ENDOMETRİOZİS-ÇİKOLATA KİSTİ

Başlatan akrep79, 19 Ocak , 2009, 03:19:03

« önceki - sonraki »

akrep79

Rahim içindeki endometrium denilen dokunun, batın içinde başka dokulara yerleşmesine endometriozis denir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın meydana gelmesini açıklayabilecek bazı tahminler vardır.

Bu hastalığa kadınların hemen hemen yarısında rastlamak mümkündür. İlk adetten önce ve son adetten sonra hastalık görülmez. Genel olarak doğurganlık yaşlarında görülmektedir.
Batın içinde, tubalarda, overlerde, periton yüzeyinde, bazen barsaklarda görülebilir.

Endometriozis infertilite (kısırlık), kasık ağrısı ve kasıklarda dolgunluk olmak üzere başlıca üç önemli belirtisi vardır.

Ağrılar çok tipiktir. Adet kanamalarından bir gün önce başlar kanama günlerinde devam eder ve adet kesilmeden de biter. Bu tip sancıları olanlarda büyük ihtimalle bu hastalık araştırılmalıdır.
Eğer endometriozis, batın alt tarafına yerleşirse, cinsel ilişki halinde de bayanlar ağrı duyarlar. Hem adetleri sancılı hem de cinsel ilişkide sancısı olanlarda, endometriozis akla gelmelidir.

Endometriozis, daha çok infertiliteye neden olmaktadır. Çocuğu olmayanların %20 - 50'sinde endometriozis olabilir.
Bu hastalık, batın içinde yapışıklık yaparak, tubaların ve yumurtalıkların fonksiyonu bozarak, yumurtlamayı engelleyerek, yumurtanın tuba tarafından yakalanmasına mani olarak ve immünolojik nedenlerle infertilite (kısırlık) yapabilir.

Normal şahıslarda aylık gebe kalma oranı ortalama yüzde 15-20 arasında olduğu halde, endometriozisli kadınlarda aylık gebelik oranı %2-10 arasındadır.

Tüplere yerleştiği zaman ya tüpü tamamen kapatır ya da iyice daraltarak spermin ve yumurtanın geçişini engeller. Ayrıca bir madde salgılayarak tuba hareketlerini ortadan kaldırır ve tuba yumurtayı yakalayamaz.
Öte yandan batın içine yerleştiğinde bazı maddeler salgılanır. Salgılanan bu maddeler hem spermlerin hareketlerini azaltır hem de spermin oosit (yumurta) içine girmesini engeller.

Tüm bunlara ilave olarak bu hastalık düşüklere de neden olabilir.

Endometriozis yumurtalıklara yerleştiğinde, yumurtalık içinde kistlere neden olur. Bu kistlerin içinde, çikolata (koyu kahverengi) renginde sıvı toplanır. Kist tedavi edilmeyip büyük hacimlere ulaşırsa, kist yırtılabilir ve içindeki sıvı batın boşluğuna yayılır bu da ciddi komplikasyonlara neden olur.
Endometriozisin tanısı, laparoskopi yapılarak konur.

Endometriozisin tedavisi, infertilite, (kısırlık) veya ağrıyı azaltmak için yapılır. Bu nedenle de kısırlık için tedavi başka türlü, ağrı için tedavi başka türlü planlanır. Ağrı için tedavi yapıldığında, bunun fazla önemi yoktur. Ama kısırlık tedavisi yapılacaksa, bu durum önem arzeder ve bu işi bilenler tedavi etmelidir.

Kısırlık tedavisinde, hastanın yaşı, kısırlığın süresi, kısırlık yapan başka patolojilerin olup olmadığı, pelvik ağrı ve endometriozisin yaygınlık derecesi çok önemlidir. Tedavi bu bilgilerin ışığı altında yapılmalıdır
Bu hastalarda öncelikle laparoskopi yapılarak, endometriozisin yaygınlık derecesi tespit edilmelidir. Buna göre, 1-11 derecede olan ve genç hastalarda kendiliğinden bebek beklenebilir veya aşılama yapılabilir. Ama 35 yaş ilerisinde olanlar ve 3-4 gibi ağır endometriozisi olanlarda vakit kaybetmeden tüp bebek uygulamasına geçilmelidir.

Endometriozisin ilaçla tedavisi varsa da, ilaç tedavisi radikal bir tedavi değildir.





akrep79

slm kızlar, bu rahatsızlığı yaşadım ve çok sıkıntı çektim size özetle anlatayım,öncelikle 21 yaşımda evlendim 1 yıl çocuk istemiyoduk herkes gibi ama daha evliliğimin 9 ayında bende olağan dışı ağrılar ortaya çıktı ve dr.a gittim dr. küçük bi kist olduğunu önemli olmadığını söyledi ve 1 yıl dolunca gel dedi bende bekleyeyim dedim ama ne mümkün dayanamadım 2 ay sonra gittiğimde kistin 13mm olduğunu öğrendim malesef o boyuta ulaştımı ilaçla tedavi mümkün değilmiş sonra dr.u değiştirdim gittiğim diğer dr. derhal ameliyat olmamı söyledi ve bunun yanında yumurtalığımın birininde alınabileceğini söyledi size o an nasıl yıkıldığımı ve perişan olduğumu anlatamam günlerce ağladım  :crybaby2: ve sonunda ameliyat günü geldi, açık ameliyat oldum tam 3 saat kaldım ameliyatta ayılırken doktorum geldi ve yumurtalığı kutardık dedi oan sanki yeniden doğmuştum  :y25:  hastaneden çıktıktan kısa bi süre sonra dr. rahim filmi istedi çektirdim malesef sağ yumurtalık tüpleri kapalıydı yarı yarıya şansım vardı ama doktorum o şansı bile vermedi bana hiç oyalanmadan önce aşılama denememi olmadığı taktirde  tüp bebek yaptırmamı söyledi bende tüpbebek merkezine gittim aylarca aşılama yapmak için bekledim çünkü yumurtalıklarım istediğimiz tepkiyi vermiyodu nihayet 1 defa aşılama yaptırdım oda tutmadı sonca aylarca ikinci aşılama için tedavi oldum ama olmuyodu dr. bana aşılamadan vazgeçmemi ve tüpbebek yaptırmamı söyledi çünkü aşılamayı beklerken nerdeyse bi tüpbebek parası gitmişti sonra tüpbebek için tedaviye başladık ama malesef bu tedavidede sorunlar çıktı dr. embriyoları yerleştirirken fazla ümitlenmememizi büyük ihtimalle tutmıycanı söyledi ve öylede oldu  :y25: ikinci hüsrandan 8 ay sonra tekrar tedaviye başladık ben buda tutmaz dedim kendimi psikolojik olarak hazırladım, rabbim ikinci tüpbebekte beni boş çevirmedi çok şükür üç minik kalp hediye etti şuan biri cennette ikisi benimle.rabbim tüm isteyenlere nasip etsin inşallah hiç kimsenin kucağını boş bırakmasın rabbim herkese annelik duygusunu doya doya yaşatsın dualarım sizlerle.dediğim gibi ben çektim kimseler çekmesin lütfen dr.nuzu iyi seçin bi dr.a güvenmeyin sorularınız olursada ben burdayım size elimden geldiğince yardım etmek isterim. :k06:

ponçik