Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - pinarors

2
94 gün kaldı sabret evladım :D :nazar:  :binkybaby:
3
186. Gün
26. Hafta 4. Gün
Bebeğinizin beyni hızlı büyümesini sürdürüyor. Bebeğiniz artık ağlayabilir. Yoğurt iyi bir protein kaynağıdır. Yoğurt sütten daha fazla kalsiyum içerir ve hamilelikte daha yaygın olan maya mantarları riskini azaltan aktif bakteri kültürlerini içerirler. Sofranızdan yoğurt etksik etmeyiniz.
4
SİNİR KÜPÜ  :caca:
5
ÇINARIM bal oğlum
115. Gün
16. Hafta 3. Gün
Plasenta ve göbek kordonu sayesinde bebeğinizin sistemi doğduktan sonra olacağı gibi çalışıyor. Bebeğinizin dolaşım sistemi tamamen fonksiyonel oldu. Bebeğinizin gelişmekte olan dolaşım sistemi kalbi vasıtasıyla günde yaklaşık 25-30 litre kan pompalıyor. Plasenta bebeğe koruma, sindirim, solunum, atık temizleme ve hormon üretiminde yardımcı olur
7
bugun 13 hafta 3 günlük bebeğim  :binkybaby:
cumartesi günü aylık muayenemizde cinsiyetini gösterdi erkek olduğunu öğrendik.
elbetteki sağlıklı olması en büyük isteğimizdi ama içimizdeki merak gitti ve rengimiz belli oldu.
şimdi maviş kıyafetler almaya başlayabileceğiz rahatlıkla.
sağlık durumu çok iyi zeka testi yaptırdık sonuçları yarın belliolcak tek dileğim sağlıklı çıkması. :amin: :nazar:
darısı tüm isteyenlerin başına olsun... :love9:  :amin:
8
94. Gün
13. Hafta 3. Gün
Sırt ve pelvik ağrılara ek olarak, relaxin karpal tüneli denilen bilek alanından işaret parmağınıza giden sinirlerde de değişikliğe sebep olabilir. Baş parmağınızda, işaret parmağınızda ve orta parmağınızda karıncalanma, uyuşma ve/veya acı başlıca belirtileridir. Bir düğmeye basarken, fermuar çekerken veya bileğiniz yardımıyla tencere veya kahce fincanı kaldırmaya çalışırken zayıflık hissi meydana gelir. Bu tarz belirtileri değerlendirmesi için lütfen doktorunuzla paylaşınız. Bebeğinizin saç folikülleri gelişmeye devam ediyor.
9
89. Gün
12. Hafta 5. Gün
Bugün itibariyle bebeğinizin 20 adet bebek dişi ve diş oyukları, diş etinde oluşmuş durumda. Önümüzdeki 3 gün içinde bebeğinizin bağırsakları kıvrımlı bir form alacak ve villuslar(bağırsakların iç yüzeyini oluşturan ve besinlerin emilmesini sağlayan kılımsı çıkıntı yapılar) ile kaplı hale gelecektir. Hamilelik boyunca kendinizi daha unutkan görebilirsiniz. Diğer kültürlerde doğum : Yeni Gine'deki Arapesh halkı arasında taze hindistan cevizleri emziren kadınlar için ayrılır
10
83. Gün
11. Hafta 6. Gün
İki gün içinde bebeğinizin sindirim sitemi duvarlarındaki kaslar besinleri bir bölümden diğer bölüme itmek için gerekli olan hareketleri pratik amaçlı yapmaya başlar. Eğer bebeğiniz erkek ise testesteron üretmeye başlamıştır. Geçmişte doğum : Eski Yunan hekimi Hipokrat gelişmekte olan bir bebeğin cinsiyetini belirlediğine inandığı bir tez geliştirdi. Hipokrata göre, eğer kadının sağ göğsü daha sıkı ve sağ gözü daha parlak ise bebek erkek, sol göğsü daha sıkı ve sol gözü daha parlak ise bebek kız olacaktır :) Diğer bir eski inanışa göre erkek bebekler anne rahminde kız bebeklere göre daha üst kısımda bulunurdu. Bu inanış 20. yüzyıla kadar devam etti..


:nazar: :nazar: :nazar: :binkybaby: :binkybaby: :binkybaby:
11
Yavrucuğunun dogum tarihi 2mart2013 :)  :binkybaby:
12
Alıntı yapılan: zeynoş - 20 Temmuz , 2012, 22:13:09
HAYIRLI RAMAZANLAR HEPİNİZE PINARCIM YÜCE ALLAHIM KUCAĞINA ALMAYI NASIP ETSİN HAYIRLI EVLATLAR OLUR İNŞAALLAH CÜMLEMİZE BU DUYGUYU NASİP ETSİN YÜCE MEVLAM ... BEN YENİYİM FORUMDA  UZUN SÜREDİRMİ BEKLİYORDUN MELEĞİNİ?
aslında çok da uzun süredir beklemiyordum bes altı aydır falan. İyi dileklerin için çok teşekkür ederim Allah hepinizin gönlüne göre versin
13
245. Gün
35. Hafta 0. Gün
Bebeğinizin kolları ve bacakları, derisinin altında biriken ve toplanan yağ sebebiyle daha dolgun ve yuvarlak hatlı görünüyor. Yağ birikimi orta hamilelikte ki oranı olan yaklaşık %2 den şimdi %12-%15 oranlarına çıktı. Bir iki hafta içinde, deri altı yağları toplam vücut ağırlığının yaklaşık %8 i kadar olacak. Doğum sırasında ağrı kesici seçenekleri hakkında doktorunuza danışın.
246. Gün
35. Hafta 1. Gün
Göbek kordonundaki işlemler bebeğin yavaş gelişen sindirim sistemini doğumdan önce daha gereksiz hale getirmiştir. Doğumdan sonra çocuk 3-4 yaşlarına gelene kadar bu sistem hala tam olgunlaşmamış olacaktır. Bu noktadan sonra büyümenin son dönemine girilir. Bu dönemde artık bebek doğuma hazırlanır. Bebeğinizin boyu yaklaşık 32-34 cm. civarında ve ağırlığı yaklaşık 2400-2600 gr. aralığında.   
247. Gün
35. Hafta 2. Gün
Bebeğinizin büyümesi yavaşladı. Bebeğiniz doğum süreci için enerji tasarufu yapıyor olabilir. Aslında bu ay sizde kilo kaybı yaşamaya başladınız. Doğum yaklaştıkça ve bebeğin gelişimi tamamlandıkça 900-1350 gr. arası kilo kaybı nadir görülen birşey değildir. Bebeğinizin tırnakları muhtemelen tırnak uçları civarında.   
248. Gün
35. Hafta 3. Gün
Bu ay enerji seviyenizde dalgalanmalar yaşayabilirsiniz. Yorgunluk birçok hamile kadın tarafından yaşanır. Fakat bu ay, yorgunluğunuza alternatif olarak ara ara ekstra enerji dönemleri yaşayabilirsiniz. Bu enerji patlamalarını, kesinlikle yapmanız gereken işlerde ve doğuma ve doğum sonrasına hazırlık için kullanınız.Bu sıralar hastanede kullanılmak üzere doğum çantası hazırlayabilirsiniz. Doğuma giderken hastane çantanızda neler olmalı sitemizden kontrol edebilirsiniz.   
249. Gün
35. Hafta 4. Gün
Bebeğinizin diş etleri artık mahyalı (kapanmış) ve ilk dişler çıkacakmış gibi görünüyor. Siz çok tercih etmesenizde bebeğinizin besine ihtiyacı var. Çeşitli küçük öğünler bu noktada birçok kadın için en iyisidir. Fotograf makinanızı çantanıza koymayı unutmayın.   
250. Gün
35. Hafta 5. Gün
Bebeğin doğum zamanında, tamamen gelişmiş olan plasenta rahim içindeki alanın %15-%30 unu kaplar. Açık ve pembe kanlı mukus, rahmin çıkış noktasını kapatan mukus tıkacının açıldığını ve genelde rahim boynunun açılmaya başladığının işaretidir. Doğumun çok yakın bir günde hatta çok yakın saatler içinde olabileceğine işaret eder.   
251. Gün
35. Hafta 6. Gün
Önümüzdeki günlerde bebeğinizin vücudundaki beyaz yağ oranı %8′e çıkmış olacak. Hamileliğinizin son zamanlarında gece uyurken bacak krampları çok sık görülür. Yorgunluktan kaçınarak ve mümkün olduğunda bacağınızı yükseğe kaldırıp dinlenerek, krampların önüne geçebilirsiniz. B grubu streptokok enfeksiyonu testi 35-37. haftalar arasında yapılabilir.   
252. Gün
36. Hafta 0. Gün
Bebeğinizin vücudundaki yağ oranının %2-%3 den %8 e yükselmesi yaklaşık 8 hafta aldı. Doğum öncesi gelişimin sonunda, bebeğinizin vücudundaki yağ oranı yaklaşık %15′de sabit kalacaktır. Bu koruyucu yağ dolgusu doğumdan sonra bebeğinizi sıcak tutmaya yardımcı olacaktır. Artık doktorunuzla haftada bir randevularınıza başlamalısınız.
10. Ay
253. Gün
36. Hafta 1. Gün
Bebeklerin %88′i tahmini doğum tarihinden önceki iki hafta içinde doğacaktır. Şu andan itibaren siz ve bebeğiniz için bu aralığın başlamasına 2 hafta kaldı. Bebeğinizin boyu yaklaşık 33-36 cm. civarında ve ağırlığı yaklaşık 2500-2800 gr. aralığında.   
254. Gün
36. Hafta 2. Gün
Bebeğinize ait kan dolaşımı, göbek kordonunda bulunan iki atar damar ve bir toplar damar vasıtasıyla yapılır. Hamileliğin son zamanlarında funik üfürümü denilen bir üfürme sesi bebeğinizin kordon bağı üzerinde duyulabilir. Erkek veya kız bebeklerin doğumda göğüsleri şiş olabilir. Parlak kırmızı akıntı veya kalıcı lekelenmeler hemen doktora bildirilmelidir.   
255. Gün
36. Hafta 3. Gün
Kemikleşme süreci istikrarlı bir şekilde devam etmektedir (bebeğinizin kıkırdakları kemiğe dönüşüyor). Doğum ile birlikte bebeğinizin bütün kemikleri sertleşmiş olmayacaktır. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için bir avantajdır. Bebeğinizin iskeletinde ne kadar çok kıkırdak bulunursa o kadar esnek olacaktır ki bu doğum sırasında bebeğin dar doğum kanalından geçmesini kolaylaştıracaktır.   
256. Gün
36. Hafta 4. Gün
Bebeğiniz artık otomatik bir şekilde ışık kaynağına doğru dönüyor. Yönelme tepkisi olarak adlandırılan bu refleks bebeğinizin bulunduğu ortamın daha fazla farkına varması konusundaki pratik çalışması, egzersizdir. Kan hacmindeki artışa rağmen sağlıklı bir hamilelik sürecinde kan basıncında ölçülen çok küçük bir artış olur.   
257. Gün
36. Hafta 5. Gün
Bebeğiniz kilo aldıkça ve derisinin altında yağ birikimi artırkça, bebeğinizin vücudu daha yuvarlak hatlı ve daha dolgun bir görünüm alacaktır. Bebeğinizdeki bu tombulluk normal ve sağlıklıdır. Bunun ilerideki bir obezite ile alakası yoktur. Braxton-Hicks kasılmalarının – Yalancı doğum ağrılarının – plasenta yardımıyla kan dolaşımına yardımcı olduğuna inanılmaktadır.   
258. Gün
36. Hafta 6. Gün
Bebeğinizin bulunduğu yer şu anda çok sıkışık olduğundan dolayı, hareket ettiğinde kol ve bacak kıvrımları göbeğiniz üzerinde şişkinlikler meydana getirir. Bebeğinizin kol ve bacaklarını tesppit etmek çok kolaydır. Ama kafası ve kalçalarını ayırt etmek o kadar kolay değildir. Artan mukus vajinal akıntı, gebeliğin son birkaç haftası içinde sık görülür.   
259. Gün
37. Hafta 0. Gün
Doğumunuz yaklaştıkça amniyotik kesede yırtık veya delinme olabilir. Genelde bu yoğun bir sıvı boşalması değil bir sızıntı şeklinde görülür. Amniyotik sıvı sızıntısı yaşıyorsanız doktorunuza başvurunuz. Kanlı vaginal akıntılar doğumun bir işaretir. Yalancı sancılar çok sık görülür. Her zaman doktora gidilerek kontrol edilmesi daha güvenlidir. Bu evrede doğan bebekler tam gelişmiş kabul edilir.
260. Gün
37. Hafta 1. Gün
Bebeğinizin bağırsaklarında önemli miktarda mekonyum denilen ilk dışkı birikti. Koyu yeşil renkteki mekonyum içinde, bebeğin karaciğeri, pankreası ve safra kesesinin ürettiği artıklar bulunur. Bebeğinizin boyu yaklaşık 34-36 cm. civarında ve ağırlığı yaklaşık 2600-3000 gr. aralığında. Genişleme ve açılmayı takip etmek için vajinal muayene mutlaka yapılmaldır.   
261. Gün
37. Hafta 2. Gün
Bebeğinizin bağırsaklarında bulunan mekonyum (ilk dışkı) genelde doğumdan sonra vücudun dışına atılır, fakat bazen, doğum geciktiği durumlarda bu doğumdan önce yani bebek anne karnındayken olabilir. Bu ikinci durumda dışkı maddesi amniyotik sıvı içinde bulunacaktır. Ekstra bir enerjiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bu enerjiyi kullanmak yerine doğumunuz için saklayınız.   
262. Gün
37. Hafta 3. Gün
Önümüzdeki 3 gün içinde bebeğinizin başının çevresi ile bebeğinizn omuz ve kalça çevresi yaklaşık olarak aynı olacak. Bundan sonra ise bebeğinizin göbeği başından daha geniş olmaya başlayacaktır. Kız bebek doğumudan sonraki ilk birkaç gün boyunca pembe veya mukoza vajinal akıntı olacaktır. Gerçek doğum sancısı zaman geçtikçe daha kuvvetli ve daha acı verici olur ve pozisyon değiştirdiğinizde kesilmez. Sahte doğum sancılarınde pozisyon değiştirdiğinizde sancılarınızda azalma olur.   
263. Gün
37. Hafta 4. Gün
Rahminizdeki alan sıkıntısı nedeniyle bebeğinizin hareketleri oldukça sınırlıdır. Braxton-Hicks, ya da yanlış doğum kasılmalarında, ağrı karnınızın alt kısmında başlar. Gerçek doğum kasılmaları ise belinizde başlayacak ve ağrı karnınızın alt kısmına yayılacaktır. Artan sırt ağrıları ve adet tipi kramplar doğumun erken belirtileri olabilir.   
264. Gün
37. Hafta 5. Gün
Bir haffta içinde bebeğinizin ayaklarının uzunluğu, az bir miktarda uyluğundan daha uzun olacaktır. Kendi uyluğunuza baktığınızda ayaklarınızdan ne kadar büyük olduğunu görebilirsiniz. Bu değişik oranlar doğumdan sonra değişecektir. Artan pelvik baskı doğumun erken belirtilerinden bir diğeridir.   
265. Gün
37. Hafta 6. Gün
Sık idrara çıkma doğum sürecine yardımcı olabilir. Mesanenin dolu olması, rahme baskı yapacak ve buda size rahatsızlık verecektir. Doğumdan sonra arama ihtiyacı duyulabileceğiniz herkesin telefon listesini yapın. Daha da iyisi, ailenizi ve arkadaşlarınızı içeren bir arama zinciri oluşturun.   
266. Gün
38. Hafta 0. Gün
Bebeğinizin gelişiminin bu noktasında ortalama bebek ağırlığı yaklaşık 2,900 gr. ve boyu ortalama 35 cm civarındadır. Derin nefes alma ve gevşeme egzersizleri kasılma ağrılarının hafiflemesinde size yardımcı olacaktır.
267. Gün
38. Hafta 1. Gün
Popüler anlayışın aksine, insan gebelik süresi aslında dokuz ay değil dokuz buçuk ay (ay takvimi ayı) sürer. Bu son iki hafta ek süre parçasıdır. Gerçek doğum kasılmalarına bazen ishal eşlik eder. Bu evrede bebeklerin bazılarının boyu 36-37 cm. ve ağırlığı 3,200 gr. civarında olabilir.   
268. Gün
38. Hafta 2. Gün
Önümüzdeki bir kaç gün içinde bebeğinizin akciğerleri, hava keseciklerinin üretimini artıracak. Bebeğinizin tam olarak geliştiği bu günlerde, rahminiz oldukça kaslı ve ağırlığı yaklaşık 1,134 gr. Bebeğinizn derisi artık tamamen pembe ve daha yumuşak hatlı.   
269. Gün
38. Hafta 3. Gün
Bu günden itibaren bebeğiniz, rahimde kaldığı her gün ortalama 14gr. alacaktır. Rahminizin üst kısmında bulunan kaslar her kasılma sırasında yaklaşık 25 kg. a eşit bir kuvvet uygular. Bu doğum sırasında kasların rahim ağzının açılması ve bebeği dışarı itmek için ne kadar kuvvet uygulanması gerektiğini gösterir. Eğer bebeğinizin başı aşağıya dönmemişse sezeryan doğum yapabilirsiniz.   
270. Gün
38. Hafta 4. Gün
Doğumda hala lanugo (geçici tüyler) kalmış ise bunlar bebeğin omuzları, alın ve boynu üzerinde bulunur. Bir çok kadın gerçek doğum kasılmalarını, birikme, yükselme, kırılma ve düşme şeklinde dalgalar olarak tanımlar. Yürüyüş doğumu destelemek konusunda yardımcı olabilir.   
271. Gün
38. Hafta 5. Gün
Bu noktadan sonra uyumada zorluk yaşamanızın bir çok sebebi vardır. Bebeğinizin çok daha fazla aktif olması, periodik kasılmalar yaşamanız, sinirli olmanız, ve doğumu bekliyor olmanız bu sebeplerden bazılarıdır. Bütün bu sebepler öngörülebilir ve çok yaygındır.   
272. Gün
38. Hafta 6. Gün
Yeni doğmuş bir bebeğin göbek kordonu ortalama uzunluğu 610 mm. dir. Ama göbek kordonunun, boyu 127 mm.den 1,219 mm.ye kadar değişebilir. Bebeğiniz pelvisin tabanına yerleştiği zaman, kendinizi beceriksiz ve dengesiz hissedebilirsiniz. Bunun nedeni bebeğinizin yer değiştirmesinden dolayı ağırlık merkezinizinde değişmiş olmasıdır.Şu aşamada bebeğinizin araç koltuğunu arabaya koymanız unutmamanız açısından önemli olacaktır.   
273. Gün
39. Hafta 0. Gün
Bebeğinizin derisinin rengi, kırmızımsı ve pembemsi tondan, beyaz ve mavimsi pembe tonuna doğru değişmeye başladı. (bebeğinizin cildi koyu tonlarda olcak olsa bile) Bebeğinizin cildinin rengindeki değişikliğin sebebi cildinin altında depolanan yağın kalınlığının artmasıdır. İshal, bulantı ve hazımsızlık doğum işaretleri olabilir.
274. Gün
39. Hafta 1. Gün
Bebeğinizin kafatası henüz tam olarak katı, sert değildir. Birbirinden ayrık ve birbirini iten, geniş beş kemik plakasından oluşmuştur. Bebeğiniz, rahminizde geçirdiği son haftalarda, hayati önem taşıyan madeleri, kanınızdan, plasentadan ve amniyotik sıvıdan almaya devam ediyor. Aldığı antikorlar, hastalıklara karşı bebeğinize bağışıklık sağlayacaktır. Bu noktada bazı bebeklerin boyu 36-38 cm. ve ağırlığı 3,400 gr olabilir.   
275. Gün
39. Hafta 2. Gün
Doğum sürecinde bebeğinizin başı şekillenmiş ve uzamış ise endişelenmenize gerek yoktur. Doğumdan bir kaç gün sonra normal yuvarlak şekline kavuşacaktır. Şekillenme bir güvenlik önlemidir. Doğum sırasında, kasılmalar ve annenin leğen kemiği, bebeğinizin başına zarar vermemesi için kafatası kemikleri dikkatlice birbiri üstüne kayar ve bebeğin kafatasının çapını azaltır ve böylece bebeğin beyninin zarar görmesi önlenir. Bu günlerde ani enerji patlamaları yaşayabilirsiniz.   
276. Gün
39. Hafta 3. Gün
Önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin göğüs kafesi daha belirgin hale gelecektir. Hem erkek hem kız bebeklerin göğüsleri annelerinden gelen östrojen sebebiyle çıkıntılı olabilir. Hamileliğin bu aşamasında rahim tarafından gelen bir tekme, kucağınızdaki bir kitabı yere düşürebilir. Hamile kadınların %10 unda su gelmesi vakkası yaşanır.   
277. Gün
39. Hafta 4. Gün
Vernix (bebeğinizin cilt yüzeyinde bulunan kremsi koruyucu madde) doğum sırasında hala bulunuyorsa bu genelde bebeğin sırtında bulunur. Bebeğin cildindeki vernix ayrışırken, berrak ve açık sarımcı renkteki amniyotik sıvı süte benzer bir hal alır. Bu evrede bebek 700-1,000 ml amniyotik sıvı ile çevrelidir. Doğum tarihi geçerse non-stres testleri yapılır.   
278. Gün
39. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin ilk nefes alışı zor olacaktır. Yapılan hesaplamalar, alınan ilk nefesin normal bir nefese göre beş kat daha fazla efor gerektirdiğini göstermiştir. Bunun sebebi akciğerlerde bulunana hava keselerinin sıvı ile dolu olması ve öncelikle bunun boşaltılması gerektiğindendir.   
279. Gün
39. Hafta 6. Gün
Bu noktada bebeğinizin vücudundaki yağ oranı yaklaşık %15 dir. Yaklaşık bu yağın %80 i bebeğin derisinin altında biriken yağlardır. Geri kalan %20 oranındaki yağ ise organlarda ve kas dokularında bulunur. Kilo almanız son haftalarda yavaşlamış hatta tersine kilo vermeye dönmüş olabilir.   
280. Gün
40. Hafta 0. Gün
Bugün bebeğinizin tahmini doğum tarihi. Bebeğiniz artık tamamen gelişmiştir. Bunun anlamı doğumdan önce başlayan gelişme süreci tamamen tamamlanmıştır. Sizi tebrik ediyoruz. Bebeğinize allah uzun ömür versin. Allah bağışlasın.
14
168. Gün
24. Hafta 0. Gün
Bu andan, bebeğinizin beklenen doğum tarihine kadar olan sürede bebeğinizin ayakları yaklaşık iki kat artarak 45 mm den 83 mm ye çıkacaktır.Bazı anneler doğum öncesi prova niteliğindeki Braxton Hicks kasılmaları (doğum öncesi kasılmaları) yaşayabilirler. Daha önce gebe kalmış kadınlarda daha erken başlar ve daha şiddetli olur. Gebelik sırasındaki baş dönmelerine karşı yan tarafınıza yatmanız size faydalı olacaktır.
7. Ay
169. Gün
24. Hafta 1. Gün
Vücudun en kısa ve ince damarları (kılcal damarlar) bebeğinizin derisinin altında gelişmeye başlıyor. Kan bu kılcal damarlara doldukça bebeğinizin cildi kırmızı yada pembemsi bir görüntü alır. Artık hamilelik sizin için yeni bir durumdan ziyade bir hayat biçimi oldu. Eğer hala mide bulantısı yaşıyorsanız iki saatte bir aperatif bişeyler yemeniz daha iyi hissetmenizi sağlar.   
170. Gün
24. Hafta 2. Gün
Bebeğiniz doğumundan sonra yaşamı için önemli olan refleks hareketlerini yapmaya devam ediyor. Bebeğinizin ağzı ve dudakları artık daha duyarlı. Eğer bebeğinizin eli ağzına yakın bir pozisyona gelirse hemen başparmağını veya diğer parmaklarını emmeye başlıyor. Bugünlerde yüksek bir ses olduğunda bebeğinizin zıpladığını hissedebilirsiniz. Bebeğinizin gözleri gelişimini bugün yarın tamamlayacak ve bebeğinizin gözleri açılacak.   
171. Gün
24. Hafta 3. Gün
Bu ay boyunca bebeğiniz, doğduktan sonra olduğu kadar olmasa da güçlü bir kavrama ve tutuş geliştirecektir. Ayaklarınızda ve bileklerinizde hafif şişliklerin olması oldukça yaygın bir hamilelik sendromudur. Eğer bilek ve ayaklarınızda oluşan şişlikler ciddi seviyelerde olursa lütfen doktorunuza başvurunuz. Bebeğinizin cildi kırmızılaşıyor ve hala kırışıklığı devam ediyor.   
172. Gün
24. Hafta 4. Gün
Bebeğinizin el ve ayak tırnakları yavaş yavaş uzuyor. Bebeğinizin başı ile poposu arasındaki mesafe 20 cm'den daha uzun. Bu noktada doğan bebeklerin yarıdan fazlasının yaşama şansı var.   
173. Gün
24. Hafta 5. Gün
önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin akciğerlerinde kan damarları gelişmeye başlayacak. Anneler bugünlerde erken doğum belirtileri konusunda endişelenebilir. Diğer kültürlerde doğum : Kabile halkları arasında en çok doğum yapılan yer evdir. Bugün dünya genelinde yaşayan insanların %98′i evde doğmuştur.   
174. Gün
24. Hafta 6. Gün
Şu ana kadar tıkalı olan bebeğinizin burun delikleri açılmaya başladı. Bugün itibariyle bebeğinizin akciğerlerindeki kan damarları gelişimini tamamlamış olmalıdır. Doğumdan sonra bu damarlar akciğer içinde dolaşarak, akciğerlerdeki oksijeni kana alacak ve bebeğinizin diğer dokularına taşıyacak. Diğer kültürlerde doğum : Bazı kültürlerde baby shower denilen doğum öncesinde anneye hediye verme partisi düzenlenir.   
175. Gün
25. Hafta 0. Gün
Bu ay boyunca bebeğinizin kalıcı dişlerinin tomurcukları diş etleri içinde büyüyor olacak. Bebeğinizin vücut ağırlığını destekleyen omurgası 33 yüzük, 150 eklem ve 1.000 bağdan meydana gelir. Bütün bu yapılar bu ay içinde şekillenmeye başlayacaktır. Hala bacaklarınızda kramp sorunu varsa bacaklarınızı sıcak tutmayı deneyin.
176. Gün
25. Hafta 1. Gün
Bebeğinizin açılmaya başlayan burun delikleri, periyodik nefes alıp verme kas hareketleri yaparak doğumdan sonra nefes almaya hazırlanıyor. Bu nefes alıp verme hareketleri akciğerin gelişimini teşvik eder ve ultrason görüntülenmesinde tespit edilebilir. Bebeğinizin başından poposuna kadar olan mesafe yaklaşık 23 cm civarında ve bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 700-800 gr. civarında.   
177. Gün
25. Hafta 2. Gün
Önümüzdeki iki gün içinde bebeğinizin akciğerlerindeki hava kesecikleri (alveol) gelişmeye başlayacak. Bebeğin nefes alabilmesi genelde 24. haftanın sonunda mümkündür. Çünkü bazı hava keseciklerinin gelişimi, kanla iyi beslenen akciğer dokularının ve bronşların gelişininin sonunda tamamlanır. Buna ek olarak hava keseciklerini ayrıran membran(zar tabakası), oksijen- karbondiyoksit değişimine izin verecek kadar incedir.   
178. Gün
25. Hafta 3. Gün
Bebeğinizin akciğerinin yüzeyi , akciğer dokularını bir arada tutan ve hava keselerinin şişmesini sağlayan sürfaktan adlı madde ile kaplanmıştır. Bebeğinizin beyni artık olgunlaşmış ve normal bir beyin şeklindedir.   
179. Gün
25. Hafta 4. Gün
Önümüzdeki dört gün içinde bebeğinizin görsel ve işitsel sistemleri için beyin dalga aktiviteleri başlayacaktır. Bebeğinizin doğumundan sonra, girdileri beyni tarafından yorumlamasına yardımcı olacak duyu sistemi bağlantılarıda bu evrede gelişiyor. Beyin dalgalarının varlığı her ne kadar bebeğinizin gözünün bir ışık kaynağı ile karşılaştığını veya bebeğinizin kulağının bir ses yakaladığını göstersede bunları anlaması mümkün değildir. Bebeğinizin akciğerlerinde hava kesecikleri gelişimine devam ediyor. Sürfaktan üretemi devam ediyor.   
180. Gün
25. Hafta 5. Gün
Bugünlerde genellikle bebeğinizin kaşları ve kirpikleri oluşmuştur. Önümüzdeki birkaç gün içinde bebeğinizin tırnakları iyice belirginleşecektir. Bebeğinizin tınakları büyürken sizin tırnaklarınızda çok hızlı büyüyor olacaktır. Bunun sebebi metobolizmanızın hızlı çalışmasıdır. Güçlü, sağlıklı ve uzuk tırnaklar metobolizmanızdaki ve dolaşım sizteminizdeki gelişimin göstergesidir. Eğer önceden sezeryan doğumu yaşadıysanız, SSVD (Sezeryan sonrası vajinal doğum) düşünmelisiniz.   
181. Gün
25. Hafta 6. Gün
Bebeğiniz yaklaşık olarak 810-830 gr. ağırlığında. Bebeğinizin derisinin altındaki kılcal damarların görünür olmasından dolayı, bebeğinizin rengi hala parlak kırmızı pembe. Ve bebeğinizin cildi hala kırışık. Kan dolaşımınızın daha sağlıklı olması için sık sık pozisyon değiştirmeyi unutmayın. Son zamanlarda nefes darlığı yaşamada artış olduğunu fark edebilirsiniz.   
182. Gün
26. Hafta 0. Gün
Bu noktada, bebeğiniz karnınızdaki konaklamasının üçte ikisini tamamladı. Önümüzdeki 3 ay içinde bebeğiniz sizinle hiç bir fiziki bağı olmadan hayatta kalabiliyor olacak. Hamileliğinizin 6. ayının sonunda bebeğinizin boyu en az 23 cm ve ağırlığı en az 779 gr. olacaktır. Giderek daha fazla anne bebeğinin kordon kanını saklanmasını düşünüyor.
183. Gün
26. Hafta 1. Gün
Bugün bebeğinizin gelişiminde çok önemli bir gün. Bebeğinizin ciğerleri artık hava tenefüs etme yeteneğine sahip. Bebeğiniz artık nefes alabileceğine göre sizde rahat bir nefes alabilirsiniz. Bebeğiniz yeterli hava kesecikleri ve sürfaktan sayesinde dış dünyada kendi başına rahatça nefes alabilir. Bebeğinizin boyu ortalama 24 cm ve ağırlığı ortalama 850-1000 gr. arasında. Bazı bebekler bugünlerde 1 kg ağırlığa ulaşabilirler.   
184. Gün
26. Hafta 2. Gün
Bebeğiniz erkekse, önümüzdeki üç ay içinde bebeğinizin testisleri testis torbasına inecektir. Bebeğinizin gözleri bugünlerde açılmaya başlayacak. Diğer kültürlerde doğum: Filipinlerde, plasentanın bebeğin kardeşi olduğu düşünülür ve gelenek olarak evin altına gömülür daha sonra plesantanın ruhunun gökyüzüne dönceğine inanırlar.   
185. Gün
26. Hafta 3. Gün
Bebeğinizin akciğerleri hızla büyüme devam ediyor. Hamileliğinizin son üç ayına girdiğiniz bu günlerde fazladan günlük 300 kaloriye daha ihtiyacınız vardır. Bebeğinizin tutuşu inanılmaz kuvvetli. Bu hafta hamileliğinizdeki üçüncü ve son trimester dönemine giriyorsunuz.   
186. Gün
26. Hafta 4. Gün
Bebeğinizin beyni hızlı büyümesini sürdürüyor. Bebeğiniz artık ağlayabilir. Yoğurt iyi bir protein kaynağıdır. Yoğurt sütten daha fazla kalsiyum içerir ve hamilelikte daha yaygın olan maya mantarları riskini azaltan aktif bakteri kültürlerini içerirler. Sofranızdan yoğurt etksik etmeyiniz.   
187. Gün
26. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin beyin dalga şekilleri artık doğmuş bir bebeğin beyin dalga şekilleri ile aynı. Bebeğinizin beyninin görsel ve işitsel bilgileri işleyen bölümünde faaliyetlenme başladı. Anneler artık haftada 200-400 gr kilo alırlar.   
188. Gün
26. Hafta 6. Gün
Bebeğiniz büyüdükçe ve gücü artıkça, tekme ve debelenmeleride daha güçlü olacaktır. Bebeğinizin tekmelerini sayarak bebeğinizin hareketlerini izleyebilirsiniz. İki saatlik süre içinde en az on tekme hissedebilirsiniz. Tekmeleri hissedeceğiniz en uygun saat bebeğinizin en aktif olduğu saatler olan akşam yedi ile akşam on saatleri arasıdır. Anne adayları kasık ağrılarınız artmış olabilir.   
189. Gün
27. Hafta 0. Gün
Bebeğiniz son 7 gün içinde 13 mm büyüdü. Bebeğiniz büyüdükçe nefes darlığınız artacaktır. Büyüyen rahminiz diyaframınız üzerine baskı yaparken, ciğerlerinizi hava ile doldurmanız ve nefes alıp vermeniz zorlaşacaktır.
190. Gün
27. Hafta 1. Gün
Bebeğinizin kas elastikiyeti yavaş yavaş gelişmektedir. Ve bu gelişme bebeğinizin kavrama gücüne yansımaktadır. Bebeğiniz geliştikce ve kuvvetlendikce daha aktif hale gelecek ve bu aktiflik veya hareketlilik bazen sizi uykunuzdan uyandıracak kadar şiddetlenecektir. Bebeğinizin boyu ortalama 25 cm. ve bebeğinizin ağırlığı ortalama 1 kg. civarında.   
191. Gün
27. Hafta 2. Gün
Bebeğinizin vücüdundaki yağ oranı artmaya devam ediyor ve şu anda vücudunun %2-3′ü yağdan oluşmaktadır.Zaman zaman, rahminizin büyümesi ve bağların gerilmesinden dolayı pelvik (kasık) ağrıları görülür. Dinlenmek bu gibi durumda size yardımcı olacaktır. Bebeğinizin tekmelerini saymaya başladınız mı?   
192. Gün
27. Hafta 3. Gün
Bebeğinizin göz kapakları kısmen ayrıldı ve açılmaya başladı. Bebeğiniz 3. trimesterda sizin sesinizi tanıyabilcektir.   
193. Gün
27. Hafta 4. Gün
Önümüzdeki bir iki gün içinde bebeğinizin gözleri ve kirpikleri tamamen şekillenmiş olacak. Bu günlerde el ve ayaklarınızdaki ödem ve şişlikler artabilir. Ayakta durmaktan kaçınmak, ayaklarınızı daha yüksekte tutarak dinlenmek ve tuz kullanımını kısıtlamak ödeme ve şişliklerin azalmasında yardımcı olacaktır.   
194. Gün
27. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin emme ve yutma becerileri gelişiyor. Gebelik sırasında bazı durumlar bayılmaya neden olabilirler. Özellikle sıcak havalar, vücudunuzun pozisyonundaki, duruşundaki ani değişimler, uzun süre ayakta kalmak, yorgunluk veya heyacanlanma, havasız kapalı yerler ve kalabalık bu tarz bayılmalara neden olabilir.Bu durumlardan uzak durmaya çalışın. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı testi yaptırmanızda fayda var.   
195. Gün
27. Hafta 6. Gün
Bugün yada yarın bebeğinizin kirpikleri gözlerinin üzerinde şekillenmesini tamamlamış olacaklar. Doğumda, bebeğinizin kalbinde bulunan ve kirli kan ile temiz kanın karışmaması için vana görevi gören kapakcığın kapanabilmesi gerekir. Braxton Hicks kasılmalarında (doğum öncesi kasılmaları) artış olabilir.   
196. Gün
28. Hafta 0. Gün
Geçtiğimiz iki hafta içinde bebeğiniz yaklaşık 170 gr. ağırlaştı ve yaklaşık 19 mm. uzadı. Rahminiz mesanenize baskı yapma ve kapasitesini azaltmaya devam ediyor. Hamilelik boyunca böbreklerinizden mesaneye giden tüpler kolayca genişler, bükülür ve sıkışır. Artık doktorunuz veya sağlık kuruluşunuz sizi iki haftada bir kontrol için çağırıyor olmalı.
8. Ay
197. Gün
28. Hafta 1. Gün
Bebeğinizin gözleri ışık ve karanlığın çeşitli düzeylerine duyarlı ama hanüz nesneleri ayırt edemiyor. Işık dalgaları bebeğinizin beynine görsel bilgiler taşımaya başladıdıktan sonra, bebeğinizin gözleri doğumdan sonra görebilmesi için hazırlanıyor. Bebeğinizn boyu yaklaşık 25-27 cm ve ağırlığı yaklaşık 1100-1250 gr. civarında. Diğer kültürlerde doğum : Yucatan Yarımadasında doğum sırasında sadece ebe, koca ve hamile kadının annesi hazır bulunur.   
198. Gün
28. Hafta 2. Gün
Bebeğinizin beyni artık ritmik nefes almayı ve vücut sıcaklığını yönetiyor. Bunun anlamı eğer bebeğiniz bugün doğar ise bebeğinizin beyni nefes alma ve nefes almayı devam ettirme işlemini tıbbi bir müdahale olmadan sürdürebilir. Bunun diğer anlamı bebeğiniz kendi vücut sıcaklığını (çok sıcak veya soğuk olduğunda) kendisi düzenleyebilir. Bebeğiniz doğumda ulaşacağı boyutun yaklaşık üçte ikisi boyutuna ulaştı.   
199. Gün
28. Hafta 3. Gün
Her geçen gün bebeğinizi doğuma daha da yaklaştırıyor ve bebeğinizin doğum öncesi gelişiminin tamamlanmasının sonuna getiriyor. Her geçen gün bebeğiniz rahminiz dışında yaşama becerisini geliştiriyor. Rahminiz hamile kalmadan önce yaklaşık 56 gr iken hamileliğinizin sonunda yaklaşık 986 gr. olacak. Bebeğiniz vücut yağı toplayıp depoluyor.   
200. Gün
28. Hafta 4. Gün
Önümüzdeki 3-4 gün içinde bebeğinizin derisi, deri altında biriken yağlardan dolayı daha pürüzsüz ve yumuşak hale gelecek. Şiddetli baş ağırısı, bulanık görme, ani kilo artışı, veya ellerinizde, ayaklarınızda, ayak bileklerinizde ve yüzünüzde şiddetli şişme gördüğünüz durumlarda hemen doktorunuza başvurunuz. Çünkü bu belirtiler, hem sizin hemde bebeğiniz için çok tehlikeli olan yüksek tansiyonun belirtisi olabilir.   
201. Gün
28. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin vücudu sizi görmek, sizi duymak, size özgü kokuyu tanımak ve sütünüzü tatmak için hazırlanıyor. Bebeğinizin doğumu artık çok uzak değil. Bebeğinizin derisinin, cildinin her santimetre karesinde yaklaşık 110 ter bezi, 15 yağ bezi ve 3300 ısıya duyarlı hücre bulunur. Annelerde bugünlerde tekrar sık idrara çıkma olabilir.   
202. Gün
28. Hafta 6. Gün
Bugünlerde bebeğinizin cildinin altında biriken yağ miktarı arttığı için bebeğinizin cildi daha pürüzsüz ve daha yumuşak. Ayrıca bu yağ birikimi bebeğinizin cildini daha beyaz (önceden kan damarlarının gözükmesinden dolayı pembe idi) görünmesini sağladı. Bebeğinizde oluşan ve biriken yağ eskiden olduğu gibi ısı düzenlemesi yapan kahverengi yağ değil, beyaz yağ. Şişman bebekler her zaman sağlıklı bebekler anlamına gelmez ama biraz yağ bebeğinizin normal vücut fonksiyonları için gereklidir.   
203. Gün
29. Hafta 0. Gün
Bebeğinizin gözleri artık göz yuvalarında hareket edebiliyor. Kasılmalar başladığında ve hangi durumda doktorunuzu arayacağınızı doktorunuzla kararlaştırın. Ayrıca bebeğiniz erkek ise doğumda sünnet seçeneğini düşünebilirsiniz. Diğer kültürlerde doğum : Bir çok kültürde emziren anneler ile ilişkiye girmek tabudur.
204. Gün
29. Hafta 1. Gün
Hızlı büyümeden dolayı önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin beyni buruşuk, kırışık bir hal alır. Bu buruşukluklara beyin kıvrımları(konvolüsyonlar) denir. Kıvrımlı, buruşuk beyin düz hatlı, kıvrımsız bir beyinden daha çok beyin hücresi içerir ve potansiyel olarak daha kuvvetlidir. Bebeğinizin boyu yaklaşık 26-28 cm civarında ve ağırlığı yaklaşık 1300-1400 gr.   
205. Gün
29. Hafta 2. Gün
Bebeğiniz bu ay yaklaşık 450 gr daha ağırlık kazancak. Bu hafta sonunda bebeğinizin başından poposuna kadar olan mesafe yaklaşık 28 cm. civarında olacak. Bu ay boyunca bebeğiniz sizin sağladığınız besinleri aktif olarak özümser ve saklar. İskeletini geliştirmek için kalsiyum, kırmızı kan hücreleri için demir, ve büyümesi için protein sizin sağladığınız besinlerdir.   
206. Gün
29. Hafta 3. Gün
Bu sırada dalak tarafından kırmızı kan hücrelerinin üretimi biter ve kırmızı kan hücresi üretimini kemik iliği üstlenir. (Kırmızı kan hücreleri geçmişte sırasıyla kan adaları denilen doku grupları, daha sonra karaciğer ve en son kemik iliğinden önce dalak tarafından üretiliyordu.) Bu noktadan sonra doğuma kadar hava yolculuğu hamileler için önerilmez. Bebeğiniz ritmik olarak nefes alma hareketi yapıyor fakat akciğerleri hala tam olgunlaşmış durumda değil.   
207. Gün
29. Hafta 4. Gün
Bebeğinizin göz kapakları artık kaynaşmış olmadığı için bebeğiniz göz kapaklarını açıp kapatabiliyor. Eğer bebeğiniz rahminizin üst tarafında konuşlanmış ise tekmelerinden dolayı göğsünüzün hemen altında kaburga gölgesinde bazı ağrılar ve hassasiyet yaşayabilirsiniz. Mümkün oldukca uzanarak ve öne doğru eğilmekten kaçınarak, kaburga bölgenizdeki ağrıların azalmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin gözleri ışığa tepki gösteriyor ve kemikleri iyice gelişti.   
208. Gün
29. Hafta 5. Gün
Miyelinleşme işlemi sinir hücreleri iletimini hızlandırmaya başladı. Miyelinleşme, sinir hücreleri arasındaki mesajlaşmanın kesintiye uğramaması için sinir hücrelerini hızlandıran ve yalıtımını sağlayan yağlı bir kimyasal madde olan miyelinin sinir hücrelerini kaplamasıdır. Kısaca sinirleri kaplayan ve yağlı bir madde olan miyelin, sinir hücrelerindeki iletimi, hızlı, kolay ve daha verimli hale getirir. Hazımsızlık nedeniyle oluşan baskıyı azaltmak için pozisyon değiştirmeyi ve yatmadan önce yemek yememeği deneyin.   
209. Gün
29. Hafta 6. Gün
Artık lanugonun (geçici tüyler) sırt ve omuzlar dışında kalan büyük bir kısmı yok oldu. Bununla beraber bebeğinizin başındaki beyaz pigmentlenmemiş (renklenmemiş) saçları iyice gelişiyor. Gevşeme ve rahatlama egzersizleri yapmak için bugünler uygundur. Doktorunuza sezeryan doğumuna ihtiyacınız olup olmadığı konusunda danışınız.   
210. Gün
30. Hafta 0. Gün
Bebeğinizin ayak tırnakları görülmeye başlamış olabilir. Bugün bittiğinde gebe kalmanız ve bugün arasında tam yedi ay geçmiş olacak. Bebeğinizin büyümesi bu kadar hızlı ve haftalardır devam ederken bundan sonra bebeğinizin büyüme hızı doğum yaklaştıkça yavaşlaşacaktır. Emziren anneleri desteklemek için ve kar amacı gütmeyen çeşitli dernekler bulunmaktadır. Bunlarla iletişime geçebilirsiniz.
211. Gün
30. Hafta 1. Gün
Bebeğinizin boyu yaklaşık 27-29 cm civarında ve bebeğiniz yaklaşık 1400-1500 gr. ağırlığa ulaştı. Bu ay boyunca doktorunuz sizden çeşitli kan testleri isteyebilir. Bu kan testlerinin amacı hamilelik sürecinizin yolunda gidip gitmediğinden emin olmaktır.   
212. Gün
30. Hafta 2. Gün
Bebeğinizin doğuma kadar olan süredeki boyunun uzaması ve kilo alması artık daha yavaş. Yavaşlamış olsada bebeğiniz bu ay yaklaşık 800-900 gr. arasında ağırlaşacak. Artık bebeğinizin beyni o kadar karmaşık ve gelişmiş bir yapıda ki, eğer bebeğiniz bugün doğsa, görebilir, duyabilir, hatırlayabilir ve öğrenebilir. Bebeğinizin tekmeleri artık daha güçlü ve daha enerjik.   
213. Gün
30. Hafta 3. Gün
Bebeğiniz bugün doğmuş olsa, baş parmağı anne karnındayken emilmekten dolayı hissisleşmiş olabilir. Bebeğinizin büyüme hızı yavaşlamış olsada bu evrede bebeğinizin iç organları ve dokuları daha işlevsel olmaya ve gelişmeye devam ediyor. Bu nedenden dolayı, kalsiyum, proteyin, demir, B-Kompleks vitaminleri, çinko, A vitamini, ve kolik asit alımı sizin ve bebeğiniz için hala çok önemlidir. Bebeğinizin kalp atış ritmi dakikada yaklaşık 120-160 arasında.   
214. Gün
30. Hafta 4. Gün
Geçen ay itibariyle, rahminizin içindeki bebeğiniz cenin pozisyonundadır. Bazen bebeğinizin geceleri diğer zamanlara göre daha aktif olduğunu düşünebilirsiniz. Bu gerçekte böyle olabileceği gibi, aslında bu hareketlenmeyi daha fazla hissetmenizin nedeni o sıralarda sizin başka şeylerle ilgilenmemeniz ve dinlenme durumunda olmanız olabilir. Bebeğiniz zamanının büyük bölümünü uyuyarak geçiriyor. Ve REM denilen uyku dönemi bebeğinizde gözlenebilir.   
215. Gün
30. Hafta 5. Gün
Bugünlerde biraz sakar olduğunuzu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, rahminizde olan büyüme, doğuma hazırlık için eklemlerin gevşemesi ve bebeğin pozisyonunda olan değişikliklerdir. Dengenizi kaybetmemeye özen gösterin, fakat unutmayın ki bebeğiniz dünyadaki en etkili ve verimli şok emici sisteme sahip olan, kaslı ve direnci yüksek rahminizdeki amniyotik sıvı içindedir. Kolostrum (ilk süt) sızıntılarına rastlayabilirsiniz.   
216. Gün
30. Hafta 6. Gün
Bebeğinizin beyni hızla gelişmeye devam ediyor ve münferit sinir hücreleri ile tanımlama grup hücreleri arasındaki bağlantıların sayısını artırıyor. Bu bebeğinizin hayatı boyunca kullanacağı karmaşık ve gelişmiş işlevleri yerine yetirecektir. Son haftalarda rahminizdeki genişleme ve gerilme devam ettikçe, karnınızada daha fazla acı hissedeceksiniz. Ayaklarınızı daha fazla dinlendirmeye çalışın.   
217. Gün
31. Hafta 0. Gün
Hamileliğinizin son 12 haftasında bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı en üst düzeye çıkar. Bunun sebebi, bebeğinizin iskeletinin hızlı kemikleşmesi, sertleşmesi ve kemik gelişiminde kalsiyuma olan ihtiyaçtır. Süt ve süt ürünlerindeki kalsiyumun emilmesi ve kullanılması, hap şeklinde olan kalsiyum katkılarına göre daha kolay ve hızlıdır.
218. Gün
31. Hafta 1. Gün
Bebeğiniz bu noktada beş duyu organından gelen bilgileri kaydedebilir. Bu ay bebeğinizin ciğerlerinize yaptığı baskı artığı için nefes darlığınızda artış olabilir. Bebeğiniz yaklaşık 29 cm uzunluğunda ve yaklaşık 1,5 kg in üzerinde ağırlığa sahiptir. Bebeğinizin hareketlerinde bir hareketsizlik hissettiğinizde hemen doktorunuza başvurunuz. İdar kaçırma yaşıyor olabilirsiniz.   
219. Gün
31. Hafta 2. Gün
Bebeğiniz rahim içinde hava tenefüs edemediği için, koku duyusu doğumdan sonra aktif hale gelecektir. Bebeğinizin gelişi yaklaştıkça, vücudunuz sıkça doğum kasılmaları ve hareketleri yapıyor ve bunlar giderek artıyor. Bu doğum öncesi kasılmalara Braxton-Hicks kasılmaları denir. Bebeğiniz demir, fosfor ve kalsiyum depolamaya başladı.   
220. Gün
31. Hafta 3. Gün
Bebeğinizin gözünün renkli kısmı(iris), ışığın yoğunluğuna göre tepki vermeye başladı. Loş ışıkta açılıyor veya parlak ışıkta kapanıyor. Bu hareketler otomatik olarak yapılır ve pupiller refleks denir. Eğer yaşadığınız kasılmalar ile ilgili endişeler yaşıyorsanız doktorunuza başvurunuz. Eğer bebeğiniz erkek ise testisleri testis torbasına inmiş olabilir.   
221. Gün
31. Hafta 4. Gün
Sonraki üç gün içinde bebeğinizin ayak tırnakları tamamen şekillenmiş olacak. Bu ay daha önceden yaşamış olduğunuz sırt ağrısı gibi bir çok aynı belirtiyi yaşayabilirsiniz. Siz ve bebeğiniz genişledikçe, sırtınız için yük denegelemek giderek zorlaşacaktır. Bebeğiniz daha hızlı kilo almaya başlıyor.   
222. Gün
31. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin saçı artık uzuyor. Sizin ve bebeğinizin babasının aile genetik eğilimlerine bağlı olarak, bebeğiniz doğduğu sırada ya tam saçlı olarak yada seyrek saçlı olarak doğacak. Her iki durumda normaldir. Doğum konusunda endişeli ve huzursuzluk yaşıyor olabilirsiniz.   
223. Gün
31. Hafta 6. Gün
Bugün bebeğinizin ayak tırnakları tamamen şekillenmiş olacak. Göğüslerinizde, kolostrum denen ilk süt sızıntısını fark edebilirsiniz. Kolostrum gerçek süt üretimi öncesi sarımsı bir sıvıdır. Eğer emzirmeye karar verdiyseniz kolostrum bebeğinizin ilk doğal gıdası olacaktır. Bugünlede doktorunuzla doğum sonrası doğum kontrol yöntemleri hakkında konuşabilirsiniz.   
224. Gün
32. Hafta 0. Gün
Son birkaç hafta içinde bebeğinizin beynindeki büyüme sebebiyle bebeğinizin başının çevresi yaklaşık 9-10 mm artmıştır. Gelişmekte ve büyümekte olan beyin kafatasını dışarı doğru iter ve aynı zamanda beyin kıvrımlarını oluşturmak için kendi üzerine katlanır. Çeşitli bölgelerinizdeki şişilik ve ödem toplanması normaldir. Erken doğum ihtimaliniz varsa yatak istirahati önerilebilir.
9. Ay
225. Gün
32. Hafta 1. Gün
Bebeğiniz inanılmaz bir hızla büyümeye devam ediyor. Bebeğinizin boyu yaklaşık 29-31 cm oldu. Kısaca klasik bir cetvel kadar oldu :) Bebeğinizin ağırlığı ise yaklaşık 1700-1900 gr arasında. Bu hafta bittiğinde bebeğiniz yaklaşık 1 cm. daha uzamış olacak.   
226. Gün
32. Hafta 2. Gün
Bebeğiniz, rahminizdeki büyüklüğüne ve konumuna göre, ciğerlerinize baskı yapacak şekilde yukarıda ve kasıklarınıza baskı yapcak şekilde aşığıda taşınır. Bebeğinizin yatış pozisyonu sizi, sizinle aynı gebelik haftasında olan başka hamilelere göre daha geniş veya daha derli toplu gösterebilceği gibi sizi daha büyük veya daha küçük gösterebilir. Artık eskisine nazaran daha fazla kabızlık yaşıyorsunuz. Büyüyen rahminiz bağırsaklara daha fazla baskı yaptığından dolayı, bağırsakların normal aktivitelerini engeller.   
227. Gün
32. Hafta 3. Gün
Bu noktada amniyotik sıvı maksimum hacmine ulaşır. Bebeğiniz büyüdükçe, daha az sıvı kalacağı için bebeğinizin hareketlerini daha da çok hissedeceksiniz. Süt üretimine hazırlanan göğüslerinizi yumru yumru, topak topak hissedeceksiniz. Eğer bebeğiniz bugünlerde doğarsa yaşama şansı yüksektir fakat ekstra bakıma ihtiyacı olacaktır.Bebeğinizin derisinin rengi artık daha az kızmızı ve daha az kırışık.   
228. Gün
32. Hafta 4. Gün
Bu günlede bebeğiniz başparmağını emerek, emme egzersizi yapıyor. Kendinizi çok yorgun hissetseniz bile, uyumakta güçlük çekiyorsunuz. Bunu sebebi sırt ağrıları, bebeğin hareketleri, sıcak hissetmek, baş ağrıları, bacak krampları ve rahat posizyon bulamamaktır. Unutmayın, yattığınız zaman sol tarafınıza dönerek uzanın. Bu sizin ve bebeğin kan dolaşımını rahatlatacak, sindirim ve solumunuza yardımcı olacaktır. Artık bebeğinizin böbrekleri tam olarak gelişmiştir.   
229. Gün
32. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin boyu 4 gün öncesine göre yaklaşık 2,5 cm daha uzun. Bacaklarınızda daha fazla yorgunluk hissedebilir ve varis gözlemleyebilirsiniz. Vücut ve kan hacminiz arttıkça, bacaklarınızda ve bacak damarlarınızda daha fazla baskı olur. Baş ağrıları, bulanık görme ve aşırı şişlik preeklampsi (gebeliğin ikinci yarısında gelişebilen hipertansiyon ve proteinüri ile kendisini gösteren rahatsızlık) belirtileridir.   
230. Gün
32. Hafta 6. Gün
Bebeğinizin derisinin altında yağ biriktikçe, bebeğinizin cildinin rengi koyu kırmızıdan ve şeffaflıktan, pembemsi ve yarı saydam (koyu tenli bebekler için de geçerlidir) hale gelecektir. Hamileliğinizin son yarısında bebeğinizin protein ve yağ talebinde büyük bir artış var. Doğumdan önceki 6-8 hafta içinde bebeğinizin kilosu iki katına çıkacaktır. Nefes darlığı yaşama sıklığınız artabilir.   
231. Gün
33. Hafta 0. Gün
Hamileliğinizin bu haftası biterken bebeğinizin başının çevresi yaklaşık 9,5mm arttı. Bunun sebebi bebeğinizin beynindeki hızlı büyümedir. Eğer ödem ve şişlik probleminiz varsa 3. trimesterdan itibaren yüzüğünüzü çıkarabilirsiniz.
232. Gün
33. Hafta 1. Gün
Bebeğiniz bu hafta içinde yaklaşık 10-15 mm. uzayacak. Bebeğiniz bugünden itibaren yaşamaya uyum sağlayacak gerekli olgunluğa ulaşmış durumda. Bu doğmak için doğum gününü bekleyemeyecek sabırsız bebekler için güven verici bir haberdir. Bebeğinizin boyu yaklaşık 30-32 cm aralığında ve ağırlığı yaklaşık 1900-2100 gr aralığında.   
233. Gün
33. Hafta 2. Gün
Bebeğinizin gözleri günlük aktivite zamanlarında açık ve uyuduğu zamanlarda gözlerini kapatıyor. Bebeğinizin gözlerindeki pigmentasyon tamamlanmadığı ve göz renkleri tam gelişmediği için bebeğinizin gözleri şimdi mavi. Bebeğinizin gözlerinin renk pigmentasyonunun tamamlanması için bir kaç haftası daha var. Bebeğinizin hareket edecek yeri gittikçe daraldı fakat hala çok aktif.   
234. Gün
33. Hafta 3. Gün
Sizin bebeğinize sağladığınız bağışıklık korumasının yanında, bebeğiniz de hafif enfeksiyonlara karşı kendi bağışıklık sistemini geliştirmeye başladı. Hamileliğiniz boyunca, bebeğinize solunum ve sindirim sistemiyle ilgili enfeksiyonlara karşı bağışıklık sağladığınız gibi kızamık vb genel viral enfeksiyonlara karşıda antikor koruması sağlamış olursunuz. Eğer bu antikorlar sisteminizde varsa, antikorlar plesanta yardımıyla sizin kan dolaşımınızdan bebeğin kan dolaşımına geçer.   
235. Gün
33. Hafta 4. Gün
Doğumda, bebeğin göbek kordonu gebelik boyunca kordon damarlarını çevreleyen özel bir jölemsi madde ile kaplıdır. Bu jölemsi madde içinde doğal olarak bulunan bazı hormonlar kanamayı önlemede yardımcı olurlar. Göbek kordonunun yüzeyinde ağrı reseptörleri (ağrı algılayıcı sinirler) olmadığı için, doğumda kordonun kesilmesi size ve bebeğinize acı vermez. Birçok bebeğin doğduğunda göz rengi mavidir ama zamanla gerçek rengine döner.   
236. Gün
33. Hafta 5. Gün
Önümüzdeki hafta ve sonrasında doğum beklentisi sebebiyle kan hacminiz artacaktır. Kan hacminizdeki artış ağırlığınıza yaklaşık 900- 1800 gr. ekleyecektir. Vajinal (normal) veya Sezaryan doğum, hangisi olursa olsun, C Vitamini, demir, çinko ve enerji, doğum sonrasında iyileşmenize yardımcı olacaktır. Kat kat giymeniz sizi normalde olduğundan daha sıcak hissettirir. Üçüncü trimesterda cinsel isteğinizde azalma olabilir.   
237. Gün
33. Hafta 6. Gün
Bugün bebeğinizin tırnakları parmak uçlarına ulaştı. Tırnakları küçük olsalarda hala düşük kas kontolleri sebebiyle bebekler kendilerini çizebilirler. Özellikle yataktan kalkarken posizyonunuzu yavaş ve özenli değiştirin. Düzenli yemek yiyerek kan şekerinizin çok düşük olmadığından emin olun. İyi havalandırılmış alanlarda bulunarak vücut ısınızın uygun kalmasını sağlayın.   

15
133. Gün
19. Hafta 0. Gün
Bazen bebeğinizde 2-4 sn de bir olan karnınızı sarsıcı ritmik hıçkırıklar olur. Rahimde alacak hava olmadığı için, hıçkıran bebek aynı hava alıp veren çocuk gibi sadece kas reaksiyonları gösterir. Bu hıçkırıklar genellikle yarım saat içinde biter. Cinsel ilişki sırasında artık daha yaratıcı olmak ve değişik pozisyonlar denemek zorunda kalabilirsiniz.
134. Gün
19. Hafta 1. Gün
Bugün bebeğinizin boyun dibi bölgesinde, göğüs kemiğine doğru, kasık ve üretra (idrar yolu, vücuttaki idrarın dışarı atıldığı tüp) yakınlarında ısı üreten kahverengi yağlar oluşmaya başlar. Kahverengi yağların koruyucu özelliği vardır. Bebeği soğuk ortamlarda sıcak tutar. Kahverengi yağlar yenidoğan bebeklerde olurlar. Yetişkinlerde sadece izleri kalır. Bebeğinizin boyu yaklaşık 16 cm oldu. Ağırlığı ise yaklaşık 300 gr. civarında.   
135. Gün
19. Hafta 2. Gün
Önümüzdeki iki gün içinde, bebeğinizin kaşları oluşturmaya başlar. 20. Haftadan itibaren bebeğinizin saçları ve kaşları görülebilir. Cenine ait kalp atışları etoskop ile duyulabilir. Eğer birşeyi kaldırırken bacaklarınızdan kuvvet alarak kaldırma alışkanlığınız varsa, sırt ve bel incinmesine karşı kendinizi korumalısınız. Bu durumdan hamile olmasanız bile kaçınmalısınız.   
136. Gün
19. Hafta 3. Gün
Bebeğiniz artık yenidoğan bir bebek kadar uykuya dalıyor ve uyanıyor. Bebeğiniz uyuduğu zaman, en favori pozisyonuna geçer. Bir çok bebek çeneleri göğüslerine yaslanmış pozisyonda uyurlarken bir kısım bebek başlarını geriye doğru yaslar. Bebeğinizin cildi artık daha az şeffaf.   
137. Gün
19. Hafta 4. Gün
Önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin başında ince telli saçlar şekillenmeye başlayacaktır. Bu saçlar bebeğinizin kalıcı saçlarıdır, lanugo (geçici tüyler) değil. Bu kalıcı saçlar bebeğinizin doğumundan sonra, iki hafta içinde yavaş yavaş dökülerek daha kalın saçlarla değişecektir. Bebeğiniz artık nesneleri kavrayabilir.   
138. Gün
19. Hafta 5. Gün
Önümüzdeki üç gün içinde Verniks kazeoza bebeğinizin cildi üzerinde iyice belirginleşecektir. 12. haftadan 20. haftaya kadar plasentanın ağırlığı, bebeğin ağırlığı kadardır. (daha fazla değil). Plesanta besinlerin metobolik işlenmeleri için gereklidir zira bebeğinizin organları henüz gıda işleyecek olgunluğa erişmemişlerdir. Anneler dinlenirken veya otururken oluşacak şişliklere karşı ayaklarını ve bacaklarını yüksekte tutmalıdırlar.   
139. Gün
19. Hafta 6. Gün
Bebeğinizin saçları artık yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Bir ay içinde belki bebeğinizin saçları 1 cm den uzun olacaktır. Uyurken solunuza doğru yatarken bacaklarınızın arasına bir yastık almanız bacaklarınızı paralel tutmanıza ve böylece daha rahat uyumanıza yardımcı olacaktır. Eğer annede hemoroid görülürse buz torbaları veya ilgili merhemler yardımcı olacaktır.   
140. Gün
20. Hafta 0. Gün
Bebeğiniz artık 310 gr. civarında ve boyu yaklaşık 16 cm. Annelerin bir çoğu 17. ve 20. haftalar arasında bebeğinin hareketlerini hissedebiliyorlar. Bu hareketlerin hissedilmesiyle birlikte siz ve bebeğiniz arasında bir ömür sürecek duygusal bağ kurulmuş olur. Eğer çevrenizde doğum ile ilgili kurslar varsa kayıt olmanız için tam zamanı.
6. Ay
141. Gün
20. Hafta 1. Gün
Önümüzdeki üç gün içinde, bebeğinizin bacağı nihai vücut oranına ulaşmış olacak. Bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvı her üç saatte bir sisteminiz tarafından tamamen değişiyor. Bol sıvı içmeniz bu değişime destek olacak ve dokularınızın daha işlevsel çalışmasına yardımcı olacaktır. Bebeğinizin boyu yaklaşık 16 cm.den fazla ve ağırlığı yaklaşık olarak 300-350 gr. arasında.   
142. Gün
20. Hafta 2. Gün
Amniyotik sıvı bebeğin hareketi desteklemek için mükemmel bir maddedir. Bebeğiniz amniyotik sıvı içinde takla, bükülme, keskin dönüşler gibi her türlü hareketi yapabilir. Amniyotik sıvı bebeğinizin büyümesi ve gelişmesinde çok önemlidir. Amniyotik sıvı bebeğinizin neşeli, sıcak ve temiz kalmasını sağlar. Bebeğinizin cildini koruyon Verniks tabakası hala bebeğinizin cildinde.   
143. Gün
20. Hafta 3. Gün
Evet artık bebeğinizin bacaklarının vücuduna oranı nihayi oranına ulaştı. Bebeğiniz doğduğu zaman kol ve bacakların kısa olduğunu göreceksiniz. Emeklemeden yürümeye geçtiği zaman hem kolları hemde bacakları uzayacaktır. Ultrasonda bebeğinizin cinsiyetini hala öğrenmediniz mi?   
144. Gün
20. Hafta 4. Gün
Bir hafta içinde lanugo (geçici tüyler) bebeğinizin vücudunu komple kaplamış olacak. Lanugo aslında bebeğinizin baş, boyun ve yüz çevresinde, vücudunun diğer bölgelerine göre oldukca yoğundur. Hamilelik hormonları, dolaşım sisteminizi ve metobolizmanızı hızlandırdığı için saçlarınız ve tırnaklarınızın daha hızlı uzadığını fark edeceksiniz. Bebeğinizin meme uçları meme bezlerinde görülmeye başladı.   
145. Gün
20. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin kalp atışları stetoskopla dinlenebilir. Eğer doktorunuz size bebeğinizin kalp atışlarını dinlemeniz için teklifte bulunmadıysa bir sonraki randevunuzda bunu doktorunuzdan isteyebilirsiniz. Bebeğinizin göbek kordonu o kadar iyi tasarlanmıştır ki kan dolaşımı saate 6-7 km hızla kordon ve bebeğiniz arasında tamamlanır. Ve bu sadece 30 sn içinde tamamlanır. Baba hamilelikle daha ilgili bir döneme girebilir.   
146. Gün
20. Hafta 6. Gün
Bebeğinizin kolları ve bacakları artık daha belirgin ve güçlü hareket eder. Bunun nedeni kaslarının daha güçlü , kuvvetli ve kemiklerinin daha sert olmasıdır. Bebeğinizin uyku alışkanlığı görülmeye başlar. Uyuşukluk, uyku ve aktivite gibi periyodları bazen siz de algılar veya tahmin edersiniz. Anneler daha canlı veya kabus rüyalar görebilir.   
147. Gün
21. Hafta 0. Gün
Şu anda bebeğiniz minyatür bir bebek gibi görünüyor. Bebeğinizin yüzü, kapalı gözleri, burun delikleri ve şekillenmiş ağzıyla çok huzurlu görülüyor. Bebeğinizi ultrasonda baş parmağının veya parmaklarının ağzına kaydığını ve emme pratiği yaptığını görebilirsiniz. Eğer emzirmeyi planlıyorsanız bu konuda eğitim veren kurum veya organizasyonlara katılabilirsiniz.
148. Gün
21. Hafta 1. Gün
Bu hafta bebeğinizin beyni hızla büyümeye başlayacak ve bu büyüme bebeğiniz 5 yaşına gelene kadar devam edecek. Bebeğiniz dış seslerden veya hareketlerden dolayı canlılık gösterebilir. Ani yüksek sesler, yüksek sesli müzik, araba ya da çamaşır makinesi titreşimleri bebeğinizin harekete geçmesine sebep olabilir. Bebeğinizin boyu yaklaşık 17-19 cm aralığında ve ağırlığı yaklaşık 350-400 gr civarındadır.   
149. Gün
21. Hafta 2. Gün
Bugün, bebeğinizin baş saçları görünür olacaktır ve kaşları belirginleşmeye başlıyor. Bebeğinizin kaş ve kirpikleri büyüyor. Bebeğinizin saçları ne kadar koyu olursa olsun henüz daha pigmentleşmiş durumda değil. 3-4 hafta içinde bebeğiniz kaşları beyaz bir şerit gibi gözükecek. Şu anda bebeğinizin saçları beyaz ve çok kısadır.   
150. Gün
21. Hafta 3. Gün
Bu noktada bebeğiniz çok zayıf, yalın durumda. Vücut ağırlığında sadece %3,5 oranında yağ bulunuyor. Bu oran önümüzdeki hafta ve aylarda değişecek. Bebeğinizde biriken yağlar doğumdan sonra gıda ve enerji olarak bebeğiniz tarafından kullanılacaktır.   
151. Gün
21. Hafta 4. Gün
Önümüzdeki günlerde lanugo (geçici tüyler) bebeğinizi kaplamaya devam edecek. Ayaklarınızda ve bacaklarınızda oluşan kramplar ve ayak bileklerinizde ve bacaklarınızda şişmeler dikkate değer derecede devam ediyor. Uzun süre ayakta durmak, yorgunluk ve diyetinizde bulunana çok fazla miktarda fosfor veya az miktarda kalsiyum bu kramp sorununun nedenlerinden olabilir. Artık bebeğiniz düzenli olarak uyuyor ve uyanıyor.   
152. Gün
21. Hafta 5. Gün
Bebeğiniz erkek ise, bugünlerde testisleri pervis bölgesinden testis torbasına doğru inmeye başlayacaktır. Unutmayın yumurtalıklar ve testisler aynı dokudan meydana gelirler. Aynı dokular bir araya gelerek kızlarda geniş dudakları ve aynı dokular birleşek erkeklerde testis torbasını oluşturur. Doğum planınızı yapmaya başlayabilirsiniz.   
153. Gün
21. Hafta 6. Gün
Bebeğinizin göz kapakları birleşik olsada, közkapakları kırpma hareketi yapmaktadırlar. Bebeğinizin omurga, kaburga, uzun kol ve bacak kenmikleri sertleşiyor. Bu noktada, alnı, şakakları ve üst ve arka kafatasını kapsayan kafatası tabakaları oluşmuş ve kıkırdaktan meydana gelmişlerdir. Yurt dışında bazı anneler doğum sırasında yardımcı olması için gebelik ve doğum danışmanlarıyla çalışmaktadırlar.   
154. Gün
22. Hafta 0. Gün
Hamileliğinizdeki bu beşinci ayın sonunda rahminiz göbek deliğinize erişmiştir. Rahminizde bulunan bebeğiniz yaklaşık 19-20 cm uzunluğunda. (Barbie veya Ken bebek büyüklüğünde) İki haftadan kısa bir süre içinde bebeğiniz yaklaşık 100 gr daha alacak. İkinci trimester boyunca anne kendini daha az yorgun ve daha çok enerjik hisseder.
155. Gün
22. Hafta 1. Gün
Bebeğinizinn Orta kulağındaki kemikler(insan vücudundaki üç küçük 3 kemik: çekiç, örs ve üzengi) ses iletimi mümkün kılmak için sertleşmeye başlıyor. Bebeğinizin dış dünya ile ilgili hiç bir deneyimi olmadığı için bebeğinizin beynine giden ses bilgileri yorumlanamaz. (Örneğin birisinin konuşması bir köpek havlaması) Sadece ses şideti bebeğiniz tarafından dikkate alınır çünkü yüksek sesler bebeğinizin irkilme refleksini tetikler.   
156. Gün
22. Hafta 2. Gün
Bebeğiniz önümüzdeki 4 hafta içinde önemli ağırlık kazanacaktır. Önümüzdeki hafta ve aylarda, bazı anne babalar bebeğini işitsel uyarı göndermek için (annenin karnına kulaklık dayamak, rahme doğru megafon ile konuşmak gibi) yoğun bir çaba içine gireceklerdir. Bu bebeğinize zarar vermez ama bir faydasıda olmaz. Sadece siz ara ara bebeğinizle konuşabilirsiniz. Bebeğiniz antikorları üretmeye başladı. Bebeğinizin başından poposuna kadar olan mesafe yaklaşık olarak 20 cm civarında. Ağırlığı yarım kiloya yaklaştı.   
157. Gün
22. Hafta 3. Gün
Bebeğinizin elleri ve bacakları tarafından yapılan hareketleri rahatca hissedebilirsiniz. Bu ilk hareketlere çabuklaşma denir. Ultrason görüntülemesi hariç, hamile annelerin bebekleri ile direk iletişim kurdukları ilk etkileşimleri budur. Bu günlerde babalar da bebeğin hareketlerini gözlemleyebilir ve hissedebilirler.   
158. Gün
22. Hafta 4. Gün
Bebeğinizin solunum sistemi henüz tam olgunlaşmış durumda değil. Bebeğinizin akciğerlerinin oksijeni tutup, kan dolaşımına aktarabilmesi ve dolaşım sisteminden gelen korbondioksiti nefes yoluyla dışarı atabilmesi için daha çok gelişmeye ihtiyacı var. Rahminiz büyüdükçe, rahminizi destekleyen kas ve bağların gerilmesinden dolayı karnınızın alt kısmında ağrılar hissedebilirsiniz. Bebeğinizin kalp atışları kuvvetleniyor.   
159. Gün
22. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin boyun, göğüs ve kasık bölgesinde bulunan ve ısı üreten kahverengi yağlar doğumdan kısa bir süre sonra kaybolacaktır. 8. ve 9. aylar boyunca beyaz yağlar bebeğinizin derisi altına depolanmaya başlar. Bazı anne adayları hamilelikleri boyunca kontak lenslerini kullanmada, takıp çıkarmada sorun yaşarlar. Doğumdan altı hafta sonra bu problem çözülecektir.   
160. Gün
22. Hafta 6. Gün
Bebeğinizin vücudu daha orantılı bir hale geldi. Bebeğinizin kafası hala vücuduna oranla büyük olsada, bacakları, kolları ve gövdesi eskisi kadar kısa değildir. Cildiniz gerildikce, göbek kaşıntısı yaşayabilirsiniz. Anneler kilo almayı kendilerine sıkıntı yapabilir fakat hamilelik boyunca beslenme bebeğin gelişimi için hayati önem taşır.   
161. Gün
23. Hafta 0. Gün
Seks hayatınız etkilenebilir. Baba bebeğinize veya size zarar verme korkusuna kapılabilir. Hamilelik boyunca daha fazla seks arzusu veya cinsel dürtü düşüklüğü yaşayabilirsiniz. Seks, sevgi dolu bir ilişkinin parçası olduğundan dolayı hamilelik sırasında seks teşvik edilmelidir. Tabiki komplikasyonlar, vajinal kanama ve sıvı kayıpları gibi durumlarda, ayrıca ikiz veya çoğul gebelik durumlarında seksden kaçınmalısınız.
162. Gün
23. Hafta 1. Gün
Önümüzdeki altı hafta boyunca bebeğiniz erken doğumdan etkilenmemek, hayatta kalmasını sağlaycak şekilde büyümeye devam edecektir. Rahim içinde bebeğin geçirdiği her gün gelişmesi için dolu dolu geçer. Bebeğiniz rahim içinde büyürken bulunduğu ortamı dolduracak ve daha sıkışık bir hale getirecektir. Her geçen gün bebeğinizin hareketlerini daha çok hissetmeye başlayacaksınız. Bebeğinizin darbe ve seslerini açıkca hissetmenize rağmen başkalarının bunu hissetmesi birkaç hafta alabilir.   
163. Gün
23. Hafta 2. Gün
Bu ay boyunca bebeğinizin cilt görünümünde değişiklikler olacaktır. Şu anda bebeğinizin cildi kırışmış durumda. Bebeğinizde daha fazla yağ biriktikce ve daha fazla kas geliştikce bebeğiniz daha yumuşak hatlı gözükmeye başlayacaktır. Hamilelikte bulanık görme ve kanama tehlike işaretidir. Bu durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız.   
164. Gün
23. Hafta 3. Gün
Bebeğinizin cildi sadece kırışmış değildir, ince olduğu için bebeğinizin cildi ayrıca şeffaftır. Bundan dolayı şimdilerde eğer bebeğinizi görebilseydiniz, bebeğinizin kemiklerini, organlarını, kan damarlarını, derisinin altında görebilirdiniz. Bebeğinizin akciğerleri gelişiyor. Alveoller (akciğer kesecikleri) oluşuyor.   
165. Gün
23. Hafta 4. Gün
Bebeğiniz düzenli, sabit hızla büyümesine devam ediyor. Sadece bu hafta boyunca bebeğiniz yaklaşık 170 gr ağırlık kazanacak. Bu büyüme atağı bebeğinizin rahim dışındaki yaşama hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bebeğinizin el kavramam ve irkilme refleksleri iyice gelişti.   
166. Gün
23. Hafta 5. Gün
Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 650-700 gr arasında. Bebeğinizin gelişimininde, bu dönemde kazanılan ağırlığının çoğu kas ve kemik kütlesi ve büyüyen organ ve dokulardaki kilo artışlarıdır. Sonuçta, bebeğinizin hareketle ilgili bir çok kası doğumdan önce, geri kalan diğer kasları ise doğduğu gün gelişimini tamamlayacaktır. Bebeğiniz büyüdükçe hareket alanı daralıyor.   
167. Gün
23. Hafta 6. Gün
Bebeğinizin duyduğu bazı sesler şunlardır; kalp atışınız, konuşurken sesinizin yankılanması, nefes alırken havanın ciğerlerinize dolup boşalırken çıkardığı sesler, mide ve bağırsaklarınızdan gelen sesler. Bebeğinizin kalp atış sesi yükseldikçe, bebeğinizin kalp atışlarını, siz yoga pozisyonundayken, göbeğinize kulağını dayıyan bir kişi rahatlıkla duyabilir. Sizde bir steteskop kullanarak bebeğinizin kalp atışının güçlü sesini duyabilirsiniz.