28 Mart , 2024, 19:28:57

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


- bebeklerden sorular -

Başlatan Balböceği, 08 Haziran , 2010, 01:10:46

« önceki - sonraki »

Balböceği

- ANNEMİN YÜZÜNÜN DIŞINDA Kİ HER YER ÇOK BULANIK. DÜNYA BÖYLE BİR YER Mİ?

" Yeni doğan bebeğinizin görme duyusu tam gelişmediği için 25 cm.'den ötesini bulanık gördüğünü biliyo rmuydunuz? "

Öneri : Bebeğinizin görme duyusunun gelişmesine yardımcı olmak için odasını keskin hatlı siyah, beyaz ve kırmızı renkli objelerle döşeyebilirsiniz.


- YANAĞIMA NE ZAMAN BİR ŞEY DOKUNSA BAŞIMI O YÖNE ÇEVİRİP AĞZIMI AÇIYORUM. NEDEN ?

" Bebeğinizin, hayatta kalmak için istem dışı, yönelme, emme ve yutma refleksleri olduğunu
biliyor muydunuz ? "

Öneri : Anne sütü, bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişmesine katkıda bulunur. Ancak bazı anneler bebeklerini emziremezler.Böyle bebeklerin bağışıklık sistemi, başka yollardan gelişecektir.


- SÜREKLİ KARŞIMDA KIMILDAYI DURAN 2 ŞEY VAR. KÜÇÜK HAYVANLAR GİBİ NEREYE GİTSEM BENİ TAKİP EDİYORLAR. NE BUNLAR ?

" Yenidoğan bebeğiniz, henüz ellerini istemli olarak hareket ettiremez. Öyle ki, bebeğiniz doğduktan sonra ilk bir kaç hafta ellerinin, bedenine yapışık olduğunu gördüğü halde, ellerinin kendine ait olduğunu bilmez. "

Öneri : Bebeğinizin dokunma duyusunu uyarmak için, ona farklı dokularda nesneler verin. Bebeğiniz, dokunma duyusu tam olarak gelişmediğinden, nesneleri sinir uçları daha fazla olan ağzıyla keşfetmek isteyecektir. Nesne temiz ve yutamayacağı kadar büyük olduğu sürece bir sakınca yoktur


- BU SES NİNNİ GİBİ ! SANKİ Bİ YERLERDEN DUYMUŞ GİBİYİM ?

" Bebeğiniz, anne karnında duyduğu sesleri hatırladığı için, elektrik süpürgesi, araba motoru gibi seslerin bebeğinizi sakinleştirdiğini hatta bebeğinizin bu seslerle uyuduğunu farkettiniz mi? "

Öneri : Bebeğinizin işitme duyusunu keskinleştirmek için, onunla oynayabilceğiniz oyunlar vardır. Yeni bir çıngırak aldığınızda, bunu bebeğin başının arkasında veya yanında sallayarak, bu sese dönmesini sağlayın.


- KEŞKE ANNEM ÇEVREMİ BÖYLE YASTIKLARLA DOLDURMAK ZORUNDA KALMASA. NİYE KENDİ BAŞIMA OTURMAYI BECEREMİYORUM ?

- Bebeğiniz 6. ayından evvel desteksiz oturma becerisini kazanamayacaktır, çünkü sırt kasları onu bir saniyeden fazla sabit tutamayacak kadar zayıftır."

Öneri : Bebeğiniz kendi başına yuvarlanmaya başladığı zaman veya altını değiştirirken, yatakta onu yalnız bırakmamaya, erişebileceği yerlere küçük nesneler koymamaya özen göstermelisiniz.


- KÖPEĞİMİZ GİBİ DÖRT AYAK ÜZERİNDE YÜRÜMEYE BAŞLADIM. NE ZAMAN ANNEM GİBİ AYAĞA KALKABİLECEĞİM ?

- Bebeklerin çoğunluğu 7 ile 1 2 ay arasında bir yerden bir yere kendi başlarına gidebilmek için bir yol geliştirecektir. Kimi bebeklerin dizleri değil ayakları üzerinde emeklediklerini hatta kimilerinin ilk olarak geri geri emeklediğini biliyor muydunuz ? "

Öneri : Bebeğiniz, kendi başına hareket etmek ve bu yeni becerisini size sergilemek için can atar. Bu zamanda, meraklı kaşifinizin minik ellerinden kurtulması için bazı eşyaları raflara ve dolaplara kaldırmanız gereklidir.


- ELLERİMLE OYUNCAKLARIMI ÇOK RAHAT TUTABİLİYORUM. PEKİ BİR PİRİNÇ TANESİNİ ALMAKTA NEDEN ZORLANIYORUM ?

" Bebeğinizin, 9 aylıkken başparmağı ve işaret parmağını birleştirebilmeyi (kerpeten hareketi) öğrenmesi, gelişiminde önemli bir adımdır. "

Öneri : Bebebğiniz kerpeten hareketini öğrendikten sonra onu oyunları esnasında asla yalnız bırakmayın. Bebeklerin ellerine geçirdikleri herşeyi ağızlarına soktuklarını unutmayın.


- BEN HEP EN YÜKSEĞE TIRMANMAK İSTİYORUM, ANNEM TEHLİKELİ OLDUĞUNU SÖYLEYİP DURUYOR. nASIL OLUYOR DA YÜKSEKTEN KORKMUYORUM ?

" Emeklemeyi yeni öğrenmiş bebeklerin yüksekliği algılayamadıkları için yüksekten kormadıklarını biliyor muydunuz? "

Öneri : Emekleyen bebeğinizi durdurmanın yolu yoktur. Her yere girer ve korku nedir bilmez. Tüm hareketliliğine kavuşur kavuşmaz, mobilyalara ve merdivenlere tırmanmak için büyük karalılık gösterecektir. Gözlerinizi üzerinden ayırmayın.


- BA-BA-BA ! BU SESLERİ ÇIKARIRKEN ÇOK EĞLENİYORUM, AMA BABAM NEDEN SEVİNİYOR ?

" Bebeğinizin 6 ile 9 aylıkken çıkardığı mırıldanmalar, maâlesef konuşma çalışmaları değildir. Bebeğiniz ses telleri ve gırtlağını konuşmaya hazırlıyor."

Öneri : Bebeğinizin ilk mırıdanmalarını gerçekleştirirken sergiledğiniz mutluluk, bunları tekrarlamasına, böylece ses tellerini ve gırtlağını konuşmaya hazırlamasına yardımcı olur.


- SONRAKİ SAYFADA NE YAZDIĞINI NEREDEN BİLİYORUM ?

" Bebeğinize hergün, yatmadan önce aynı öyküyü okumanız, bebeğinizin hafızasının güçlenmesine yardımcı olacaktır. "

Öneri : Kitap okuma saatlerinde bebeğinize okuyacağınız öyküyü onun seçmesine izin verin. Öykü okumak bellek kapasitesini arttırır. Sayfaları da onun çevirmesine izin verirseniz, hem bağımsızlık duygusunu yüceltmiş hemde kerpeten hareketini geliştirmiş olursunuz.


- AAA ! EVİMİZDE BAŞKA BİR BEBEK DAHA VAR ! PEKİ KİM BU ?

" Bebeğinizin, 16 - 18 aylık olmadan aynada kendini tanıyamadığını biliyor muydunuz? "

Öneri : Bebeğinizle ayna önünde oyunlar oynayın. O aynaya bakarken bir oyuncağını gösterip sonra saklayın. Oyuncağı bulmak için arkasını dönüp dönmediğine bakın.


- AAAA ! KEDİCİK GİTMİŞTİ, ŞİMDİ GERİ GELMİŞ !

" Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde, hala giden şeylerin geri gelebileceğini kavrayamamıştır. Bu yaşlarda annesi odadan ayrıldığında ağlamaya başlamasının sebebi de budur, annesinin geri gelmemek üzere gittiğini düşünmektedir. "

Öneri : Bebeğiniz siz odadan çıktığınızda huzursuzlanıyorsa, o bakarken oyuncaklarını saklayıp, yeniden ortaya çıkarın. Böylece giden şeylerin geri gelebileceğini öğrenir ve bebeğinizin hafızası gelişir.