HODAN BİTKİSİ VE FAYDALARI

Başlatan Lă_Tăhzen!, 18 Ağustos , 2011, 16:41:17

« önceki - sonraki »

Lă_Tăhzen!



HODAN BİTKİSİ VE FAYDALARI

Hodan : Mayis-eylül aylari arasinda mavi renkte çiçek açan, sert tüylü, 15-60 cm yüksekliginde, bir yillik otsu bir bitkidir. Sigirdili olarak da bilinir. Daha çok rutubetli yerleri sever. Yapraklari burusuk, sert tüylü, oval sekilli, alttakiler sapli, üstekiler sapsizdir. Çiçekler uzun saplidir.

Türkiye'de yetistigi yerler: Marmara, Kuzey ve Bati Anadolu.

Kullanildigi yerler: Bitkinin çiçekleri ve yapraklari kullanilir. Fazla miktarda müsilaj, reçine, mâdenî tuzlar tasir. Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrar ve balgam söktürücüdür. Bogaz agrilarina ve öksürüge karsi kullanilir.

FAYDALARI:

- Ter vericidir.
- İdrar söktürür.
- Balgam söktürür.
- Boğaz ağrılarına iyi gelir.
- Öksürüğe karşı etkilidir.
- Antidepresif etkisi vardır.
*İltihap ve enfeksiyonları temizler
*Cesaret artırıcıdır.
*Sütü artırıcı özelliği bulunur.
*Sakinleştirici özelliği vardır.
*Kış aylarında soğuk algınlığına faydalıdır.
*Müthiş bir balgam söktürücüdür.
*Lapası yanık ve yaraları iyileştirir.
*Ateş düşürücü özelliği vardır.
*İdrar yollarını ve bağırsakları temizler.
*Sakinleştirici özelliği vardır.


KULLANIMI:
Sağlık için: Tuzsuz diyetlerde yüksek oranda mineral tuzları içeren yaprakları kullanılır. Ayrıca bir çok rahatsızlığa karşı da etkilidir.
Sofrada: Çiçeği salatalarda garnitür olarak kullanılır. Tatlı süslemelerinde de çiçekleri şekerleme yapılarak kullanılabilir. Körpe yaprakları soğuk içkilere konur. İnce doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandiviçlere eklenebilir.
Ev için: Başka bitkilerin yakınına ekildiğinde, gelişimlerini hızlandırır. Çiçekleri ev süslemelerinde kullanılabilir.

HODAN YAĞI VE KULLANIMI:
Yaşlanmış, pürüzlü, kırışık ve kuru ciltlerde cildin doğan nem dengesinin sağlanmasında, yaşlanma etkilerinin giderilmesinde, kırışıklıkların önlenmesinde ve giderilmesinde, sedef, egzama, vitiligo gibi deri hastalıklarından kaynaklanan lezyonların giderilmesinde BİTKİSEL GIDA DESTEĞİ olarak kullanılabilir. Birçok ünlü kozmetik ve dermokozmetik markası ürünlerinin içeriğinde Hodan yağına yer vermektedir.

KULLANIM ŞEKLİ

Sorunlu bölgelere masaj yapılarak uygulanır.


Lă_Tăhzen!

bi arkadasım tavsıye etmıstı catlaklar ıcın bunun yagını turkıyeden aldım bugunden ıtıbaren kullanmaya baslıcam bakalım ne tur faydalarını görcez cokda guzel kokusu var