Bebeğinizi Sırt Üstü Yatırın

Başlatan ponçik, 22 Ocak , 2014, 16:06:13

« önceki - sonraki »

ponçik

Bebeklerin beslenmeleri ve uyku düzenleri kadar uyku pozisyonları da önemlidir.

Bebeklerin sağlığını doğrudan etkileyebilen beslenme ve diğer alışkanlıkları kadar, uyku pozisyonlarına da dikkat etmek bebeğin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşıyor. Bebeklerin uygun pozisyon ve şartlarda uyumaması, sağlık açısından önemli tehditleri de beraberinde getirerek, bebeklerle birlikte anne babalarında da uykusunu kaçırabiliyor.

Geçmişte bebekler yüz üstü yatırılırdı. Bu pozisyon, Ani Bebek Ölümleri Sendromu'nu tetikleyebildiğinden günümüzde anne babalara önerilmez. Bu ihtimal yüzde yüz kesinlik ifade etmiyor olsa da, bebeğin sağlığı ve dolayısıyla da hayatı söz konusu olduğundan risk alınmaması önerilir. Bu risk, bebeğin yüz üstü pozisyonda yatması esnasında nefes yollarının kapanması ihtimaliyle kendini gösterir. Bebek yüz üstü yatırılmasa dahi, yan yatırıldığında kendi kendine yüz üstü dönmesi riski söz konusudur. Bu ihtimali sıfırlamak için bebeğin sırt üstü pozisyonda uyuması sağlanmalıdır.
Bazı ebeveynler, bebeğin kusmuğuyla boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırt üstü yatırmayabilir. Bu görüşe sahip anne babalar, bebeklerini yüz üst yatırmayı tercih edebilir. Fakat sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski oldukça azdır ve yüz üstü yatış pozisyonunda Ani Bebek Ölümleri Sendromu riski çok daha yüksektir.
Bebekler gün içerisinde farklı saatlerde yüz üst yatırılabilir, başları ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir. Ancak uyku saatlerinde pozisyon olarak sırt üstü önerilir.

Bebeklerin uyurken kusarak boğulmaları mümkün mü?
Yetişkinlere oranla daha savunmasız olan bebekler; kusmuklarını, anne sütünü ya da suyu hızla yutabilir ve öksürük basıncıyla geri itebilir. Bu nedenle anne babalar, bebeklerinin kusarak boğulmaları konusunda büyük endişe yaşayabilir. Bebekler ilk 3-4 aylık dönemde, kusmuklarını kendileri dışarı itme yetisine sahip olmadıklarından boğulma riski olabilmektedir. Ancak bu risk, 3. aydan itibaren giderek azalır. Uzmanlar bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için anne babalara bebeklerini sırt üstü ancak yan pozisyonda konumlandırmalarını önerir.
Bebekler kendi rahat ettikleri uyku pozisyonunda ısrar edebiliyor
İlk aylarda zamanla daha çok hareketlenmeye ve uykusunda dönmeye başlayan bebekler, kendi rahat ettikleri uyku pozisyonunu elde etmek için direnebilir. Ancak anne babalar bebek hangi pozisyona yönelirse yönelsin, bebekleri sağlık açısından en güvenilir uyku pozisyonu olan sırt üstü yatırmaya özen göstermelidir.
Bebekler sırt üstüne alıştırma döneminde ilk başlarda huzursuzluk yaşayabilir, bu nedenle uykuları bölünebilir ve pozisyonu yadırgayabilir. Fakat ebeveynler sırt üstü yatış pozisyonunun bebekler için en uygun ve sağlıklı pozisyon olduğunu bilmeli, bebeğin huzursuz olması gibi nedenlerle yüz üstü ve benzeri pozisyonlara geçmemelidir.

Bebekler kendi yataklarında uyumalı
Anne babalar bebeklerinin güvende olduğunu bilmek, bebeğin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek gibi nedenlerle bebekleriyle uyumayı tercih edebilir. Ancak yatakta boğulma riski nedeniyle, bebeklerin kendi yataklarında yatması gerekir. Bebekle birlikte uyuma, bebeklerin kazayla boğulması riski artırabilir; bu riske yataktaki yastıklar, çarşaf ve yorgan neden olabilir. Yastık sayısının iki ve üzerinde olması da bu riskin artması anlamına gelir. Bebeklerin kendi yataklarında yatmalarına dikkat edilmeli, bebeğin uyku pozisyonunun hayati riskleri ortadan kaldırma açısından büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır.


alıntıdır http://www.bebisler.com/bebek/bebek-sagligi/Bebekler-g%C3%B6zleriyle-konu%C5%9Fur/1086034



°º•✿вoɴcυĸ ɢözlüм✿•º°

benimkide sirt üstü yatiyo öle seviyo ama kizim hep karnin üstüne yatardi  :k06: bide ikisinide 4aylik olunca odalarinda kendi yataklarinda yatirdim cok rahatim o yönden  :basardim:
:nazar: :nazar:

:nazar: :nazar:

nelss

bende aksine 1 aydır bebeğimle yatıyorum her saat bası emmek için uyanıyor yatağından almaya gücüm olmuyor  :sleepy1: :sleepy1:



mandalinaportakal

emmeyen bebeği kendi odasında yatırmak kolay.ben oğlumun odasını 2 yaşa doğru ayırdım.geceleri emerdi çünkü.

Eastojamson

Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up.   Zonnepanelen Haacht

Eastojamson

Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer!..   Zonnepanelen Geel

Eastojamson

If you don"t mind proceed with this extraordinary work and I anticipate a greater amount of your magnificent blog entries   Zonnepanelen Halle

Eastojamson

I think about it is most required for making more on this get engaged   Zonnepanelen Dessel

Eastojamson

You have done a great job. I will definitely dig it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site.   Zonnepanelen Herent

Eastojamson

Nice knowledge gaining article. This post is really the best on this valuable topic.   Zonnepanelen Herne

Eastojamson

Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know.   Zonnepanelen Hoegaarden

Eastojamson

I've read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create such a great informative website.   Zonnepanelen Hoeilaart

Eastojamson

This was incredibly an exquisite implementation of your ideas   Zonnepanelen Holsbeek

Eastojamson

Thank you very much for sharing such a useful article. Will definitely saved and revisit your site   Zonnepanelen Huldenberg

Eastojamson

Cool stuff you have and you keep overhaul every one of us   Zonnepanelen Kampenhout