28 Mart , 2024, 11:30:00

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - durugok

1
Yaygın kullanılan bir soğuk algınlığı ilacının içindeki bir madde, ABD'de 6 aydan küçük bebeklerin zehirlenmesine yol açan bir numaralı etken çıktı.

Bebeker de tıpkı küçük çocuklar ve yetişkinler gibi zehirlenebiliyor, özellikle hatalı ilaç kullanımında. Health Day News adlı haber sitesinde yayınlanan araştırmaya göre küçük çocuk ve bebeklerdeki sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların içindeki asetaminofen-parasetamol- maddesi risk yaratıyor.

Yarısı ilaç yuttu, yarısı hatalı dozaj kurbanı

Raporlara göre ABD'de son 10 yıl içinde 6 aydan küçük bebeklerin söz konusu olduğu 270 bin zehirlenme vakası yaşandı. Bunların % 97'si kasıtsız, yarısı yanlışlıkla ilaç yutmaktan, üçte biri ise hatalı ilaç kullanımından yani uygunsuz dozajdan kaynaklandı.

Peki bu zehirlenmelerin başında hangi madde geliyor? Yetişkinlerin soğuk algınlığı için sık sık kullandığı bir maddenin içindeki asetaminofen. Araştırmayı yürüten Dr A. Min Kang, bebeklere en çok verilen ilacın asetaminofen olduğunu söyledi.

Asetaminofen tehlikesi

Asetaminofen adlı maddenin karaciğere zarar verdiğini ekleyen Kang, bebeklerde rastladıkları alkol zehirlenmesinin yükselişini de şaşırtıcı bulduklarını ekledi. Kang, ebeveynlerin ortada alkol şişeleri bulundurmasının tehlikelerine dikkat çekerken, zehirli bitkilerin de risk oluşturduğunu söyledi.

Krem ve losyonlara dikkat

Bebekler üzerinde kullanılması yanlış olan bir diğer madde ise reflü, sindirim sorunlar, soğuk algınlığı tedavilerinde kullanılan -ve Advil'de bulunan- ibuprofen maddesi. İlaç kullanımına bağlı olmayan diğer zehirlenmelerin kaynağı ise ıslak mendil ve pişik kremleri, bitkisel losyonlar ve kozmetik kullanımı oldu. Dr. Kang ağızlarına alabilecekleri her türlü temizlik, kozmetik ve bitkisel malzemenin, bebeklerin ulaşabileceği yerden uzak tutulması gerektiğini hatırlattı. Merhaba Bebek
2
ABD ve İngiltere'deki büyük şirketler çalışanlarına, onları kaybetme korkusu nedeniyle yenilikçi çocuk bakımı imkanları sunuyorlar. Çalışanları için iş yerlerine yuva açıyorlar.

Yahoo'nun yöneticisi Marissa Mayer, evden çalışma modelini uygulamadan kaldırdıklarını açıkladığında çalışanları ufak çaplı bir şok geçirdi. Çünkü bu karar, artık pijamaları içinde çalışmayacakları anlamına geldiği gibi, "çocuk da yaparım, kariyer de" diye düşünmekle hata ettiklerini gösterdi.

Mayer, herkesin aynı çatı altında çalışmasının üretkenliği daha fazla artırdığını ileri sürdü; oğlu doğduğunda ofisin içine bir yuva inşa ettirdi.

Dünyanın ilk şirket yuvası açıldı

Ardından yatırım firması Goldman Sachs Londra'da dünyanın ilk şirket içi kreşini açtı. Yıl 2003'tü. Her çalışana yılda 20 gün ücretsiz çocuk bakımı hizmeti geliştirdiklerini ilan ettiler. 2010'a geldiklerindeyse yuvayı büyüttüler; artık çalışanlar ebeveynlik izinlerini kullandıktan sonraki dört hafta boyunca çocuklarını ücretsiz olarak buraya kayıt ettirebiliyorlardı.

Oğlu 6 aylıktan 3 yaşına kadar burada bulunan çalışanlardan biri, "çocukların bakımı hakkında endişelenmekten daha stres veren hiçbir şey yok" diyor ve ekliyor: "Bakıcının işe gelemediği ya da hasta olduğu günlerde endişelenmekten işe konsantre olamıyordum. Oğlumun buraya gelebilmesi inanılmazdı. Onun mutlu olduğunu biliyordum, ne zaman istersem aşağı inip onu görebiliyordum."

Kreş açılamıyorsa yakınlardaki bir kreşle anlaşılıyor

Golden Sachs Tokyo ve New York'taki ofislerine de birer kreş açtı. Kreş açmadığı ofislerinde çalışanlar içinse yakınlardaki bir çocuk yuvasıyla anlaşma yoluna gitti.

Goldman Sachs'ın insan kaynakları müdürü Sally Boyle'a göre, pek çok üst düzey kadın yönetici ebeveynlik izninden sonra işine geri dönmek istiyor ancak çocuk bakımı konusunda sıkıntı yaşıyorlar.

Personeli değiştirmek daha büyük bir maliyet

ABD'de kurulan İşyerinde Ebeveynlik Enstitüsü'nün kurucusu Carla Moquin ise aile bağları nedeniyle çalışan profilini değiştirmenin şirketlere 30 bin pound gibi olağanüstü bir mali yük getirdiğini söylüyor. Özellikle de çalışanlar şirketi çok iyi bilen, önemli bağlantılar ve müşterilerle önemli ilişkiler kurmuş kişilerse.

"Çocukların iş yerine gelmesi korkutuyor"

Çocukları işe getirmenin yalnız ebeveynlerin değil diğer çalışanların da kaçınılmaz olarak dikkatini dağıtacağına dair korkular da var. Moquin böyle olması gerekmediğinde ısrar ediyor. En önemlisi, diyor, "en başından itibaren net bir yapı ve düzgün bir program kurmak. Başarı sağlamak için ailelerin ağlamaya en kısa sürede tepki vermeyi kabul etmesi, bunu rahatsız edici bulanlar içinse "bebeksiz bölge" oluşturulması gerekiyor."

Eğer bu yenilikçi çocuk bakımı desteği sunan iş yerleri böyle avantajlar sağlıyorsa neden daha fazla şirket bu trene binmiyor? Moquin en büyük engelin kültür olduğunu iddia ediyor.

"Denemeye değer"

"İnsanların olacağını tahmin ettiği şeyle, gerçekten olan arasında büyük bir uçurum var. Bu yüzden bizim önümüzdeki en büyük engel eğitim. Bu iş yerlerine bilgi verme ve onları bu çözümün farklı iş kolları ve organizasyonlar için işe yarar olduğuna ve denemeye değer olduğuna ikna etmek."

Bir ABD firması olan Gnappies bir diğer örnek. Oregon'daki merkez binasında başarılı bir yuva işletiyor olmasına karşın, Londra'da açtığı şubede farklı bir yaklaşım benimsedi.

Avrupa şubesinin yöneticisi Louise Roper, iş yerindeki yuvanın bebekleri olan çalışanlar için harika olduğunu söylerken, daha büyük yaştaki çocuklar için faydasız olduğuna inandı ve 1-16 yaşlarında çocukları olan ekibine uzaktan çalışma fırsatı sunmaya karar verdi.

Ekip, Slack adında bir anında mesajlaşma teknolojisi kullanarak mesai yapabiliyor. Roper "İnsanlar sürekli sorduğu için bir kreş kurup kurmamayı düşündük ve bize ihtiyacımız olan şey buymuş gibi gelmedi. Biz çalışanlarımıza bu özgürlüğü vererek onları daha iyi destekleyebileceğimizi hissettik. İlk başlarda işleri bu şekilde yürütemeyeceğimizi düşünerek endişelendim ama işe yaradı ve herkes şu anda çok daha mutlu ve çalışmaya daha istekli" dedi.
Merhaba Bebek
3
Bir kadının gebeliği ile bebeğinin ikinci yaş günü arasındaki 1000 gün, annenin beslenme tarzının çocuğunun hayatında en belirleyici rol oynadığı dönem. Anne karnında başayan yetersiz beslenme ciddi hastalıklara bilet çıkarıyor.

Bebeklerin 1000 günlük bu dönemde yetersiz beslenmesi, beyin gelişimlerinde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Yetersiz beslenme vakalarının % 20'si anne karnındayken başlıyor. Bebekliği süresince yetersiz beslenen bir bebek hayatının ileri dönemlerinde kronik hastalıklara yakalanıyor. Yetersiz beslenme, beyin gelişiminde bozulma, zayıf bağışıklık sistemi, diabet ve kanser gibi hayatın ileri dönemlerinde ortaya çıkabilecek ciddi hastalıklara bilet çıkarıyor.

Yetersiz beslenmenin en sinsi göstergesi büyümenin yavaşlaması.Bugün dünya nüfusunun 1/3'ünün yetersiz beslendiği tahmin ediliyor. Yetersiz beslenme, obezite, vitamin ve mineral eksikliğine yol açan bir beslenme türü. Bugün yeryüzündeki çocukların % 40'ına 5 yaşına girmeden obez teşhisi konuluyor. Ayrıca yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar bir sonraki nesle de aktarılıyor.

Her yıl 3 milyon çocuk kötü beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor. Her yıl çocukların % 25'inin, kronik yetersiz beslenmeye bağlı nedenlerle büyümesi yavaşlıyor. Yetersiz beslenmeyle ilgili sağlık sorunlarının % 100'ü önlenebilir.
Her 4 çocuktan 1'inin büyümesi, yetersiz beslenme nedeniyle engelleniyor. Her yıl yetersiz beslenen annelerin emzirme yeteneklerini kaybetmesi sonucunda, 800 bin bebek ölüme yaklaşıyor.
Merhaba Bebek
4
Aileler çocuklarının 5 yaşlarından önce okumaya hazır olup olmadıklarını anlayabilir. ABD'li uzmanlar çalakalem bir çizimle, bir harf çizimini ayırt edebilen çocukların okumaya başlayabileceğini açıkladı.

Washington Üniversitesi'nde çocuk gelişim psikolojisi uzmanı olan Dr. Rebecca Treiman, çocuklardaki temel yazma becerisinin şaşırtıcı derecede erken ortaya çıktığını söyledi.

"Çocuk Gelişimi" Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya 3-5 yaşlarında 114 çocuk katıldı. Çocuklardan hiçbirine okuma ya da yazma dersleri verilmedi. Testler sırasında çocuklara tek heceli kelimeler öğretildi. İlk testlerde hecelerin yazılı olduğu kelimeler okundu. İkinci testteyse bir kukla aynı heceleri yanlış okudu. Çocukların çoğu kuklanın yaptığı hatayı fark etti. Uzmanlar 3-5 yaş grubundaki çocukların her hecenin bir kelimeye karşılık geldiğini anladığını kaydetti. Uzmanlar bu anlayışa sahip çocukların okumaya yavaş da olsa başlayabileceği görüşünde. Merhaba Bebek