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Parfüm Sözlüğü

Başlatan இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ, 29 Kasım , 2010, 05:34:51

« önceki - sonraki »

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ

Konsantre Parfüm : Saf(konsantre) parfümler her zaman için diğer versiyonlarından pahalıdır ve küçük şişelerde satılırlar. Bu parfümler çok kalıcı oldukları için genellikle sprey şişeler içerisinde satılmazlar ve az miktarda kullanımı yeterlidir. Konsantre parfüm şişelerinin üzerinde genellikle EAUX DE TOILETTE ya da EAUX DE PARFUM yazılır.

Parfüm: Parfüm esansı konsantrasyonu %15-30 arasında değişen kokulardır. Daha az kullanımla uzun süre etkili olacaktir. Tipik bir parfüm cilt tipine göre 6 saate kadar etkisini yitirmez.

Eau De Parfum(EDP): Parfüm konsantrasyonu %8-15 arasında değişen ve EDT'den daha yoğun kokulardır. Saf parfüme göre daha ucuz olup etkisi cilt tipine göre 3-5 saat sürmektedir. EDP'de kullanılan alkol oranı her zaman için EDT versiyonundan daha fazladır.




Eau De Toilette(EDT):
Parfüm konsantrasyonu %4-8 arası değişen kokulardır. Genellikle gün içerisinde kullanıma uygundurlar. EDP versiyonundan daha ucuzdur ve etkisi cilt tipine göre 3-4 saat sürmektedir. Erkek parfümlerinde etkisi 5 saate kadar sürebilir.




Eau De Cologne(EDC):
Parfüm konsantrasyonu %3-5 arasında değişen kolonyalardır. Etkisi cilt tipine göre 2 saat kadar sürmektedir.




Aftershave:
EDT'den daha hafif ve daha popüler bir opsiyondur. Etkisi genellikle 2-3 saat sürmektedir. Aftershave'ler genellikle hassas ciltler için daha uygundur.

Parfümler, notalarına göre degisik koku ailelerine ayrılmıştır.




Chypre(Şipre):
Şipre koku ailesindeki parfümlerde genellikle adaçayı, lavanta, meşe yosunu, paçuli ve sakız notaları bulunur. François Coty'in Cypress(KIBRIS) adasından etkilenerek aynı ismi verdiği parfümünden sonra böyle bir sınıflandırılma yapılmıştır. Ormansı koku hissi veren bu grup, doğayı sevenler için uyumlu bir kombinasyon olabilir.




Turuncgiller:
Bu koku ailesinde kullanılan notalar: greyfurt, bergamot, portakal ve mandalinadan oluşmaktadır. Rahatlatıcı ve serinletici etkisinden oturu bu sınıftaki kokular yaz ayları kullanımı için idealdir.



Çiçek:
Bir veya daha fazla çiçek notası bulunan parfümlerdir. Tek bir çiçeğin kokuları ile üretilen parfümlere "soliflore" adı verilmektedir. Bu ailede kullanılan notalar genellikle menekse, karanfil, gul, zambak, sümbül ve nergisten oluşmaktadır.




Oryantal Çiçek:
Bu koku ailesinde genellikle yasemin, gardenya, frezya,osmanthus, portakal çiçeği, ay çiçeği, sandal ağacı, misk, amber, kayısı notaları kullanılmaktadır. Parfümlerde bulunan baharat yoğunluğuna göre gündüz ve gece parfümleri seçenekleri vardır.





Fougère:
Bu koku ailesinde meşe yosunu, lavanta ve sardunya notaları kullanılmaktadır. Sahip olduğu keskin aromasından oturu genellikle erkek parfümleri bu grupta yer almaktadır.




Meyva:
Bu koku ailesinde genellikle elma, kayısı, mandalina, bergamot, erik, ananas, şeftali, böğürtlen notaları kullanılmaktadır. Bu ailedeki parfümler genellikle gençlere yöneliktir ve gün içerisinde rahatlıkla giyilebilirler.




Yesil:
Yeşil koku sınıfında genellikle biberiye, lavanta, çam ağacı, ardıç, sümbül ve şeytan mersini notaları kullanılmaktadır. Bu parfümler genellikle yeşil yaprakların ve yeni kesilmiş çimenlerin kokularını anımsatırlar.




Aldehid(Modern):
Bu koku grubunda saf parfüm kimyasali olan aldehidler kullanılır. Çekici, keskin ve merak uyandırıcı notaları vardır. Aldehidler, parfum icerisindeki diger notaların daha yogun olarak hissedilmesini saglarlar.




Okyanus:
Bu koku ailesinin parfümlerinde kullanılan sentetik maddeler sayesinde okyanus suyu, dağ havası, yeni yıkanmış çarşaf kokusu hissedilebilir.




Oryantal:
Bu grup parfümlerinde genellikle amber, vanilya, baharatlar,tütsü, ödün ve sakız notaları kullanılır. Oryantal parfümler ağır kokular oldukları için genellikle gece giyimine uygundurlar.




Baharat:
Baharat parfümlerinde karanfil, zencefil, tarcın, kakule, kimyon, karabiber gibi notalar kullanılır. Genellikle bu notaları dengelemek için çiçek yagları kullanılır.




Deri:
Bu parfümlerde deri, yabani ardıç yağı, tütün, huş ağacı sakızı, bal gibi notalar kullanılır. Eskiden deri sınıfındaki parfümler erkek kokularıydı. Son zamanlarda bayanlar için de deri parfümleri üretilmeye başlanildi.




Ağaç :
Bu parfümlerde genellikle sandal ağacı, gül ağacı, sedir ağacı, kabe samani, paçuli, misk ve iris notaları kullanılır. Bu notalara sahip kokular, diğer koku ailelerinden notalar kullanılarak dengelenir ve genellikle alt notalarda, tene en yakın yerde, kullanılır.

✿گสЯเ_ќĮż✿

PAYLAŞIM İÇİN TŞKRLER SİBELİM  :icon_thumright:

  
Kalem eğri dilli; mürekkep siyah yüzlü; kağıt iki yüzlü!

Şimdi kalkıp arzuhalimi yazmaya kimi mahrem kılayım?

fıstık

ÖZELLİKLE ERKEK PARFÜMLERİNDE AĞAÇ KOKULARINI ÇOK SEVİYORUM :love9: