28 Mart , 2024, 22:25:43

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


İkiz Çocuk Büyütmek

Başlatan Balböceği, 30 Ekim , 2009, 21:36:45

« önceki - sonraki »

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ


βαlκιz

İKİZ-ÜÇÜZ DİL GELİŞİMİ
İkiz ve üçüzlerin bazen dilsel problem yaşadıklarını gösteren ve daha çok tek yumurta ikizlerinde bu durumun gözlemlendiği araştırmalar vardır. Yapılan araştırmalar bu durumun daha çok doğum tehlikesi, ayrı kimlik oluşturmakta güçlük çekmeleri, birbirlerini model almaları gibi nedenlerden kaynaklandığını göstermiştir. Ama erken teşhis ve tedavi ile bu problemler düzeltilebilir. Bu nedenle ikizlerin evde birbirleriyle ve ebeveynleriyle kurduğu iletişim ve dil kullanma becerileri gözlemlenmelidir.

Bunların dışında dilsel gecikmeye neden olan faktör de kendi aralarında özel dil oluşturmalarıdır. Bu dile "Cryptophasia" veya "İdioglossia" adı verilir. Bu aslında farklı bir dil değildir. İkizler henüz bebeklik dönemlerinden itibaren kullandıkları ses yüksekliği, tonu, verdikleri aralar onlar için özel anlamlar içerir ve bunları zamanla geliştirirler. Dil öğrenimi sırasında biri ikizinin kullanamadığı harf, ses ya da kelimeyi başka bir ses ya da mimik geliştirerek söylemesini örnek alır. Bu durum dili kullanabileni de geliştirdiği ses ve mimikle konuşmaya yönlendirir. Ya da yine bu yöntemi kullanarak birbirlerinin kullanamadığı ses, harf ya da kelimeyi mimik ve seslerle oluşturup birbirlerini tamamlarlar. Sonuçta bizlere anlamsız gelen fakat onlar için son derece anlamlı ses kümeleri oluşur.

Avustralyada yapılan bir araştırmaya göre ikizler birbirleri ile iletişim kurarken, ebeveynleri ile kurduğu iletişimden çok daha az kelime kullanarak anlaşabilmektedir.(Twins Yazar: Katrina Bowman and Louise Ryan)

Dil gelişimindeki özel lisandan oluşan bu gecikme birçok uzmana göre aydaşlarından ortalama 6 aylık bir geriliktir. Bu sorunun çözümü ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

İkiz bebeklerinle olabildiğince bireysel ilgilenmek için yardım alın.
Radyo dinletin, bol bol konuşun.
Rutin kitap okuma saatini günlük yaşamınızın içine yerleştirin.
Birbirlerinin yerine konuşmalarına izin vermeyin
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Balböceği

Balkizim bizim akrabanim kiraci hemsire vardi
kocasida astsubaydi ikiz cocuklari vardi 6 aylikken ingilizce ogretiyodu cocuklaraa  :k06:

βαlκιz

 :-ooo ben karnımdalarken hep yabancı müzik dinletirdimm arada tv de yabancı çizgi filmler oluyoo onları açıyorum kulakları alışsın yabancı dilee  :k06:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Balböceği

bende olursa hemen italyanca ogretecem o zman kadar bende baya bi yol katlederimm
ilk onceee mama sonrada papa ogretecemmm anne baba  :ehi: :ehi:

βαlκιz

ben ismimi ögretiyorumm şimdii anne demesinler gülşah desinlerr  :k06: :k06: daha hoşuma gider  :k06: :k06:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Balböceği

haklisin benim kardesde yigenler yenge diyorlar tabi bizim kizda yenge nerdesin diyor
yasa selmaa napiyon diyorrr  :k06:

βαlκιz

eşimdee isimlerimizi söylemelerini istiyooo ama belli bi yaşa kadarr 3-4 yasında çok tatlı oluyoo konuşmalarıı gütahhh tenollll  :ehi: :ehi: :ehi: :ehi:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Balböceği


SiRiNe

ben bu sayfayi yeni gördum  :-ooo
forumda yeniyim sayilir o yuzden tum yazilari okuyamadim, bu forumda ikiz cocuklar hakkinda bir yer göremedim belkide vardir?

βαlκιz

slm canım ikiz bebekler için biyer açılmamış olsa iyi olurdu ben elimden geldince bişeler paylaşıyorum  ;D
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

βαlκιz

TEK YUMURTA İKİZLERİ
Bu ikizler aynı tohumdan geldiklerin­den, kan gurupları ve kalıtsal nitelikleıfi aynıdır. Ayrıca, birinden birine organv nakli durumunda herhangi bir uyum­suzluktan korkmamak gerekir. Bu çarpı­cı benzerliğe karşın, kimi zaman kişilik ve yazı farklılıkları olabilir ve aynı zekâ düzeyinde oldukları halde farklı yete­nekler gösterebilirler. İkizler birbirlerine karşı çok özel bir sev­gi beslerler. Bunu açıklamak oldukça kolaydır: Birbirlerinde kendi görüntüle­rini bulurlar ve bu benzerlikle ilgili çe­şitli kaynaşmalar olur. İkizler birbirleri­nin izdüşümü oldukları için birbirlerini kendileri gibi severler. Bu durumdan doğan sevgi özellikle güçlü olur. De­neyler, doğumdan itibaren kendisine çok benzeyen bir başka çocuğun yanın­da büyüyen çocukların da benzer tepki­ler gösterdiklerini saptamıştır. Ancak, ikizlerden biri doğumda, yani böyle bir ruhsal bağlılık meydana gelmeden ölür­se, öteki noksansız ve normal bir çocuk olur. Bu nedenle tek yumurta ikizleri arasında doğumdan itibaren marazî bir duygusal bağın var olduğunu ve ikizle­rin daha az zeki ya da daha sağlıksız olacaklarını sanmak yanlıştır. İstatistik­ler ikizlerle öteki çocuklar arasındaki tek farkın, doğumdaki ağırlıklarının nor­malden az oluşu olduğunu göstermektedir. öteki tek yumurta ikizleri çocuk­lardan biraz daha geç yürürler ve geç konuşurlar.
Tek yumurta ikizleri birlikte olmaktan hoşlanırlar. Yaşantılarında rollerini ge­nellikle şu şekilde bölüşürler: Daha güç­lü ve girgin olanı dış ilişkileri üzerine alır ve ötekine öncülük eder. Böylece daha sıkılgan ve içirie kapalı olanı, kişi­sel ilişkilerde kendine destek sağlar. Bu­nun sonucu olarak birincisi ikinciye gö­re daha belirli bir kişilik ve özerklik ka­zanır.
ikizler, küçük yaşlarından başlayarak birbirlerini taklit etme eğilimindedir. Bu eğilim hoş görülmemeli ve saç biçimle­rinin ve giysilerinin farklı olmasına dik­kat edilmelidir. Bu ayrım kişiliklerinin belirginleşmesi için zorunludur. Aksi takdirde bazı sakıncalar doğabilir. İkiz­lerden herbiri kendine göre bir yaşam, bir aile düzeni' kurmalı ve toplumda ki­şisel etkinlik göstermelidir.
Çocuklardan biri ağır bir hastalığa ya­kalanabilir. Bu durumda ikinci çocuğun kardeşiyle, aynı acıları çekecek ve ben­zer bir ölümü düşünecek derecede öz­deşleşmesi üzüntü vericidir. İkizler çok küçük yaşta ana okuluna gönderilmeli ve olabilirse ayrı sınıflara verilmelidirler. Aslında, ilk ve orta öğre­timde ikizlerin birbirlerinden ayrı olma­ları zorunludur. Çünkü eğitim araların­da bir farklılaşma yapmadıkça "ben" ye­rine "biz" demeyi tercih edeceklerdir. Yalnız da olsalar "bizim kitabımız" di­yeceklerdir. Aynı oyuncakla oynayıp "bizim oyuncağımız" diyeceklerdir. Bu ikizler pek az tartışırlar. İlk çekişmeleri okula başladıklarında olur. O zaman ilk kez, olumlu sayılabilecek bir davra­nışla, "ben" demeye başlarlar. Ana oku­lunda bu ayrım öğretmen açısından büyük bir dikkat ve duyarlılık gerektirir. İkizlere her birinin ayrj sınıfı ve ayrı öğ­retmeni olmasının iyi bir şey olduğu an­latılmalıdır. Başlangıçta bu durum kar­şısında şaşırırlar ve soğukkanlılıklarını yitirebilirler. Ancak yeni yaşam koşul­larına çabuk alışırlar. Bu durum birbirini sevmelerine engel değildir. Böylece kendilerine özgü bir kişilik sahibi olur­lar.
Tek yumurta ikizleri yaşamlarının sonu­na dek birbirlerine daha doğrusu kendi kendilerine karşı özel bir sevgi duyarlar. Çünkü bu sevgi ortak anılarla (özellikle çocukluk günlerindeki anılarla) güçle­nir.
Tek yumurta ikizlerinin benzerlik derecesi, döllenmiş yumurtanın iki embriyona bölünmesinden önce geçecek sürenin uzunluğuna bağlıdır. Bu bölünme ne kadar geç olursa, ikizler arasındaki benzerlik o derece büyük olur. Aynı zamanda döllenen iki yumurtadan meydana gelen ikizlerin benzerliği ise, farklı zamanlarda doğmuş kardeşlerin benzerliğinden daha fazla değildir Bu ikizleri birbirinden ayırmak hemen hemen olanaksızdır

 
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

βαlκιz


* İkizlerin dörtte biri tek yumurta ikizi olarak doğarken dörtte üçü çift yumurta ikizi olarak dünyaya geliyor. Tek yumurta ikizlerini gerçek ikizler olarak da adlandırabiliriz. Bu ikizler döllenen yumurtanın kendi içinde ikiye bölünmesiyle oluşur. İkiye bölünme yumurta döllendikten iki ila 17 gün içinde gerçekleşir. Bu bölünme 13-15 günden sonra gerçekleşirse bebeklerin yapışık doğma riski oldukça yükselir.

* Gerçek tek yumurta ikizleri bir kişinin iki özdeş kopyası gibidir.
Tek yumurta ikizleri IQ'yu belirleyen tüm genleri paylaşırken çift yumurta ikizlerinde bu oran yüzde 50'dir. Bu yüzden tek yumurta ikizlerinin aynı zeka seviyesine sahip olma olasılığı daha yüksektir.
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

βαlκιz

* İstatistiksel araştırmalar tek yumurta ikizlerinin her zaman aynı cinsiyette olduklarını, birbirlerine çok benzediklerini, kan gruplarının aynı, parmak izlerinin bile aynıya yakın olduğunu bildirirken, sağlıklarına ve hatta politik görüşlerine kadar aynı özelliklere sahip olabileceklerini gösteriyor.Hatta, günün aynı saati baş ağrısı çeken tek yumurta ikizleri mevcuttur.



:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

βαlκιz

tıp litaratüründe çoklu doğum olarak geçen tek doğumda birden fazla çocuk sahibi olma oranlarına bakıldığı zaman en çok ikizçocuklara özellikle de çift yumurta ikizlerine sahip olunduğu görülüyor. İkizlerin dörtte biri tek yumurta ikizi olarak doğarken dörtteüçü çift yumurta ikizi olarak dünyaya geliyor. İkizliğin nedenleri henüz bilimsel açıdan tam olarak bilinmese de bir gerçek var kigenetik özellikler, hormonal yapı ve kısırlık tedavisi doğumların sonucunu doğrudan etkiliyor.

  Çift yumurta ikizleri aynı zamanda oluşan ama birbirlerinden bağımsız, farklı tip ve karakterlere sahip olan ikizlerdir. Ayrı yumurtaikizleri doğal hormonal nedenler ve infertilite tedavisi nedeniyle oluşan iki ayrı yumurtanın iki farklı sperm tarafından döllenmesisonucu meydana gelir.  

  Tek yumurta ikizlerini gerçek ikizler olarak da adlandırabiliriz. Bu ikizler döllenen yumurtanın kendi içinde ikiye bölünmesiyleoluşur. İkiye bölünme yumurta döllendikten iki ila 17 gün içinde gerçekleşir. Bu bölünme 13-15 günden sonra gerçekleşirsebebeklerin yapışık doğma riski oldukça yükselir.

  Gerçek tek yumurta ikizleri bir kişinin iki özdeş kopyası gibidir. Farklı DNA'lara sahip oldukları için farklı şeylerdenhoşlanabilirler ancak çift yumurta ikizlerinin aksine genellikle her türlü etkene karşı benzer duyarlılığı ve tepkiyi gösterirler. Tekyumurta ikizleri IQ'yu belirleyen tüm genlerini paylaşırken çift yumurta ikizlerinde bu oran yüzde 50'dir. Bu yüzden tek yumurtaikizlerinin aynı zeka seviyesine sahip olma olasılığı daha yüksektir. Binlerce ikiz üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda tekyumurta ikizlerinde aynı zekaya sahip olma oranı yüzde 85 iken çift yumurta ikizlerinde bu oranın yüzde 60 olduğu görülüyor.

  Yapılan istatistiki araştımalar tek yumurta ikizlerin her zaman aynı cinsiyette olduklarını, birbirlerine çok benzediklerini, kangruplarının aynı, parmak izlerinin bile aynıya yakın olduğunu bildirirken IQ'larına, sağlıklarına ve hatta politik görüşlerine kadaraynı özelliklere sahip olabileceklerini gösteriyor. Minesota Üniversitesinde yapılan bir araştırma ikizlerin gösterdiği benzerliklerinbirlikte yaşadıkları ortamın yanı sıra genleriyle de doğrudan ilgili olduğunu gösteriyor. Doğumdan sonra birbirinden ayrılıp dahasonra biraraya gelmiş 60 ikiz üzerinde yapılan incelemede davranışlarında, kişiliklerinde ve sosyal hayatlarında farkedilebilirbenzerlikler olduğu ortaya çıkıyor. Doğduktan bir ay sonra iki ayrı aileye evlatlık verilen James Arthur Springer ve James EdwardLewis birbirlerinden ayrıldıktan tam 39 yıl sonra biraraya gelirler. Araştırmada her ikisinin de yaşamı boyunca Ohio eyaletindeyaşadığı, ikisininde Linda isimli kadınlarla evlenip ayrıldığı ve Betty isimli kadınlarla da yeniden evlendikleri belirlenir. İkisi deteknik resimle ilgilidir,en sevdikleri ders matematik, en sevmedikleri ise dil bilgisidir. İkiside eşit miktarda alkol tüketip, gününaynı saati başağrısı çekerler.

  Oskar Storh ve Jack Yufe adlı ikizler ise doğumdan 6 ay sonra birbirlerinden ayrılırlar, Oskar Almanya'da katolik olarakbüyütülürken Karayipler'de kalan Jack bir süre İsrail'de yaşar ve Yahudi olur. Aralarındaki uzun mesafeler ve farklı yaşam tarzlarıbile onların ortak özelliklerini bastıramaz. Biraraya geldiklerinde ikisinin de benzer konuşma ve düşünce yapısına sahip olduklarıgörülür.
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: