|
sema_aksu
|
 |
« Yanıtla #2 : 01 Eylül , 2007, 22:19:48 » |
|
Ben onu biliyorum
-Bu oyun ile pek cok iki yasindaki cocuk cok sayida tekerleme ögrenir. -dergi ve kataloglardan cocugunuzun tanidigi tekerlemelerde gecen nesneleri sembolize eden sekilleri bulun. -Iste bazi örnekler:
"Pirilda pirilda kücük yildiz" icin bir yildiz "El Cirpmali kelime oyunu" icin eller "Hopladi zipladi" icin bir saat "Ali acele et" icin bir mum "Ben bir kücük cezveyim" icin bir caydanlik
-Resmi cocugunuza gösterin ve birlikte tekerlemenin sözlerini söyleyin. -Resimleri ayri kartonlar üzerine yapistirin ve bir kabin icine koyun. -Cocugunuza kartlari nasil alacagini gösterin ve sonra birlikte tekerlemeyi söyleyin.
Beyin arastirmasi der ki: Kelimeler sevgi ile konusan ve sesinde bir anlam olan bir akraba veya bakicidan gelmeli televizyon veya radyodan degil
Dergi eglencesi
-Cocugunuzun tanidigi seylerin degisik resimlerini iceren bir dergi alin. -Resimleri kartlarin üzerine yapistirin ve bunu bir kart oyununa dönüstürün. -Desteden bir kart alin. -Eger üzerinde kedi resmi olan bir kart alirsaniz, cocugunuz kedi gibi davransin. -bu hayal gücü, dil yetenekleri ve sosyal yeteneklerini gelistirmek icin mükemmel bir oyundur.
Beyin arastirmasi der ki: Deneyim cok erken yasta kelime hazinesi olusturmayi saglar. Bir cocugun kelime hazinesi akraba veya bakicisinin onunla ne kadar cok konustuguna sIkI sIkIya baglidir. Ali cabuk ol
-Asagidaki tekerlemeyi söylerken cocugunuzu belinden kavrayin. Cocugunuz yalin ayak olmalidir.
Ali cabuk ol Ali acele et (Cocugunuzu belinden tutarken ziplatin) Ali mumun üzerinden atladi. (Cocugunuzu yine ziplatin) Ali yüksege zipladi. (Cocugunuzu havaya kaldirin) Ali yere atladi. (Yere egilin) Ali atladi ve ayak parmagini yakti. (ahh deyin ve cocugunuzun ayak parmagini öpün)
Beyin arastirmasi der ki: sarilma ve sarki söyleme gibi sicak, günlük etkilesimler cocugu yasam boyu ögrenmeye hazirlar
Kelimeyi doldur
-Iki yasindakiler dili cok hizli gelistirirler. -Icinde cocugunuzun adi gecen bir masal hazirlayin. Onun adina her gelisinizde, kelimeyi onun doldurmasina izin verin. -Örnegin, "Bir zamanlar ............. (cocugunuzun adi) adinda bir cocuk varmis. .................. (Kelimeyi cocugun doldurmasina izin verin) adindaki bu kücük cocuk öglen yemegini yemek icin mutfaga gitmis". -Onu daha fazla bosluk doldurmaya yönlendirecek durumlari masala ilave edin. -Cocugunuza bagli olarak, masali basit veya karmasik, kisa veya uzun hazirlayabilirsiniz. -Bu oyun dil ve hayal gücünün her ikisini de gelistirmek icin mükemmel bir yoldur.
Beyin arastirmasi der ki: Bir cocuk ile konusmak onun gelecekteki konusma yetenegini gelistirmenin en iyi yoludur
Yürü Yürü Dur
-Cocugunuzun esgüdümünü ve büyük kaslarini gelistirmek icin yürürken elini tutun ve asagidakini söyleyin.
Yürü, yürü, yürü, yürü Yürü, yürü, dur
-"Dur" dediginizde durun. -Hareketli yürümekten ziplamaya degistirin.
Zipla, zipla, zipla, zipla Zipla, zipla, dur.
-Yine "Dur" dediginizde durun.
-Hareketi degistirmeye devam edin, ama her zaman "dur" kelimesinde durun. -Elde edeceginiz sey cocugunuzun duracagi zamani kesin olarak ögrenmis oldugudur.
Beyin arastirmasi der ki: Kaba motor yetenekler, ince motor yetenekler, düsünme yetenekleri - her sey oyun oynayarak ögrenilir. Sonunda onu kavradiginda yüzü aydinlanir. Cocuk oyununun anlami budur - ise yarayan ve yaramayan seyleri ortaya koymaya cabalamak gerekir.
Kaya Arama
-Cocugunuz ile güzel bir gün kaya aramaya cikin. -Ne yapmaya gittiginiz hakkinda konusun ve kayalari koymak icin yaniniza bir kap alin. -Cocugunuza aradiginiz sey hakkinda kesin bilgiler verin. "Kücük bir kaya bulalim". "Düz bir kaya bulalim". -Büyük, kücük, cikintili, düz, sivri, beyaz, kahverengi, vs., kayalar arayin. -Bitirdiginizde, kayalari eve getirin ve onlari yikayin. -Onlara yakindan bakin ve nereden gelmis olabilecekleri hakkinda konusun. -Cocugunuzun onlari ayirmasina izin verin.
Beyin arastirmasi der ki: Akrabalarin ve bakicilarin yillardir bildikleri yeni ön görüler - kücük cocuk ve eriskinler arasindaki sevgi dolu bagliliklar ve olumlu ve uygun uyarilar, cocugun gelisiminde gercekten farklilik yaratir Sen de yapabilirmisin?
-Hayali bir nesne kullaniyormus gibi yapin ve cocugunza ne yaptiginizi söyleyin. Örnegin, süt iciyormus gibi yapin. -"Biraz süt iceyim" deyin. -Cocugunuza "sen de yapabilirmisin?" deyin. -Asagidaki gibi, cocugunuzun bildigi basit etkinlikler ile devam edin.
Top atin. dislerinizi fircalayin. Yüzünüzü yikayin. sacinizi tarayin.
-Yaptiginiz her hayali hareketten sonra "Sen de yapabilirmisin?" diye sorun. -Bu tür oyun cocugunuzun düsünme ve iletisim yetenekleri yaninda hayal gücünü de gelistirir. Beyin arastirmasi de ki: hicbir dönemde beyin etkinlikleri bu kadar kolaylik ile kavrayamaz. Bumpiti bum -Cocugunuzun sevdigi ici dolu hayvan oyuncagi veya bebegini alin. Ondan bebeginin vücudunun degisik kisinlarina dokunmasini isteyin. Örnegin, "Bana tüylü ayicigin basini göster" veya "Bana tüylü ayicigin ayak parmaklarini göster" deyin. -Isaret parmaginizi acin ve tüylü ayicigin basina vururken asagidakini müzikal bir sekilde, sözlü veya sarki seklinde söyleyin. Her hangi bir müzik olusturun.
Parmagini ac ve ve söyle git Bumpiti bum, bumpiti bum, bum, bum, bum
-Cocugunuzun parmagini tutun ve tüylü ayicigin basina vururken kelimeleri tekrarlayin. -Tüylü ayinin burnuna, ayak parmagina, dizine vururken yukaridakileri tekrar söyleyin. -"Bum" kelimesinin tekrari cok iyi bir ritmik calismadir. Beyin arastirmasi der ki: Müzikal deneyimler degisik yetenekleri pes pese baglar, böylece coklu beyin baglantilari gelistirirler Ne görüyorsun?
-Bu, disarida yürürken veya otomobil ile dolasirken oynanacak cok yaratici bir oyundur. -Örnegin, eger disarida yürüyorsaniz, cocugunuza ne gördügünü sorun. Size bir cevap verdiginde, sorular sorarak onun düsüncelerini uyarin. -eger cocugunuz bir agac gördügünü söylerse, iste size sorabileceginiz birkac soru.
Agac ne kadar büyük? rengi ne? Yapraklari neye benziyor? Agacin tepesi ve dibi neresi? Beyin arastirmasi der ki: Nazik ögrenme sürecler veya imkan pencereleri süresince, gelecekteki yetenekler icin temel hazirlayan yollar gelisir Kutularin icinde oynama -Üzerinde degisiklik yapilabilecek büyüklükteki kutular harika oyuncaklardir. -Bu kutular otomobil, ev veya ne tür hayali yapilar olmaya müsaitlerse o kadar degisik sekiller alabilirler. -Camasir sepetleri ve diger büyük kaplar da harika oyuncaklardir. -Kutular hazinelerin saklanmasi icin harika yerlerdir. -Cocugunuza bir kutu verin ve onun yaraticiligi ve hayal gücü patlamasini seyredin. Beyin arastirmasi der ki: Ilk yillarda, cocuklarin beyinleri, sonucta ihtiyac duyulandan iki misli dah fazla sinaps olusturur. Eger cocuk bu sinapslari kullanirsa, güclenirler ve beynin kalici baglantilarinin bir parcasi olurlar. eger devamli olarak veya yeterince kullanilmazlarsa ortadan kaldirilirlar. Oyuncaklara bakma -Cocugunuzun oyuncaklarina bakin. Tekerlek, renk veya cikardiklari ses gibi sahipoldukalri ortak özellikleri bulmaya calisin. -Benzer olan iki oyuncak alin (Ses cikaran iki oyuncak) ve degisik olan bir tane (ses cikartmayan bir oyuncak). Cocugunuza benzer olan iki oyuncagi isaret edin. " Bak Mine , bu oyuncak ses cikartir. O oyuncak ile ses cikartabilir misin?" -Oyunu sürdürün ve ona ses cikaran baska oyuncaklari sorun. Beyin arastirmasi der ki: Beyindeki en hizli degisim yüzlerce yeni deneyim ile bombardimana tutuldugu yasamin ilk üc yili icinde meydana gelir. Bu, beyinin en esnek oldugu ve ögrenme, yeni baglantilar saglamaya ve kullanilmayanlari ortadan kaldirmaya hazir oldugu zamandir. Su birikintisini izleme -Bu oyunu yagmurdan sonra oynayin. -Disari cikin ve bir su birikintisi bulun. -eger yaya kaldirimi üzerineyse, su birikintisinin cevresini tebesir ile cizin. -Eger camurlu bir bölgedeyse, bir sopa ile etrafina bir cizgi cekin. -Gün boyu onun kurumasini izleyin. -Bu, suya ne oldugu konusunda ilginc bir konusmayi gündeme getirir. -Bu tür etkinlikler düsünme yeteneklerini gelistirir. Beyin arastirmasi der ki: Destekleyici bir eriskin ile olan baglilik bir cocuga günlük siradan gerilimlere karsi koymada yardimci olabilir Tereyagli sandvicler -Pek cok kücük cocuk tereyagli ve jöleli sandvicleri severler. -Daha kolay yaymak icin, bicak yerine bir yayici kullanin. -Iki parca ekmek dilimi alin. -Cocugunuzun yapabildigi kadarina izin verin. kavanozlari acma, yayicilari kavanozlarin icine koyma ve maddeleri ekmegin üzerine yayma. -Bir parcanin üzerine tereyagi ve digerinin üzerine jöle koyun. -bu cocugunuzun kendine güvenini ve ince motor yeteneklerini gelistirecektir. Beyin arastirmasi der ki: Ince ve kaba motor yetenekler ayri ve biri birinden bagimsiz olarak gelisir Siralama oyunu -Siralama okuma öncesi cok önemli bir yetenektir. -Siralamanin anlami bir cok seyi belli bir sira ve sekilde yapmak demektir. Onun anlami ayni zamanda belirli bir yapiyi tekrarlama ve o yapiya katkida bulunabilmek anlamina da gelir. -Cocugunuza sirali bir sekilde düsünmeyi ögrenmekte yardimci olmaniz ona gelecekte fayda saglayacaktir. -El yikama, giyinme veya dis fircalama gibi kisisel bakim görevleri siralama hakkinda düsünmeye baslama icin iyi noktalardir. -Asagidakini müzikli bir sekilde söyleyin.
Simdi ellerimizi yikama zamani Simdi ellerimizi yikama zamani Ardindan ne gelir? -Cocugunuza bunun ardindan ne yapacagini sorun. eger, "Dislerimi fircalayacagimi" derse bunu müzikal bir sekilde söyleyin. -Her defasinda yeni bir kisim ekleyin. Beyin arastirmasi der ki: Ilk üc yil boyunca, tamamen bagimli bir cocuk, onun yürüme, konusma, inceleme, ilgilenme, sevme, oynama, arastirma ve özgün bir duygusal kisilik kazanmasini saglayacak inanilmaz karmasik yeni bir beyin olusturacaktir Ben ........... iken -Cocugunuzun dil yeteneklerini ve hayal gücünü odadaki degisik nesneler hakkinda müzikli seyler söyleyerek ve onlar icin hayali hareketler hazirlayarak gelistirin. -Asagidakileri müzikli bir sekilde söyleyin
Ben kücük bir sandalye iken Kücük sandalye, kücük sandalye. ben kücük bir sandalye iken Böyle otururdum.
Ben kücük bir tren iken Kücük tren, kücük tren. ben kücük bir tren iken Böyle düdük calardim.
Ben kücük bir top iken Kücük top, kücük top. Ben kücük bir top iken Böyle yavarlanirdim.
Beyin arastirmasi der ki: Kücük cocuklarin en fazla beyin gelisimi icin ihtiyac duyduklari bir sey de genis bir kelime hazinesine maruz kaldiklari zengin ve karsilik verici bir dil ortamidir Oyuncaklari ayirma -Iki yasindakiler oyuncaklarini severler. Oyuncaklarini iceren ne kadar cok oyun oynarsaniz o kadar cok mutlu olurlar. -Cocugunuz ile birlikte yere oturun ve önünüze bir sürü oyuncak koyun. -Renklere göre ayirma ile baslayin. "Haydi kirmizi renkli bütün oyuncaklari bulalim ve bir araya getirelim." Renk ile ayirmaya devam edin. -Boyut, renk veya belirleyici özelliklere göre (tekerlekli oyuncaklar, hayvan oyuncaklar, vs) ayirabilirsiniz. -Cocugunuza oyuncaklari nasil ayirmayi düsündügünü sorun. Siz ve o oyuncaklara bakarak pek cok yol belirleyebilirsiniz. -Bu oyun cocugunuzun düsünme yeteneklerini gelistirecektir. Beyin arastirmasi der ki: Cocuklar oynamayi sever. Bu onlara dogal gelir ve onlarin gelisimi icin gerekli oldugundan zesvik edilmelidir. Kaba motor yetenekler, ince motor yetenekler, düsünme yetenekleri - her sey oyun araciligi ile ögrenilir
Hazine avina cikma -Üc veya dört hazineyi disarida saklayin. -Hazinelerin yakinlarina kurdele veya krepon kagitlari baglayin, böylece bulunmalari kolay olur. -Cocugunza hazineler hakkinda ileri bilgiler verin, örnegin asagidaki gibi: Yapraklarin altina saklanmis kücük oyuncaklar. Agacin alcak dallarinda oyuncaklar. Salincagin oturaginda veya kaydiragin ucundaki oyuncaklar. -Cocugunuzun elinden tutun, bahcede dolasin ve hazineleri arayin. -Cocugunuz icin hazineleri bulmak cok heyecan vericidir. Beyin arastirmasi der ki: Beyin yasam boyu ögrenem yeteneginde olmasina ragmen, hicbir sey ögrenmenin bu kadar yogun oldugu zaman sürecinin yerini tutamaz. Kaydirak oyunu -Kaldirima basit bir kaydirak cizin ve bese kadar numaralandirin. -Cocugunuza kaydiragi sayilardan birinin üzerine nasil atacagini gösterin. Bir cakil tasi, bir comak veya kücük ve sivri olmayan her hangi bir seyi kullanin. -Sonra ondan o sayiya ziplamasini isteyin. -Söz konusu sayiya hoplayabilir, kosabilir veya uygun adim gidebilirsiniz. -Bu oyun uyum, denge ve sayma yeteneklerini gelistirir. Beyin arastirmasi der ki: Yeni ögrenen minik ögrenciler icin sag ve sol beyin yarilarinin baglanti halini saglayan tek sey harekettir Camasir sepetleri -Camasir sepetleri atma yeteneklerini calistirmak icin harika yerler sunarlar. -Top, burusturulmus kagit ve esarp gibi degisik nesneleri atmayi deneyin. -her nesne sepete atilmak icin degisik tür motor yetenek gerektirecektir. -Sepeti cocugunuza yeterince yakin bir yere yerlestirin, ki böylece nesneyi sepete atmakta basarili olsun. -Bu esgüdümü gelistirmenin harika bir yoludur. Beyin arastirmasi der ki: Her yeni hareket sinir baglantilarini güclendirmek icin defalarca tekrarlanmalidir Ay´a bakma -cocugunuz ile birlikte aya bakin. (unutmayin ay bazen gündüz dogar). Bunu düzenli olarak bir süre yapin ve her gece ayin büyüklügü ve sekli üzerinde konusun. -Her gece ayi gördükce resmini cizin. Ayin sekil ve boyutunu diger geceler ile karsilastirmak cok eglencelidir. -Ayi tarif etmek icin yuvarlak, tombul, uzun, siska, vs., gibi kelimeler ile tarif edin. -Bu cocugunzun gözlem yeteneklerini gelistirmek icin cok harika bir yoldur. Beyin arastirmasi ´der ki: Deneyim ve erken bagliliklar beyin yapisini belirlemede hayati önem tasirlar. Bir cocuk dünyayi duyulari ile kavrar, beynin baglanti veya uyarlama yapmasina imkan bulamaz Renkli buz
-Zehirli olmayan gida boyalari karistirarak buz küpleri hazirlayin. -Bir renk ile baslayin. -Buz küplerini bir bulasik tasi veya kirilmaz bir kutu icine koyun ve buz küpleri ile oynayin. Konusmanizda rengin ismini kullanin. "Lütfen bana mavi bir buz küpü ver" -Buz küplerini blok olarak kullanin ve onlari yigmaya calisin. Onlarin erimelerini izlemek cok eglencelidir ve cok cesitli konusmalara konu olacaktir. -Iki renk kullanarak tekrardan buz küpleri hazirlayin. Bu defa onlari yigarken renkleri karsilastirip isimlendirin. Buz küpleri eridiginde, degisik bir renk elde eedebilirsiniz. Örnegin, eger kirmizi ve sari küpler kullaniyorsaniz, turuncu bir sivi elde edersiniz. -Sicak bir günde bu harika bir seydir! Beyin arastirmasi der ki: Beyin kendi kendini sekillendiren bir organdir. Baglantilari dört gözle dil, sebeplendirme, mantikli düsünme, problem cözme ve deger yargilari icin sinirsel aglar olusturarak beyni sekillendirecek yeni deneyimleri beklerler Renkli adimlar
-Yere el isi kagitlari yapistirarak bir patika olusturun. -Patikanizda iki veya üc degisik renk kullanin. -Siz ve cocugunuz patika üzerinde yürürken gözde bir sarkiyi söyleyin. -Sarki söylemeyi her biraktiginizda, yürümeyi de birakin. Eger cocugunuz renkleri biliyorsa, üzerinde durdugunuz rengin adini söylemesini isteyin. -Cocugunuzun uzaysal düsünüsünü gelistirmek icin "Haydi kagidin üzerinden yürüyelim", "Haydi kagidin üstünde yürüyelim", veya "Haydi kagidin etrafindan yürüyelim" gibi önerilerde bulunun. -Ayrica, hoplama, ziplama ve parmak ucunda yürüme gibi hareketler de yapabilirsiniz. Beyin arastirmasi der ki: Nazik beyin gelisme dönemleri boyunca uzun, ince lifler beynin icinde gelisirler, hücreden hücreye elektrik uyarilarini tasiyan yollari olustururlar. Genc beyinde günlük gelisen bu sonuc ag cocugun yasam boyu kullanacagi sinirsel temelleri meydana getirir. Yavru köpek oyunu
-Odanin icindeki bir bölgeyi yavru köpeklerin oynadiklari bir "köpek külübesine" dönüstürün. -kendiniz anne veya baba köpek ve cocugunuz da yavru köpekmis gibi davranin. -Kücük yavrunuza isminin ne oldugunu sorun ve oyunu oynarken onu o adla cagirin. -"hav hav, (yavrunun ismi), haydi kulübemize gidelim", diyebilirsiniz. -Kulübeye yönelin ve cocugunuzdan da ayni seyi yapmasini isteyin. -Kulübede yapilacak degisikler icin fikirler vermeye devam edin. Cocugunuzun fikirlerini de sorun. -Diger fikirler kulübede ziplamak, kulübede uygun adim yürümek, kulübede emeklemek ve son olarak kulübede yemek yemeyi icerir. kemik kemiriyormus gibi yapin veya kulübede güzel bir seyler atistirabilirsiniz. Beyin arastirmasi der ki: Insan beyni dogumdan alti yasina kadar cok hizli gelisir. Arastirmacilar genel olarak üc yas civarinda kisilik,egilimler, kendini algilama, dil, basa cikma yetenekleri ve ögrenme yapilarinin olusmus oldugu konusunda hem fikirdirler
Bibiti, Bobiti, Boo, Boo, Boo
-Bu basit siir cocugunuzun beyninde pek cok baglantinin olusmasini saglayacaktir. -Asagidakini müzikal bir sekilde söyleyin veya bu sarki icin her hangi bir müzik olusturun ve cocugunuza söyleyin.
Bibiti, Bobiti, boo, boo, boo Seni seviyorum Evet, seviyorum. Bibiti, Bobiti, boo, boo, boo Sen benim tatlimsin! -Siiri müzikal bir sekilde söylerken veya sarki halinde söylerken asagidakilerden birini deneyin. Cocugunuzun ellerinden tutarak daire seklinde dans edin. "Tatlim" kelimesinde onu kucaklayip kaldirin. Beyin arastirmasi der ki: Doga ve beslenme ic ice gecmistir ayrilamazlar. Doga bir organa iz birakici bir deneyim ve iliskilendirme sunar. Beslenme isleme yol gösterir, beynin kesinlikle kullanacagi ve kullanmayacagi yollara karar verir Komik hareketler -Siralama oyunlari cocugunuzu okumaya hazirlamak icin harika oyunlardir. -Asagidakini müzikla olarak söyleyin. Ben komik bir hareket yapabilirim, Komik hareket, komik hareket Ben komik bir hareket yapabilirim Iste, yaptigim sey. (ziplayin) -Sarkiyi tekrarlayin ve sonuna zipladiktan sonra ikinci bir hareket ilave edin. -sarkiyi söylemeyi ve yeni bir hareket ilave etmeyi sürdürün. -Ilave fikirler bacak sallama. el cirpma, dönme, bas sallama ve ayak parmaklarina dokunmayi icerir. Beyin arastirmais der ki: Eger beynin görme ve motor nöronlari iki ve onbir yas arasi calistirilmazlarsa eriskinlikte is icin ender olarak yeterince "esnek" olurlar. müzik aletleri -Iki yasindakilerin degisik ses türlerini arastirmalari icin bir kac ritim aleti saglayin. -davul, kum bloklari, ücgen ve sopalar ile baslayin. -DAVULLAR: Kasnagina vurun, sonra ortasina vurun. Ses daha yüksek ve daha alcak olacaktir. -KUM BLOKLARI: tren sesi gibi ilginc bir ses elde etmek icin onlari biri birine sürtün. -ÜCGEN: Yüksek ve alcak sesler elde etmek icin degisik yerlerine vurun. -SOPALAR: degiik sesler elde etmek icin onlari degisik yüzeylere vurun. Sopayi önce yere sonra duvara vurmak cocugunuz icin hayranlik uyandirici olacaktir. Beyin arastirmasi der ki: Harvard Tip fakültesinden sinir bilimci Dr. Mark Tramo müzige maruz kalmanin sinir baglantilarini "yeniden hatlandirdigi"ni bildirmektedir. yasamin ilk yillarinda olusan baglantilar gibi, müzik baglantilari da kalici olacaktir Dükkanda alis veris -Cocugunuzdan bir alis veris listesi hazirlamada size yardimci olmasini isteyin. -Onu markete götürün ve listedekileri aramasini isteyin. -Eve döndügünüzde, aldiklarinizi yerlestirmede size yardim etmesine ve etiketleri, kutu üstlerini ve paketleri "okumasina" izin verin. -Eger mümkünse, dükkandan aldiklarinizin bir dökümünü yapin. -cocugunuzun cabalarini ödüllendirin. Beyin arastirmasi der ki: Ilk üc yil boyunca tamamen bagimli olan cocuk, yeni bagimsiz cocugun baslangici olan inanilmaz karmasik yeni bir beyini insa edecektir. Haydi secelim -Bu davranis oyununu cocugunuzun secme konusunda bir seyler ögrenmesi icin oynayin. -Cocugunuz ile birlikte yere oturun ve önünüze pek cok ici dolu hayvan oyuncagi koyun. -Hayvanlardan biri ile konusun. "Bay ayi, bugün krema mi yoksa peynir mi istersiniz?" Cocugunuzdan bay ayi yerine cevap vermesini isteyin. -secimin lehinde ve aleyhinde tartisin. -Baska bir hayvan alin ve "Tavsancik bu gün icerde mi yoksa disarida mi oynamak istersin? " deyin. -iste cevabi tartismak icin iyi bir soru daha. -Bir cocuk icin secimler konusunda iyi seyler hissetmek önemlidir. Beyin arastirmasi der ki: Belirli endorfinlerin salinmasi islev gören beyin baglantilarini güclendirir. Endorfinlerin salinmasina olumlu, mutlu hisler neden olur. AKILLI BEBEKLER AKADEMİSİ İSİMLİ KİTAPLA SANIRIM KIZIM 10 AYLIKTI TANIŞTIĞIMDA.. ÇOK FAYDALI BİR KİTAP.. ÖZELLİKLE YENİ DOĞUM YAPMIŞ OLAN ANNELERE ÖNERİRİM.. ÇALIŞAN BİR ANNE OLDUĞUM İÇİN.. KIZIMLA GEÇİRDİĞİM VAKİTLERİN UZUNLUĞUNA DEĞİL.. KALİTESİNE ÇOK DİKKAT EDİYORUM.. SİBEL'İN YAZILARINI OKUMAYA ÇALIŞTIM.. BENDE VURGULAMAK İSTERİM Kİ.. ÇOCUĞUN SEVGİYİ HİSSETMESİ ÇOK ÖNEMLİ.. SEVİLDİĞİNİ BİLMELİ.. Evdeki malzemelerle hem çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirecek, hem de onu çok eğlendirecek bazı oyunlar yaratabilirsiniz. Bu oyun için önce çocuğunuzla dışarı çıkıp çiçek, yaprak, ince dal, tohum gibi malzemeler toplayın. Daha sonra evde bulunan renkli kağıtlar, kurdele ve iplerden de küçük parçalar keserek çocuğunuza verin. Buzdolabının üzerine ya da boş bir duvara kendinden yapışkanlı olan panolardan asarak çocuğunuzdan tüm bu malzemeleri panoya yapıştırmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuz sürekli bu malzemeleri değiştirmekten çok hoşlanacak ve yenilemeye çalışacaktır. Eğer çocuğunuz küçükse küçük parçalarla oynarken yutmaması için dikkatli olmalısınız. Çocuklar gürültü yapmaktan çok hoşlanırlar. Evdeki tencere ve kapaklar dışında ona müzik yapması için başka fırsatlar da tanıyabilirsiniz. Mesela evdeki kola ve konserve kutularına pirinç ya da fasulye koyup ağzını güzelce bantlayarak çocuğunuzun bunları sallayarak sesler çıkarmasını seyredebilirsiniz. Ya da konserve kutularını kenarında elini kesecek sivri kısımlar kalmayacak şekilde kesip bantlayarak ters çevirerek daire olacak şekilde birbirine yapıştırabilirsiniz. Hatta kutuların üstünü kağıtlarla sararak çocuğunuzun bunları boyamasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuz bunları bateri olarak kullanarak her bir kutudan farklı bir ses çıktığını keşfedecektir. 1 yaşındaki çocuğunuza yeni bir oyuncak aldığınızda oyuncaktan çok kutusuyla oynadığını farketmişsinizdir. Çocukların bu kutu açma merakını bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Farklı boylardaki kutuları biriktirerek (ayakkabı kutuları oldukça idealdir) ve her birinin içine sünger, buz torbası, folyo kağıdı, yün yumağı gibi farklı dokuda şeyler koyarak çocuğunuzun kutuları açıp içindeki şeyleri keşfetmesini seyredebilirsiniz. Çocuğunuzun yanına oturarak bu eşyaların dokusundan, şeklinden ve özelliklerinden bahsedebilirsiniz. Eğer çocuğunuz 1,5 yaşından büyükse onunla hafıza (memory) oyunu da oynayabilir, hangi kutuda ne olduğunu tahmin etmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklar suyla oynamayı, suyu kaplara doldurup boşaltmayı severler. Banyo küvetini bir miktar doldurup içine farklı boylarda kaplar, şişeler ve oyuncaklar koyarak çocuğunuzu küvetin içine koyabilirsiniz. Yalnız banyonun çocuğunuzun üşümeyeceği bir sıcaklıkta olmasına ve küvetin içinde ayağının kaymamasına dikkat etmelisiniz. Çocuğunuzun yanında oturarak onun suyla oynamasını seyredebilir, hatta küvetteki suya banyo köpüğü de ekleyerek oyunun daha da eğlenceli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun en sevdiği peluş oyuncakları masanın etrafına ya da farklı odalara koyarak oyuncakları sırayla ziyaret edebilir, hepsini besleyerek ve en önemli özellikleri (kulak, kuyruk) hakkında konuşarak, daha sonra çıkardıkları sesleri taklit edebilirsiniz. Bir dahaki ziyarette çocuğunuza bu hayvanların özelliklerini ve çıkardıkları sesleri sorabilirsiniz. Bu oyun sayesinde çocuğunuz yaratıcı bir şekilde düşünmeyi öğrenecek ve kendi fikirlerini geliştirecektir
|