Çocuklarımız İçin Kısa Kısa Sağlık Bilgileri

Başlatan мiŁenα., 06 Eylül , 2010, 10:22:07

« önceki - sonraki »

мiŁenα.

Küçük çocuklara egzotik hayvan almayın'

Amerikan Pediatri Akademisi için hazırlanan raporda, evde egzotik hayvan beslemenin yaygınlaştığına dikkat çekildi, ancak bu hayvanların 5 yaşın altındaki çocuklar ya da bağışıklık sistemi sorunları olan diğer aile üyelerinin sağlığı açısından risk taşıdığı belirtildi.

Çocukların göz muayenesi, ihmal edilmemeli
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Şener, kırmızı göz, korneanın büyük veya bulanık olması, şaşılık, kapak düşüklüğü, çapaklanma ve sulanmanın çocuklarda uygun gözlem teknikleriyle hemen dikkati çekebilen göz sorunları olduğunu belirterek, çocuklarla yakın ilişki içindeki ekimlerin basit inceleme teknikleriyle bunları kolayca saptayabileceklerini belirtti.

Demir almayan çocuğun zekası gelişemiyor
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, çocuklarda özellikle 6 ay ve 1.5 yaş arasında demir eksikliğine rastlandığını ve demir eksikliğinin genellikle ek gıdalara başlanma döneminde görüldüğünü belirtti.

Çocuğunuza spor yaptırmadan önce dikkat!
VKV Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Dr. Genco Yücel, özellikle yarışmalı sporlara hazırlanan ve ailevi risk faktörleri taşıyan çocukların sağlıklı şekilde spor aktivitelerine katılabilmeleri için bazı testlerden geçmesi gerektiğini belirtiyor. Yücel şunları söylüyor: Fiziksel olarak aktif kişilerin kalp-damar hastalıkları riski düşüktür. Bu nedenle çocukların çeşitli sportif aktivitelere haftada en az 3 kez, 30-60 dakikalık süreyi kapsayacak şekilde katılmaları gerekir.
Özellikle yarışmalı sporlara hazırlanan ve ailevi risk faktörleri taşıyan çocukların sağlıklı şekilde spor aktivitelerine katılabilmeleri için bazı testlerden geçmesi gerekir:
* EKG
* Kardiyolojik Muayene
* Efor Testi
* Ekokardiyografik Tetkikler
Bebekler güçlü bir ritm duygusuyla doğuyor (ne muhteşem varlıklar)
Macar bilim adamlarının 1-2 günlük 100'ün üzerinde bebek üzerinde yaptıkları araştırmada, uyurken bebeklere müzik dinletildi ve bu esnada beyin faaliyetleri incelendi. Araştırmacılar, bebeklerin beyinlerinin tempo, ton ve melodideki değişimleri hesapladıkları belirlendi. Örneğin, bir ritimdeki bir vuruş eksik çalınırsa bebeğin beyni bu değişimi algılıyor. Bunun yanı sıra kadın ve erkek sesleri arasındakine benzer bir perde değişimi de bebeğin beyninde reaksiyona yol açıyor.

Paracetamol kullanımı astım riskini artıyor
Düzenli olarak paracetamol içeren ilaç kullananlarda astım riskinin üç kat arttığı belirlendi.
Avrupa Küresel Alerji ve Astım Ağının yaptığı araştırmada, diğer ağrı kesicilerin ise böyle bir olumsuz etkisinin görülmediği belirtildi.

Ibuprofen parasetamolden daha iyi
İngiltere'deki araştırmacılara göre, ibuprofen etken maddesi, çocuklardaki ateşi dindirmede parasetamolden daha etkili ve bu vakalarda seçilen ilk ilaç olması gerekiyor.Bristol merkezli araştırmaya altı ay ve altı yaş arası 156 çocuk katıldı. Araştırmada, ibuprofen etken maddesinin ateşi parasetamolden daha hızlı düşürdüğü saptandı.

Görme bozuklukları okul başarısını etkiliyor
Farkına varılmayan görme bozukluklarının, çocukların okul başarısını olumsuz yönde etkilediğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Şule Ziylan, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde çocukların göz kontrolünden geçirilmesinde fayda olduğunu söyledi.

Okul ile başlayan rahatsızlıklar
Okul fobisi yaşayan çocukların, baş ve karın ağrıları, bulantı, iştahsızlık, keyifsizlik, uyku düzeninde bozukluk alt ıslatma gibi sorunlar yaşayabilecekleri hatırlatıldı.Çukurova Üniversitesi İlköğretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Tümkaya, çocukların okula adapte olmaları ve okul korkularını yenmeleri için ebeveynler ile öğretmenlere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Çocuklarda sırt ve bel ağrısına dikkat
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Kas İskelet Hastalıkları Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Emel Özcan, sırt çantasının, okul çağında bel ağrısının en sık nedenleri arasında olduğunu söyledi.

Çocukların bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?
Çocuklardaki güçlü bağışıklık sistemi, virüs ve bakteri gibi enfeksiyonlara neden olabilecek mikroorganizmaların hastalık oluşturmasına engel oluyor. Uzmanlara göre bağışıklık sisteminin güçlenmesi için aşıların önemi büyük.VKV Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Dr. Ayla Kamburoğlu Yüksel, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda aşıların düzenli yapılması, beslenme ve spor gibi birçok etkenin çok önemli olduğunu vurguluyor. Düzenli spor yapan çocuk, hem ruh hem de beden sağlığı açısından ve özellikle de bağışıklık sistemi açısından çok daha güçlü olur.
Çocuklarda da reflü olur
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, "Pek çok hastalıkla karıştırılarak farklı tedavi uygulanan çocukların sonradan reflü olduğu ortaya çıkıyor" diyor.Mide içeriğinin istemsiz olarak geri kaçması sonucu ortaya çıkan reflü sanıldığı gibi sadece yetişkinlerde görülen bir hastalık değil. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, reflünün çocuklarda çok sık görüldüğünü belirterek "Çocuklarda doğuştan ve sonradan olmak üzere iki çeşit reflü gelişebilir" diyor.

Sevgisiz kalan çocuğun boyu kısa olabiliyor
Türkiye'de görülme sıklığı yüzde 3-15 arasında değişen boy kısalığı, anne karnından başlayıp final boya kadar uzanan yaşamda birçok etkene bağlı olarak gelişebiliyor. Beslenme bozukluğu ve sevgisizlik de bu etkenler arasında gösteriliyor.

Bebeklere yönelik eğitim DVD'leri zararlı
Yapılan araştırmaların, popüler video ve DVD'lerin bebeklerin dil gelişimini geciktirebileceğini, okuma yeteneklerini, kelime haznesiyle hafızalarını zayıflatabileceğini gösterdiği belirtildi.Daily Mail'in haberine göre, konuyla ilgili yapılan 80 araştırmanın değerlendirilmesi sonucunda, küçükken çok fazla televizyon seyretmenin ileri yaşlarda hiperaktivite ihtimalini artırdığı da ortaya çıktı.Araştırmayı kaleme alan Prof. Dimitri Hristakis,ailelerin bebeklerinin IQ seviyelerini yükseltmek amacıyla kullandıkları "Baby Einstein" ve "Brainy Baby" gibi eğitim videolarının etkili olduğu yolunda bilimsel kanıt bulunmadığını, tam tersi bunların zararlı bile olabileceğini bildirdi.
Parıltı mı karanlığa atılan ilk adım mı?
Çocukların gözlerindeki parıltı ve kaymalar her zaman masum olmayabilir. Çünkü bu belirtiler, her iki gözün de kaybedilmesine neden olan 'Retinoblastom' yani göz kanserinin habercisi olabilir.Göz tümörleri nadir görülüyor, fazla önemsenmiyor. Ancak ortaya çıktığında yıkıcı sonuçlar doğuruyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Pazarlı, özellikle çocuklarda daha riskli olduğunu vurguluyor. Hastalık küçük çocuklarda görülüyor, retina tabakasını tutuyor. Çocuk şikayetlerini dile getiremediği için tümör gelişme fırsatı buluyor, aileler ve doktorlar hastalığı fark edemiyor.Onun için ailenin çok uyanık olması, göz kaymaları ve göz bebeğindeki parıldamaları dikkate alıp, hazırola geçmesi lazım" diyor.

'Nasıl olsa süt dişidir' demeyin
Ebeveynlerin nasıl olsa dökülür düşüncesiyle önemsemediği süt dişi çürükleri kalıcı diş sorunlarına yol açıyor. Doç. Dr. Behiye Bolgül, "Nasıl olsa süt dişidir dökülür anlayışı yanlış" dedi.Dicle Üniversitesi (DÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behiye Bolgül, çocukların altıncı aydan itibaren diş çıkarmaya başladığını belirterek, diş çıkarma döneminde ve sonrasında çocukların diş hekimi kontrolü altında olması gerektiğini söyledi.

Kolesterol çocukları da tehdit ediyor
Uzmanlar, son yıllarda obez çocukların sayısındaki artış da göz önüne alındığında, özellikle ailede kolesterol yüksekliği de varsa çocuğun da bu yönden değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.Sağlıksız yaşam koşullarının sonucu olan kolesterol sorununun artık çocukları da vurduğu ve çok küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkabildiği belirtildi.

Diş estetiği çocuklukta başlamalı
Türkiye'de her 10 çocuktan 7'sinde ortodontik düzensizlik bulunuyor. Görünüş ve gülüşleri iyileştirmek amacıyla hekime başvurulduğunu söyleyen uzmanlar, aileleri tedaviyi en uygun zamanda yapmaları konusunda uyarıyor.Ortodonti, ağızdaki kapanış bozuklukları ve dişlerin çenelerdeki konumlarının nasıl oluştuğunu inceleyen, teşhis eden, bu bozuklukları önleyen ve tedavi eden bir diş hekimliği dalı.

ABD, astım ilaçlarını araştırıyor
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), astım ilaçlarının güvenilirliğiyle ilgili incelemesini sürdürdüğü belirtildi.Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) yapılan açıklamada, Amerikan ilaç firması Merck'in çok satan ürünü Singulair ilacını alan hastalarda ruh durumunun değişmesi, intihar davranışları ve intiharların görüldüğü yönündeki raporlardan sonra başlatılan gözden geçirme sürecinin sürdüğü belirtildi


:love9: :love7: :love9:


emelerbag

Merhabalar,

Bu ve benzeri konuları paylaşmak istiyorum çünkü hepimizi ilgilendiren öenmli konular.
Organların Boyutu Hastalık Belirliyor
Organların boyu, sağlık durumunu ve hastalık riskini belirlemeye yardımcı olabilir.

Uzman yorumlarını ve tavsiyelerini okumadan geçmeyin bence.
Araştırmalar, organların boyutuyla hastalıklar arasında ilginç bağlantılar olduğunu gösteriyor. İşte organlarımız ve hastalıklarla olan ilişkileri:

http://posta212.com/saglik/organlarin-boyutu-hastalik-belirliyor

Teşekkürler...

zerrinplt