Bebegimonline - Anne ve Bebekleri

BEBEKLERİMİZ VE ÇOCUKLARIMIZ => Koruyucu Aile / Evlat Edinme => Konuyu başlatan: susi - 12 Aralık , 2008, 17:36:40

Başlık: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: susi - 12 Aralık , 2008, 17:36:40
slm arkadaşlar  bnm bi yakınım evlat edinecek bütün işlemler tmm artık bize haber gelmesini bekliyoruz .benim bi ricam var szden evlat edinme hakındaki fikirlerinizi benimle paylaşırmısınız ???bu bnmiçn çok önemli ??? ??? ??? :icon_scratch: :icon_scratch: :icon_scratch: :icon_scratch:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: naz_pinar - 17 Aralık , 2008, 00:45:09
SUSİ CANIM BENCE COK GUZEL BIRSEY BU BEN HEP ESIME DIYORUM HALADA DIYORUM AMA O PEK YANASMIYOR BU BENIM UZUN ZAMANDAN BERI KURDUGUM BI HAYAL DUSUNSENE NE BUYUK BI SEVAP ANNESIZ BABASIZ BI COCUGU ALIP BUYUTECEKSIN ANNE BABA OLACAKSIN ONA INSALLAH ALLAHIM BU DUALARIMI KABUL EDER VE BENDE ALABILIRIM ILERLEYEN ZAMANLARDA BENIMDE BI TANIDIGIM VAR EVLATLIK ALDILAR 10 AYLIK ALDILAR SDIMDI 5-6 YASLARINDA VE INANIRMISIN AYNI ANNESINE BENZIYO SANKI ONUN OZ COCUGUYMUS GIBI BU COK GUZEL BIRSEY BENCE CANIM ONLARIN HEPSI BIZIM COCUKLARIMIZ MELEKLERIMIZ ALLAHIM HEPSINE SICAK MUTLU HUZURLU YUVALAR NASIP ETSIN INSALLAH :amin: :amin: :amin: :amin: :amin:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: sesedo-98 - 20 Aralık , 2008, 13:36:30
Evlat edinme, bir başkasının çocuğunu kendi ailesi içine katma âdeti, tarihin her devrinde tatbik edilen bir husustur. Bilhassa İslâmdan önceki Cahiliye Devrinde bu âdet daha yaygındı. İsteyen kimse, seçtiği herhangi bir kimseyi öz çocukları arasına katarak onu evlatlık aldığını ilân ederdi. Aldığı çocuğa "Sen benim oğlumsun, ben sana vârisim, sen de bana vârissin" diyordu. Böylece, o çocuk öz oğlu sayılıyordu. Ailenin bir ferdi olduğu gibi, aynı zamanda aile fertlerinin sahip olduğu hak ve vazifelere de ortakoluyor, ailenin ismini alıyordu. Evlatlık edinen kimse bu çocuğun babası sayılıyordu. Evlât edinenin hanımı da, çocuğun annesi yerine geçiyordu. Oğlanın hanımı da bu babanın gelini kabul ediliyor, dolayısıyla, boşandıktan sonra gelini ile evlenmesi mümkün olmuyordu.


Peygamberimiz de (a.s.m.) Zeyd bin Sâbit'i kendisine evlâtlık olarak almıştı. Hz. Zeyd küçük yaşta köle olarak satılmış, Hz. Hatice deonu satın almıştı. Daha sonra onu Peygamberimize hediye etti. Hz. Zeyd, Peygamberimizin hizmetinde bulunuyordu. Babası ve amcası, kurtarma akçesi karşılığında onu Peygamberimizden istemeye geldiler. Peygamberimiz Hz. Zeyd'i serbest bıraktı. Fakat Zeyd, Peygamberimizi baba ve amcasına tercih ederek onun yanında kalmayı kabul etti. Bundan sonra Peygamberimiz onu kölelikten azad etti. Hazır bulunan cemaata hitap ederek, "Şâhit olunuz, Zeyd benim oğlumdur, ben onun vârisiyim, o da benim vârisimdir" buyurdu. Bunun üzerine babası ve amcası memnun olarak ayrıldılar. Bundan sonra Hz. Zeyd Peygamberimizin evlâtlığı olmuştu. Artık "Muhammed'in oğlu Zeyd" diye çağrılıyordu.1


Hak din gelince, Cahiliye devrinde yapılan ve uygulanan âdet ve alışkanlıklar birer birer değişiyor, insanlara meşru olan yol gösteriliyor bâtıl ve haksızlıkların yerini hak ve adalet esasları alıyordu. Cahiliye âdetlerinden birisi de o zamanki uygulanış şekliyle evlâtlık müessesesiydi.


İnsan tabiatına aykırı düşen bu uygulamayı Cenab-ı Hak hem açıkemirle, hem de Peygamberi üzerinde fiilen tatbik etmekle kaldırdı.


Bu konudaki âyetin meali şöyledir:


"Allah, evlâtlıklarınızı oğullarınız gibi tutmanızı meşru kılmadı. Bunlar, sizin dillerinize doladığınız boş sözlerdir. Allah ise gerçeği söyler ve doğru yola O eriştirir. Onları (evlât edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın. Allah yanında en doğrusu budur. Eğer babalarının kim olduğunu bilmiyorsanız, bu takdirde onları din kardeşleriniz ve görüp gözettiğiniz kimseler olarak kabul edin. Yanılarak yaptıklarınızda size vebal yoktur."2


İşte bu âyet-i kerime ile evlâtklık âdeti kaldırılmış oldu. Meşru olmayan bu âdet haram kılındı. Çünkü, evlâtlıkla ne hakiki bir evlat olunur, ne de evlâtlık edinen kişi gerçek bir baba olur.


Bu yasaklama ve "Sen benim oğlumsun" demekle hiçbirçocuğun gerçek bir evlât olmadığı hususunda Peygamberimize Allah'ın emirleri bildirildi. Evlâtlığın boşadığı hanımın "babalık" tarafından nikâhlanmasının meşru sayıldığı açıklandı.3


Evlâtlık müessesesinde şu mahzurlar bulunduğu içindinimizde yasaklanmıştır. Önce meşru olmayan bir yolla başkasının çocuğjnu kendi evlâdı yerine getirerek haksız ve sahte bir muamele yapılmaktadır. Yabancı bir çocuğu evlât kabul etmek fıtratı değiştirmektir. Mukaddes olan nesil meselesini tahrif etmek, çocuğun asıl ana babasının unutulmasına sebep olmaktır.


İkinci olarak, bu çocuk büyüyünce aile içerisinde mahremiyet hususlarına riayet edilmeyecektir. Tesettür, bakma ve temas gibi durumlara uyulmayacaktır. Oğlansa ailenin bütün kadınlarıyla bir arada bulunacak, kızsa ailenin bütün erkekleriyle birlikte yaşayacaktır. Halbuki, ister kız olsun ister oğlan; evin hanımı annesi olmadığı gibi, o ailenin akrabası da evlâtlığın ailesi sayılmaz, bir yabancıdan farksızdır. Bunlar büyüyünce aile içinde bulundukları müddetçe devamlı haramla yüz yüze bulunacaklardır.


Başka bir mahzur da, evlâtlık olarak alınan çocuk mirasa ortak olacaktır. Böylece daha yakın akrabalar kısmen veya tamamen mirastan mahrum kalacaklardır. Hakları çiğnenen mirasçılar bu çocuğa bir düşman gözüyle bakacaklardır. Çünkü, evlâtlık hakikatta miras hakkına sahip değildir.


İşte bütün bu mahzurlardan dolayı dinimiz evlâtlık almayı tavsiye etmemiştir. ancak, bahsi edilen bu evlâtlık meselesinden ayrı olarak, insanın bir yakınının, bir dostunun çocuğunu himayesine alması, kimsesiz ve yetim bir çocuğu alıp evlâdı gibi onu sevmesi, ona yedirmesi, içirmesi, onu terbiye edip okutması bir fazilettir. Fakat, bu durumda da onu kendisine tescil etmemesi, evlât haklarını ona devretmemesi, MAHREMİYET MESELESİNE DİKKAT ETMESİ İCAP ETMEKTEDİR. Ancak, kişi isterse, hayatta iken malının bir kısmını o çocuğa bağışlayabilir. Veya ölmeden önce malından bir miktar verilmesini vasiyet edebilir. Nitekim, Peygamberimiz bir çok hadislerinde kimsesiz çocuklara ve yetimlere bakanlara Cenneti müjdelemiştir.4


Sonuç:


Bu konunu üç önemli özelliği vardır:


1- Evlat edindiğimiz çocuk kız olursa babalığa, erkek olursa analığa mahrem olacağı için beraber yalnız kalma ihtimaline göre caiz değildir. Bu konu süt emzirmekle çözülebilir. Annalık süet anne, babalık da süt baba olacağından dini açıdan da bir sakınca kalmaz.


2- Evlatlık alanlar, çocuğun esas anne ve babasının vereceği şefkat ve göstereceği merhameti gösteremeyebilirler. Bu açıdan çocuğun gerçek anne ve babasından mahrum bırakma sorumluluğu vardır. Bu da çocuk açısından önemli bir durumdur. Ancak kimsesiz çocuklar için bu sakınca olmayabilir.


3- Evlat edinen ailelerin kalacak mirasları bu çocuğun olacaktır. Halbuki, o miraslar akrabalara kalması gerekirdi. Bu da başkasının hakkının evlatlığa verilmesi demektir ki caiz değildir. Bu konuda bir çözüm olarak gerçek mirasçılarla helalleşilir ya da evlatlık mirastan kanunen mahrum bırakılarak çözüm aranabilir.


Bu üç sebepten dolayı evlat edinmenin doğru olmadığını söyleyebiliriz. Bu üç engeli de dini açıdan çözebilirsek evlat edinmek inşallah haram olmaz.


1. Üsdü'l-Gâbe, 2: 225.
2. Ahzab Sûresi, 4-5.
3. Ahzab Sûresi, 37.
4. Müslim, Zühd: 42.
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: sesedo-98 - 20 Aralık , 2008, 13:38:49
ARKADAŞIMIN BİRİ BANA BÖYLE DEMİŞTİ ONA YAZDIGIM CEVABI SİZE DE YOLLUYORUM ...
peki evlatlık aldım ama sütüm yok.. hani bebeği olmayanlarında olması imkansız.. bu durumda ne yapmalıyım..?? birde 2 yaşına kadar neden şart.. ki normalde anneler öz evlatlarını bile en fazla 7,ci ayına kadar zor emziriyorlar..

öz evlat farklıdır aynı genleri taşıyorsunuz o senin kanından canından ister emzir ister emzirme..süt konusuna gelince sütün neden nasıl kordugunu bende bilmiyorum ( 2 yaşına kadar emzirmeyeceksin 2 yaşını doldurmamış bi bebeği bi kereliğine olsa bile emzirirsen süt çocugun olur helaldir sana ) ... Acaba anne sütünün "genler" üzerinde bir etkisi var mıdır? Kişiliğin oluşmasında, süt emziren annenin irsiyetle kendi nesline geçebilen unsurdan süt çocuğuna geçen unsur var mıdır? Tıp bilimi bu sorulara da cevap bulduğu zaman süt hısımlığının perde arkası daha iyi aydınlanacaktır.

RIDA


Rıdâ (Emzirme) ve Hükümleri


Rıdâ lugatta 'memeden emmek1 anlamına gelir, ifrdâ'nın ıstılahı mâ­nâsı ise kadının sütünün çocuğun midesine ulaşmasıdır.



Rıdâ'nın   Meşruiyetinin  Delili


İslâm'dan önce de uygulandığı gibi, çocuğu süt anneye vermek caizdir. Daha önce de uygulanan bu geleneği İslâm uygun bularak kabul etmiştir. Çünkü çocuğu süt anneye vermek bazen zorunlu olmaktadır. Meselâ çocuğun annesi ölürse veya çocuğunu emzirmesine mâni olan bir hastalığı varsa, çocuğu süt anneye vermek zorunlu olur. Bu, çocuğun yaşamasını sağlamak demektir,



Çocuğun   Süt  Anneye  Verilebileceğinin  Delili


- Eğer güçlük içine girerseniz, bu durumda (çocuğu babasının he­sabına) bir başkası emzirebilir. (Talak/6)                                                                     

Ayetin metninde geçen teasertüm ibaresi 'çocuğun emzirilmesi husu­sunda ihtilafa düşerseniz' anlamına gelmektedir. Bu durumda anneden başka bir kadın çocuğu emzirir.

(Ey mü'minler!) Çocuklarınızı (süt anneye verip) emzirtmek isterseniz, takdir ettiğiniz ücreti güzellikle vermeniz durumunda size bir sorumluluk yoktur.

(Bakara/233)



Rıdâ (Emzirme) Anneye Vacib midir, Yoksa Annenin Hakkı  mıdır?


Rıdâ (emzirme), anneye vacib olursa, anne sağlıklı olduğu sürece is­tese de istemese de çocuğunu emzirmek zorunda olur.

Rıdâ (emzirme), anne için bir hak olursa, çocuğunu emzirip emzir­meme hususunda muhayyer olur. Anne, çocuğunu emzirmek isterse,baba veya bir başkası onu bu hakkından alıkoyamaz. Fakat anne çocuğunu emzirmek istemezse, baba, çocuğunu emzirecek bir süt anne bulur.

Annenin, çocuğunu emzirmesinin vacib olmasıyla, bir hak olması arasındaki farkı belirttikten sonra, çocuğunu emzirmek, anneye vaçib mi­dir, yoksa bir hak mıdır meselesini ele alalım.

Şafii mezhebinde fetva, annenin çocuğunu emzirmesinin bir hak olduğu  yönündedir.  Anne  istediği  zaman  bu   hakkını   kullanabilir (çocuğunu emzirebilir). Fakat anne, çocuğunu emzirmesi için zorlana­maz. Ancak çocuğu emzirecek bir süt anne bulunamazsa, zaruret nede­niyle çocuğunu emzirmek annenin üzerine vacib olur.

Rıdâ'nın   (Emzirmenin)  Anneye   Vacib   Olmadığının,   Sadece Annenin   Hakkı   Olduğunun   Delili

Emzirmenin, anne için bir hak olup vacib olmadığının delili şu ayet­tir                 .

Anneler, çocuklarını-emzirmeyi tamamlatmak isteyen kimse (baba) için tam iki yıl emzirirler. Bu müddet zarfında (emziren annelerin) yiyeceği ve giyeceği mârufen çocuğun babasına aittir. (Bakara/233)                                                                             

Ayrıca Allah Teâlâ 'Şayet sizler için (çocuklarınızı) emzirirlerse onlara ücretlerini ödeyin' (Talak/6) buyurmaktadır.

Allah Teâlâ'nın 'Anneler, çocuklarını emzirmeyi tamamlatmak isteyen kimse (baba) için tam iki yıl emzirirler' (Bakara/233) sözünde, muhtemel iki mânâ vardır: Anneler çocuklarını emzirmek mecburiyetindedir veya anneler çocuklarının emzirilmesinde hak sahibidirler.

Allah Teâlâ 'Anneler çocuklarını emzirmek zorundadır' deseydi, bi­rinci ihtimal kesinlik kazanırdı. Ancak Allah Teâlâ'nın 'Eğer güçlük içine girerseniz, bu durumda (çocuğu babasının hesabına) bir başkası emzire­bilir' sözü, emzirmenin annenin bir hakkı olduğu görüşünü destekler. Zira emzirme annenin üzerine vacib olsaydı, Allah Teâlâ 'Bu durumda (çocuğu babasının- hesabına) bir başkası emzirebilir' demezdi. Ayrıca çocuğun emzirilme hususunda anne ile baba arasında güçlük veya ihtilaf   da   sözkonusu   olmazdı.   Allah   Teâlâ   'Şayet   sizler   için (çocuklarınızı) emzirirlerse onlara ücretlerini ödeyin' (Talak/6) buyuruyor ki bu, Bakara sûresinin 233- ayetinin mânâsını açıklar. Zira emzirme annenin üzerine vacib olsaydı, çocuğunu emzirdiği için ücret hakkına sahip olmazdı. Çünkü vacib olan birşeyi yerine getirmek ücrete tâbi değildir. Allah Teâlâ'nm 'Şayet sizler için (çocuklarınızı) emzirirlerse onla­ra ücretlerini ödeyin' (Talak/6) buyurması, annenin emzirip emzirme-mekte muhayyer olduğuna delâlet eder.

Kısacası çocuğunu emzirmek annenin hakkıdır; anne bu hakkını is­terse kullanır, istemezse kullanmaz. Çocuğunu emzirmek anne üzerine vacib değildir. Anne emzirmek istemezse, bu hususta zorlanamaz. Ancak kadı, annenin çocuğunu emzirmesine hükmetmişse, zaruretten ötürü çocuğunu emzirmek zorundadır.



Rıdâ'nın    (Emzirmenin)    Vaeib    Olmayıp    Hak    Olmasının Üzerine  Terettüb  Eden  Hususlar


Yukarıdaki izahlarımızdan, rıdâ'nın (emzirmenin), annenin üzerine vacib olmayıp hak olduğu anlaşılmıştır. Bu hakkın üzerine terettüb eden hususları şöyle hülasa edebiliriz: Koca, hanımını çocuğunu emzirmek için'zorlama yetkisine sahip değildir. Koca hanımını zorlarsa, kadın ona itaat etmemelidir. Bu itaatsizlik, kadını âsi yapmaz. Ancak çocuğun anne­sinden başka emzirecek kimse bulunmadığı zaman, zaruret nedeniyle anne çocuğunu emzirmek zorundadır. Çünkü bu durumda çocuğun ha­yatı sözkonusudur. Eğer kadın isterse, kocası örf ve âdete göre onun em­zirme ücretini vermelidir. Günümüzde olduğu gibi kadın emzirme ücreti istemezse, kocasının ona ücret verme mecburiyeti yoktur.



Rıdâ'dan  (Emzirmeden)   Doğan  Akrabalık  ve  Hükümleri


Bir kadın, yabancı bir çocuğu emzirdiğinde çocuk kadının oğlu gibi olur, kadının kocası da çocuğun babası gibi olur ve bu akrabalık üzerine şu hükümler terettüb eder:

A. Bir çocuğu emziren kadınla o çocuğun evlenmesi haramdır. Çocuğun başka bir kadınla evlenmesi halinde, karısının akrabalarından kimler kendisine haram olursa, süt annenin de onlar gibi yakın olan ak­rabaları kendisine haram olur. Bu bakımdan, süt annenin kızı ve kızkardeşi, süt çocuğa haram olur. Çünkü biri teyzesi, biri de kizkardeşi hükmündedir. Süt annenin çocuklarının çocukları ve torunları da böyle­dir. Çünkü bunlar kardeşlerinin kızları ve torunları hükmündedir. Süt an­nenin annesiyle evlenmek de haram olur. Zira bu ninesi hükmündedir. Bunların tümü, süt çocuğa haramdır. Çünkü bunlar onun süt annesi ve süt babasının nesebindendirler.

Bir kadından süt emen çocuğa haram olan kişiler şunlardır: Süt ba­banın kızkardeşi, zira halası hükmündedir.  Süt babanın kızı, isterse başka bîr kadından olsun. Çünkü o da kızkardeşi hükmündedir. Süt babanın çocuklarının kızları da ona haram olur; zira bunlar erkek ve kızkardeşin   kızları   hükmündedir.   Süt   babanın   annesi   de   ninesi hükmünde olduğundan onunla da evlenmesi haramdır.

B.  Süt annenin ve onun yakınlarının da süt çocukla evlenmeleri ha­ramdır. Bu kişilerin, süt çocuğun çocuklarıyla da evlenmeleri haramdır. Süt annenin anneliği, neseb anneliği gibi olduğundan onun nesebinden olan herkes süt çocuğa haramdır. Süt çocuğun nesebinden gelenler için de'hüküm böyledir.

C.  Süt annenin, süt çocuğun babası, amcası ve kardeşleri ile evlen­mesi caizdir. Çünkü onlar süt annenin nesebinden uzak yabancılar hük­mündedir.



Rıdâ (Emzirme) Nedeniyle  Haremliğin Delili


Yukarıda beyan ettiğimiz hükümlerin delili Kur'an ve Sünnet'tir:

Süt anneleriniz ve süt kızkardeşleriniz(le evlenmeniz haramdır). (Nisa/23)

Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Süt (emmek) viladet ve nesebin haram kıldığı herşeyi haram kılar.[1]

İbn Abbas şöyle rivayet etmektedir: "Hz. Peygamber'in, Hamza'nın kızı ile evlenmesi istenildi de Hz. Peygamber 'O bana helâl olmaz. Çünkü o benim süt kardeşimin kızıdır. Rahimden haram olan, sütten de haram olur' buyurdu".[2]

Yukarıda zikrettiğimiz ayet, süt annenin ve kızının, süt emen çocuğun annesi ve kızkardeşi hükmünde olduğuna delâlet etmektedir.

Zikrettiğimiz hadîslerden de emzirmekle olan anneliğin neseble olan annelik hükmünde olduğu anlaşılmıştır. Bu bakımdan öz annenin çocuğuna.haram olan yakınları kimlerse, onlar süt annelik nedeniyle de haram olurlar.



Haramlığı  Meydana  Getiren  Emzirmenin  Şartları


Her emzirme nedeniyle haramlık meydana gelmez. Haramlığı mey­dana getiren emzirmenin iki şartı vardır:

1. Süt emen çocuk iki yaşını doldurmamış olmalıdır.

İki yaşını geçen çocuğun emmesi haramlık meydana getirmez. Bunun delili şu ayetlerdin

Anneler çocuklarını emzirmeyi tamamlatmak isteyen kimse (baba) için tam iki yıl emzirirler.

(Bakara/233)

(Çocuğun) sütten kesilmesi de iki senede olmuştur.

(Lokman/14)

Hz. Peygamber de şöyle buyurmuştur:

Süt emme, küçük yaşta ve iki senenin altında olursa mahrem kılar.[3]

Süt emme, ancak (çocuk) memeden (emmekte iken) bağırsaklan ya­ranı ve sütten kesilmeden önce olanı mahrem kılar.[4]

Hz. Aişe şöyle anlatıyor: Rasûlullah benim yanıma girdiğinde yanım­da bir erkek oturmakta idi. Yanımda bir erkeğin oturması Rasûlullah'a ağır geldi. Ben de yüzündeki öfkeyi gördüm ve dedim ki:

- Ey Allah'ın Rasûlüî Bu benim süt kardeşimdir.

- Kimlerin süt kardeşleriniz olduğunu iyi araştırın. Çünkü ndâ, ancak mecaa'dandır (kendisi ile hürmet sabit olan rıdâ, yalnız açlığını sütle giderebilen emzik çağındaki süt çocuğu hakkında muteberdir).[5]

2. Emzirme, ayrı zamanlarda olmak üzere beş kere olmalıdır.

Emzirmenin, ayrı zamanlarda olup olmadığını örf belirler. Çocuk do­yup emmeyi bıraktığında, bir defa emmiş olur. Eğer sık sık memeyi bırakır tekrar başlarsa, bunların tümü bir emme kabul edilir.

Bu hükmün delili, Hz. Aişe'den nakledilen şu rivayettir: 'Kur'an'da indirilenler içinde (nikâhı) haram kılan malum (doyurucu) on emme vardı. Sonra bunlar beş malum emme ile nesholundular. (Kendilerine

nesh haberi ulaşmayan bazı muhitlerde) bunlar hâlâ Kur'an'dan olmak üzere okunurken Rasûlullah vefat etti'.[6]

Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Bir defa veya iki defa emzirmek veya emmek haram kılmaz.

[7] Süt Akrabalığının  Üzerine Terettüb Eden Hükümler

Sütten meydana gelen akrabalık üzerine, biri haramhkla, diğeri helâl­likle olmak üzere iki kısım hüküm terettüb eder: Haramlık, nikâh ile, he­lâllik de halvet ve bakmakla ilgilidir. Bu bakımdan süt nedeniyle akraba olanların, neseb nedeniyle akraba olanlar gibi birbirleriyle evlenmeleri haram olur. Tıpkı oğulla, annenin ve annenin anneleri ve ninelerinin, kızkardeş ve kızkardeşin ne kadar aşağı inerse insin bütün kızları, baba-bir kızkardeş veya anabir kızkardeşin ve-onların kızları, halalar, ana-ba-babir erkek kardeşin, bababir erkek kardeşin, anabir erkek kardeşin kızları ve torunları haram olduğu gibi, ndâ (emzirme) nedeniyle de bun­lar derecelerine göre haram ojur. Bunların izahı daha önce yapıldığı için burada tekrar etmeye gerek yoktur. Kişinin, kaymvâlidesiyle, hanımının başka kocadan olan kızıyla ve babasının diğer hanımiyla evlenmesi ha­ramdır.  Bunların haram olması musaheret (dünürlük) sebebiyledir. Musaheret (dünürlük) sebebiyle haram olanlar, süt nedeniyle de haram ' olurlar. Hz. Peygamber'in, bütün bu hükümlerin delili olan 'Neseb nede­niyle haram olanlar, rıdâ (emzirme) nedeniyle de haram olurlar'[8] sözünü daha önce nakletmiştik.



Süt   Nedeniyle   Helâl    Olmanın    Üzerine   Terettüb   Eden Hükümler


Neseb nedeniyle helâl olan hususlar, emzirme nedeniyle de helâl olur. Erkek ve kızkardeşin neseb nedeniyle birbirlerine bakmaları helâl olduğu gibi, rıdâ (emzirme) nedeniyle de birbirlerine bakmaları helâl olur. Rıdâ (emzirme) nedeniyle kardeş olan bir erkekle bir kız yalnız ka­labilir, birlikte uzun bir yolculuğa çıkabilirler. Ancak bu hüküm, süt kızkardeşine ve diğer mahremlerine şehvetle bakmasına ruhsat teşkil et­mez. Zira bu, neseb nedeniyle mahrem olanlar için de haramdır.

Bu yüzden müteahhir fakihler 'Zaruret (ihtiyaç) olmadığı takdirde bir kadının yabancı bir çocuğu emzirmemesi gerekir' demişler ve süt akra­balığı nedeniyle kadınlarla erkeklerin ihtilafını caiz görmemişlerdir; zira bazen bu ihtilat, birtakım serlere ve haramlara sebep olabilir. Çünkü dinî yasaklık zayıf, fıtrî yasaklık ise yoktur.





--------------------------------------------------------------------------------

[1] Buharî/2553, Müslim/1444, (Hz. Aişe'den)

[2] Buharî/2502, Müsîim/1447



[3] Dârekutnî, IV/174

[4] Tirmizi /ll6l, (Ümmü Seleme'den)

[5] Buharî/4818, Müslim/1455

[6] Müslim/1452

[7] Müslim/1451, (Ümmü Fadl'dan)

[8] Buharî/2502, Müslim/1447, (İbn Abbas'tan)[/
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: •·.·´¯`·.·• €ß®ULÏ •·.·´¯`·.·• - 14 Nisan , 2009, 16:42:20
ÇOK UĞRAŞTIK AMA OLMADI ÇOCUĞUMUZ TEK ÇAREYDİ BİZİM İÇİN EVLATLIK ALMAK. VE BAŞVURU YAPTIK BEKLİYORUZ. TAMAM KENDİ CANAIN KANIN OLMAYACAK AMA BİR COCUK ŞEVKATE İLGİYE MUHTAÇ HER ÇOCUK GİBİ MASUM DAHA NE SÖYLENİRKİ...MAHREMİYET KONUSUNA GELİNCE BİZE TERS ŞEYLER BUNLAR OLURMU HİÇ ÖYLE SAÇMALIK. EĞER O GÖZLE BAKILACAKSA HİÇ ALMASINLAR.
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: naz_pinar - 14 Nisan , 2009, 18:13:08
Alıntı yapılan: [email protected] - 14 Nisan , 2009, 16:42:20
ÇOK UĞRAŞTIK AMA OLMADI ÇOCUĞUMUZ TEK ÇAREYDİ BİZİM İÇİN EVLATLIK ALMAK. VE BAŞVURU YAPTIK BEKLİYORUZ. TAMAM KENDİ CANAIN KANIN OLMAYACAK AMA BİR COCUK ŞEVKATE İLGİYE MUHTAÇ HER ÇOCUK GİBİ MASUM DAHA NE SÖYLENİRKİ...MAHREMİYET KONUSUNA GELİNCE BİZE TERS ŞEYLER BUNLAR OLURMU HİÇ ÖYLE SAÇMALIK. EĞER O GÖZLE BAKILACAKSA HİÇ ALMASINLAR.

sana tamamen katılıyorum canım bana gorede bu mahremıyet konsuu sacmalık zaten boyle dusunuyorsa ınsan o cocugu almanın ne anlamı kalırkı?
YAPTIGIN COK GUZEL BIRSEY INSALLAH ALLAHIM GUNUN BIRINDE BANADA BOYLE BIRSEY NASIP EDER BENCE BUYUK SEVABA GIRIYORSUN BUNDAN DAHA GUZEL BIRSEY OLAMAZ INSALLAH BASVURUNUZ EN KISA ZAMANDA SONUCLANIR VE YUVANIZA BIR MELEK KATILIR...HEP BIRLIKTE COK GUZEL VE HUZURLU BIR YASAM DILERIM... :nazar: :nazar:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: fıstık - 14 Nisan , 2009, 20:33:38
BENCEDE EN BÜYÜK SEVAPLARDAN BİRİ

ŞU MAHREMİYET KONUSUDA ÇOK SAÇMA GAZETELERDE GÖRDÜK ÖZ EVLATLARINA NELER YAPANLARI

Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: oozge - 15 Nisan , 2009, 09:29:43
Alıntı yapılan: [email protected] - 14 Nisan , 2009, 16:42:20
ÇOK UĞRAŞTIK AMA OLMADI ÇOCUĞUMUZ TEK ÇAREYDİ BİZİM İÇİN EVLATLIK ALMAK. VE BAŞVURU YAPTIK BEKLİYORUZ. TAMAM KENDİ CANAIN KANIN OLMAYACAK AMA BİR COCUK ŞEVKATE İLGİYE MUHTAÇ HER ÇOCUK GİBİ MASUM DAHA NE SÖYLENİRKİ...MAHREMİYET KONUSUNA GELİNCE BİZE TERS ŞEYLER BUNLAR OLURMU HİÇ ÖYLE SAÇMALIK. EĞER O GÖZLE BAKILACAKSA HİÇ ALMASINLAR.


MSJINDA KONUYU ANLAMAMIŞTIM AMA SMDI ANLADIM

BU KARARI VERMEKLE BILE NE BUYUK BI SEVABA GIRDINIZ BILIOMUSUN.ALLAHIM GONLUNE GORE BI COCUK VERIR INŞALLAH KIZ YADA ERKEK FARKETMEZ ZATEN. VE İNŞ.İNSANLIK ADINA IYI YERLERDE OLUR HERZAMAN VE SIZE LAYIK YETISIR :amin:
HADI HAYIRLISI BAKALIM
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: ๑۩۞۩๑duyguseli๑۩۞۩๑ - 15 Nisan , 2009, 09:35:40
Bu konuyu bende bir zamanlar çok dşündüm ve çok güzel bir karar evlatlık edinmek ve ilerde belkide bir evlatlık

melek alıcam bebegım olsada olmasada ben mutlaka ama mutlaka alıcam
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: •·.·´¯`·.·• €ß®ULÏ •·.·´¯`·.·• - 15 Nisan , 2009, 13:21:40
valla işin dini boyutlarını az cok biliyorum ama peygamberimiz yetime bakan bas ve işaret parmağını sallayarak benimle bu yakınlıkta olcaktır demiş ki bu bence son noktadır.içi temiz olsun kişilerin önemli
olan budur.
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: oozge - 15 Nisan , 2009, 14:18:08
kesınlkle  :alkış: :alkış:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: efsane - 17 Nisan , 2009, 04:02:06
Alıntı yapılan: [email protected] - 14 Nisan , 2009, 16:42:20
ÇOK UĞRAŞTIK AMA OLMADI ÇOCUĞUMUZ TEK ÇAREYDİ BİZİM İÇİN EVLATLIK ALMAK. VE BAŞVURU YAPTIK BEKLİYORUZ. TAMAM KENDİ CANAIN KANIN OLMAYACAK AMA BİR COCUK ŞEVKATE İLGİYE MUHTAÇ HER ÇOCUK GİBİ MASUM DAHA NE SÖYLENİRKİ...MAHREMİYET KONUSUNA GELİNCE BİZE TERS ŞEYLER BUNLAR OLURMU HİÇ ÖYLE SAÇMALIK. EĞER O GÖZLE BAKILACAKSA HİÇ ALMASINLAR.
merhaba canim cok dogru bi karra vermisin inseallah bu yoldaki karariniz hemen aydinlanir ve minik melegine kavusursun benim dayimlarda amcamlarda evlatlik edindiler ama iann sanki onlarin cocuklari okadar benziyorlar yani geldiklerinde biri 10 aylikti degeri de5 aylikti simdi ikisde ilkokul 1. sinifa gidiyorlar ve cok seviyoruz hele yengemler belki kendi evlatlari olsa okadar uzerine titremezler canim rabbim bu konuda yar ve yardimcin olsun bol sans  :opucuk: :opucuk: :opucuk: :opucuk: :opucuk: :opucuk:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: ayeda nın annesi - 24 Nisan , 2009, 14:53:48
evlat edinmenin dini tarafı beni hiç ilgilendirmiyor.benim 1,5 yaşında kızım var.öz kızım.evlat edinmek için başvurduk.bekliyoruz.kızımın kardeşi olacak bizim öz çocuğumuz olacak.zerre kadar tereddütümüz yok.
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: tosunum - 26 Nisan , 2009, 13:14:59
Merhaba arkadaşlar.Ben yeni üye oldum. Biz de evlat edindik.Bebeğim yavrum şu anda 11 aylık. Biz aldığımızda henüz 39günlüktü. İyi ki almışız. Bizim ailemize katılmış Onu o kadar çok seviyoruz ki tamam onu ben doğurmamış olabilirim. Ama onu kendi doğuracak çoçuğumdan bile ayırmıyorum. Gece gündüz sürekli onunla beraberim ve bu mutluluğu da hiç bir şeye değişmem. Çünkü o benim herşeyim. Herkese de tavsiye ederim. Doğurmak önemli değil bakmak önemli. Ona canı gönülden o sevgiyi verebilmek çok önemli Oğlum için yapamayacağım şey yok. Onun bana anne demesi ve sarılması arkamdan ağlaması başka güzel bir şey varmı bundan .
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: efsane - 27 Nisan , 2009, 20:59:54
ayeda ve tosunum sizlere hak veriyorum dogurmak degil ona bakma onemli :icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright:tosunum sen baya kucukken almisin cnm masallah 11 aylik olmus allah bagislasin cnm :nazar: :nazar: :nazar: :nazar: :nazar:rabbim bi omur bayu saglikli huzurlu uzun omur versin :amin: :amin: :amin:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 30 Nisan , 2009, 23:57:39
bence sewgıye muhtac bı cocugu alıp bakmakk kadar guzel bıse olmmaz  ewlatlık almak benım aklıma yatan bı dusuncee ....
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: кคг๔єlєภ ♥ ♥ - 03 Mayıs , 2009, 00:41:59
haklsıın arkadasım allah nasıp edıp cocugumolsa bıle bn ve esımde bır cocuk ıstyoruz yetıstrme yurdundan o daha farklı bır emanet benm ıcın .....allahım nasıp etsın ınsallah bnde ıstyorum ..
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: can yine cannnn - 03 Mayıs , 2009, 19:53:33
Alıntı yapılan: •·.·´¯`·.·•KARDELENİM•·.·´¯`·.·• - 03 Mayıs , 2009, 00:41:59
haklsıın arkadasım allah nasıp edıp cocugumolsa bıle bn ve esımde bır cocuk ıstyoruz yetıstrme yurdundan o daha farklı bır emanet benm ıcın .....allahım nasıp etsın ınsallah bnde ıstyorum ..
bencede güzel ve dini yönden çok sevap bir şey benim ablamında çocuğu olmadı şimdiyse evlatlık almak için hazırlık yapıyor. :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 03 Mayıs , 2009, 22:34:15
yanı ama o ewlatlıgı alıpta yarın obur gun hamıle kalanlar var yaaa  dusunsene ewladı olup onları bı koseye atanda var :y25:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: oozge - 04 Mayıs , 2009, 10:07:21
Alıntı yapılan: tosunum - 26 Nisan , 2009, 13:14:59
Merhaba arkadaşlar.Ben yeni üye oldum. Biz de evlat edindik.Bebeğim yavrum şu anda 11 aylık. Biz aldığımızda henüz 39günlüktü. İyi ki almışız. Bizim ailemize katılmış Onu o kadar çok seviyoruz ki tamam onu ben doğurmamış olabilirim. Ama onu kendi doğuracak çoçuğumdan bile ayırmıyorum. Gece gündüz sürekli onunla beraberim ve bu mutluluğu da hiç bir şeye değişmem. Çünkü o benim herşeyim. Herkese de tavsiye ederim. Doğurmak önemli değil bakmak önemli. Ona canı gönülden o sevgiyi verebilmek çok önemli Oğlum için yapamayacağım şey yok. Onun bana anne demesi ve sarılması arkamdan ağlaması başka güzel bir şey varmı bundan .


bravo tek kelımeyle  kendı evladın bilmişsinn "oğlum" dıyosun onun ıcın yapmıycagım bırsey yok dıyosun. işte bu zaten annelık!! illa dogurmakla annelık olunmuyo. sen tum hayatını o yavruya adamışsınnn Allahım herzman mutlu etsın sızı.
en buyuk sevap bu olsa gerek  :amin:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: mayra - 14 Mayıs , 2009, 10:15:11
merhaba.. ben de yeni üye oldum..
ben de evlatlık edinmek isteyen bir anne adayıyım..
yavrum olsun çok istiyorum.. Allah nasip etmedi..
42 yaşımdayım.... bu konuya çok sıcak bakıyorum.. eşimle beraber
evlat edinmeyi düşünüyoruz.. fikrimi sorarsanız doğuran anne olmuyor malesef
emek veren annedir diye düşünüyorum..
inanın bir çok tanıdığım var evlat edinmiş ve inanılmaz iyi oluyorlar..
büyüyorlar ve aileye çok bağlı oluyorlar.. sıcacık bir yuva , şevkat ve aile
sahibi oluyorlar.. çok güzel bir şey.. kendi doğurup büyüttüğün evlattan
daha sevap diye düşünüyorum..
Allah nasip ederde inşallah biz de evlat edinebiliriz..
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: handan - 22 Mayıs , 2009, 19:36:05
Alıntı yapılan: mayra - 14 Mayıs , 2009, 10:15:11
merhaba.. ben de yeni üye oldum..
ben de evlatlık edinmek isteyen bir anne adayıyım..
yavrum olsun çok istiyorum.. Allah nasip etmedi..
42 yaşımdayım.... bu konuya çok sıcak bakıyorum.. eşimle beraber
evlat edinmeyi düşünüyoruz.. fikrimi sorarsanız doğuran anne olmuyor malesef
emek veren annedir diye düşünüyorum..
inanın bir çok tanıdığım var evlat edinmiş ve inanılmaz iyi oluyorlar..
büyüyorlar ve aileye çok bağlı oluyorlar.. sıcacık bir yuva , şevkat ve aile
sahibi oluyorlar.. çok güzel bir şey.. kendi doğurup büyüttüğün evlattan
daha sevap diye düşünüyorum..
Allah nasip ederde inşallah biz de evlat edinebiliriz..


Rabbim sana en hayırlı zaman hayrlı bi evlat versin inşallah  :amin:
sen doğur yada doğurma önemli değil ama rabbim sana bu duyguyu tattırsın inşallah  :amin: :amin: :amin:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: mayra - 02 Haziran , 2009, 12:16:37
Alıntı yapılan: handan - 22 Mayıs , 2009, 19:36:05
Alıntı yapılan: mayra - 14 Mayıs , 2009, 10:15:11
merhaba.. ben de yeni üye oldum..
ben de evlatlık edinmek isteyen bir anne adayıyım..
yavrum olsun çok istiyorum.. Allah nasip etmedi..
42 yaşımdayım.... bu konuya çok sıcak bakıyorum.. eşimle beraber
evlat edinmeyi düşünüyoruz.. fikrimi sorarsanız doğuran anne olmuyor malesef
emek veren annedir diye düşünüyorum..
inanın bir çok tanıdığım var evlat edinmiş ve inanılmaz iyi oluyorlar..
büyüyorlar ve aileye çok bağlı oluyorlar.. sıcacık bir yuva , şevkat ve aile
sahibi oluyorlar.. çok güzel bir şey.. kendi doğurup büyüttüğün evlattan
daha sevap diye düşünüyorum..
Allah nasip ederde inşallah biz de evlat edinebiliriz..


Rabbim sana en hayırlı zaman hayrlı bi evlat versin inşallah  :amin:
sen doğur yada doğurma önemli değil ama rabbim sana bu duyguyu tattırsın inşallah  :amin: :amin: :amin:
AMİN HANDANDANCIM İNŞALLAH..
HAYIRLISI OLSUN DİLİYORUM..
GERÇEKTEN ÇOK ZOR BİR DUYGU..
ALLAH KİMSEYİ BÖYLE SINAMASIN :crybaby2:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: es.ma - 25 Eylül , 2009, 22:43:37
bi çocugum olmasa kesin evlat edinirdim maddi dururum çok iyi olsa bu durumda bile edinirdim çok büyük sevap
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 26 Eylül , 2009, 18:05:06
okadar cok aıle bekleyen bebek cocuk varkı emınım ewlat edınırdım :y25:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: Balböceği - 04 Kasım , 2009, 22:55:38
niye olmasinkiii o cocuklarda sevgiye acc herseye
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 05 Kasım , 2009, 10:03:49
aynen canım ama ya ona bllı zmaan ıcınde solemek lazım cunku kaldıramıorlar..

yada hıc solemıcen :suclu:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: aleyna635 - 07 Kasım , 2009, 00:38:44
kızlar kesinlikle evletlık konusuna bende sıcak bakıyomve tedavilerimiz sonuç vermezse bende evlat edinmek isterim.bakın birde biliyormusunuz evlatlık alan ailelerin genelinde allah sonrasında kendilerine öz evlatta veriyor.ben şahit oldum buna tanıdığım iki evli çift var.evlatlık aldıktan sonra rabbim onlara kendi çocuklarını nasip etti.belki allah hepimize nasib eder böle...bence çocuğu olmayan ve imkanı olan her aile evlat edinsin.yetimlere bakmak büyük sevab...
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 07 Kasım , 2009, 11:22:11
ama buyuk sorumluluk ...ben alırım dıyorum ama dusunuyorum ya ogrenır psıkolojısı bozukursa yaa ne bılım baska baska seyler gelıyor..

Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: ester - 13 Kasım , 2009, 10:39:55
Merhaba


Bence bu acimasiz ve cirkin dunyada ki en guzel sey cocuklar ve onlarin aci cekmeleri haksizlikdir her cocuk guzel bir yuvayi hak eder ve ona bu yuvayi cok goren insanlar  rabbimin gazabina layikdir .

Imkani olan her insan bu masum cocuklara hak ettikleri sevgiyi ve ilgiyi saglamakla yukumludur ve bu bizlerin insani gorevidir .

Bu dunyada yapilmis en guzel seydir ve sadece sevabi icin degil karsiliksiz yapilmasi gereken bir seydir  .
Bunu yapan ve yapmayi isteyen tum arkadaslarim siz her iki dunya icinde en guzelini yapiyorsunuz .

Allah herkeze nasipetsin . :amin: :amin: :amin: :amin:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 13 Kasım , 2009, 15:09:42
en azından bır ocogu okutmak manevı anne olmak cok gzuel olurdu
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: βαlκιz - 20 Kasım , 2009, 02:36:56
keşke buralada yurt falan olsa gidip ordaki bebekleri çocukları sevsem bebeklerimi götürürdüm nlarla oynarlardıı çok mutlu olurdum bi yetimi öksüzü sevindirmek çok güzel bişey yaa  :y25: :y25:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 20 Kasım , 2009, 08:21:55
bayramalrda normal gunlerde cok sevınırler :'(
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: βαlκιz - 20 Kasım , 2009, 15:38:22
ben huzur evlerine giderdim bekarken evimize yakındı huzur evii nekadar seviniyolardııı yaa burda yok huzur evi yada çocuk esirgeme kurumu falan olsa giderdim valla  :y25:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: Balböceği - 20 Kasım , 2009, 15:40:42
Bende cok gitmek istiyorum ama kaldigimiz yer zengin yer hep villalar var oyle kurumdu falan yok  ;)
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: ..eLif.. - 20 Kasım , 2009, 16:00:38
Allah durumumu kendime güveneceğim boyutlara getirirse sözüm var bende bir evlada anne olacağım...
dinimizde kız bebekse eşimden erkek bebekse kızım yada benden (töbe töbe) günah olurmuş
Allah ın gücüne gitmesin ama  benim mantığıma yatıyor 1 çocukta olsa ona sahip çıkmak çok önemli bence..
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 20 Kasım , 2009, 16:19:10
ewet elıfcım...

keske ımkanım olsa ben manevı anne lık yaprdım
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: ..eLif.. - 20 Kasım , 2009, 16:26:05
Allah inşallah bana o sevabı nasip eder :)
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 20 Kasım , 2009, 16:32:49
ıns banada :amin:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: prenses_78 - 01 Aralık , 2009, 23:33:48
bende sıcak bakıyorum o yavrularımıza sahip çıkılsın çok isterim
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 02 Aralık , 2009, 08:56:56
keske :sad1:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: Balböceği - 16 Aralık , 2009, 15:15:02
nerde  :y25: :y25:
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: мiŁenα. - 16 Aralık , 2009, 20:15:14
oluyoryavas yavas en azından eskıye nazaran ıyı
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: sesedo-98 - 07 Ocak , 2010, 15:08:08
kimine ters geliyor kimini dinkonusu ilgilendirmiyor......
arkadaş dini yönü beni ilgilendirmez demişsin evet seni ilgilendirmeyebilir zaten sana da sormadık burda kimseye sen diniyönünne bakıyormusun diye sormuyoruz ! ayrıca belirtmeye gerek yok düşünceniyaz yeter
2 bana ters geliyor bu olabilir ne diye dilinle söylüyorsun gunaha giriyorsun dini kurallarda diyor mu tersinize geldi kabul etmeyin ! kuranıda o zaman işimize gelen taraflarını alalım üstümüze !!!
3 Allahın gucune gitmesin mantıgıma yatıyor . Allah töbe töbemantıksızmı senin yatıyor ama (haşa) O nun yatmayacak!!! şaştımkaldım cümlene . arkadaşına hitap etmiyorsun lutfen dıkkat .
4 bizim tek sorunumuz okumak okudugumuzu anlamak ama biz  kendi menfaatlerimize göre yontup duruyoruz !! merak ediyorum yorumyapanların 1 allahın kulu okumadan es geçmiştir yazıyı geçsin beni ilgilendirmez ama okumadan yorum yapmayın dini eleştirmek size düşmedi .
5 okumadıgınız için size özetleyim yetim sevindirmenin sevabı çok büyük anasız babasız  kalmış birine bakmakta çok sevap fakat dini yönden bir kaç kurala uyduktan sonra al bak diyor .
yolladıgım bilgiler sadece müminlere başka kimseyi ilgilendirmez! bu siteye giren herkes aynı düşüncede değil ya birilerinin dini bilgi işine yarar diye yolladım eleştiresiniz diye değil .

Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: susi - 08 Ocak , 2010, 18:14:11
slm arkadaşlar konuyu bn actım ama uzun süre giremedim  bebeği görümceme aldık 12 günlüktü şimdi 7 aylık okadar gzlkii görümcem ve eşi çok ama çok mutlular çok düşünmüştü görümcem bukonuyu kararszdı korkuları vardı 17 yıllk evlikleri boyunca çok tedavi oldu ama malesef hepsi boşa cıktı yıllardır çok direttim alması içn o hep bzleden yani kardeşlernden almak istedi sorun şu ki  [ hepimiz sorunluyuz ]vere bilecek olanlada vermeye cesaret etmedi ki hakklılar kim gücü varken evledını ablasına veya kardeşine verir bnce kmse vermez  o hep ya sevemessem diyodu ndn günahına gireym neden boşa üzeym diyodu ama kalbi kocaman biri bunu bzler biliyodukta ona ispatlıyamıydk ondan habersz eşiyle kuruma gittik şartları örendikk 1ay deneme süresi veriliyomuş kabul ettk aslında 1ay bile uzndu 2günde hepimiz bebegin delisi olduk şimdiysi tamm bi cadııı herkesi gönlünü fetetti galiba önümüzdeki ay nufularına gecicekler bunun içn mahkemeye baş vurdular hepinize teşekür ediyom düşüncelerinizi bnmle paylaytınız içn çok sağolun
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: sesedo-98 - 08 Ocak , 2010, 18:42:44
 
Alıntı yapılan: susi - 08 Ocak , 2010, 18:14:11
slm arkadaşlar konuyu bn actım ama uzun süre giremedim  bebeği görümceme aldık 12 günlüktü şimdi 7 aylık okadar gzlkii görümcem ve eşi çok ama çok mutlular çok düşünmüştü görümcem bukonuyu kararszdı korkuları vardı 17 yıllk evlikleri boyunca çok tedavi oldu ama malesef hepsi boşa cıktı yıllardır çok direttim alması içn o hep bzleden yani kardeşlernden almak istedi sorun şu ki  [ hepimiz sorunluyuz ]vere bilecek olanlada vermeye cesaret etmedi ki hakklılar kim gücü varken evledını ablasına veya kardeşine verir bnce kmse vermez  o hep ya sevemessem diyodu ndn günahına gireym neden boşa üzeym diyodu ama kalbi kocaman biri bunu bzler biliyodukta ona ispatlıyamıydk ondan habersz eşiyle kuruma gittik şartları örendikk 1ay deneme süresi veriliyomuş kabul ettk aslında 1ay bile uzndu 2günde hepimiz bebegin delisi olduk şimdiysi tamm bi cadııı herkesi gönlünü fetetti galiba önümüzdeki ay nufularına gecicekler bunun içn mahkemeye baş vurdular hepinize teşekür ediyom düşüncelerinizi bnmle paylaytınız içn çok sağolun

Allah kolaylıkversin size muhabbetinizi attırsın  ...
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: mayra - 12 Ocak , 2010, 17:07:55
selam arkadaşlar,
bir şey sorucam da.. evlat edinilen kişiyle aile arasın da
18 yaş mı olması lazım:( biz de eşimle istiyoruz ama ben zaten 43 yaşımdayım..
anlayamadım valla.. 6-7 aylık bebek olsun istiyoruz..
daha küçük de olabilir..nasıl olucak bilemedim şimdi??
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: aycamayca - 07 Şubat , 2013, 16:21:30
Alıntı yapılan: mayra - 12 Ocak , 2010, 17:07:55
selam arkadaşlar,
bir şey sorucam da.. evlat edinilen kişiyle aile arasın da
18 yaş mı olması lazım:( biz de eşimle istiyoruz ama ben zaten 43 yaşımdayım..
anlayamadım valla.. 6-7 aylık bebek olsun istiyoruz..
daha küçük de olabilir..nasıl olucak bilemedim şimdi??

evet en az 18 yil istiyor evlat edindirme kurumu...
Başlık: Ynt: evlat edinme hakkındaki fikirleriniz nelerdir
Gönderen: Mariee - 28 Ocak , 2014, 11:59:38
Alıntı yapılan: ayeda nın annesi - 24 Nisan , 2009, 14:53:48
evlat edinmenin dini tarafı beni hiç ilgilendirmiyor.benim 1,5 yaşında kızım var.öz kızım.evlat edinmek için başvurduk.bekliyoruz.kızımın kardeşi olacak bizim öz çocuğumuz olacak.zerre kadar tereddütümüz yok.


HELAL OLSUN SANA ARKADASIM :hello2: