Fosfat Neden Zararlı?

Başlatan mesanihta, 14 Ocak , 2013, 22:29:31

« önceki - sonraki »

mesanihta

Kendimi bildim bileli televizyonda ya da okulda öğretmenlerimden hep bir gün yeryüzündeki suyun tükeneceğini ve susuz kalacağımızı duyardım, çocuk aklımla korkardım. Gün geldi büyüdüm, tehlikenin daha da farkına vardım ve yaşımla birlikte korkum da arttı.

Önceleri Ersağ ürünlerinin FOSFATSIZ deterjan sloganı dikkatimi çekti. Tamam bir çok deterjanın zararlı olduğunu biliyordum zaten ama neden özellikle fosfata karşı bir tutum sergilenmiş diye merak ettim. Merak ettiğim şeyi araştırmazsam çatlarım  Araştırmalarım beni gerçekten "fosfata hayır" diye propaganda düzenleyecek kıvama getirdi. Gerisini siz düşünün.

Şimdi diyeceksiniz ki fosfat ile suyun tükenmesinin ne alakası var. Haklısınız, hemen o konuyu aydınlatayım. Araştırırken öğrendiğim bir şey de fosfatın sudaki oksijeni bağladığıydı. Fosfat oksijeni bağlayınca suyun geri dönüşümüne engel oluyormuş. Normalde su buharlaşır yükselir, sonra yağmur olarak tekrar yeryüzüne döner. Bu esnada da oksijen barındırır. Ama fosfat sudaki oksijeni bağlayınca su, su olmaktan çıktığı için geri dönüşüm de gerçekleşemiyor. Bu nedenle de su rezervleri git gide tükeniyor maalesef!

Fosfat su rezervlerini azaltmakla da kalmıyor, bazı zararlı organizmalar için gübre görevi görerek onların çoğalmalarına ve dolayısıyla da zararlarının kat kat artmasına neden oluyor.

Ulaştığım bilgilerden bir diğeri ise; gelişmiş ülkelerin bir çoğunda yani İtalya, Hollanda ve ABD gibi ülkelerde ülke yönetimi fosfatın zararlarının farkına vardıktan sonra önlem almaya karar vermişler. İlk olarak deterjanlardaki fosfat miktarını azaltma yoluna gitmişler. Aldıkları sonuçlara göre fosfatın azaltılması tehlikenin boyutunda bekledikleri gibi bir azalma göstermeyince, fosfatı tüm deterjanlarından çıkarmışlar. Peki soruyorum size birçoğumuzun evlerimizdeki deterjanlar hangi ülkelerin malı? Tabiiki fosfatı kendi ülkelerinde yasaklayan ülkelerin malları. Onların insanları insan da canım ülkemin insanları değil mi yani! Neden kendi kullanmadıkları ürünleri bize satıyorlar? Hem de ne satmak, evimizin her köşesinde kullanıyoruz o ürünleri.

Onlar ülkelerini kalkındırmak için bizi kullanıyorlar, bizi sağlığımızdan etmeyi umursamıyorlar bile. Durum bu kadar açıkken biz neden onları kalkındıralım ki! Biz neden sağlımızla oynamalarına izin verip aynı zamanda onları paraya boğalım?

Ben kendi adıma, kendimi ve milletimi kullandırmaya hayır diyorum. Başka hiç bir özelliği olmasa bile TÜRK MALI olan ürünleri kullanmak istiyorum. Ülkem kalkınsın, kalkınsın ki daha iyi ürünler üretsin!

Fosfatsız diye başladım, Türk malına kadar geldim  Ben kullandığım şeyi eğrisi ile doğrusu ile konuşmayı severim. Söylediklerime hak veriyorsanız lütfen iletişime geçin, siz de sağlığınızı, çevrenizi ve ülkenizi korumak için bir adım atın!

Tekrar görüşene dek Allah'a emanet olun