25 Nisan , 2024, 23:40:55

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Çalışan Annenin Emzirme Hakkı

Başlatan hüzünden_gelme, 03 Ocak , 2012, 19:18:39

« önceki - sonraki »

hüzünden_gelme

Süt izni süresi
Emziren anne doğumdan sonra çocuğu bir yaşına gelene kadar çocuğunu günde 15 saat emzirme hakkında sahiptir. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. Bu izin süresini nasıl kullanacağına süreyi hangi saatler arasında kullanıp kaça böleceğine kadın kendisi karar verebilir.

Şehir yaşamında bu izinleri kullanmak oldukça zordur. Yani kadınların 15 saatliğine çalıştıkları yerden çıkıp dönmeleri kolay olmayacağından emziren kadınlar izinlerini genellikle işe 15 saat geç gidip veya işten 15 saat erken çıkıp kullanmayı uygun görüyorlar. İsterlerse 15 saatlerin toplamı olarak haftada bir tam gün izin kullanabiliyorlar.

Kamu çalışanlarının emzirme izni
Kamu çalışanlarında süt izni İş Kanunu'nda bebek 6 aylık oluncaya kadar günde 3 saat 6 aydan sonra bebek bir yaşına gelene kadar ise günde 15 saat olarak belirlenmiş durumdadır.

Emzirme izni nasıl alınır?
Çalışan anne süt izni kullanımını işverene dilekçe ile bildirir. İşverenin de çalışan anneye iznin "uygun" olduğuna ilişkin yazı vermesi gerekir.


Emzirme izni verilmezse ne yapılır?
İş yeri emziren kadına süt iznini kullandırmaz ya da yasal düzenleme içerisinde kadın çalışanın istediği şekilde kullandırmazsa kadın çalışan 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24. maddesine göre iş sözleşmesini fesh etme hakkına sahiptir. Fesih nedeni haklı olduğu takdirde çalışan kadın işverenden kıdem tazminatı ile birlikte ücret ve benzer birçok haklarını talep edebilir.


Süt sağma odası
Yaşına ve medeni durumuna bakılmaksızın 100 ile 150 arası kadın işçi çalıştırılan iş yerlerinde bir yaşından küçük çocukların bakılması bırakılması ve emziren kadınların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından çalışma yerinden ayrı ve iş yerine en çok 250 metre uzaklıkta bir emzirme odası kurulması zorunludur. Yurdun uzaklığı 250 metreden uzaktaysa işveren ücretsiz taşıt sağlamak zorundadır.

Emziren anneler için süt sağım alanı gösterme zorunluluğu günümüzde henüz işleyen bir kural değildir. Birçok anne sütünü tuvalette sağmak zorunda kalıyor. Oysa annelerin sütlerini psikolojik olarak rahat edebilecekleri hijyenik bir alanda sağmaları gerekiyor.



Doğum izni kaç haftadır?
Doğum izni toplamda 16 haftadır ve bunun 8 haftası doğum öncesi 8 haftası doğum sonrası olarak öngörülür. Ancak hamilenin sağlık durumunun elverişli olması durumunda doktordan alınacak sağlık raporuyla doğum öncesi 3 hafta izin kullanılarak kalan 5 hafta doğum sonrasına aktarılabilir. Çoğul gebeliklerde ise toplam doğum izni süresi 18 haftadır.

Ücretsiz izin süresi
Kadın çalışan isteği halinde 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin de kullanabilir. Bu süre yıllık ücretli izin hesabına dahil edilmez. Kadın ayrıca yıllık iznini de kullanabilir.

Emziren annelerin iş yeri koşulları
Emziren annenin doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır.
Hamile yeni doğum yapmış ve emziren kadın çalışan günde 75 saatten fazla çalıştırılamaz.

Balböceği

hah bana bunlarla gel, açtığın bize okuduğun sana olsun.  :ehi: :ehi:

Dilara Ebrar

ben günde 1,5 saat kullanıcam malesef  :sad1: :sad1: :sad1: :sad1:
Allahım! Bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme gücü, değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilme sağduyusu ver...

nehirmiray

bende sütizni kullanıyorum ama bebeğin durumuna göre değişiyor...iş yeride buna müsade ediyor...karşılıklı anlayış olursa tabiii...ben saate hiç uyamadım şimdiye kadar...evim yakın yürüme 15 dak sürüyor...ama arabayla babam alıyor süt saati gelince...buna rağmen eve geliş gidişim 1 saati buluyor...aslıda herşey iş yerinin müsadesine bağlı..