Gebelikte Stres, Bebeğin Zeka ve Fiziksel Gelişimini Etkiliyor

Başlatan ponçik, 22 Ocak , 2014, 16:21:24

« önceki - sonraki »

ponçik

Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre yüksek düzeyde stres hormonları bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler...

* Stresten uzak durmak için anne adayları günlük programlarını sadeleştirmeli, fiziksel etkinlik yapmalı ve rahatlama alıştırmalarıyla sakinleşmeye çalışmalıdırlar.

* Hafif fiziksel etkinlikler daha az hamilelik sancısı ve sorunuyla ilişkilendirilmektedir.

* Günde yarım saat müzik dinlemek anne adayının stres ve depresyonunu azaltmaktadır. Evde müzik dinlemenin faydası, bebeğin rahimde çeşitli seslerle uyarılmasıdır. Araştırmalar müziğin çocuğun beyin gelişimini olumlu olarak etkilediğini ortaya koymaktadır.

* Müzik yeteneğinin matematik, satranç, mühendislik yeteneğiyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

* Annenin hamilelik sırasındaki endişe ve çöküntüsü erken doğumla, düşük doğum ağırlığı ve bebeğin özel bakım ünitesine alınmasıyla ilişkilidir. Yüksek düzeyde stres hormonları beyin gelişimini, baş çevresini ve doğum kilosunu olumsuz etkiler.

* Araştırmalar bebeklerin doğum kilosu ve baş büyüklüğü arttıkça zekanın yükseldiğini ortaya çıkarmaktadır.

* Doğumdan sonra annenin endişe ve çöküntüsüne maruz kalan bebekler gelişim ölçeklerinde daha düşük puanlar almakta, daha fazla uyku ve beslenme sorunu yaşamakta, anneyle daha az etkileşim kurmaktadırlar.

* Araştırmalar annenin endişesinin çocukta karışık elliliğe yol açtığını göstermektedir. Karışık ellilik yani çocuğun sağ ve sol elini kullanma özelliği disleksi (okumada öğrenme bozukluğu), otizm ve dikkat eksikliği gibi nörogelişimsel sorunlarla da ilişkilendirilmektedir.

* Annelik stresinin testosteron üretimini etkileyerek, erkek fetüsü kadınsı özellikler geliştirmek konusunda dürtebileceği hakkında bir kuram geliştirilmiştir.


alıntıdır
http://www.bebisler.com/hamilelik/hamilelik-ve-stres/Stres--hamilelikte-bebe%C4%9Fin-ki%C5%9Filik-ve-zeka-geli%C5%9Fimini-etkiliyor/765992