Baba olmak için...Tek bir sperm bile yeterli!

Başlatan Emine, 17 Ocak , 2007, 16:45:26

« önceki - sonraki »

Emine

Uzmanlar, günümüzde sperm sayısının giderek azaldığına, hatta pek çok erkekte "Azoospermi" olarak adlandırılan, menide hiç sperm bulunmaması durumunun oldukça yaygın görüldüğüne dikkat çekiyorlar. Bu sorun karşısında tıp dünyası boş durmuyor tabii. Eskiden menisinde canlı sperm olmadığı için "baba olamazsın" denen erkekler, artık testislerindeki spermlerle çocuklarını kucaklarına alıyorlar
A Kısırlık sorunu nedeniyle tüp bebek merkezlerine başvuran çiftlerin büyük bir çoğunluğunu artık erkek infertilitesi oluşturuyor. Bunun nedeni de, dünyada ve ülkemizde erkeklerin sperm sayısının hızla düşmesi. Son yıllarda çevremizdeki gürültü ve ısının artışı, endüstri ile inşaat sektöründeki büyüme, sigara ve alkol tüketimindeki artış, iş ortamında aşırı yorulma ve stres gibi etkenler erkeklerin sperm üretimini tehdit ediyor. Günümüzde erkek kısırlığındaki en büyük sorun ise, "Azoospermi", yani menide hiç sperm bulunamaması. Azoospermi kanallarındaki tıkanıklığa bağlı olarak veya sperm üretiminin çok az veya olmadığı durumlarda görülüyor.
Çok değil birkaç yıl öncesine dek menisinde spermi olmayan erkeklerin çocuk sahibi olması imkansız gibiydi. Ancak tıpta teknoloji ilerledi ve bu hastalara da umut doğdu. Adeta sperm avcılığı yapan uzmanlar, tek bir spermin peşine düştü ve bundan faydalanabilmenin yollarını aradı. Sonunda da buldu. Artık "azoospermik" erkekler bile ilaç tedavisi veya mikro tese yöntemiyle çocuk sahibi olma şansını yakalayabiliyorlar.
Doktora ne zaman başvurmalı?
Çocuk sahibi olamayan erkeklerin aklına öncelikle şu soru takılıyor: "Doktora ne zaman başvurmalıyım?" Üroloji Uzmanı. Op. Dr. Emre Bakırcıoğlu, bir yıl boyunca, herhangi bir korunma yöntemi uygulamadan düzenli cinsel ilişkiye girmenize rağmen hamile kalmadıysanız, eşinizle birlikte mutlaka doktora başvurmanızı öneriyor. Günümüzde evliliklerin çoğu artık 30 yaş üzerinde gerçekleşiyor. Bilindiği gibi ilerleyen yaş da tüp bebek yönteminin başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin yapılan bir çalışmada Klinefelter Sendromu olarak adlandırılan ve doğuştan kromozom yapı bozukluğu olan erkeklerde ameliyatla sperm bulma şansının yaşla ilgili olduğu tespit edildi. Yaş ilerledikçe bu gruptaki erkeklerde sperm bulma oranlarının azaldığı tespit edildi. İşte bu sonuçlar da, yardımcı üreme tekniklerinin başarısında erken teşhisin büyük önem taşıdığını gözler önüne seriyor.
Dolayısıyla, kendinizde şüphe duyduğunuz bir takım noktalar varsa, bu süreci beklemeden konunun uzmanına başvurmanızda yarar var. Gelelim muayene aşamasında sizi nelerin beklediğine.

Adım adım tanıya doğru
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emre Bakırcıoğlu'na göre; kasık fıtığı, inmemiş testisler, ergenlik döneminde geçirilen kabakulak veya travmalar, erkeğin üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden. Dolayısıyla muayenenin ilk aşamasında, doktorunuz, çocukluk çağından itibaren geçirdiğiniz hastalıklar ve travmalar hakkında sizden detaylı bilgiler ediniyor. Bunların yanı sıra kemoterapi veya radyoterapi tedavisi görüp görmediğiniz, antidepresan veya mide ilaçları kullanıp kullanmadığınız, sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınız da yine doktorunuz tarafından sorgulanıyor. Genel sağlık öykünüzle ilgili bilgiler alındıktan sonra fizik muayene, hormon tetkikleri ve genetik incelemelere başvuruluyor. Spermiyogram'da infertilite araştırmasında mutlaka yapılması gereken tetkiklerin başında geliyor.
Spermleriniz ne durumda?
Spermiyogramda dikkate alınan üç kriter var: Sperm sayısı, şekli ve hareket kabiliyeti. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kriterlere göre, çocuk sahibi olabilmeniz için sperm sayınızın 20 milyonun üzerinde olması gerekiyor. Hareket kabiliyeti de en az yüzde 50'nin üzerinde olmalı. Spermiyogramda aynı zamanda meni, yani sıvı miktarı da değerlendiriliyor. Sağlıklı bir erkeğin menisinde en az 2 mililitre sıvı mevcut. Bu miktarın altında görülen değerler, hormon eksikliğine, sperm kanallarında tıkanıklığa veya bu kanalların doğuştan olmadığına işaret ediyor.
Günümüzde tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde tek bir sperm bile artık baba olmaya yetiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun, bu spermlerin mikroenjeksiyon yöntemiyle anne rahmine transfer edildiğini belirtiyor. Ancak verilen meni örnekleri çok dikkatli incelenmezse, az sayıda olan spermler gözden kaçabiliyor. Üroloji Uzmanı Dr. Emre Bakırcıoğlu, bu nedenle baba olup olmayacağınızın kararını veren spermiyogramın mutlaka güvenilir bir laboratuarda ve farklı zamanlarda birkaç kez yaptırılması gerektiği uyarısında bulunuyor: "Örneğin birçok kez sperm örneği incelenmiş ve hiç sperme rastlanmamış erkeklerin yaklaşık yüzde 15'inde santrfüj sonrası yıkama tekniği ile çok az sayıda da olsa sperme rastlanabiliyor." Birkaç kez tekrarlanan spermiyogram analizinde, sperm yıkama öncesi ve sonrasında yapılan incelemelerde hiç sperm bulunamazsa, Azoospermi tanısı konuyor. Yapılan detaylı muayene, hormon tetkikleri ve sperm analizinden sonra, elde edilen tüm değerler dikkatle gözden geçirildikten sonra tedavi aşamasına geçiliyor. Azoospermide altta yatan etkene bağlı olarak ya ilaç tedavisi ya da mikro tese yönteminden yararlanılıyor.


ÖZLEM

ABİMİN SPERM SAYISI DÜŞÜKTÜ BİRDE VARİKOSEL VARDI.EVLENELİ 7 AY OLMUŞTU TIK YOKTU.BU ARADA DA KONTROLLER OLUYO DR. AMELİYAT EDELİM AMELİYATTAN SONRA DA TEDAVİ OLACAK YİNE 1 SENE FALAN GEÇER DEMİŞ.AMELİYAT OLDU.BİRKAÇ GÜN SONRA HANIMININ BAŞI DÖNÜYOR BİZDE DR.A GİDİYORLAR HAMİLELİK OLMAZ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ TANSİYONU FALAN DÜŞMÜŞTÜR DİYORUZ.MEĞER GELİNİMİZ 1 AYLIK HAMİLEYMİŞ.ŞİMDİ 5 AYLIK NUR TOPU GİBİ BİR KIZIMIZ VAR.

YANİ ALLAH VERDİKTEN SONRA HEPSİ OLUYOR.

ARTIK ÇOCUK SAHİBİ OLMAK ZOR DEĞİL TIP ÇOK İLERLEDİ YETERKİ PARAN OLSUN

İYİ Kİ VARSIN BİRİCİK KIZIM

ranişim

özlemcim adaşım yiğenini allah analı babalı büyütsün canım :flowers:
Bir yildiz sec kendin icin gökyüzünden
gözlerin gibi parlak,
senin gibi tatli olsun,
bir yildizda bana sec,
parlakligi önemli degil yeterki sana yakin olsun!

melisim

ah su varikosel aaahhh... ben 1.5 yillik evliyim.evliligimin ilk anlarini o igrenc hastalikla mahvettim.esim buyuk cöküntü yasadi ama bosunaymis.doktorlar % 5 coccuk sansi vermisti o da belki tüp bebek.cunku esimdeki varikosis en üst seviyedeydi.ameliyat olduktan sonra cok cok az bir düzelme oldu ama kaderinde cocuk varsa oluyormus.simdi nefis bir kizim var.COK SUKUUUR... :amin:
HER YENI GÜN GÜZEL BIR GÜLÜCÜK,HER GÜLÜCÜK YENI BIR UMUT BENIM ICIN...

Emine


melisim

HER YENI GÜN GÜZEL BIR GÜLÜCÜK,HER GÜLÜCÜK YENI BIR UMUT BENIM ICIN...

bebis02

MRB. BEN ARANIZA YENİ KATILDIM GEÇEN AY OVİTRELLE İĞNE VURULDUM VE BUGÜN REGL GUNÜM UMARIM REGL OLMAM VE HAMİŞ OLMUŞUMDUR RABBİM BEBİŞ İSTİYENLERİN YAR VE YARDIMCISI OLSUN.

dileKKK:)

EVT KISLAR EN BÜYÜK SORUNMU DESEM NEE :(   BENİME EŞİMDE İLERİ HAREKETSİZLİK VARMIŞ.. SAYI DA PROBLEM YOK AMA ÖNMLİ OLAN İLERİ HAREKETSİZLİK... NETTEN ARAŞTIRDIM AMA  İLAÇLA TEDAVİDE CEVAP PEK ALINMAMAKTA İMİŞ  :( .SADECE HAVUÇ SUYUNU BULDUM. TEBİ SİGARA VE ALKOL. ÇOK ŞÜKÜR ALKOL YOK AMA SİGARA TABİİ İKİMZDE İÇİYORUZ. O DAHA FAZLA TABİ.... :dontknow:.. TEDAVİ YEBAŞLADIK BAKALIM SONUÇLARI NASIL OLACAK. ALLAHTAN BAŞKA UMUDUM YOKZATEN O OL DERSE OLUR.. SİZLERİN DE BU KONU HAKKINDA Kİ BİLGİLERİNİZİ ALMAK İSTİYORUM. TEŞEKKÜRLER.. :wave:

мiŁenα.

umudunu kaybetme arkadasıom....

herseyın zmanı gelınce oluyor tek sperm yeter ınan ..

yeterkı ranbbım ıstesın oluyor


:love9: :love7: :love9:


dileKKK:)

Alıntı yapılan: ☆..ŞeKeRiiM..☆ - 25 Kasım , 2009, 14:34:20
umudunu kaybetme arkadasıom....

herseyın zmanı gelınce oluyor tek sperm yeter ınan ..

yeterkı ranbbım ıstesın oluyor

EVT CANIM HER ŞEYİN HAYIRLISI :))

мiŁenα.



:love9: :love7: :love9:


..BahaR●●

herşeyin hayırlısı Rabbim den
olmazları olduran o
bol bol dua cnm....

zeynepim

ya benımde eşimin sperm sayısı azdı doktor argınmax dıye bıtkısel bı ılac verdı gunde 3 defa onu ıcıyo amam coook faydasını gorduk yuzde yuz arttırdı ve pazartesı gunu aşılamam oldu bakalım sonuc ne olcak

esra18

bızımde 1 yılı gectı evlenelı hep işte 1 yıl olmaması dogal fln dedıler doktora gıtmedık.baktık olmuo gıttık ve esımın sper sayısı 5 mılyon ve hareket hıc yok.urolog ılac tedavısı verdı kadın dogum tek care tup bebek dedı.bakalım ılac bıtınce nolcak merak edıorum.ah aptal kafam keske evlenır evlenmez gıtseydım dınlemeseydımkımseyı..

hatice tanrıvar

aranıza yeni katıldım kaynımın sperm sayısı az oldugu için çocugu olmuyo tedavilere gitmesine ragmen ve bende eşimle beş aydır evliyiz henüz bebek falan yok korunmamıza ragmen doktorada gitmedim henüz ırsı bişeymidir sper azlıgıı
Ümitsiz olma...! Şükürsüz olma...! Sabırsız olma...! MEVLAYI Bilen Ümidi Bilmeli...! O'nu Bilen Şükretmeli...!!!