İş yerinde bebekler: Şirket bünyesinde çocuk bakımı yaygınlaşır mı?

Başlatan durugok, 15 Ocak , 2016, 14:07:51

« önceki - sonraki »

durugok

ABD ve İngiltere'deki büyük şirketler çalışanlarına, onları kaybetme korkusu nedeniyle yenilikçi çocuk bakımı imkanları sunuyorlar. Çalışanları için iş yerlerine yuva açıyorlar.

Yahoo'nun yöneticisi Marissa Mayer, evden çalışma modelini uygulamadan kaldırdıklarını açıkladığında çalışanları ufak çaplı bir şok geçirdi. Çünkü bu karar, artık pijamaları içinde çalışmayacakları anlamına geldiği gibi, "çocuk da yaparım, kariyer de" diye düşünmekle hata ettiklerini gösterdi.

Mayer, herkesin aynı çatı altında çalışmasının üretkenliği daha fazla artırdığını ileri sürdü; oğlu doğduğunda ofisin içine bir yuva inşa ettirdi.

Dünyanın ilk şirket yuvası açıldı

Ardından yatırım firması Goldman Sachs Londra'da dünyanın ilk şirket içi kreşini açtı. Yıl 2003'tü. Her çalışana yılda 20 gün ücretsiz çocuk bakımı hizmeti geliştirdiklerini ilan ettiler. 2010'a geldiklerindeyse yuvayı büyüttüler; artık çalışanlar ebeveynlik izinlerini kullandıktan sonraki dört hafta boyunca çocuklarını ücretsiz olarak buraya kayıt ettirebiliyorlardı.

Oğlu 6 aylıktan 3 yaşına kadar burada bulunan çalışanlardan biri, "çocukların bakımı hakkında endişelenmekten daha stres veren hiçbir şey yok" diyor ve ekliyor: "Bakıcının işe gelemediği ya da hasta olduğu günlerde endişelenmekten işe konsantre olamıyordum. Oğlumun buraya gelebilmesi inanılmazdı. Onun mutlu olduğunu biliyordum, ne zaman istersem aşağı inip onu görebiliyordum."

Kreş açılamıyorsa yakınlardaki bir kreşle anlaşılıyor

Golden Sachs Tokyo ve New York'taki ofislerine de birer kreş açtı. Kreş açmadığı ofislerinde çalışanlar içinse yakınlardaki bir çocuk yuvasıyla anlaşma yoluna gitti.

Goldman Sachs'ın insan kaynakları müdürü Sally Boyle'a göre, pek çok üst düzey kadın yönetici ebeveynlik izninden sonra işine geri dönmek istiyor ancak çocuk bakımı konusunda sıkıntı yaşıyorlar.

Personeli değiştirmek daha büyük bir maliyet

ABD'de kurulan İşyerinde Ebeveynlik Enstitüsü'nün kurucusu Carla Moquin ise aile bağları nedeniyle çalışan profilini değiştirmenin şirketlere 30 bin pound gibi olağanüstü bir mali yük getirdiğini söylüyor. Özellikle de çalışanlar şirketi çok iyi bilen, önemli bağlantılar ve müşterilerle önemli ilişkiler kurmuş kişilerse.

"Çocukların iş yerine gelmesi korkutuyor"

Çocukları işe getirmenin yalnız ebeveynlerin değil diğer çalışanların da kaçınılmaz olarak dikkatini dağıtacağına dair korkular da var. Moquin böyle olması gerekmediğinde ısrar ediyor. En önemlisi, diyor, "en başından itibaren net bir yapı ve düzgün bir program kurmak. Başarı sağlamak için ailelerin ağlamaya en kısa sürede tepki vermeyi kabul etmesi, bunu rahatsız edici bulanlar içinse "bebeksiz bölge" oluşturulması gerekiyor."

Eğer bu yenilikçi çocuk bakımı desteği sunan iş yerleri böyle avantajlar sağlıyorsa neden daha fazla şirket bu trene binmiyor? Moquin en büyük engelin kültür olduğunu iddia ediyor.

"Denemeye değer"

"İnsanların olacağını tahmin ettiği şeyle, gerçekten olan arasında büyük bir uçurum var. Bu yüzden bizim önümüzdeki en büyük engel eğitim. Bu iş yerlerine bilgi verme ve onları bu çözümün farklı iş kolları ve organizasyonlar için işe yarar olduğuna ve denemeye değer olduğuna ikna etmek."

Bir ABD firması olan Gnappies bir diğer örnek. Oregon'daki merkez binasında başarılı bir yuva işletiyor olmasına karşın, Londra'da açtığı şubede farklı bir yaklaşım benimsedi.

Avrupa şubesinin yöneticisi Louise Roper, iş yerindeki yuvanın bebekleri olan çalışanlar için harika olduğunu söylerken, daha büyük yaştaki çocuklar için faydasız olduğuna inandı ve 1-16 yaşlarında çocukları olan ekibine uzaktan çalışma fırsatı sunmaya karar verdi.

Ekip, Slack adında bir anında mesajlaşma teknolojisi kullanarak mesai yapabiliyor. Roper "İnsanlar sürekli sorduğu için bir kreş kurup kurmamayı düşündük ve bize ihtiyacımız olan şey buymuş gibi gelmedi. Biz çalışanlarımıza bu özgürlüğü vererek onları daha iyi destekleyebileceğimizi hissettik. İlk başlarda işleri bu şekilde yürütemeyeceğimizi düşünerek endişelendim ama işe yaradı ve herkes şu anda çok daha mutlu ve çalışmaya daha istekli" dedi.
Merhaba Bebek