28 Nisan , 2024, 11:46:59

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


TEK AMA SAĞLIKLI OLSUN..

Başlatan oglusum, 16 Eylül , 2008, 23:10:22

« önceki - sonraki »

oglusum

Tüp bebekte çoğul gebelikler ciddi riskler taşıyor. Birden fazla sayıda bebeğe gebe kalmak, anne ve çocuğun yaşamını ciddi sağlık sorunlarıyla tehdit edebiliyor.


Tüp bebek yöntemiyle meydana gelen çoğul gebeliklerde; erken doğum, zeka geriliği, körlük veya felç gibi olumsuz sonuçlar gözleniyor.



Tüp bebekte çoğul gebeliklerin, toplumumuza bir başarı gibi sunulması, halkı yanlış bilgilendiriyor ve meydana gelecek sağlık sorunlarının gözden kaçmasına sebep oluyor. Anne ve baba adayları, tüp bebek tedavisi için gittikleri merkezin Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlandırılmış olmasına dikkat etmeli, ruhsatı olmayan merkezlerden kesinlikle uzak durmalıdır. Merkezi yöneten hekimlerin tüp bebek ve kadın sağlığı konusunda sahip oldukları deneyim ve başarı grafiği, merkezde görevli embriyologların, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikalandırılmış olmaları da çiftlerin dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor. En iyi tüp bebek merkezi, bebek bekleyen aileyi tek ve sağlıklı bebekle evine uğurlayan merkezdir.

Tüp bebek merkezinin iyi bir donma çözme programının olması, çoğul gebelik oranlarının düşük, eve canlı tek bebek gönderme oranlarının ise yüksek olması başarı ve kalite göstergeleridir. Türkiye'de yılda 38-40 bin tüp bebek uygulaması yapılıyor. Bu sayı çok yetersiz. Bu durumun en başta gelen sebebi parasal konular.

Sağlık Bakanlığı'nın girişimiyle normal yollardan çocuk sahibi olamayan ailelerin yaptıracakları tüp bebek tedavisinin, zorunlu sağlık harcaması sayılacağına ilişkin bir madde Bütçe Uygulama Talimatı'na eklendi. Tıbbi yönden bebek sahibi olamayacaklarına dair sağlık kurulu raporu alan çiftler, ardından istedikleri merkezde tüp bebek tedavisine başlayabilmektedir.

Türkiye'de bundan iki yıl önce (2005'te) 20 bin tüp bebek uygulaması yapılırken, bu sayı 2007 sonu itibariyle yaklaşık 40 bine çıktı ama olması gereken en az 150 bin uygulamadır. İki yıl içindeki yükseliş, hastaların tüp bebek tedavisine ulaşabilirliğinin artmasına bağlı. Yıllardır bu tedaviden yararlanamayan SSK'lı hastaların hizmet almaya başlaması uygulama sayısının artmasına neden oldu. Bu çok olumlu bir gelişme.Türkiye'de, tüp bebek uygulamasından yararlanma sıklığı dünya rakamlarının çok altında.

Türkiye'de tüp bebek uygulamasına, ihtiyacı olan her 5 çiftten sadece biri ulaşabiliyor. Bu durum "eğitim eksikliği, tüp bebekle ilgili yanlış dini düşünceler ve hizmete ulaşmada sıkıntı ve ekonomik" nedenlerden kaynaklanıyor. Tek tüp bebek uygulaması için maliyetin 3 bin 500- 4 bin YTL civarında olduğunu, bunun altındaki maliyetlerin gerçekçi olmadığını söyleyebiliriz.