Çocuğum Yemek Yemek İstemiyor: Çocuğum Yemek Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Başlatan Lă_Tăhzen!, 03 Eylül , 2011, 18:31:40

« önceki - sonraki »

Lă_Tăhzen!

Ebeveynler özellikle yemek konusunda çocukların üzerine aşırı düşerler ve gereğinden fazla ilgi gösteririler. Anne ve babalar çocuklarına ne kadar yemek yedirirse, o kadar kilo alacağını sanır. Bu olay bebeklik döneminden itibaren başlar. Çevredekilere göre eğer bebek zayıfsa sağlıklı değildir. Ama bebek kiloluysa çok sağlıklıdır. Bu çok yanlış bir düşünce tarzıdır. Çocuğun fazla yemek yemesi değil, yeterli ve dengeli beslenmesidir önemli olan. Çocuklar annelerini elinde tabakla peşlerinden koşturmayı çok sever. Bu nedenle çocuk yemek yemez. Çünkü annesinin daha sonra peşinden getireceğini bilir. Bu gösterilen fazla ilgi çocuğu bu duruma getirir.

Çocuğum Yemek Yemek İstemiyor

Yemek saati çocuk ağlar, mızmızlık yaparak ağırkanlı hareket eder. Annede bir telaşla sürekli yemesi için ısrar eder.


Çocukta bu durumdan zevk alır ve bunu koz olarak kullanır. Yemek olayını bir tehdit aracı olarak görür. İstediği yapılmadığında yemek yemeyerek tepkisini gösterir. Bu çoğunlukla anne ve babanın tutumundan kaynaklanır. Çocuklar 2 yaşına kadar anne ve babasına karşı çıkmanın yolunu yemek yemeyerek bulur. Normal olarak bir yaşından sonra çocuğun aile ile beraber sofraya oturması gerekir. Beslenme çocuğun sağlığı açısından önemlidir, fiziksel ihtiyaçlarından birisidir. Her zaman yeterli ve dengeli beslenmek çocuğun gelişimi açısından önemli rol oynar. Çocuğun sadece fiziksel olarak değil, ruhsal ve zihinsel olarak da büyümesi ve gelişmesi beslenmeye bağlıdır. Yeni doğan bebek içinde büyümek beslenme ile olur. Çocuğun yetersiz beslenmesi birçok rahatsızlığa davetiye çıkarır. Yeterli ve dengeli beslenmediğinde ilk olarak büyüme ve gelişme yavaşlar.

Çocuğum Yemek Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğun yemek yemesini sağlamak için;

· İlk olarak çocuğun yemeğini kendisinin yemesini sağlayın. 2 yaşından itibaren bu alışkanlığı kazandırmaya başlayın. İlk zamanlar biraz zorlanabilir. Kaşığı ağzına götüremez veya yemeği sağa sola döker. Bu normaldir. Çocuk düşe kalka, döke saça öğrenecektir. Böylece kendine güven duygusu oluşmuş olur.

· Çocuğun yemek yememesi karşısında anne sakin olmalıdır. Çocuğa bağırmak, zorla yemek yedirmeye çalışmak, ceza vermek, sinirlenmek gibi davranışlar çocukta inat duygusunun oluşmasına neden olur.

· Çocuğa baskı yapmayın ve bir konuyu üstelemeyin. Çocuk mutlaka acıktığı zaman yemek yiyecektir.
· Annenin veya babanın yemek seçmemesi gerekir. Anne ve baba ne yaparsa çocuk da örnek alarak aynısını yapar. Çocuğun yanındayken her yemekten yenmesi gerekir.

· Çocuk yemek saatinde sofraya çağrılmalı ve yiyebileceği kadar önüne yemek konulmalıdır. Çocuğa iki seferden fazla yemek yemesi için ısrar etmeyin.

· Yemek saatinden önce çocuğa abur cubur vermeyin. Eğer yemeğini yememişse gene vermeyin. Çünkü çocuğun iştahını bu tür yiyecekler kapatır ve yemek vakti yemek yiyemez.

· Bazense çocuk ilgi çekmek için yemek yemiyor olabilir. Eğer anne ve baba çocuğa gereken ilgiyi göstermemişse çocuk dikkat çekmek için yemek yemeyecektir. Çocukla konuşarak onun dikkatini başka yöne çevirerek yemek yemesini sağlayabilirsiniz.

· Çocuğu çok yemek yemesi için zorlamayın. Çünkü her zaman iştahlı olmayabilir. Zaten önemli olan çok değil, yeterli ve dengeli yemektir.

· Çocukla beraber ortak işler yapın. Örneğin sofrayı beraber kurun veya yemeği yaparken ona da görevler verin. Her zaman da sofrada çocuk ile beraber yemek yiyin. Bu onu mutlu yapacaktır.