1 YAŞINA KADAR BEBEKLERİMİZİ BU BESİNLERDEN UZAK TUTALIM...!!

Başlatan can yine cannnn, 29 Mart , 2009, 02:41:25

« önceki - sonraki »

can yine cannnn

Arkadaşlar internette gezinirken şöyle bir yazıyla karşılaştım bebeği olan anneler yararlanabilirler.                                                                                                   (1 YAŞINA KADAR BEBEĞİNİZİ BU GIDALARDAN UZAK TUTUN )

 
Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak, "Bebeklere 1 yaşına kadar yedirilmemesi gereken gıdalar ve bebeklerin sağlıklı beslenmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar" hakkında bilgi verdi.   


   

Bebeklerde ve çocuklarda beslenmenin temel amacı, uygun büyüme ve gelişmenin sağlanması ve besin eksikliği durumunun engellenmesidir. Büyümenin ve beyin gelişiminin en hızlı olduğu 0-2 yaş arası dönem, beslenmenin en önemli olduğu zamanlardır.  0-2 yaş arasında dengeli bir beslenme ile birçok akut ve kronik hastalıklar önlenebilir ya da hafif geçirilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, bebeklerin 1 yaşına kadar yememesi gereken bazı gıdalar şöyle sıralanmaktadır:

Bal, birçok çiçek tozundan oluştuğu için yüksek dozlu bir alerjendir. İçindeki alerjik maddeler yetişkinler için önemli değilken, bebeklerde tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Yumurtanın beyaz kısmı, protein yapısı nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.

İnek sütü de alerji riski taşır. 1 yaşına kadar direkt içirilmemelidir ama evde yoğurt mayalarken rahatlıkla kullanılabilir. Yoğurt haline geldikten sonra inek sütünün protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar. Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır, 6. aydan sonra bebeklere her gün yedirilmelidir.
İnek sütü ayrıca bebeklerde demir eksikliğine ve kabızlığa neden olabilir. 1 yaşından sonra inek sütü verilebilir, bu dönemde günlük en fazla 500ml (2 su bardağı) tüketilebilir.

Karaciğer haricinde tüm sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.

Kafein içeren kahve, kakao, çikolata gibi besinler. Kafein bebeği sinirli yapabildiği gibi kalsiyum ve diğer besleyici maddelerin emilimini de engeller.

Çay hiç besleyici değeri olmadığı gibi çocuklarda kansızlık yapabilir. Çocuk beslenmesinde hiç yeri yoktur, 1 yaşından sonrada verilmemelidir.

Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.

Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları, hazır puding 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır.

Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir. Bu tip gıdaların içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir, bazen de granül hale getirilmiş kemik içerirler.

Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak
Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü


02.07.2008 
can dediklerim....

mavili

ben ara sıra çok açık çay veriyorum saldırıyor biz içerken resmen ve çayı çok seviyor bana çekmiş ben de çok seviyorum haftada 1 kez çok açık sanırım okadarcıktan bişey olmaz



can yine cannnn

Çay hiç besleyici değeri olmadığı gibi çocuklarda kansızlık yapabilir. Çocuk beslenmesinde hiç yeri yoktur, 1 yaşından sonrada verilmemelidir.                   sonuç bu cnm gerisi senin kararın :opucuk: :opucuk:
can dediklerim....

bilgideposu1982

vallahi canım ben bebegim emzige alşışsın diye pekmezze banıyordum cünkü bal zararlı demişlerdi
BEBİŞİM BENİM HERŞEYİM

can yine cannnn

Bilgideposu cnm bebeğin :binkybaby: kaç aylık bilmiyorum ama 5- 6 aydan sonra pekmez yararlıdır.Kahvaltıya koymak gerekir Kandaki hemoglobin oranını yükseltir. Ve demir düzeyini pozitif olarak etkiler cnm

can dediklerim....

mavili

elbette bende biliyorum besleyici degeri olmadıgını kansızlık yaptıgını ama
biz içerken o öyle atlayınca dayanamıyorum
tabiki onların her istedigine zararlı oldugu halde olur demek yanlış ama çok basit bişey olarak geliyor bana
dedigim gibi haftada 1 yada 2 kez çok açık çayın bence hiç bir zararı yok



zaten günde 2 kaşık felan pekmez veriyorum



office

bende 9 aylıktan beri oğluma günde 1 kere çay veriyorum. bende bebekken çok severmişim oğlumda seviyor. çok şükür kansızlık problemimiz olmadı şu zamana kadar. çünkü oğluma  4. ayından itibaren pekmez veriyorum. tavsiye ederim, kan şuruplarına bile gerek kalmıyor.
elbetteki her istediklerine "evet" demek yanlış ama kar-zarar dengesini bizler kurabiliriz. tabiki doktorumuzun gözetiminde  ;)
Hadsize haddini bildirmek, fukaraya don giydirmek gibidir!!



mavili

haklısın office canım çayı bende çok çok seviyorum hamileyken bile vazgeçemediklerim arasındaydı kızımda çok seviyor



bilgideposu1982

nermin bence herşey yararlı olmak zorunda degil bazen onları ödüllendirmek gerek , cocuklar abur cuburu çok sever mesela ne yapacan herkez yerken onu tekmi uzak tutacan bence fazla olmamak kaydıyla onlarıda sevindirelim
BEBİŞİM BENİM HERŞEYİM

office

kendi adıma söylemem gerekirse ben oğlumun nadir yemesi gereken şeyleri benim gözetimimde yemesi taraftarıyım. zaten şuan için yememesi gereken şeyleri bizde hayatımızdan çıkardk. mesela hamburger, onunla beraberken gezerken yemiyoruz. ama mesela çikolatayı  bazı günler beraber tüketiyoruz. cips tarzı şeyleri katkı maddelerinden dolayı eve almıyoruz. zaten belli bir süreden sonra başlayacak, ne kadar geç bilirse o kadar iyi olur.

ama yukarda bir arkadaşımında dediği gibi bazen ödüllendirmek gerekir. ama elbette ki içeriğini ve ölçüsünü  kendimiz belirleriz. ;)
Hadsize haddini bildirmek, fukaraya don giydirmek gibidir!!



βαlκιz

valla ben bugun süt vermeye başladım başka bi sitede birçok ikiz annesiyle falan görüştüm onlarda çoktan vermeye başlamış diger annelerde veriyoruz diyoo o sitede doktorlar bölümü var orda doktorlarda verin diyoo hiç bişey olmaz diyoo banada inek sütü vermemeolayı saçma geliyoo burda inegi keçisi olanlar var çocuklarına hergün süt veriyolar bişey olmuyo bizde sütle büyüdük şimdiden alışsınlar kemikleri gelişsin sonra zor alışıyolarmış sütee bugun verdim hemen bitirdiler artık vericem  ;)
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Balböceği


Yumurtanın beyaz kısmı, protein yapısı nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.

Bazı ülkelerde tam tersi, ben verdim valla ikisini birlikte maşallah bişey olmadı  :nazar:

KasrıCinan

Alıntı yapılan: ßăʟßöƈεğἶ - 17 Kasım , 2012, 17:20:24

Yumurtanın beyaz kısmı, protein yapısı nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.

Bazı ülkelerde tam tersi, ben verdim valla ikisini birlikte maşallah bişey olmadı  :nazar:
:nazar: :nazar: :nazar:
EDA MAŞALLAH OĞLUŞUNA.
bende veriyorum beyazını şükür hiç zararı olmadı :nazar:



اَعُوذُ بِكَلِماَتِ اللهِ التَّآمّةُ مِنْ كُلِّ شَيْطَاَنِ وَ هآمَّةِ وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّ

nisan rüzgar

kızlarr bi arkadasım çay istediginde pekmezi sulandırırp vermiş bebegine sürekli oda çayı öyle zannediyorumuş hm faydalı pekmezz aklınızda bulunsun