28 Mart , 2024, 14:08:49

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Çocuğunuz kardeşe hazır mı? TEST EDİN

Başlatan Lă_Tăhzen!, 20 Aralık , 2011, 12:31:04

« önceki - sonraki »

Lă_Tăhzen!

Kardeş olarak dünyaya gelse bile, hayatlarının başlangıcında her çocuk, tek çocuktur...

   


Doğumuyla anne ve babasının biriciği olan bir çocuk tahtını paylaşmaya hazır olamayabilir. Kardeşinin doğumu bir çocuk için travmatik olabilir. Kardeş sendromu olarak ifade edilen süreci atlatmak konusunda çocuğunuza yardımcı olabilir, çocuğunuzun bu süreçten zarar görmeden çıkmasını sağlayabilirisiniz.

Siz hazır olabilirisiniz ama çocuğunuz yeni bir kardeşe hazır mı? Kardeşinin doğumuyla kıskançlık yaşadığı için suçlanmak çocukları, daha çok ihtiyacı olan küçük kardeşle ilgilenirken dengeli davranamadığı kaygısı ebeveynleri yorabilir.  Krallığını terk etmek istemeyen, ebeveynlerinin ilgisinin azalmasından korkan bir çocuk huzursuz, hırçın ve kırılgan olabilir. Ancak zor gibi görünse de yeni doğan kardeşine alışıncaya dek geçen süre içinde çocuğunuzun bir sendrom yaşamasını önlemek mümkün.

Kardeş sendromu yaşamasını istemediğiniz bir çocuğun yeni gelen kardeşe yönelik yaşayacağı duygularda, kardeşten önce olumlu bir ruhsal yaşantıya sahip olup olmadığı önemlidir. Dünyaya gelişiyle birlikte her bebek, fiziksel ve duygusal olarak bir başkasına bağımlıdır. Güvenli bağlanma, bebeklik döneminin sağlıklı geçirildiğinin göstergesidir. Güvenli bağlanmanın önkoşulu ise, ilk önce anne çocuk ilişkisinde bu bağımlılığın beslenmesidir. İhtiyaçları ve talepleri anne tarafından eşduyumla karşılanan bebek, kendisini değerli ve biricik hissedecektir. Ve her çocuk anne babasının biriciği olmayı ister.


Ötekini Fark Etmek

Sağlıklı ruhsal gelişim için beslenmesi gereken bağımlılık duygusu, aslında çocuğun tümgüçlülüğü, yani her şeye muktedir oluşu demektir. İlk önce kendini her şeyin üstünde ve çok güçlü hissettiren bu tümgüçlülük duygusu beslenmelidir ki, zamanı geldiğinde bundan vazgeçilebilsin. Bu duygu aynı zamanda, hem kız hem de erkek çocuk için, anneye sahip olduğu duygusunu da barındırır. Beklenen gelişim, 2,5-3 yaşlarıyla birlikte çocuğun bu duygudan yavaş yavaş vazgeçmesidir. Ancak bu kendiliğinden olmaz. Bunun için çocuğun baba ile, babanın kuralları ile karşılaşması beklenir. Bu dönem çocuğun artık "öteki"ni fark ederek toplumsallaşmaya başladığı dönemdir.


Krallığını Terk Etme Zamanı

Ancak bu doyum ve kırılmayı yaşamış bir çocuk kardeş doğumunu ve kardeşinin varlığını travmatik yaşamaz. Kardeş doğumu her halükarda annenin kucağındaki o büyülü yerin, krallığın terk edilmesidir. Çünkü oraya yeni bir talip çıkmıştır. Yenidoğanın fiziksel bağımlılığı nedeniyle anne de o yeri yenidoğana açmıştır. Henüz bağımlılık ihtiyacı karşılanmamış bir çocuk için bu yeri yenidoğan kardeşe devretmek her zaman zorlayıcı ve sersemleticidir. Çocuğun ruhsal gelişiminde önemli bir yer tutan bu 3 yıllık zamanın, yeni kardeş doğumundan önce her çocuğa tanınması, ayrılması gerekir. Bu ihtiyaç doyurulmadan doğacak bir bebek, hem çocuğun kendisiyle (kendisini değerli bulma, kendisini istenen bir çocuk olarak yaşantılayabilme), hem de yenidoğan kardeşiyle olan ilişkisini karmaşık bir hale getirecektir.

Çocuk Kararı

Çocuk sahibi olma kararı ilk çocukta olduğu gibi anne babanın ortak kararı ve isteği ile alınabilecek bir karardır. Ortak bir karar olması gerektiği halde en büyük sorumluluk ve söz hakkı yine de daha çok annede olacaktır. Annenin bu bakımı ve ilgiyi vereceği yeni bir canlı için, fiziksel ve duygusal açıdan hazırlığı çok önemlidir. Babanın da bu sorumluluğu paylaşması gerektiğini unutmadan yeni bir çocuk sahibi olmaya dahil olması gerekir. İlk çocukta olduğu gibi, ikinci çocukta da duygusal olarak eşi tarafından desteklenmeyen bir anne, "yeterli annelik" konumunda çok zorlanacaktır.
Yeni bir insan yavrusunun dünyaya getirilmesi gibi bir kararda, böyle bir sorumluluk bir çocuğa verilmemelidir. Çocuğunuz 6-7 yaşında olsa bile, konumu gereği böylesi bir kararın sorumluluğu çocuğa taşıtılmamalıdır.

Yeni Bebeğe Hazırlık

· Yeni doğacak bebeğe çocuğunuzu hazırlama gebelik döneminden itibaren başlamalıdır.
· Gebeliğiniz ailenin diğer bireyleriyle sohbet konusu haline geldiğinde çocuğunuza yeni bebekten söz edebilirsiniz. (ayrıca spot) Bunun için seçeceğiniz dil ve sergileyeceğiniz tavır yine ailenizi ilgilendiren diğer önemli konuları bildirirken takındığınız tavır ve dil ile benzerlik taşımalıdır. Onay beklediğinizi belli edercesine veya af dilercesine değil, mübalağa etmeden veya sıradanlaştırmadan aktarabilmek, paylaşabilmek önemlidir.
· Bunların gözetilmesi halinde bile büyük kardeşin aldığı bu haber tabii ki şaşkınlık yaşatacaktır. Bunun için seçeceğiniz örnekler ya da vaatleriniz, sizin çocuğunuzla olan ilişkinizi hayal kırıklığına uğratacak, süslemeli hayalci senaryolaştırmalardan uzak olmalıdır.
· Gebeliğiniz esnasında doktor kontrollerine çocuğunuzu götürmek ve karnınız büyüdükçe dokunmasına izin vermek, kardeşe hazırlık için, kardeşini kendi dünyasında tasarımlandırması ve psikolojik hazırlığı için yararlı olacaktır. (ayrıca spot)
· Çocuğunuzu, yeni doğacak bebeğin ihtiyaç duyacağı bakım ve ilgiye hazırlamak için, kendi çocukluğunuzdan ya da çocuğunuzun bebekliğinden yapacağınız paylaşımlar kendisini hazırlaması için katkı sağlayacaktır. Bununla ilgili fotoğraflar ya da varsa video çekimlerinden yararlanılarak bu hazırlık pekiştirilebilir.

Yenidoğanın Bakımı

Yenidoğan bebeğiniz eve geldikten sonra, onun nazik fiziksel yapısından dolayı, çocuğunuzu ondan uzak tutma ya da sakınma çabanız, çocuğunuzun kardeşinin varlığına hiddet duymasına ve dışlanmışlık duygusunu daha yoğun olarak yaşamasına neden olacaktır. Kardeşinin bakımında onun da katkıda bulunmasına olanak tanımak ve ona dokunmasına izin vermek daha iyi sonuçlar doğuracaktır.

Kardeşini Seviyor Musun?

Özellikle yenidoğan bebeği görmek için eve gelen konuklarınızın, çocuğunuza yöneltebileceği "kardeşin olduğuna seviniyor musun?" ya da "seviyorsun değil mi kardeşini?" gibi sorularda, gerekirse soru sorulmasını önlemek ya da verilecek cevaplarda çocuğunuzun yanında olmak, çocuğunuzun yeni doğan kardeşiyle ilgili karmaşık duyguların yaratabileceği yükü hafifletecektir.

Ebeveyn olarak, büyük kardeşi yenidoğan bebeğe hazırlama düşüncenizin kaynağı, kıskançlık gibi her bireyi yapılandıran, hayatın bir parçası olan doğal bir olgudan korumaksa nafile. Yeter ki, annenin yüzünde sevilmenin ve yalnızca var olarak ona eşi olmayan bir zevk sağlamış olmanın işaretlerinin arandığı ilk 2,5 -3 yılı, kardeş doğumundan önce büyük kardeşe sağlayın. Yoksa rekabet, yarışma duygusu, dışlanmışlık korkusu, daha az sevilme kaygısı, emin olun tek çocukken de yaşanabilecek duygulardır.

Lă_Tăhzen!

 :k06: :k06: :k06: :k06:

bende okurken yazıyı öyle dıyorumm  2. 3. çocukları dusunen testmı yapıyor sankı kıskanırsa kıskansın deyıp doguruyor :D


şimdilik dusunmuyoruz canım 2. yazıyıda okuyunca 3'de tam karar kıldım şu 2 yaş sendromunu falan bi atlatalım şimdiden basladık zor gunler beklıyor bizi 1 çocukla zor yapıyorum 2.de olursa kafayı yerim herhalde :D

ยรlคภ๓คz göภlüm

ben de test falan yapmadım... oğlum  kardeşi olmasını çok istiyor zaten ikinci çocuk fikrini aklıma oğlum düşürmüştü


Balböceği

Doktorlar, kardesler arasinda yas farki 2 olmalidir diyorlar.
2 yas sendromu falan..  :k06: kendimi iki cocuk anasi dusunemiyorum  :k06:

--elif--

ben hiç test etme ihtiyacı duymadım şappadanak karar verdim  :ehi:

--elif--


Aytii

biz ikinci bir çocuk istemiyoruz eşimle

ben çok yıpranıyorum. iş ev Oğuz derken. geceleri çok mızmız uykusuz uykusuz işe gidiyorum. kafamı kaldıramıyorum bazen. ikinci çocuk düşüncesi beni korkutuyor açıkçası. ama o isterse diyorum hep kendi kendime bir kardeş  :-\

¨‘°ºO§§ ( Pisicikk ) §§Oº°‘¨

dünürüm tıpa tıp senin gibi düşünüyorum aslında ama deli gibide birde oğlum olsun istıyorum çevremdeki herkes en fazla 1-2 sene sakın daha fazla ara verme ard arda yap sonra çok zor gelır çocuk büyütmke dıyor bu insanları anlamıyorum ya elif çok zor bir çocuk yada ben çok dayanıksızım ölüyorum bitiyorum ya....iş,ev işi ve gece uykusuzluk alt üst olmuş durumdayım birde 2. çocuk düşünemıyorummmm :dontknow:
Uîzükümâ bikelimâtillâhittâmmeti min külli şeytânin ve hâmmetin ve min külli aynin lâmmetin.

Aytii

Alıntı yapılan: ¨'°ºO§§ ( Pisicikk ) §§Oº°'¨ - 21 Aralık , 2011, 13:32:04
dünürüm tıpa tıp senin gibi düşünüyorum aslında ama deli gibide birde oğlum olsun istıyorum çevremdeki herkes en fazla 1-2 sene sakın daha fazla ara verme ard arda yap sonra çok zor gelır çocuk büyütmke dıyor bu insanları anlamıyorum ya elif çok zor bir çocuk yada ben çok dayanıksızım ölüyorum bitiyorum ya....iş,ev işi ve gece uykusuzluk alt üst olmuş durumdayım birde 2. çocuk düşünemıyorummmm :dontknow:

canım onu söyleyenler ya çocukları çok usluydu yada çalışmıyorlardı çocuk büyütürken. sen dinleme onları. ben çocuğumdan önce kendimi düşünürüm. ben bu çocuğa bakabilirmiyim. ruhsal sağlığım yeterlimi diye. o istediği kadar kardeş istiyorum desin bu beni üzer belki çok istemesi ama ben önce kendimi düşünürüm

Balböceği

Valla dün gece, esine aynen söyle dedim
İkinci bi çocuk düşünmüyorum, biliyorsun 9 ayım ve doğumum çok zor geçti
İkinci çocuk hem oğluma haksızlık hemde kendime eziyet.
Su an ben kendimi düşünüyorum çok yıpratır ikinci cocuk.
Sadece öyle konuştuk cocuk istediğimizden değil yani, eşim oğlan iki yaşına girince diyor ama
Bu benim istegime bağlı, kardeş kardeş büyürler lafına inanmıyorum.
Rabbim oğluma saglık sıhhat versin hayırlı uzun ömrü olsun  :amin:

derbeder

kardes kardes buyusunler olayina bi yonden hak veriyorum ben. (belkide henuz anne olmadigimdandir)
ama bunun icin anne ve babaninda ruh ve vucut sagliginin iyi sartlarda olmasi gerek. bakabilecegine her turlu inanmak gerek. maddi ve manevi yetebilmek gerek. gercekten hem calismak hem ev isi hemde cocuk cok yipratir. genelde bayanlar yipraniyor maalesef. ama kardesleriyle buyumesi fikri cok hosuma gidiyor.
seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!

Balböceği

Buyurler zehra, ama nasil buyuyrler orasini bilmiyorum  :ehi:

derbeder

oturdugum yerde yan apartmanda iki kizi olan bir bayan var onlari her gordugumde icim gider. surekli birlikte oynarlar birlikte birseyler yaparlar. kimse olmasada yanlarinda birbirleriyle yapiyorlar herseyi. her baktigimda onlara ic cekerim dedigim gibi. aralarinda 2-3 yas ancak var ya da yok. onlar kucukken sIkintisini cekersin, gerci buyudukce dertlerde buyuyor. anneleri part-time calisiyor ve gayette iyi basariyor gordugum kadariyla.

hele evdeysen tamamen cocuklarinla ilgilenebilirsin,  gozun arkada kalmadan. bu konuda Allahin evdeki bayanlari mukafatlandirdigini dusunuyorum  :k06:
seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!

Balböceği

Ben gezmek tozmak eglenmek istiyorum  :hieyt: :hieyt: :hieyt: :hieyt:
:muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz:

Masallah onlara  :nazar: Rabbim dagina gore kisini veriyor  ;)

derbeder

seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!