amh testi yaptıran var mı??

Başlatan ecem146, 29 Kasım , 2012, 20:43:29

« önceki - sonraki »

ecem146

1 ay önce kadar amh testi yaptım değerim 1.3 çıktı dr. yumurta rezervimin az olduğunu söyledi bilgisi olan var mı acaba??

ecem146

bilgisi olan var mı çok merak ediyorumda ben 29 yaşındayım ve 4. denemem olacak oyüzden artık fazlasıyla korkuyorum yardımcı olursan sevinirim

destina06

canım amh yumurta rezervini gösteren bir hormonmuş ben de yaptırdım.Yalnız benimki 1e yakın bir değerdi seninkinden düşüktü.Aynı gün fsh da yapılmıştı o normaldi.Amh yaşadığım yerde olmadığı için Ankarada yapılmıştı.Doktorum amh değerinin yanlış olduğunu çünkü fshla birbirini desteklemediğini söyledi ayrıca muayene etmişti ilaçsız 7 tane yumurtan var amh değerine göre hiç yumurta olmaması gerekirdi kan sağlıklı koşullarda taşınmamış heralde ondan kaynaklı dedi.Yani şimdi bu durumda sanırım sana yardımcı olamadım :dontknow:

ecem146

çok saol destina yardımcı oldun kesinlikle.benimde fshım normal adetlerim düzenli ama amh değerim düşük senin dediğin gibide olabilir acaba kaç yaşındasın

duygucuk

canım bende yaptırdım amh 0.01 çıkmıştı.sonra acil tüp bebek yaptırdık ama yumurtalarım oluşmadı için transferim bile olmadı.ama aynı zamanda fsh ta yüksekti benim 25 felandı.e2 120 prolaktin 28 di.gene baktırdım hormonlarıma yeni fsh 17 prolaktin 12 e2 20 çıktı.normale dönüyor yavaş yavaş hormonlarım
seni çok seviyorum miss kokulu kuzumm

ecem146

saolun benim fshım 6-8 arasında hep.Bu ay bitmeyen bir kanamam var bu menapoz belirtisi olabilir mi daha 29 yaşındayım ama bukaadr erken oluyor mu acaba?

KAOS

Alıntı yapılan: ecem146 - 13 Aralık , 2012, 09:18:27
saolun benim fshım 6-8 arasında hep.Bu ay bitmeyen bir kanamam var bu menapoz belirtisi olabilir mi daha 29 yaşındayım ama bukaadr erken oluyor mu acaba?


Duygu hanım gorurmusunuz bu yazıyı bılmıyorum ama , 0,01 den sonra sanırım hamıle kalmıssınız nasıl oldu bu . ne kullandınız sımdı aynı durumdayım ve kendımı cok kotu hıssedıyorum

Snmstf

Duygu hanim ben de 27 yasindayim ve sizinle ayni durumdayim yazinizi ziyaretçi olarak okuyunca cok merak ettim ve bu siteye üye oldum nolursunuz bize yardimci olun bilgilendirin

hazalece99

canım 0,27 ile hamile kalan var. Benim doktorum Aynur Erşahin instagramında paylaşmıştı bakabilirsin, instagram adı dr.aynurersahin bir bak derim.

KırmızıBalon

Merhaba arkadaşlar. Amh düşük olunca yumurtaların uyarılması için tedavi demişsiniz de o nasıl oluyor biraz daha açabilir misiniz lütfen. Benim amh değerim de çok düşük çıktı zira. Ama bildiğim kadarıyla yumurta rezervi bitmisse bitmiş demektir. Nasıl oluyor da yumurta geliştiriliyor. Kendimi bebeğim olmayacağı fikrine alıştırmalı miyim acaba. Bir sürü kürler yazmışlar her yerde ama ... İşte bilmiyorum

KırmızıBalon

AMH (anti-müllerian hormon) kadın ve erkek vücudunda bulunan glikoprotein yapısında bir maddedir.
Transforming growth β (TGF-&#946:KK66: ailesinin bir üyesidir. Çeşitli fonksiyonları olmasına rağmen başlıca fonksiyonu cinsiyet farklılaşmasıdır. İsmi de zaten buradan gelmektedir.

"Anti-müllerian" kelimesinin anlamı: Müller karşıtı demektir. Müller kanalı (paramezonefrik kanal) dişi fetusta tüp, rahim ve vajinanın oluşmasını sağlayan kanaldır. Döllenme ve gebelik sonucunda erkek fetus meydana gelirse testislerden anti-müllerian hormon salgılanarak bu kanalın gelişmesini engeller. Yani erkeklerin anne karnında gelişimi sırasında rahim, yumurtalık ve tüp gibi kadınlık organlarının gelişmemesini bu hormon sağlar. AMH'nin ismi bu görevinden esinlenerek konulmuştur. Müllerian inhibiting substance (MIS) veya Müllerian inhibiting Factor (MIF) olarak da adlandırılır.
Müller kanalını ilk tarif eden bilim adamı: Johannes Peter Müller'dir.

AMH anne karnında erkek bebeğin gelişimi süresince testis dokusundaki sertoli hücrelerinden salgılanarak müller kanalının gelişmesini engeller. Eğer anne karnındaki bebek dişi ise testis dokusu olmadığı için AMH bu şekilde salgılanamaz ve müller kanalı (rahim, rahim ağzı, tüp, vajinanın üst kısmı) gelişir.

Kadınlarda Anti-müllerian hormonun salgılanması anne karnında 36. haftada iken overlerde granülosa hücrelerinde başlar ve doğumdan sonra da menopoza girene kadar devam eder. Kadınlardaki AMH düzeyi erkeklere göre hayat boyunca daha düşük seyreder. Kadınlarda salgılanan AMH'nin görevi folikül seçimini düzenlenmesidir. Kadınlarda yumurtlama dönemi boyunca küçük preantral foliküller büyüyerek antral foliküllere dönüşür ve yumurtlama meydana gelir, bu aşamalardaki hızı ve seçiciliği AMH sağlar.

Kadınlarda AMH yumurtalıklarda (overde) bulunan foliküllerden salgılanır. Foliküller yumurta hücresi taşıyan keseciklerdir. Küçük foliküller yani çapı 6 mm'ye kadar olan primer ve preantral, antral foliküllerin duvarındaki granülosa hücrelerinden AMH salgılanabilir. Büyük foliküllerde ve atreziye uğrayan foliküllerde AMH üretilmez. Kadınlarda doğumdan menopoza kadar AMH salgılanması devam eder.

AMH normal değeri kaç olmalı?
Aslında kadınlarda antimüllarian hormon normal kan değerinin ne kabul edilmesi gerektiği konusunda net bir görüş birliği olmasa da genel olarak 1-3 ng/ml arası (bazı araştırmacılara göre 2-4 arası) normal kabul edilir.
Bu değerlerin altında ve üstündeki sonuçlar gebelik elde etme başarısının düşük olduğunu gösterir.

AMH testi ne zaman ve nasıl yapılır?
AMH kadın ovulatuar siklusu (adet ve yumurtlama döngüsü) süresince ve farklı sikluslar arasında değişiklik göstermez. Yani adetin kaçıncı günü tahlil yapılırsa yapılsın benzer değerler elde edilir, bu nedenle diğer yumurtalık rezerv tahlilleri gibi adetin 3. günü bakılması şart değildir. Adet kanaması olan veya olmayan her dönemde tahlil yapılabilir. Tahlilin aç veya tok karnına yapılması farketmez. AMH değeri ölçümü diğer kan tahlilleri ile aynı şekilde koldaki damarlardan alınan kan ile kısa süre içerisinde yapılabilmektedir.

Gebelik (hamilelik) döneminde AMH değeri:
Gebelikte ve lohusalık döneminde AMH düzeylerinde önemli bir değişiklik saptanmamıştur, gebe olmayan kadınlarınki ile benzerdir. Ancak günümüzde gebeliğin takibinde veya yönetiminde AMH değerlerinin kullanım alanı yoktur.

Kısırlık, Yumurtalık kapasitesi (over rezerzi) ve AMH:
AMH hormonu kadınlarda başlıca yumurtalık kapasitesi (over rezervi) değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. Burada amaç kadının gebe kalabilme için hormonal düzeyinin, yumurta oluşturabilme yeteneğinin yeterli olmasının araştırılması veya gebe kalabilmesi için ilaç veya tüp bebek gibi tedavilerin başarı oranının öngörülmesidir. AMH'nin over rezervi belirlenmesinde FSH, E2 (östrojen), İnhibin-B gibi hormonlara göre çok daha güvenilir olduğu tespit edilmiştir. FSH ile etkileşmesi yok denilecek kadar azdır. AMH değeri yumurtalıklardaki küçük antral folküllerin sayısı ile orantılıdır bu nedenle overlerdeki primordial folikül havuzunu çok iyi yansıtır. Over rezervini belirleme açısından AMH'ye en yakın yöntem antral folikül sayımı gibi görünmektedir. Yaş ilerlemesi ile birlikte primordial folikül sayısı ve AMH değeri giderek azalır, menopozdan sonra tespit edilemeyecek seviyeye gelir. AMH'nin günümüzde diğer hormon testleri ölçümlerine göre dezavantajı nispeten daha pahalı olması ve her hastanede yapılamamasıdır. İlerleyen zamanlarda maliyeti düşecektir ve yaygınlaşacaktır.

AMH hormonun kullanılabileceği diğer durumlar:- Yumurtalık kapasitesi (Over rezervi) değerlendirilmesinde
- Erken menopoz ve menopoz tanısında
- Bir kadının kaç yaşında menopoza gireceğinin önceden tespitinde
- Yumurtalıklarla ilgili bir ameliyat sonrası over hasarının tespiti amacıyla
- Kemoterapi veya radyoterapi sonrası over hasarının tespiti amacıyla
- Erken ve gecikmiş puberte tanısında
- Polikistik over tanısı (PKOS hastalarında AMH değeri 2-3 kar yüksektir.)
- Kısırlık tedavilerinde OHSS riskini öngörmek amacıyla
- Kısırlık tedavisi ve tüp bebek tedavilerinde başarı şansını belirleyebilmek amacıyla (AMH düzeyi yüksek olan hastalarda tüp bebek başarısı daha fazla bulunmuştur.)
- Granülosa hücreli over tümörlerini tanısında ve nükslerin belirlenmesinde
- Erkeklerde sertoli hücreleri ve sperm üretim fonksiyonu hakkında bilgi almak amacıyla
- AMH'nin müllerian kanal ve bundan gelişen rahim (uterus), rahim ağzı (serviks), tüp (tuba) ve yumurtalık (over) gibi dokuların gelişimini erkeklerde önleyici etkisi bu organlarla ilgili endometriozis, adenomyozis ve bazı kanserlerin tedavisinde ileride kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bu konuda araştırmalar yapılmaktadır.

Yapılan bir araştırmada FSH ile ovulasyon indüksiyonu yapılan hastalada siklus boyunca AMH değerlerinde azalma olduğu izlenmiştir. (Normalde spontan sikluslarda AMH değeri değişmemesine karşın) (kaynak)

AMH düşüklüğünü yükseltmek ve tedavisi mümkün müdür?
Hastalar tarafından sık sorulan sorulardan birisidir. Over rezervi yani yumurtalık kapasitesi değerlendirmesinde kullanılan diğer hormonlar gibi AMH de yumurtalıkların kadının yaşının ilerlemesi ve diğer faktörlere bağlı olarak değişen kapasitesi hakkında bilgi verir ve bu nedenle nasıl hastanın yalını gençleştirmek mümkün değilse bu tür hormon değerlerinin yükseltilmesi, düzeltilebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle hastaların AMH veya FSH değerlerini düzeltmek amacıyla gereksiz bitkiler, otlar, çaylar, destek kürleri peşinde koşmaması, bunlarla vakit kaybetmemesi gerekir. Kısırlık tedavisinde vakit çok değerlidir, geçen aylar yıllar hastanın aleyhine işler. Bu nedenle gereksiz ve zararlı olabilecek önerilerle vakit kaybetmek yerine konunun uzmanı doktorlar tarafından öneriler tedavi seçenekleri vakit kaybetmeksizin uygulanmalıdır.

Menopoz yaşını tahmin etmede AMH değeri:
Bu konuda yapılan bazı araştırmalar bir kadının menopoza kaç yaşında gireceğini tahmin etme konusunda genç yaşlarda bakılan AMH değerinin kuvvetli fikir verebileceğini göstermiştir. (Alıntıdır)

KırmızıBalon

Bebek isteyen anneler burada veya bu gibi yerlerde sırf para kazanmak için sizlerin duygularını istismar eden, sizi yanlış yönlendirerek umutlarımız üzerinden para kazanmaya çalışan, her iletisinde ayrı bir hikaye ile sizlerin duygularını ve dolayısıyla yine parasını sömürmeye çalışanlara lütfen itibar etmeyiniz. Birde bu umut tüccarları utanmadan Allah'ın adını ağızlarına almışlar. Yazık. Bu arada benim eşim zaten Ukrayna'da. İstesem evet Kıbrıs Gürcistan Ukrayna vs gider yumurta donasyonu yaptırırım. Ama bence zaten hâli hazırda dünyaya gelmiş bir çocuğu evlat edinmek çok daha büyük sevap. Hem o çocuğa bir aile vermiş olurum hem bu umut tacirlerine para kaptırmamak olurum. Şunu demek istiyorum Amh yumurta rezervimiz gösteriyor , belli bir değerin altında ise paranızı çöpe atarsiniz, bu sahtekarlar da sizi bilgilendirmek. Bakım üstte paylaştığım yazı da ne diyor nasıl yaş ilerlediğinde gençleştirme deniz düşük amh i yani yok olan yumurtayı da maalesef var edemezsiniz edemeyiz yani. Ver belki bir mucize olur ama emin olun bu sahtekarlar para yedirerek olmaz o mucizeler.  Muhtemelen bu umut tacirleri o kliniklerde çalışan kişiler ayrıca. Amaaaan neyse ne işte. Benim diyeceklerim bu kadar, gerisi size kalmış. Allah herkesin kalbindekini yoluna versin inşallah. Kötü insanları da yolumuza çıkarmasın